Rulleski - slik kommer du i gang
Lyst til å prøve rulleski? Her får du gode råd og anbefalinger til valg av rulleski og tilleggsutstyr, og tips til hvordan du kommer i gang.
Selv om du har lagt bort langrennsskiene for sommeren, trenger ikke skisesongen være over. Rulleski er perfekt for deg som har lyst til å fortsette å gå på ski selv om snøen er byttet ut med bar asafalt.
Å gå på rulleski er morsomt, gir deg spesifikk skitrening, og trener hele kroppen. Ved å gå på rulleski i sommersesongen, kan du både vedlikeholde og forbedre teknikk, kondisjon og styrke.
Da er du mye bedre rustet for en god langrennssesong når vinteren kommer igjen.
Rulleski er blitt stadig mer populært de siste årene. En del av æren for det har nok det økte fokuset på staking i langrennssporten. Rulleski er nemlig perfekt til staketrening.
Bør jeg velge rulleski til skøyting eller klassiskrulleski?
Som for vanlige langrennski skiller vi også på rulleski mellom klassiskski og skøyteski.
Klassiskski
Klassiskrulleski har bakoverbrems på ett av hjulene slik at skien ikke kan trille bakover. Rulleskiene har brede, stabile hjul og er lengre enn skøyteski.
De bredere hjulene på klassiskski gir deg mer stabilitet og bedre vibrasjonsdemping fra ruglete asfalt enn skøyteski gjør.
På klassiskrulleski har du alltid spikerfeste. Det gjør at det er enkelt å jukse litt med teknikken. Vi anbefaler derfor at du tenker teknikk hele veien på klassisk, slik at du ikke legger til deg uvaner med hensyn til teknikken.
Fokuser på at frasparket ikke skal skje for langt bak, da det vil gi glipptak om du går på snø. Kraften i frasparket skal komme fra rett under deg – akkurat slik du ville gjort det på langrennsskiene. Diagonalgang er vanskelig å praktisere på rulleski, bortsett fra i de bratteste kneikene.
Stort sett går det derfor i dobbelttak med fraspark, samt staking, når du går på klassiskrulleski.
Skøyteski
Skøyterulleski er kortere enn klassiskski, og har smalere og høyere hjul, for større fart. Disse egenskapene gjør skøyteski merkbart lettere enn klassiskski.
Den kortere lengden gjør dem samtidig enklere å bremse og svinge med. Med skøyteski får du også en mer skilik følelse enn på klassiskski, slik at du lettere unngår å lære inn feil teknikk. En annen fordel med skøyteski er at du har flere stilarter å velge mellom enn på en klassiskski.
For deg som ønsker å øve på staketeknikk, er skøyterulleski et lurt valg.
Som nybegynner kan du gjerne velge et par skøyteski, men vær obs på at de er noe mer ustabile enn klassiskskiene.
Rammematerialer på rulleski
Rulleski leveres hovedsakelig i tre forskjellige rammematerialer: Aluminium, karbon og glassfiberforsterket treverk.
Karbon- og trerammene demper vibrasjoner bedre enn aluminium. På dårlig asfalt kan det være en fordel.
Trerammene er ofte litt tunge og mister egenskapene sine over tid. Aluminiumsski og karbonski varer derimot lengre.
For de tyngste skiløperne kan karbonski bli litt spinkle, og da er det lurt å velge en aluminiumsski i stedet. For de rulleskiene i XXLs sortiment som har vektbegrensning, er dette oppgitt i produktinformasjonen.
Rulleskihjul
Det har etter hvert blitt innarbeidet en tredelt standard på rulleskihjul: 1er-hjul, 2er-hjul og 3er-hjul. 1er-hjulene er hardere enn normalhjulene (2er-hjul). Dette gjør at de ruller svært godt noe som gjør de spesielt egnet til lange turer. Disse hjulene er ikke egnet for uerfarne brukere. På grunn av hardheten er de mindre komfortable enn de mykere og tregere hjulene.
Så godt som alle rulleski selges standard med 2er-hjul (normalhjul). Normalhjul er det riktige for de aller fleste. De er raske nok til å gi en morsom opplevelse, samtidig som de er komfortable. Det er også disse hjulene som benyttes i de fleste konkurransene.
3er-hjulene benyttes av de som ønsker å få en enda hardere motstand for ekstra treningseffekt, eller diagonalgang i lettere terreng.
