Akkurat nå: Mengder av vintervarer opptil 50%!  Kjøp her

Vedlikehold av felleski

Vedlikehold av felleski_2

Inntoget av felleski har spart nordmenn for mye frustrasjon i form av å gå på den klassiske smørebommen. Likevel ser vi en generell feiloppfatning blant forbrukere om at felleski er vedlikeholdsfrie. 

Felleski trenger noen form for vedlikehold for at de skal holde i årevis. Les videre for våre beste tips til å alltid ha gode ski.

Impregnering av fellen

Felleski er i sitt ess når gradestokken bikker pluss og sola steker i sporet. Det er dermed ikke sagt at skiene ikke fungerer i kaldere føre, men det er greit å være klar over at det vil være en risiko for ising i fellen når snøen er tørr og temperaturen er lav. For å få en god skiopplevelse på dette føret, har de fleste smørelevrandører produktet som heter «skin care». Dette produktet forhindrer at snø og is samler seg i fellen og reduserer friksjonen mellom snø og fell som igjen gjør at gli egenskapene blir forbedret.

Unngå skitt i fellen

Etter en stund vil du merke at det samler seg smørerester, skitt osv. i fellen. Dette gjør at egenskaper som gli og feste blir betraktelig svekket. Når dette skjer er det viktig å ha en skin cleaner som får renset fellen og bringer tilbake de gode egenskapene den har.

En vanlig feil folk gjør ved rensing er å bruke base cleaner som er ment for smøreski. Resultatet av dette er at limet under fellen løsner og fellen faller av, så husk å sjekke at du kjøper en cleaner som er produsert for felleski.

Viktigheten av glider 

Selv om felleski gir deg luksusen av å slippe festesmøringen er det likevel viktig å vedlikeholde sålen i skiene. Dette kan gjøres på to måter; ved bruk av smørejern eller hurtigglider. For dere som søker den enkleste veien til skiløypene anbefaler vi en hurtigglider. Disse kommer som regel i sprayform eller med en svamp som man smører ut i glisonen.

Fordelen med å benytte seg av glider er først og fremst at glien blir betraktelig bedre, men i tillegg beskytter den sålen fra å tørke ut. Vi anbefaler derfor at du legger på et lag før du retter nesa mot skisporet. 

Se utvalget av glider her.

Vedlikehold av felleski_1

Skiprepp

For skigåeren som ikke nødvendigvis har gått til innkjøp av en smørebuss, tilbyr vi i XXL en rekke forskjellige skiprepper. Selv om hurtigglider er et praktisk produkt, anbefaler vi likevel skiservice minimum 1 gang i året å få preppet skiene skikkelig.

Ved en prepp hos XXL gjøres skiene klare for en ny vinter ved at sålen blir grunnbehandlet etterfulgt av å bli mettet i flere runder med glider og varmeskap.

Les mer om de forskjellige skipreppene til XXL her

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!