Tømmesalget fortsetter med RÅ tilbud! Sjekk tilbudene

Slik finner du den perfekte alpinstøvelen for din fot

Skiopplevelsen blir bedre med skistøvler som passer. Her får du tips til hvordan du velger riktig.

Alpinstøvelen er fundamentet for en god skiopplevelse. Riktig støvel bør være komfortabel, gi god støtte, mens den samtidig overfører kraften effektivt til skien. Jo bedre støtte og kraftoverføring, jo mer presist og uanstrengt vil skien kunne styres, og desto mere morsomt har man det i bakken.

Feil støvel vil ødelegge skiopplevelsen, da skien fort begynner å «leve sitt eget liv». Videre vil den kunne skape presspunkter på foten som kan gi smerter, samt kalde føtter.

Riktig alpinstøvel er like viktig for nybegynnere som erfarne alpinister. Å bruke litt tid på å finne den riktige støvelen er den beste investeringen du kan gjøre for å få en god skiopplevelse!

Hvordan finner jeg riktig størrelse på alpinstøvelen?

Det første du må gjøre er å få målt opp foten riktig. Besøk et av XXL sine varehus og få hjelp til å måle bredde og lengde på foten. Dette bør gjøres hver gang du kjøper alpinstøvler, da disse målene kan endre seg med årene.

Lengdemåling av føtter

Lengde på alpinstøvelen

Størrelsen på alpinstøvler oppgis i Mondo Point (MP) – som tilsvarer lengde på foten i centimeter. Størrelsene er oppgitt i 5 mm segmenter, 25; 25,5; 26, 26,5 osv. Dersom man er mellom to størrelser kan dette justeres med en tykkere eller tynnere såle.

Atomic alpinstøvler størrelsestabell

Bredde på alpinstøvelen

For å finne en alpinstøvel som passer optimalt er bredden på støvelen like viktig som lengden! En for smal støvel vil raskt gi smerter. En for vid støvel vil gi rom for bevegelse, og dermed dårlig balanse og kontroll over skien.

Tidligere produserte leverandørene typisk bare en bredde på alpintstøvlene, men i dag finnes det gjerne tre forskjellige bredder; smal, medium og bred lest.

Basert på målene av foten din vil den butikkansatte gi en anbefaling av skistøvler som passer din fot.

Bredden måles over den bredeste delen av foten. En forfot med en bredde under 98 mm er kategorisert som smal, en bredde på rundt 100 mm er ansett for normal, mens en vidde på rundt 102 mm anses for å være bred.

Collage med tre alpinstøvler

Dersom du har sett deg ut, eller har, en alpinstøvel som du mistenker er litt for smal eller trang er det verdt å merke seg at de fleste støvler også kan utvides ved hjelp av varmebehandling.

For eksempel kan Atomic-støvler utvides opp til 6mm i bredden og 10mm rundt ankelen. Les mer om bootfitting her.

Hvor stiv støvel bør jeg velge?

Når du har funnet et utvalg støvler som passer føttene dine,, må du deretter ta høyde for ferdighetsnivå og hvilken type skikjøring du driver med. Det finnes mange ulike typer alpinstøvler, i tillegg til at det skilles på dame- og herremodeller.

Forskjellene ligger i typen innerstøvel, funksjonalitet, og stivheten i skallet.

Stivheten i skallet måles av den såkalte fleks-indeksen, som sier noe om hvor mye motstand støvelen gir når du bøyer ankelen fremover. Støvelen bør være stiv nok til å støtte deg i nøytral skiposisjon. En for myk støvel vil «kollapse» under vekten til skikjøreren og man vil dermed bøye knærne for mye og raskt bli sliten i muskulaturen. Motsatt vil en støvel som er for stiv gjøre det vanskelig for deg å legge trykk forover, og dermed hindre evnen til å svinge og kontrollere skien. Man finner typisk fleks-indeksen på siden av støvelen sammen med navnet.

