Sesongslutt! Opptil 50% på en mengde vintervarer! Kjøp her

Slik justerer du feste og glid på felleski

Utsnitt av benene til en person som går på langrenn

Med enkle grep kan du tilpasse både feste og glid på felleskiene dine.

Felleski har i løpet av kort tid tatt skimarkedet med storm, og det med god grunn! Med felleski er det enkelt å finne skigleden. Felleski krever lite vedlikehold, man slipper å bruke tid på å smøre, og kanskje viktigst – man bommer ikke på smøringen. Når det er sagt kan det likevel hende at man ønsker å justere glid og feste ørlite grann, basert på skiferdigheter, dersom du har gått opp eller ned i vekt, føret endrer seg, eller du vil veksle mellom forskjellige skiteknikker.

I denne guiden får du tips til hvordan du gjør dette ved bruk av utbyttbare feller eller flyttbar binding.

Hvordan fungerer felleski?

Til tradisjonelle smøreski trengs både festesmøring og glider. Riktig festesmøring er ofte det som kan være litt kinkig å få til. Hovedfordelen med felleski er at du slipper festesmøring.

På felleski er det en integrert fell under sålen som erstatter smøringen. Fellene har hår som ligger i samme retning og gjør det mulig å skyve skien fremover (med hårretningen), uten friksjon. Når man derimot trykker skien ned eller sklir bakover, vil hårene på fellen reise seg og gi feste i snøen. Felleski vil stort sett gi alle sikkert feste, uansett ferdigheter i sporet.

Det som derimot er viktig er at du velger riktig modell, ut fra dine skiferdigheter, og at det blir plukket ut riktig par av denne modellen. Les mer om valg av riktige felleski her.

Justering av glid og feste på felleski

På vanlige smøreski justerer man, enkelt fortalt, glid og feste ved å legge festesmøring lenger fremover på skien. Vanligvis legger man festesmøring fra bak hælen til 20-25 cm foran skotuppen. I tillegg er det avgjørende hvor tykt lag med festesmøring man legger.

Fellene på felleski er limt inn i et oppfrest spor i sålen. For å justere festesonen må man derfor bytte ut selve fellen, eller ved å flytte på bindingen.

Justering ved bruk av utbyttbare feller

Fellene på skiene til de fleste leverandører er universalfeller som sitter permanent fast, men noen leverandører har nå kommet med løsninger som gjør det enkelt å bytte slitte feller, eller skifte til feller som har bedre glid eller festeegenskaper enn universalfellene skien leveres med.

For eksempel kommer alle Atomic felleski med Easy Skin Exchange-systemet. Her er fellene festet med et spesielt lim som gjør at fellene enkelt kan tas av og på igjen, og fremdeles sitte like bra. Med Easy Skin Exchange kan du dermed bytte mellom ulike feller, uten bruk av lim eller oppvarming.

Nærbilde av en felle på en felleski

ENKELT: Felleskiene fra Atomic har et smart system, hvor man enkelt kan bytte mellom ulike feller for å justere glid og feste.

Bytte av feller

Felleski leveres med en standard universalfell som er utviklet for en optimal balanse mellom glid og feste. Dersom du likevel ønsker bedre glid på felleskiene dine er det flere leverandører som leverer ekstra feller spesielt utviklet for dette.

Atomic’s Speed Skin-feller har lengre, færre og mykere mohair hår i fellen og glir dermed bedre enn universalfellene. Dette kan være fordelsaktiv hvis du for eksempel staker mye. Å bytte til Speed Skin-feller under skituren er enkelt, og gjort på 1 minutt. Det er rett og slett bare å løsne fellen i forkant, dra den av og sette på Speed Skin-fellene.

GOD GLID: Atomics Speed skin-feller er kortere og har lengre hår, noe som gir bedre glid og dermed passer perfekt for staking.

Flyttbare bindinger

Tidligere var stort sett alle bindinger fastlåst i en posisjon, men nå får man bindinger som enkelt kan flyttes på, enten i fart eller når man står stille. Hele ideen med å flytte på bindingene er at dette endrer skiens balansepunkt og egenskaper. Dersom man flytter bindingen fremover vil man få bedre og sikrere feste, men samtidig også dårligere glid. I lange motbakker kan det derfor være smart å justere bindingen framover. I lengre utforkjøringer eller i flattere partier kan man justere bindingen bakover, da vil man få bedre glid.

Med kombinasjonen av utbyttbare feller og flyttbar binding har man muligheten til å kunne skreddersy skiopplevlesen på en enkel og rask måte.

Behandling av felleski

Felleski krever lite vedlikehold og man slipper utfordringen med å finne riktig festesmurning for føret du skal gå på. Felleski er likevel ikke helt vedlikeholdsfrie. For å få maksimal glede av skiene bør man bruke glider på skiens gli-sone, og man bør med jevne mellomrom rense og impregnere fellene.

Rens av feller

Etter en stund vil det ofte samle seg rusk og skismøring fra sporet i fellene. Med jevne mellomrom bør man derfor rense fellene med en spesialrens for felleski. Rensemiddelet påføres på et papir og dras over fellene, med hårretningen.

Impregnering av feller

For at fellene skal holde seg rene lengre, bør de impregneres. Impregnering påføres etter du har renset fellene, og vil bidra til å øke holdbarheten på fellene og man vil unngå at man må rense fellene for ofte.

TA VARE PÅ FELLESKIENE: Rens av feller er enkelt og fort gjort.

Kom innom skiavdelingen i ditt lokale XXL-varehus for en hyggelig prat om felleski!

,

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!