Vårens sykkelnyheter er her! 🚴 Sjekk vårt store utvalg!

Topptur på ski – tenk sikkerhet på fjellski og randonee

Sørg for å vite hvordan du ferdes trygt i fjellet før du spenner på deg ski og støvler for sesongens toppturer på ski.

Toppturer på ski har blitt en av de mest populære aktivitetene i vinterhalvåret. Randonee-ski er favorittskiene til mange, men også fjellski er populære på mindre krevende turer.

Toppturer øker i popularitet, denne aktiviteten krever god kunnskap om både vær, terreng og utstyr.

Vi gir deg det aller viktigste du må tenke på når du planlegger sesongens første topptur.

Sjekk værmeldingen

Det aller viktigste i forkant av en topptur, er å sjekke værmeldingen. Været i fjellet endrer seg svært fort. Selv om det er fint vær i lavlandet, kan det være både vind og nedbør i fjellet.

I tillegg til værforholdene, er skredfaren den største bekymringen for både den som drar og de som venter der hjemme. Den viktigste regelen er at man ikke skal oppholde seg i terreng som er 30 grader eller brattere hvis det er stor snøskredfare eller hvis du er usikker på forholdene. Skredfaren er dermed minst like avgjørende å sjekke som værvarselet.

NOR24 W08 Topptur på ski artikkel 1

Det kan være værhardt på toppen selv om det er pent i lavlandet.

Kle deg etter været

Selv når værmeldingen er sjekket, kan det være vanskelig å vite hvor mye klær man skal ha på seg - og pakke med seg.

Et godt tips kan være å kle seg etter trelagsprinsippet, men ha også med deg ett ekstra skift i sekken. Du blir garantert svett på vei opp, så det kan være avgjørende å ha tørre klær på lager når du når toppen.

Ytterst er det skall som gjelder. Skalljakken- og buksen holder deg tørr, og er vind- og vanntett.

Det er også lurt å ha med seg hansker, lue og en buff. Pakk gjerne med et ekstra par hansker i sekken - gjerne tykkere enn de du bruker på vei opp. I tillegg er det greit å ha en lett dun- eller PrimaLoft-jakke med seg i tilfelle man er kald når man kommer til toppen.

NOR24 W08 Topptur på ski artikkel 3

Velg lag på lag når du skal gå oppover på ski!

Riktig utstyr i snøen

Riktig utstyr kan være forskjellen på liv og død når du går på ski. På turen skal man alltid ha med seg spade, søkestang og skredsøker. Dette er avgjørende ved et eventuelt skred, og redder stadig liv.

En spade i aluminium fungerer godt, selv i hard snø. Skredspaden bør også ha lav vekt og et ovalt teleskopskaft.

Med en søkestang vil man raskere finne den skredtatte og bestemme dybden den skredtatte ligger på. Søkestangen bør ha lav vekt, siden den skal bæres.

Skredsøkeren har to funksjoner; søkemodus og sendemodus. Når du går i fjellet, skal søkeren stå på sendemodus. Søkemodus skal kun benyttes om noen blir tatt i et snøskred. Det er avgjørende at man gjør seg kjent med utstyret før man spenner på seg skiene.

Skredsekken er også et veldig smart redskap på tur. Drar du i snoren, utløser sekken en ballong som vil hjelpe deg å flyte i snømassene fremfor å bli begravd under. En skredsekk øker sjansene for å overleve om man blir tatt av skredet.

NOR24 W08 Topptur på ski artikkel 2

Skredsekk øker sjansene for overlevelse betraktelig hvis uhellet er ute.

Skredkurs redder liv

Husk at sikkerhetsutstyret kun gjør en del av jobben. Kombinert med gode sikkerhetsrutiner og forhåndssjekk av omgivelsene, vil du øke sjansene dine når uhellet først er ute. Kunnskap bygges gjennom erfaring, og vi anbefaler alle å delta på skredkurs, også erfarne skikjørere.

Kursene tar blant annet for seg hvordan du skal bruke sikkerhetsutstyret, veivalg i fjellet, kart- og orientering, kameratredningsmetoder med mer.

Sikre hode og øyne

Bruk av hjelm på topptur er også et veldig viktig hjelpemiddel for å komme deg helskinnet hjem. Velg en hjelmsom sitter godt og som gir deg god beskyttelse. Vi anbefaler at du velger hjelm med MIPS-teknologi da teknologien er designet for å forsinke hoderotasjon i fallet.

Goggles er også viktig på toppturen. Her bør du velge et par som sitter godt på hjelmen, og som gir deg stor og god synsvinkel. I nordiske forhold midtvinters, er ofte «flatt lys» en utfordring. Her anbefaler vi en god kontrastlinse som kan gjøre nedturen mer sikker og behagelig. På toppturer i slutten av sesongen, titter sola oftere fram. Da kan det være lurt med både et par solbriller på tur opp – samt et par goggles som skjermer sola på tur ned.

Når man velger staver til toppturen er det like viktig å tenke på at du skal opp, som ned fjellet. På vei opp trenger du lengre staver enn når du kjører ned. Teleskopstaver er derfor særdeles behagelig siden du enkelt kan regulere høyden på stavene når du trenger det.

NOR24 W08 Topptur på ski artikkel 4

XXL har alt du trenger for både en trygg, opplevelsesrik og komfortabel topptur. God tur!

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!