Tømmesalget fortsetter med RÅ tilbud! Sjekk tilbudene

Triatlon - tre ganger så gøy!

Triatlon - tre ganger så gøy!

TRIATLON – TRE GANGER SÅ GØY!

Mange løper, sykler eller svømmer for å holde seg i form. Men hvorfor nøye seg med noe, når du kan gjøre alt? Triatlonmiljøet er usedvanlig inkluderende, og det er lett å komme i gang hvis du allerede har litt av utstyret. Noe de aller fleste har.

HVA ER TRIATLON?
Triatlon er konkurranser som kombinerer svømming, sykling og løping, i nevnte rekkefølge. Det er dermed en veldig allsidig idrett, og det er også flere distanser og varianter å velge mellom. Avhengig av løp, kan man velge mellom sprintdistanser, olympiske distanser, maratondistanser og ofte også halvdistanser i maratonløp.

- Olympiske distanser: 1500 meter svømming, 40 km sykling, og 10 km løping

- Sprintdistanser: Varierer litt, men omtrent halvparten av olympiske distanser

- Maratondistanser/Iron Man: 3,8 km svømming, 180 km sykling og 42 km løping

- Halvdistanser/halvmaraton: 1,9 km svømming, 90 km sykling og 21 km løping


HVEM PASSER TRIATLON FOR?
Triatlon passer for alle, men selvfølgelig er det en fordel å være i noenlunde form, for triatlon er ikke barneskirenn. Triatlonmiljøet er veldig inkluderende, og det er enkelt å begynne med triatlon. Sannsynligvis har du noe av utstyret du trenger allerede, for det er egentlig ikke så mye man trenger for å komme i gang.

Triatlon er veldig i vinden for tiden, med flere og flere konkurranser, og flere og flere klubber. Det blir også stadig oftere omtalt i publikasjoner på trykk og på nett, noe som også bidrar til at det er en økende idrett. Det beste er vel at det er helsefremmende, og at utvalget på utstyr for individuell tilpassing blir bedre og bedre.

XXL begynte så vidt med triatlonutstyr i 2014, men øker nå utvalget hvert eneste år. Her kan du se hele triatlonutvalget vårt.

HVA SLAGS UTSTYR TRENGER MAN?
Har man en badebukse eller badedrakt, en sykkel med hjelm og sykkelsko, og løpesko, så er man egentlig klar for triatlon. Selvfølgelig finnes det mye rått utstyr å få kjøpt, men hver enkelt utøver må selv vurdere hvor mye dette har å si for en selv. Kjemper man helt i toppen kan utstyret ha noe å si, men trives man som "listefyll" er det nok med noe enkelt og rimelig. De fleste bør nok imidlertid investere i en våtdrakt.

Det er ingen krav til utstyr, utover ovennevnte, i triatlonkonkurranser!

XXL tilbyr masse forskjellig utstyr til triatlon, og triatlonsykler og utstyr til syklene. Vi har tekstiler spesiallaget for triatlon, både neoprensokker, badebukser og -drakter, svømmebriller, svømmehetter, ørepropper, løpesko, løpetekstiler m.m.

TIPS TIL TRIATLETEN
For å ha kontroll på utstyret er det lurt å ha kasser/bokser til utstyret, én til hver av de tre forskjellige grenene i triatlonet. Da går det kjapt og systematisk i skiftesonene, og man har full kontroll på utstyret i disse litt hektiske situasjonene. IKEA eller Clas Ohlson har fine plastbokser som fungerer utmerket til dette.

Huskeliste for triatleten:
- Drikkeflaske til sykling og løping
- Ernæring, som energy bars og sportsdrikk
- Pumpesett, CO2-variant
- Dekkspaker
- Ekstra slange
- Pedaler som passer til sykkelskoene
- Dekk med lav rullemotstand
- Sykkelsko
- Løpesko
- Svømmeshorts eller -drakt
- Sykkelhjelm
- SykkelhanskerHVA KJENNETEGNER EN GOD TRIATLONSYKKEL?
Som regel foregår sykkeldelen av triatlon på asfalt, men i det siste er det også kommet noen konkurranser med terrengsykling. En helt vanlig landeveissykkel (eller terrengsykkel) fungerer godt i de aller fleste konkurranser, i hvert fall fram til man ønsker å kjempe i toppen i konkurransene.

