Slik velger du riktige felleski

Mann som går på ski med skog i bakgrunnen

Kjøpe felleski? Les våre råd om hvordan du velger riktige felleski til ditt bruk, slik at du kan få en optimal langrennsopplevelse.

I en jungel av begreper og sære uttrykk er det lett å gå seg vill når man skal kjøpe seg felleski. Derfor har vi laget en guide som skal gjøre det litt enklere for deg å velge riktige ski.

Er du usikker på om felleski er noe for deg? Les mer om hvorfor du bør vurdere å kjøpe felleski.

Før du skal gå til innkjøp av nye felleski bør du stille deg selv et par spørsmål:

• Hvor mye har du gått på ski fra før?

• Hvor ofte kommer du til å bruke felleskiene?

• Hvor mye veier du – vær ærlig!

Det er viktig å ha et realistisk bilde av eget nivå og erfaring før du kjøper langrennsski. Å ha samme type ski som Simen Hegstad Krüger og resten av verdenseliten gjør deg ikke automatisk bedre på ski dersom du går på ski 5 til 10 ganger i løpet av en vinter.

Langrennsski og felleski kommer i ulike prisklasser. En dyrere ski er bygget med stivere og lettere materialer. For å få full effekt og glede av dette er det helt avgjørende at du har god teknikk og styrke. Å være ærlig med hensyn til eget nivå og teknikk vil gi deg mye bedre forutsetninger for å få riktige anbefalinger fra XXLs skieksperter i varehus og på nett.

Dersom du velger å gå for en dyrere felleski med stivere konstruksjon vil det rett og slett være vanskelig å få feste dersom du ikke har god nok teknikk eller styrke.

Høy pris er ikke nødvendigvis det samme som høy kvalitet

En felleski er bygget opp med en såle, en kjerne og et material som ligger på toppen av skien (dette materialet heter laminat). Integrert i sålen er det frest ut et spor, der fellen er plassert.

Felleski beregnet til trening og konkurranser kjennetegnes ved at de har en såle som gir veldig god glid, i tillegg er kjernen i skien bygget opp av materialer som både er stive og lette i vekt. Materialet på toppen av skien er alltid laget av svært lette og stive materialer. Disse skiene vil kreve mer av deg i form av styrke og teknikk, og er beregnet for deg som konkurrerer eller bruker langrenn som treningsform.

Illustrasjon av oppbygningen av en felleski

OPPBYGNING: Felleski består av en base, en kjerne og laminat øverst.

Slik velger du riktige felleski

På felleski som er beregnet til mer tur- og marka-bruk er kjernen bygget med mykere materialer, den viktigste fordelen dette gir er at det er enklere å få sikkert feste i motbakkene med fellene og at skiene også er enklere å styre og kontrollere.

Ski for trening og konkurranse er utformet for å gi mest mulig fart, mens ski beregnet til tur- og marka-bruk vil oppleves mer stabile og enkle å styre gjennom svinger. Det er ingen sammenheng mellom pris og kvalitet, men snarerer egenskaper og materialer. De lette materiealene som felleski i dyrere prisklasser er laget av (for eksempel karbon) er gjerne dyrere enn materialene i et rimeligere par.

Et par Atomic Pro C2 Skintec felleski er like godt håndverk som et par Atomic Redster C7 Skintec felleski selv om det er en prisforskjell, men egenskapene i skiene og materialene den er laget av er forskjellige i forhold til hvor mye du går på ski, nivå og erfaring.

Spenn i skien

Tidligere var det vanlig å velge ski basert på kroppshøyde og nivå, men nå velger man i stor grad å se på kroppsvekt, nivå og erfaring når man skal velge riktige ski. Årsaken til dette er at det viktigste man må tenke på når man skal velge et par felleski, er å få en ski med riktig spenn.

Skiens spenn er buen skien er bygget i. Dersom man legger skien flatt ned på bakken vil det være en bue under midten av skien. Høyden på avstanden mellom bakken og sålen på skien indikerer hvor mye spenn det er i skien.

