-25% på nesten alt* og -15% på alle* sykler! Aktiver kupongen i kassen

Slik velger du riktige langrennsski

XXL_Ski_Langrenn_Langrennsski_Felleski_fischer_swix_rossignol_madshus_5
Snøen daler ned, og langrennssesongen er i gang. Du slår fast at det er på tide å investere i et par splitter nye langrennsski. Så melder usikkerheten seg – hvilke ski passer best for deg? Vår ekspert Andreas Lia har alle svarene.

Å velge nye ski, kan være en utfordring for mange. Det første du må gjøre, er å ta stilling til hva du skal bruke skiene til.

– Skal du bruke skiene for å trene, eller skal du på koseturer med venner og familie? Ut fra dette behovet kan vi hjelpe deg å finne riktig par, sier Andreas Lia, innkjøpssjef for langrenn i XXL.

XXL_Ski_Langrenn_Langrennsski_Skoyteski_rossignol_swix_madshus

Hvilke langrennsski er best – for deg?

Andreas Lia har hjulpet tusenvis av kunder å finne nye ski . Eksperten trekker frem spesielt tre ting du må svare ærlig på når du får spørsmål i butikken.

– Høyde, vekt og ferdighetsnivå. Spesielt de to siste punktene er viktige, forklarer Lia.

Lengde på langrennsski – verken for kort eller for lang

klassiske smøreski og felleski skal skiene være 15-25 centimeter over din egen høyde. Lengde på skøyteski bør være maks 15 centimeter høyere enn deg.

– Jo lengre ski du velger, jo mer stabile vil skiene være. Samtidig kan lange ski være en utfordring i nedoverbakker, sier eksperten.

XXL_Ski_Langrenn_felleski_rossignol_madshus_1

Vekt - unngå feil spenn

Hvert skipar har forskjellig spenn, og det er viktig at man finner en ski som har rett spenn til deg. Her vil vi alltid måle ut skien, slik at vi er sikker på at det passer til nettopp deg.

– Noen synes det er ubehagelig å dele hvor mye de veier, men det er viktig for å finne riktig skipar, forklarer Andreas.

Ifølge eksperten kan en hvit løgn om hvor mye baderomsvekta viser, gjøre at du får ski som ikke passer deg optimalt.

– Har du oppgitt feil vekt, kan det være at vi plukker en ski som verken gir god glid eller godt feste, sier han.

Nybegynner eller ekspert – hvor god er du?

Når du så har klarlagt høyde, vekt og ferdighetsnivå, må du ta stilling til hvilken type ski som passer ditt bruk.

– Det er nyttig informasjon for oss å vite hvor mye du har gått på ski tidligere. Har du gått mye, har du sannsynligvis bedre fraspark, og klarer å få feste på en stivere ski.

Klassiske smøreski, felleski eller skøyteski?

Klassiske smøreski – for deg som liker å smøre skiene selv

Klassiske ski passer for alle som vil tilpasse feste til skiene etter værforholdene. De er ikke vanskeligere å gå på enn felleski, men krever noe mer forarbeid. Dette er en ski for deg som ønsker fleksibilitet.

– Smører du riktig, kan du gå under alle slags forhold. Selv om skiene ikke er noe vanskeligere å håndtere i skisporet, krever det mer kunnskap å velge riktig skismøring etter værforholdene.

XXL_Ski_Langrenn_Langrennsski_Klassiske_swix_bjorn_daehlie_madshus_2

Felleski – smørefrie langrennsski for deg som vil ha det enkelt

Dette er perfekte ski for alle – nybegynnere til aktive skigåere. Felleski er smørefrie, så du trenger ikke tenke på klister eller smøring. Disse fungerer i de aller fleste snøforhold og temperaturer.

– Skal du kjøpe ski for første gang, vil jeg anbefale deg å gå for felleski. Disse skiene krever ingen kunnskap om å velge riktig smøring. De er enkle å vedlikeholde, tipser Andreas.

XXL_Ski_Langrenn_felleski_rossignol_madshus_2

Skøyteski – for deg som vil utfordre deg selv i skiløypa

Skøyteski er i utgangspunktet for alle, men disse skiene krever mer teknisk ferdighet. Skøyteski er gode treningsski med god fart og glid.

XXL_Ski_Langrenn_Langrennsski_Skoyteski_rossignol_bjorn_daehlie_fischer_01

– Her er det mer fart og spenning, ettersom skiene kun skal ha glid og ikke feste. Med andre ord, en perfekt treningsski. Mange velger skøyteski som skipar nummer to, avslutter eksperten.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!