Opptil 70% på Helly Hansen, Kari Traa & Dæhlie! Se tilbudene

Sikkerhet på topptur

Sikkerhet på topptur 1

Foto: Jens Schøien Øvregård, Instagram: @jensovre. Bilde av Sindre Holtet, Instagram: @sindreholtet

De siste årene har interessen for toppturer økt betraktelig, men dessverre dør omlag 4-5 personer i året som følge av snøskred i Norge. Kunnskap om hvordan man ferdes trygt i fjellet er altså essensielt for din og andres sikkerhet. Det finnes flere nyttige nettsteder som blant annet gir deg varsel om skredfare, men det er også andre ting man bør ha kunnskap om før du begir deg ut på tur.

Sikkerhetsutstyr

I sekken skal man alltid ha med seg spade, søkestang og skredsøker. Her anbefales en spade i aluminium som fungerer godt, selv i hard snø. Skredspaden bør også ha lav vekt og et ovalt teleskopskaft. Du finner et utvalg av snøspadene våre her. Med en søkestang vil man raskere finne den skredtatte og bestemmedybden den skredtatte ligger på. Søkestangen bør ha lav vekt da den pakkes i sekken. Se vårt utvalg av søkestenger her. I tillegg til spade og søkestang skal alle i turfølget ha med seg en skredsøker. Denne har to funksjoner; Mottakermodus og sendemodus. Når du går i fjellet skal søkeren stå på sendemodus. Mottakermodus skal kun benyttes om noen blir tatt i et snøskred. Det er veldig viktig at man gjør seg kjent med utstuyret før man tar fatt på turen. Les mer om funkjsoner og se utvalget av skredsøkerne våre her.

Skredsekken er også et viktig redskap ute i fjellet. Drar du i snoren utløser sekken en slags ballong som vil hjelpe deg å flyte i snømassene fremfor å bli begravd under. En skredsekk øker altså sjansene for å overleve om man først blir tatt i skredet.

Sikkerhet på topptur 2

Foto: Jens Schøien Øvregård, Instagram: @jensovre. Bilde av Sindre Holtet, Instagram: @sindreholtet

Skredkurs

Det er viktig å huske på at sikkerhetsutstyret kun gjør en del av jobben. Kombinert med gode sikkerhetsrutiner og forhåndssjekk av omgivelsene vil du øke sjansene dine når uhellet først er ute. Kunnskap bygges gjennom erfaring og vi anbefaler alle å delta på skredkurs, også erfarne skikjørere. Kursene tar blant annet for seg hvordan du skal bruke sikkerhetsutstyret, veivalg i fjellet, kart- og orientering, kameratredningsmetoder, med mer.

Annet utstyr

Det å velge riktig hjem er også viktig. Velg en hjelmsom sitter godt og som gir deg god beskyttelse. Vi anbefaler at du velger hjelm med MIPS-teknologi da teknologien er designet for å forsinke hoderotasjon i fallet. Les mer om denne teknologien her. Goggles er også viktig på toppturen. Velg et par som sitter godt på hjelmen og som gir deg stor og god synsvinkel. Se våre goggles her. Når man velger staver til toppturen er det like viktig å tenke på at du skal opp, som ned fjellet. Oppover trenger du kortere staver enn når du kjører ned. Teleskopstaver er derfor særdels behagelig siden du enkelt kan regulere høyden på stavene når du trenger det.

Sikkerhet på topptur 3

Bekledning

Kle deg alltid etter forholdene etter trelagsprinsippet, men ha også med deg ett ekstra skift i sekken. Du blir svett av å gå oppover så det er godt å ha en ny ulltrøye i sekken. Ytterst er det skall som gjelder. Skalljakken- og buksen holder deg tørr og er vind-og vanntett. Flere av våre jakker og bukser har smarte lommesystemer og ventilasjonsglidelåser så her kan du velge det som passer deg. Hansker, lue og en buff om det blåser er også viktig å ha med seg. Ha gjerne et ekstra par med hansker (gjerne tykkere enn de du går opp med) i sekken. I tillegg er det greit å ha en lett dun eller primaloft-jakke med seg i tillfelle man er kaldt når man kommer til toppen.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!