Bursdagsfest! Vi feirer 23 år med RÅ priser! Kjøp nå

Langrennsbindinger - forskjeller og fordeler

Langrennsbindinger - nytt og nyttig 1

Foto: Bjørn Dæhlie

Det finnes nå hele fire systemer innen langrennsbindinger. Vi forklarer deg forskjellene og fordelene.

Det kan være lett å miste motet, men tre av systemene går faktisk om hverandre. Har du en Prolink, Rottefella/NNN eller Turnamic-binding, så passer alle støvler med disse såletypene på alle de tre bindingstypene. Sjekk sålen, for støvelprodusentene har ofte støvler til flere systemer.

På Salomon SNS-bindinger kan man kun bruke støvler med SNS-såle. Og på SNS Pilot Skate må du ha en støvel med Pilot Skate-såle, da de har en ekstra låsebøyle under framfoten.

Langrennsbindinger - nytt og nyttig 2

Bruksområder

Det finnes tilpassede langrennsbindinger for klassiskski, skøyteski, fjellski (Back Country - BC) og barneski.

Flere klassiskbindinger er flyttbare forover og bakover, så man enkelt kan regulerer bindingene for bedre feste eller bedre glid. Flyttbare binding er en populær løsning på felleski, men begynner også å bli vanligerer på smøreski.

Skøytebindinger har mer motstand i flex-klossen enn på klassiskbindinger, for at skien skal returnere raskere og ligge tettere mot foten. Det gir hjelp til å løfte skien før neste skøytetak, og sparer krefter for bedre fraspark.

BC-bindinger (til fjellski) er bredere, mer robuste, mer stabile og tåler mer snø uten å ise, enn f.eks. konkurransebindinger. Bøylene under støvelen er også tykkere og bredere. Vekten på BC-bindinger er derfor noe høyere enn på andre bindinger.

Barn-/juniorbindinger er også mer stabile, og enkle å betjene for barna selv.

Betjening

Alle konkurransebindinger (racing) er helt manuelle, for å holde vekten nede. De åpnes og lukkes med en vippebøyle eller vrider foran.

Det finnes også halvautomatiske step-in-løsninger, der man tråkker inn i bindingene og løser den ut igjen ved å trykke på en knapp med staven, vri en vrider, eller ved å vippe opp en bøyle.

Her er de fire bindingssystemene og alt om dem:

Langrennsbindinger - nytt og nyttig 3
close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!