Hvordan vet jeg hvilken fleks jeg bør velge?

Det finnes ingen standardisert fleks-indeks, hvert merke har sin måte å måle det på, men skalaen starter typisk på rundt 60 og går opp til rundt 150. Jo høyere fleks-indeks, jo stivere støvel og jo tyngre og sterkere bør du være. Siden det ikke finnes en standard måte å måle fleks i støvelen på er det vanskelig å si eksakt hva som er myk, medium og hard fleks da en støvel med fleks 90 kan være stivere eller mykere sammenlignet med en tilsvarende støvel fra et annet merke. Likevel kan man gå ut fra følgende som en pekepinn:

Myk fleks: Dame: 60-70, Herre 70-80

Passer for nybegynnere som holder på å lære seg å legg press foran på støvelen, men også personer av lett vekt. Støvler med myk fleks er typisk enklere å ta av og på enn stivere støvler.

Medium fleks: Dame: 70-90, Herre 80-100

Støvler med medium fleks er gjerne myntet på nybegynnere og viderekomne skikjørere som ønsker en mere responsiv støvel, noe som gir bedre svinger og høyere fart. Støvler med medium fleks gir generelt mere støtte slik at det er enklere å kjøre i bratt terreng eller i ujevn snø.

Hard fleks: Dame: 90-110, Herre: 100-120

En stiv støvel passer den mer aggressive skikjøreren som ønsker god kraftoverføring til skien. Stive støvler er gjerne utviklet for å håndtere høy hastighet med meget god respons. Lineren i disse støvlene er ofte mer tilpasningspar og påkostet, og spennene er gjerne oppgradert fra plast til metall for at støvelen skal være mer robust. Passer best for viderekomne skikjørere som har mange skidager i året, eller for skikjørere med høy vekt eller som har høy muskulær styrke.

Veldig hard fleks: Dame: 110+, Herre: 120+

En veldig stiv støvel passer for eksperter og profesjonelle skikjørere som ønsker svært høy grad av respons og presisjon. Støvler i denne fleksklassen har ofte mange av de samme teknologiene som racing-støvler, og har svært høy kvalitet og holdbarhet. Minuset med veldig stive støvler er at man som regel må gi opp litt på komfortsiden.

Hvor trangt skal egentlig skistøvelen sitte på foten?

Generelt kan man si at støvelen skal være så behagelig som mulig, men så trang som nødvendig. Det viktige er at det støvelen sitter såpass trangt om foten at det ikke blir mellomrom mellom fot og liner, og liner og skall. Hvis det blir mellomrom noen steder vil det ofte oppstå smerter og du vil ikke kunne kjøre like bra ski-teknisk. Man blir faktisk en bedre skikjører av en støvel som passer perfekt!

For å finne finne den perfekte støvelen anbefaler vi deg å ta turen innom skiavdelingen i et av XXL sine varehus. De butikkansatte i skiavdelingen har høy kompetanse om alpinstøvler, de nødvendige verktøyene for måling og erfaring med alle typer av føtter.

Og – har du problemområder på foten din, eller en støvel som ikke passer helt perfekt? Vi tilbyr bootfitting – spesialtilpasning av alpinstøvler. Les mer om bootfitting her.

Husk dette når du bestiller på nett

Det er viktig å oppgi riktig mål ved bestilling av alpinstøvel, ettersom verkstedet går ut fra oppgitt lengde ved montering av binding.

Kjøper du alpinsett trenger vi det utvendige målet på alpinstøvlene for montering. Lengde på støvel kan du se gravert på støvelens ytterside, se eksempel nedenfor. Støvelen kan også måles fra ytterkant av hel til tupp.

OBS! Dette målet må ikke forveksles med det innvendige målet som støvelen kommer oppgitt i, så mål fysisk utvendig dersom du er i tvil!

Les også:

Derfor bør du bruke ryggbeskyttelse

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!