Sesongslutt fortsetter med nye RÅ tilbud! Kjøp her

Velg riktige skøyteski til voksne og barn

NOR22 Velg riktige skøyteski - 2

For å kunne få en god skiopplevelse er det viktig at utstyret spiller på lag. Derfor er det viktig at skiene har et spenn og en lengde beregnet for akkurat deg. Er dette feil, vil du ikke få den fulle verdien som skien vil kunne gi. Klassiskski er for mange det de assosierer med langrenn. Likevel får nordmenn i økende grad opp øynene for skøyting.

Skøyteskiene har gitt skigåere verden over muligheten til å danse i skiløypene, med en helt annen fart og teknikk enn tidligere. Og kanskje best av alt, er det at man ikke trenger festesmøring!

Hvordan velge riktige skøyteski til voksne?

Det viktigste du tenker på når du skal velge skøyteski, er at du kjøper noen som er tilpasset vekten og høyden din. Dette er for å kunne måle spennet i forhold til vekten, og lengden på skiene til høyden. Alle ski kommer med en generell spennverdi som representer hvilken vekt skiene er beregnet på. Det er likevel viktig å måle opp spennet i skien manuelt for å finne mer eksakt verdi. Dette gjøres enten i våre varehus, eller tilpasses ved at du legger inn høyde og vekt når du bestiller ski i nettbutikken.

Du kan tenke på spennet som et springbrett som skal skyte deg videre i løypa. Spennet på skøyteski er dog ikke like viktig som på klassiskski, men velger du ski med for lavt spenn, vil du bruke unødvendig mye energi og skien vil ikke nå sitt fulle potensial.

Lengden, både på skøyte- og klassiskski, er mindre avgjørende enn spennet. Likevel er det fordelaktig å holde seg innenfor lengdeanbefalingen. Skiens lengde anbefales å være lik kroppslengde for nybegynnere, og opp til 15 cm høyere, avhengig av ferdighetsnivå og preferanse.

Skøyteski tabell voksen

Hvordan velge riktige skøyteski til barn?

Visste du at for korte klassiskski kan brukes som skøyteski? Den største forskjellen mellom skøyteski og klassiskski er nemlig at skøyteski skal være kortere, og ha mykere spenn. Dermed kan man fint bruke klassiskskiene barna har vokst fra som skøyteski året etter.

Hvor lange skal skøyteski til barn være?

Til barn anbefales samme høyde på ski og person. Har barnet lite erfaring på ski, anbefaler vi heller å gå ned enn opp i lengde – dette gir bedre kontroll over skiene. En viktig presisjon er at man skal vokse ut av, og ikke inn i skiene.

Skøyteski tabell barn

Skøytestaver

Lengde på skøytestaver til voksen

Vel så viktig som at skilengden er tilpasset skiløperen, er det at stavene passer til den som skal bruke dem. For korte staver vil gjøre at flere teknikkstiler blir vanskelige, i tillegg til at du mister mye kraft i stavtakene. Blir de for lange, vil de være vanskelige å håndtere og få maksimalt utbytte av.

Som en tommelfingerregel skal skøytestaver høyere enn staver til klassisk – omtrent 20 cm under kroppshøyde.

Skøytestaver voksen

Lengde på skøytestaver til barn

Akkurat som hos voksne, skal staver til skøyting være høyere enn staver til klassisk. Anbefalt maksimal lengde til barn er hakehøyde. I likhet med skiene, kan man også her vurdere kortere staver dersom de lange stavene er utfordrende å kontrollere for mindre erfarne skiløpere.

Skøytestaver barn

Velg riktige skøytesko

Når det kommer til valget av skisko, er det noen essensielle forskjeller på klassisksko og skøytesko. Fordi man på skøyteski ikke bruker et fast spor, skal skøyteskoene være mer stabile enn klassiskskoene, med stivere såle og ankelstøtte.

Sko til trening og konkurranse vil ha ulike egenskaper enn sko som skal brukes til tur og fritid. Til konkurranse og trening er det hensiktsmessig med en skisko som puster godt og er vanntett, slik at svette blir ført ut og snø ikke kommer inn og gjør støvlene tyngre.

Skal du ha sko for tur og fritid er det først og fremst komfort som avgjør. Det er også viktig at skistøvlene har fôr som holder deg varm, samt gode pusteegenskaper som transporterer svette vekk fra føttene.

NOR22 Velg riktige skøyteski - 1
close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!