Hvordan velge riktig skøyteski for barn og voksne

Skøyteski 3

Verden med langrennsski i ulike lengder og fasonger kan være utfordrende for alle og enhver. Derfor har vi laget en guide slik at du kan ta riktig beslutning ved ditt neste kjøp av skøyteski

Klassiskski er for mange den første assosiasjonen de har til langrenn. Det er kanskje ikke så rart, da dette var den eneste stilarten for majoriteten av historien til sporten. Likevel får nordmenn i økende grad opp øynene for det relativt ferske fenomenet, skøyting.

Skøyteskiene har gitt skigåere verden over muligheten til å danse i skiløypene i en helt annen fart og annen teknikk enn tidligere. Og kanskje best av alt: man trenger ikke lenger festesmøring.

Valg av skøyteski

For å kunne få en god skiopplevelse er det viktig at utstyret spiller på lag. Derfor er det viktig at skiene har et spenn og en lengde beregnet for akkurat deg. Er det feil vil du ikke få den fulle verdien som skien vil kunne gi.

Se utvalget av skøyteski her

Hvordan velge rett skøyteski for voksen

Det første man må ha i bakhodet ved valg av ski er sin egen vekt og høyde. Dette er for å kunne måle spennet i forhold til vekt og lengde i forhold til høyden. Alle ski kommer med en generell spenn-verdi som representer hvilken vekt skiene er beregnet på. Det er likevel viktig å måle opp spennet i skien manuelt for å finne mer eksakt verdi.

Spennet på en skøyteski er ikke viktig som på en klassiskski, men man kan tenke at det skal ha samme effekt som et springbrett for å skyte deg videre i løypa. Velger man derfor en ski med for lavt spenn vil ikke skiene komme til sin fulle nytte og skiløperen vil måtte bruke unødvendig energi.

Lengden på skien er i likhet med klassiskski, mindre avgjørende enn spennet, men likevel er det fordelaktig å holde seg innenfor anbefalingene. For voksne brukere anbefaler vi en lengde på 5-10 cm over egen kroppshøyde.

Skøyteski tabell voksen

Hvordan velge skøyteski til barn

Et kjent problem de fleste foreldre opplever er når de minste i husstanden vokser seg ut av klær og utstyr, og behovet for å igjen kjøpe nytt trenger seg på. Spørsmålet mange foreldre spør seg er derfor om de kan gi nytt liv til utstyr de allerede har, eller om de må handle nytt, igjen.

Se utvalget av skøyteski til barn her.

Skøyteski tabell barn
Skøyteski 1

Få bruk for de «gamle» skiene

Ofte er steget inn i verden med skøyteski en overgang fra klassiskski. Ett år går man klassisk, mens neste år vil man prøve seg på skøyteski.

Den store forskjellen mellom skøyteski og klassiskski er først og fremst lengden og spennet i skien. Skøyteskien skal altså være kortere og mykere i spennet enn klassiskskien. Dette åpner muligheten for å kunne bruke klassiskskiene barnet ditt har vokst ut av, til en skøyteski året etter.

Hvor lange skal skøyteski til barn være?

Høyden på skøyteskiene til voksne vil ideelt være kroppslengde pluss 5-15 cm over. Til barn derimot anbefaler vi lik høyde på person og ski. Er barnet ditt lite erfaren på ski anbefaler vi heller en kortere ski enn lenger for en bedre kontroll på skiene. Det er viktig å presisere at man skal vokse ut av, og ikke inn i skiene.

Se størrelseguide her

Skøytestaver

Lengde på skøytestaver for voksen

Når det kommer på lengden på skistaver er det viktig at disse er i passe lengde for personen som skal bruke de. Blir stavene for korte vil dette resultere i at flere teknikkstiler blir vanskelig å gjennomføre i tillegg til at skiløperen mister mye kraft i stavtakene.

Blir stavene for lange, vil de være vanskelig å håndtere og dra maksimal utnytte av.

Som en tommelfingerregel skal skøytestavene være 20 cm under egen kroppshøyde.

Se utvalget av langrennstaver her.

Skøytestaver voksen

Lengde på skøytestaver for barn og junior

Akkurat som hos voksne skal stavene til skøyting være høyere enn stavene til klassisk. Dette er fordi lengre staver gir mulighet for annen teknikkform som benyttes i skøyting.

Anbefalt lengde til barn skal være til maks hakehøyde. Som på skiene kan man også her vurdere kortere staver dersom de lange stavene er utfordrende å kontrollere for de mindre erfarne skiløperne.

Skøytestaver barn

Velg rett skøytesko

Når det kommer til valget av skisko, er det noen essensielle forskjeller på klassisksko og skøytesko. Fordi skøyting ikke foregår i et fast spor slik klassisk gjør, er denne skoen utformet for mer stabilitet enn en klassisskoen. Dette er i form av en stivere såle og ankelstøtte.

Om man skal velge sko for trening og konkurranse, eller kun for turen sin skyld er det forskjellige behov som vil dominere. Skal du ha sko til konkurranse og trening er det hensiktsmessig med en skisko som puster godt slik at svette ikke bygger seg opp i skoen samtidig som at man ikke vil ha snø inn i skoen som smelter og gjør skoen tyngre.

Skal du derimot ha skisko for turen sin skyld, vil det være komfort som preger beslutningen. Det er derfor viktig at skiskoene er godt foret og varme, samtidig som de transporterer svette vekk fra føttene.

Se alle skøytesko her.

Skøyteski 2
close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Motta gode tilbud og utvidede garantier.