Du kan bytte hjul på rulleskiene når de er utslitte, men de er relativt kostbare, så vi anbefaler at du bytter side på skiene slik at du ikke sliter hjulene ujevnt – da varer de mye lengre. Bytt halvveis i økten, eller bytt side til neste økt. Et par normalhjul varer i flere sesonger for den gjengse mosjonist.
Hvilket annet utstyr trenger jeg for å gå på rulleski?
Rulleskitaver og rulleskipigger
Du kan bruke de vanlige langrennsstavene dine ved å bytte ut piggen med en rulleskipigg, eller man kan kjøpe en egen rulleskistav. Vi anbefaler at du fester reflekstape på stavene dine om du ikke har en rulleskistav som kommer ferdig med refleks. Siden staven hele tiden er i bevegelse gjør refleks på staven deg ekstra synlig for bilister.
Det kan være lurt å gå over piggene med et bryne før du legger ut på tur, for å få best mulig tak. Går du mye, må du belage deg på å bytte pigger i løpet av en sesong.
Når du skal bytte pigg på staven legger du staven i en bøtte med varmt vann for å varme opp limet piggen er festet med. Deretter er det bare å dra den av og sette på rulleskipiggen med limpistol (om du ikke er Hulken er tang å anbefale).
Det kan også være lurt å ta med en ekstra pigg på tur, i tilfelle en piggen ryker underveis. Med en lighter og tang til rådighet, er det bare å varme opp piggen, dra den av og sette på den nye. Vips, så er du på veien igjen.
Skisko/rulleskisko
Du kan benytte vanlige langrennsstøvler til rulleski, men et par rulleskisko er å anbefale om du skal gå en del da de puster bedre og blir raskere tørre enn vinterskoene. De er også bedre rustet til å tåle den ekstra slitasjen de blir påført ved støv, skitt og vann fra landeveien.
Refleksvest, hjelm, hansker og skoovertrekk
Dra aldri ut på rulleskitur uten refleksvest, hansker og hjelm! Som rulleskiløper er du en myk trafikant og vil alltid tape mot en bil. Hansker hjelper deg også å unngå vannblemmer.
Er været dårlig, kan det også være kjekt med et skoovertrekk.
Tips til de første rulleskiturene
For uerfarne rulleskiløpere anbefaler vi å prøve først på et lukket område uten bakker. Lær deg teknikk, balanse og bremsing i ro og fred. Dra ikke ut i trafikken før du føler deg trygg!
Når du føler deg trygg på rulleskiene, kan du bevege deg ut på traffikert vei. Hold høyre side og vis hensyn til bilister. Mange bilister irriterer seg over rulleskiløpere (spesielt de som skøyter). For å ikke havne i skumle situasjoner kan det være lurt å være litt ekstra raus og slippe bilene fram.
Hvordan bremser du?
For de fleste kan det oppleves tungt å bremse med rulleski kontra vanlige ski, så du trenger ikke stå ned de lengste bakkene i begynnelsen.
På rulleski bremser du ved å skyve hælene ut til siden og presse utover slik at du får en slags plogformasjon på skiene. Da vil du bremse farten. Jo hardere du presser utover, jo raskere bremser du. Stå med bred beinstilling og med en liten knekk i knærne. Vær ikke redd for at skiene krysses – det gjør de ikke.
Hvis du står ned lange bakker og blir sliten i bremsemuskulaturen kan du få variasjon ved å stå litt bakoverlent med stive bein. For å avlaste muskulaturen ytterligere kan du også bremse ved å sette ned vekselsvis høyre og venstre ski på skrått foran deg - en slags omvendt fiskebein.
Hvis du må bråbremse er ofte grøfta eneste utvei. Om du føler deg usikker før du setter utfor kan du ta av deg skiene og gå ned bakken – du vil verken bli den første eller den siste.
Vedlikehold
Etter turen er det lurt å vaske av rulleskiene siden de samler mye støv og skitt fra asfalten. Rulleski har som regel forseglede lager, og trenger normalt ikke smøring. Vask med mildt såpevann og klut. Det er en fordel om rulleskiene får tørke skikkelig opp før du setter dem bort. Unngå å la dem stå fuktig og kaldt over vinteren – da kan du få ising i hjullagerne.