Generelt kan man si at jo høyere spenn, jo stivere ski – og jo tyngre, sterkere og bedre skiferdigheter bør du ha for å klare å trykke skien ned i bakken og få feste. Motsatt vil en mykere ski med lavere spenn være enklere å trykke ned og få feste med, men dersom skien blir for myk vil man få dårligere glid.

Det handler om å finne en ski med et spenn som gir perfekt balanse mellom gli og feste. Dra innom skiavdelingen i et av våre varehus for å få hjelp til å plukke riktig ski til deg!

Nærbilde av klistremerker på tre par Atomic-ski

SPENN-INDIKASJON: De fleste leverandører leverer spenn-indikasjon på skiene. For eksempel er Atomics ski målt digitalt på fabrikken i Østerrike, og deretter merket med et klistremerke slik at de butikkansatte enkelt kan lese av hvem skiene passer for, basert på kroppsvekt, erfaring og nivå.

Viktige ord og uttrykk når du skal kjøpe ski

Innsving

Jo større innsving, desto lettere er felleskiene å svinge med. Dermed får du bedre kontroll i utforkjøringene, forutsatt at skiene er myke nok. Racingski kommer nesten helt uten innsving, og tuppen kan til og med være noe spisset. Disse er velegnet for preparerte løyper og blir nærmest ubrukelige i løssnø grunnet dårlig bæreevne.

Såle

Sålekvaliteten avgjør hvor lett du kan smelte glideren på felleskiene. Mange foretrekker en sintret såle da disse er mer porøse og lettere tar til seg mer glider. Det er viktig å påpeke at de sintrede sålene kommer i mange kvaliteter. Her er også din egen interesse for vedlikehold av felleskiene helt avgjørende.

Noen legger sjela si i å vedlikeholde skiene, mens andre gjerne setter bort denne jobben til noen profesjonelle. Uansett så er det viktig å ta vare på skiene og påføre glider jevnlig – dette øker levetiden på skiene.

Nærbilde av en felle på en felleski

KAN BYTTES: Fellene på Atomics felleski kan wnkelt byttes.

På felleski er det frest ut et spor i sålen til fellen. På felleski fra Atomic kan du enkelt bytte feller på skiene uten noen spesialverktøy. Fellene bør normalt byttes etter cirka 800 km, men Atomic har i tillegg feller med ulike egenskaper, som enten gir bedre glid eller feste.

Les mer om hvordan du kan justere glid og feste ved utbyttbare feller her.

Kjerne

Materialene i kjernen er avgjørende for hvor enkelt det er å trykke ned skiene for å få sikkert feste. Racingski har en kjerne som er laget av lette og stivere materialer, men de krever også mer teknikk og styrke for å få feste med i motbakkene. Tur- og marka-ski har materialer som er mindre stive og veier noe mer, men til krever ikke disse finslepen teknikk og styrke for å få feste i motbakkene.

Illustrasjon av kjernen på en racingski.

KJERNEN PÅ EN RACINGSKI: Typiske kjennetegn er at kjernen er ekstremt lett i vekt og stiv.

Illustrasjon av kjernen på en tur- og markaski.

KJERNEN PÅ EN TUR- OG MARKASKI: Typiske kjennetegn er at kjernen er noe tyngre, men samtidig er det lettere å få sikkert feste med uavhengig av teknikk og nivå.

Alle felleski er forskjellige og for å få maksimal glede av skien din er det svært viktig at du får et par som passer. For å få finne den optimale felleskien for deg anbefaler vi å ta turen innom skiavdelingen i et av våre varehus.

HÅNDVERK: Det ligger mye håndverk bak langrennski, og mange personer er involvert i produksjonen. Noen gang lurt på hvordan produksjonen av ski foregår? Sjekk videoen fra Atomics fabrikk i Altenmarkt!

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!