Det finnes egne triatlonsykler som egner seg spesielt godt til mindre kuperte løyper, såkalte temposykler. De kjennetegnes først og fremst ved at de er veldig aerodynamiske, med aggresiv sittestilling. Til forskjell fra landeveissykling, er det ikke lov til å ligge i felt eller i rygg, i triatlon. Det skal også være en viss avstand mellom deltakerne, ofte minimum 10 meter.

Formålet med en ren triatlonsykkel er derfor at den har minst mulig luftmotstand, siden man er helt på egenhånd. En triatlonsykkel har også et annet styre, som gir en veldig fremoverlent stilling.

Rammen på en triatlonsykkel er ekstremt aerodynamisk og laget av karbon, aluminium eller komposittmaterialer. Den er som regel testet i vindtunnel, og store designerteam har jobbet for å optimalisere geometrien og luftmotstanden. Som regel er de veldig flate i konstruksjonen, flyvingeformede, med hule rør. Også på triatlonsykler er det fester til flaskeholder, pumpe etc.

Geometrien er laget slik at man belaster bena mindre, for at man skal ha mest mulig friske ben til løpingen etter syklingen. Man ligger også mer over styret, for lavest mulig luftmotstand, og sitter mer sammenhuket.

Giroppsettet er omtrent som på en landeveissykkel, og triatlonsykkelen har også vanligvis 20 – 22 gir.

Styret på en triatlonsykkel er rett, ikke bukkehornstyre, med en påmontert profil som man legger hele albuen oppi. Albuestøtten gir god avlasting og sitteposisjon. Bremsehåndtak og girsjalter sitter helt i front av profilen, slik at man slipper å endre posisjon for å bremse/gire, noe som ville gitt mye luftmotstand.

Setet monteres ofte lenger fram på skinnene, for å få en optimal sittestilling og aerodynamisk positur. Dette må selvfølgelig tilpasses hver enkelt bruker. Setepinnen er ofte flat/flyvingeformet for best aerodynamikk.

Styrestemmet er helt fast og kan ikke justeres på annen måte enn å shimses opp med skiver. Stemmet er som regel også flyvingeformet.

Hjulene er vanligvis som på en landeveissykkel, men det finnes også her varianter med profiler i hjulene, for bedre aerodynamikk. Dekkene til triatlonbruk har lav rullemotstand.

Gaffelen er som regel stiv, og som regel flyvingeformet, for lavere luftmotstand.UTSTYR TIL TRIATLETEN
Hvis man virkelig vil kline til på utstyrsfronten, så har XXL alt du trenger og litt til. Her nevner vi det vanligste utstyret triatletene investerer i, etter hvert som de deltar i flere og flere konkurranser. Noe er komfortutstyr, andre ting er viktigere for å vinne hundredeler.

Drikkesystemer for "fast" montering på sykkelen.

Vesker til næring, pumpe, deler etc.

Styre for montering på landeveissykler, for konvertering til triatlon.

Hjelm for triatlon, med mye mer aerodynamisk profil. Tempohjelm for de som virkelig jager hundredelene. Likevel kan en god landeveishjelm brukes.

Briller er lurt å ha når man sykler, men mange bruker det også under løpingen.

Svømmebriller er helt klart en fordel å ha, særlig ved kråling. Både for siktens skyld, men også for komforten ved å slippe å få vann i øynene.

Sykkelshorts og -trøye fungerer godt, men mange sverger til triatlondrakt.

Triatlondrakt kan brukes under våtdrakt og under hele løpet. Drakten har gjerne korte ben og korte ermer, og tynnere padding enn vanlig sykkelshorts. Det gjør den mer behagelig og gir bedre rom for bevegelse i de to andre øvelsene.

