-15% på ALT fra Hamax og Thule!* Kjøp nå

Rosa sløyfe - med naturen som støttespiller

Rosa sløyfe 1

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner. Finske Annika er en av dem som ble rammet. Les om hvordan hun kom seg gjennom sykdommen , og hvorfor du bør støtte årets Rosa sløyfe-aksjon.

XXL er stolt partner til Rosa sløyfe 2018. Vi er glade for å få være med på å spre viktig informasjon og å øke kunnskapen om brystkreft, samt støtte videre forskning på feltet.

34 år gamle Annika var midt i en vanlig arbeidsdag da hun fikk beskjeden som snudde opp-ned på livet henne.

Etter å ha fått diagnosen brystkreft, opplevde hun alle undersøkelser og behandling som en emosjonell berg- og dalbane, hvor hun pendlet mellom håp og fortvilelse. Når det var som tyngst, var det spesielt to ting som ga henne styrke: Trening og naturen.

Rosa sløyfe 2

AKTIVT LIV

Annika har alltid vært aktiv, og driver med innebandy, terrengsykling, trening på senter og svømming. Om vinteren står hun på snowboard og langrenn, og om sommeren går det i SUP og seiling, samt å tilbringer tid på hytta med bærplukking og turer i naturen. Hun er i tillegg glad i å reise.

Kreften tæret på kroppen og var utmattende, men Annika bestemte seg likevel for å prøve å gå daglige turer. Også lettere trening, som yoga og pilates, drev hun med mens behandlingen foregikk. Ved å bruke kroppen opplevde hun at det rett og slett gjorde det lettere å takle den tøffe medisineringen.

- Ute på tur er det lett å prate med andre og tenke på andre ting. Samtidig opplevde jeg at det lettet på angsten å røre på seg, og jeg fikk bearbeidet det jeg hadde vært gjennom den dagen. Da jeg var syk følte jeg meg alltid mye bedre både fysisk og psykisk etter å ha rørt på meg, forteller Annika.

Rosa sløyfe 3

GODT FOR HODE OG KROPP

Det å være ute på tur, var noe Annika raskt oppdaget at var gunstig da hun ble syk. Lange turer ved havet og i naturen med mannen og hundene sine hadde en positiv effekt. Omgivelsene, frisk luft og småprat med dem som står henne nær, hjalp henne å sortere tankene og kjenne på godfølelsen midt oppe i den personlige kampen hun befant seg i. Også hundene var en velsignelse i den tunge tiden. De tvang henne til å dra ut på tur, selv når hun egentlig ikke orket, ga nærhet og var godt selskap hjemme.

Hun fant også mye hjelp i støttegruppen hun var med i. Det er ofte enklere å dele erfaringer og snakke med andre som er i samme situasjon. På en støttegruppe på Facebook fant hun i tillegg mange praktiske råd.

Annika oppfordrer alle som blir rammet av brystkreft til å være greie mot seg selv og å virkelig sette pris på de gode dagene.

Rosa sløyfe 4

BEDRE Å GJØRE TING ENN Å LIGGE HJEMME

Å ligge alene hjemme og gruble lønner seg ikke. I den grad kreftene tillater det, er hennes erfaring at det å gjøre hyggelige ting hjelper på humør og psyke. Hvis man samtidig klarer å opprette en følelse av normalitet i hverdagene og ha en positiv holdning, er det enklere å komme seg gjennom behandlingene.

- Jeg hadde dager der jeg virkelig ikke hadde lyst til å gjøre noe som helst, men jeg merket at selv en liten tur ut i frisk luft, gjorde at jeg følte meg piggere. Noen ganger orket jeg ikke annet enn å bare gå like utenfor døren, sette seg ned og ta inn og nyte naturen, men det var nok til å få meg til å føle meg litt bedre.

VEIEN TILBAKE

Hun avsluttet behandlingene og ble friskmeldt for ett år siden, men kreften har satt spor etter seg, som den ofte gjør i større eller mindre grad. Annika har vært heldig, og ikke hatt alvorlige senskader.

Mens 90 % overlever brystkreft i dag, blir én av tre av dem som overlever plaget av senskader etter at de friskmeldes. Det er ikke uten grunn senskader er tema for årets Rosa sløyfe-aksjon.

For Annikas del handler mye om å trene seg opp for å komme tilbake der hun var før sykdommen rammet. Blant annet har hun skaffet seg en personlig trener for å trene opp kondisjonen sin igjen.

- Helsa er ikke noe man kan ta for gitt. Også som ung kan du bli syk. Det er viktig å ta vare på helsa di som best man kan. For min del handler det mye om å trene, sove nok og spise sunt. Samtidig må man også skjemme seg selv bort innimellom, sier hun.

Rosa sløyfe 5

- LEV HER OG NÅ

Sykdomsopplevelsen har gjort at Annika er bevisst på å virkelig nyte hver dag hun er frisk, og å prioritere det å virkeliggjøre drømmene sine. Under behandlingen kunne hun for eksempel ikke reise. Så fort hun ble frisk, dro hun og mannen på biltur til Alpene for å sykle terreng og gå i fjellene. Hun reiste også på seiltur med gode venner. Det var kjærkomment etter de tøffe behandlingene.

Annika er opptatt av å få frem at livets viktigste og lykkeligste øyeblikk er å finne mens veien blir til, og at vi ikke må bli så opptatt av å drømme om og planlegge fremtiden at vi glemmer å være til stede i nuet.

- Ingen av oss vet hva morgendagen bringer. Det viktigste er å leve livet her og nå, konkluderer hun.

Rosa Sløyfe 6
close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!