Bursdagsfest! Vi feirer 23 år med RÅ priser! Kjøp nå

Synlig i mørket med refleks

Refleks 2022 - 1_1

Dagene blir kortere, og sjansen er stor for at det er mørkt både når du drar hjemmefra om morgenen og når du skal hjemover. Enten du bare skal gå til butikken, løpe til jobb eller ta deg en sykkeltur, bør du ha refleks. Fredag 20. oktober markeres refleksdagen med Trygg Trafikk i spissen. Vi har samlet noen gode råd til valg av type refleks og hvordan du bør bruke den, for å synes best mulig i mørket.

Noe mange kanskje ikke tenker over, er at refleks er en forbruksvare. Det betyr at den etter hvert mister effekten, og må byttes ut med jevne mellomrom. Det finnes mange ulike typer reflekser, som er smarte til hvert sitt bruksområde. Her er noen av dem:

Tradisjonelle hengereflekser

Dette er den reflekstypen som reflekterer lyset aller best fordi de henger løst, og dermed beveger seg når du går. Bruk én på hver side av kroppen, så synes du fra alle kanter.

Slapwrap-refleks

Dette er bånd som kan festes rundt armer og ben, som også er bevegelige når du går eller sykler – og som derfor er gode på å reflektere lyset.

Refleksvest

Refleksvester har veldig god synlighet i mørket. Det viktigste å vite om en refleksvest, er at det er en forbruksvare og at den bør byttes etter hver 20. vask, fordi at reflekseffekten vil avta. Selv om du ikke har vasket den så mye, bør den likevel byttes hvert 2.-3. år, hvis den er godt brukt.

Reflekssele

En nett seler om brukes på samme måte som en refleksvest. Mange bruker disse til løping og utendørs trening, fordi de kan brukes utenpå alle typer klær, uten at det føles trangt eller hemmer bevegeligheten.


Mange sportsklær og -sko har også refleks – noen av dekorative årsaker, og noen av praktiske. Vi anbefaler uansett å ha vanlig refleks i tillegg. Andre typer er refleksbånd, brikker og klistremerker med refleks.

Krav til lys og refleks på sykkel

Det finnes faktisk klare regler for bruk av lys og reflekser på sykkel. Boten for å ikke ha fastmontert lys på sykkelen er i dag på 1300 kroner. Det er påbudt å ha sykkellykt fastmontert, både foran og bak. Baklykta skal ha rødt lys, mens frontlykta skal ha hvitt eller gult lys. Du må ha rød refleks bak på sykkelen. I tillegg skal begge sider av pedalene være utstyrt med hvit eller gul refleks. Bruker du klikkpedaler uten mulighet for feste av refleks, må sykkelen ha refleks på pedalarmene. Refleksene må være godkjent type.

Trygg Trafikk sin sjekkliste for refleksbruk:

  • Fest refleks på alle jakker og bagger
  • Bruk reflekser som beveger seg når du går – disse synes best
  • Heng refleksen i knehøyde
  • Bruk minst to reflekser, så er du synlig fra alle kanter
  • Sjekk refleksen for riper – veldig slitte reflekser har dårligere effekt
Refleks 2022 - 2

Kilde: Trygg trafikk og Vegvesenet

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!