Våtdrakt for triatlon er heldekkende. Den er i litt tynnere neopren enn en klassisk våtdrakt, fordi man trenger bevegelsesfrihet og man er i aktivitet. Drakten gir litt oppdrift, som sparer krefter, og beskytter mot kaldt vann og f.eks. brennmaneter. Les mer i vår guide til valg av riktig våtdrakt for triatlon

Sykkelhansker er alltid lurt å ha, både for å begrense slitasje og for å avlaste trykket mot håndflaten, men også for å hindre skader ved en eventuelt velt.

Neoprensokker er tillatt i de fleste konkurranser og er en stor fordel i kaldt vann.

Neoprenhette brukes også i kaldt vann, under svømmehetten.

Svømmehette brukes for å få ned vannmotstanden, isolere og for å holde evt. hår unna ansiktet.

Pedaler "må" ha låsefunksjon. Det gir utrolig mye mer effekt i tråkket.

Sykkelsko med låsebrikke er nødvendig for å få et mest mulig effektivt tråkk på sykkel. Vanlige landeveissko fungerer godt i triatlon, men det finnes også egne triatlonmodeller. De er som regel litt luftigere og har borrelås for raske skift. Mange lar faktisk skoene stå på sykkelen og hopper rett inn i skoene, fremfor å kave med å klikke inn.

Joggesko finnes i alle varianter. Bruk gjerne de du har, hvis de egner seg til underlaget du skal løpe på.

Sportselektronikk er blitt veldig populært de siste årene, og det finnes egne, vanntette triatlonklokker fra de store produsentene, som f.eks. Polar og Garmin. Mange av funksjonene på en triatlonklokke er tilpasset både svømming, sykling og løping, og klokkene er også veldig nyttige treningsverktøy for triatlon. I tillegg finnes det et hav av sykkelcomputere, også rene triatlonvarianter.

Sykkelrulle er et fantastisk treningsverktøy. Da kan man legge grunnlaget for sykkelsesongen, innendørs, gjennom hele høsten og vinteren. Supert for både vanlige syklister og triatleter, siden man da kan sykle trygt hele året, uten å måtte rigge om sykkelen til vintersykling.

Sykkelrulle er også et meget godt alternativ til spinning på et treningssenter, fordi man kan sitte hjemme og tråkke, og analysere hele økten etterpå.

Wattmåler er et glimrende treningsverktøy sammen med sykkelrulle, for de som vil optimalisere effekten i syklingen skikkelig. Sykling med wattmåler gir en god forståelse av effekt når du tråkker, og alle data kan lagres og analyseres i ettertid.

Belte for feste av startnummer, for bruk under sykling og løping.


TRIATLONUTSTYR HOS XXL
Vi har masse bra produkter som dekker inn behovene på utstyret nevnt over. Dette er noen av merkene med triatlonprodukter vi fører:

Giant, Scott, Ridley, Profile Design, Zipp, 2XU, Kask, Sidi, Garmin, Polar, Zoot, Arena, Nike, Adidas, Limar, Etto.TRIATLONS HISTORIE (Kilde: Triathlon.org)
Den første registrerte triatlonkonkurransen ble avholdt i San Diego, California, 24. september 1974. Den ble organisert av San Diego Track & Field Club, som et alternativ til den noe ensformige treningen på bane. Konkurransen ble avholdt i Mission Bay, og bestod av 8,5 kilometer løping, 8 kilometer sykling og 550 meter svømming. Det var 46 triatleter som fullførte konkurransen.

International Triathlon Union ble grunnlagt 1. april 1989, under den første ITU-kongressen, i Avignon i Frankrike. Totalt deltok 30 nasjoner på kongressen, og grunnlaget for det første verdensmesterskapet, i nettopp Avignon, ble lagt her. På kongressen ble de olympiske distansene fastsatt, med 2,5 km svømming, 40 km sykling og 10 km løping.

Mer enn 800 utøvere fra 40 land deltok i det aller første verdensmesterskapet.

Triatlon er organisert internasjonalt gjennom ITU, og i Norge med Norges Triathlonforbund, som er et eget særforbund under Norges Idrettsforbund.

Triatlon kom på det olympiske programmet i Sydney-OL i 2000.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!