Tømmesalget fortsetter med nye RÅ tilbud! Sjekk tilbudene

Kom i gang med topptur på ski

topptur_2

Jeg er nybegynner på topptur – hvordan kommer jeg i gang? Vi gir deg en innføring i hva slags utstyr du trenger, og hva du bør tenke på før du begir deg ut på tur utenfor løypene!

Med alpint turutstyr, også kalt randonee-utstyr, kan du oppsøke urørt snø på steder ingen har kjørt før deg, men det kan også brukes i et skisenter. Med et gjennomtenkt valg har du utstyr til variert bruk i mange år. Her kommer noen tips som kan gjøre oppstarten enklere for deg som ønsker å komme i gang med toppturer på ski, men er usikker på hvor du skal begynne.

Les også: Sikkerhet på topptur

Hva skiller alpint turutstyr fra utstyr til vanlig alpint/slalåm?

Alpint turutstyr skiller seg i hovedsak ved at sko og binding har en gå-funksjon, som gjør det mulig å gå oppover med utstyret. Med vanlig alpinutstyr sitter støvelen fast i bindingen både foran og bak, mens toppturstøvler er mulige å løse ut fra bindingen bak, slik at du kan løfte hælen. På toppen stiller du støvler og binding over i kjøremodus, og kan kjøre nedover som med vanlige alpinski.

Toppturski skiller seg fra vanlige alpinski ved at de er bedre egnet for løssnø enn for preparerte løyper.

I tillegg til toppturstøvler, ski og bindinger, trengs feller for å kunne gå i oppoverbakkene.

Det er stor forskjell på bruksområder for ulike toppturski, og litt forenklet kan tyngre utstyr gi mer støtte og «trygghet» i nedkjøringen, men det er til lite hjelp om man har slitt seg ut på tur oppover.

Noen driver med topptur primært for turen oppover fjellet. Hvis det er målet, bør du velge lett utstyr, siden du skal bruke mange timer i oppoverbakke. For andre er det nedkjøringen som står i fokus, og da kan du med fordel velge litt tyngre utstyr. Det er mye bra utstyr på markedet i dag, men du må gjerne godta noen kompromisser.

Nærbilde av toppturstøvel

GÅ-FUNKSJON: Toppturstøvler har gå-funksjon som gjør at du kan løfte hælen og gå opp fjellet.

topptur_3

AVTAGBARE FELLER: Til toppturskiene trengs avtagbare feller som sørger for at man får feste når man beveger seg oppover i terrenget.

Hvilket annet utstyr trenger jeg for å komme i gang med topptur på ski?

Når du reiser bort fra skiheisen og beveger deg ut i terrenget med alpint turutstyr, er det noen ting du må ta hensyn til.

Ski, binding, sko og feller er utgangspunktet for å kunne ferdes på ski, men for å kunne gjøre turen trygg trengs du også sikkerhetsutstyr.

Skredutstyr er et SKAL HA – ikke bør – da dette kan redde liv, forutsatt at du og alle i turfølget har lært å bruke det. En skredpakke består av spade og søkestang, som må ligge lett tilgjengelig i sekken, i tillegg til en sender/mottaker som skal være festet på kroppen, helst med et klesplagg utenpå.

Det kan være greit å ha med seg litt ekstra utstyr til pausene, på toppen, eller om det skjer noe uventet som gjør at turen blir lengre enn planlagt.

Det er lurt å ha tenkt gjennom hva som kan skje i løpet av turen, og være forberedt på å kunne håndtere det.

Alpinjelm og alpinbriller

• Enkelt førstehjelpsutstyr og redningsduk/vindsekk

• Ekstra ulltrøye, dunjakke/ullgenser, tørre hansker

• Kart, kompass og hodelykt

• Solid niste og godt med drikke

Les mer om å være trygg på tur i skredterreng her.

Hva bør jeg tenke på som førstegangskjøper av toppturutstyr?

Mange er usikre når det gjelder kjøp av toppturutstyr, og det kan være forståelig i dagens jungel av merker og modeller. Det er ikke alltid mulig, men har du mulighet, så vil vi anbefale å prøve utstyret før du kjøper det. Ved å låne/leie utstyr kan du finne ut hvilket utstyr som passer deg. I tillegg erfarer du om du liker denne måten å være på tur på, før du kjøper dyrt utstyr.

Til å begynne med vil vi anbefale «den gylne middelvei» når det gjelder utstyr. Tunge og brede ski kan gi en strabasiøs tur oppover, og for lett utstyr kan gjøre nedkjøringen til en dårlig opplevelse.

Ski blir ofte målt i lengde og midtbredde, der en ski tilsvarende din høyde og 95-100mm midtbredde, vil være et godt utgangspunkt for en allround-ski. For de som har stått lite på ski, så vil en kortere ski være enklere å håndtere både oppover og nedover.

Les en mer utfyllende guide til valg av toppturutstyr her.

En annen viktig ting er å bruke tid på å finne gode støvler. Kjøper du ubehagelige støvler, kan du være sikker på at utstyret ikke blir brukt. Vær derfor nøye med å prøve ulike støvler. Er de umiddelbart vonde på foten i butikken, så er det et tegn på at du ikke har prøvd rett par enda. Man kan tilpasse støvlene (les om bootfitting av støvler her), men ha som utgangspunkt at skoen skal kjennes god ut på foten allerede i butikken.

Kom innom skiavdelingen i et av våre XXL-varehus for hjelp til å finne riktig toppturpakke for deg!

Å investere i topptur-utstyr er forholdsvis dyrt, men noe du kan ha glede av resten av livet. Det er en varig investering som ikke forsvinner etter første bruksdag, men husk at topptur handler om mer enn å kjøpe ski og skredutstyr. Like viktig er det å kunne bruke det, og da kan en god investering være et skredkurs eller toppturkurs. Det vil gi deg bedre forutsetninger for å kunne gjøre tryggere og bedre veivalg, for utgangspunktet for toppturer på ski er at man beveger seg ut i terreng der det er risiko.

Det handler derfor mye om å bygge opp kunnskap gradvis, og være bevisst hva man driver med og hvilken risiko det innebærer. Vil man være helt trygg, bør man velge terreng som er under 30O, men det krever også erfaring å gjøre gode veivalg. Les mer om hvordan du ferdes trygt i skredterreng her.

PS: husk å skjær til feller og juster bindingene så skoen passer FØR den første turen. Da får du en bedre start på det som kan bli din nye favoritthobby. Pakk også sekken fornuftig, så du er forberedt.

God tur!

Tre personer på topptur på ski i snødekt landskap

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!