Vi har lagt til nye varer i vårens store SALG! Gjør et kupp nå

Fine vinteraktiviteter med barna

NOR23 W7 Vinterlek Artikkel

Vinterferien er tid for fine uteopplevelser. Vi gir deg tips til vinteraktiviteter som er topp å gjøre med barna.

Så lenge man har på seg varme klær som tåler snø og vind, er det ingen grunn til å holde seg innendørs i vinterferien. Frisk luft kombinert med morsomme og engasjerende uteaktiviteter er en sikker vinner for både store og små.

Her får du noen gode tips til vinteraktiviteter som passer perfekt til de kalde og snøfylte månedene.

Aktiviteter i snøen

Aking

Aking er gøy for både store og små. Alt du trenger er en bakke og et akebrett. XXL har både akebrett, snowracere og rumpeakebrett.

Aking er dessuten en god anledning til å få inn litt trening samtidig som du tilbringer kvalitetstid med barna. Etter at du har akt ned, løper eller går du raskt oppover igjen. Trekk minstemann etter deg, så får du en skikkelig tøff økt.

Les også: Kle deg for vinterløping

NOR23 W6 Vinterlek Artikkel 2

FULL FART: Aking er gøy for både store og små.

Skøyter

Å gå på skøyter er morsomt for både barn og voksne. Spill hockey, øv på å ta en piruett eller gå om kapp. Mulighetene er mange.

For de minste, som ikke har stått på skøyter før, kan det være smart med en bruskasse eller en annen gjenstand de kan støtte seg til mens de går bortover på isen.

Hjelm er et must når du går på skøyter. Det gjelder både store og små skøyteløpere.

Husk også på å slipe skøytene. Det er morsommere og lettere å gå på skøyter som er slipt og ikke sløve.

Skileik

Skileik handler - som navnet tilsier - om å leke seg med ski på beina. Det gjør skileik til en fin aktivitet hvor barna får kose seg og ha det gøy, samtidig som de får øvd på skiferdigheter og balanse og koordinasjon.

Mange steder finnes det ferdig oppsatte skileiker, hvor barna kan få prøve seg på ulike aktiviteter med langrennsski på beina. Du kan også fint bygge egne skileikløyper, om det ikke finnes noen i nærheten av deg.

Her er det bare fantasien som setter grenser. Morsomme aktiviteter er for eksempel orgeltramp, kuleløype, slalåmløype og skihopp. La barna prøve seg både med og uten staver.

Les også: Velg riktige ski til barna

Friidrett i snøen

Friidrett er gøy, og kommer garantert til å vekke konkurranseinstinktet hos store og små.

Lag en konkurranse med for eksempel lengdehopp, kasting av snøballer oppi en bøtte, spydkast med skistav, stafett og andre ting dere finner på sammen. Denne aktiviteten kan man også gjøre uten snø.

Bygg en snøhule

Finn eller lag en stor snøhaug. Bruk en skikkelig snøspade og grav deg innover. Pass på at det er nok bæring i taket, ikke bli for ivrig. Pass på å merke godt rundt snøhulen når den er ferdig, så ingen tråkker igjennom den.

Skiskyting

Lag en liten rundløype for langrennsski, hvor det er lagt inn skytesoner. Man kan gjerne skyte med bue, det er veldig morsomt for barn og voksne i alle aldre. Husk sikkerhet ved skyting med bue.

Er barnet større kan man også skyte med luftgevær eller luftpistol, både liggende og stående skytinger. Tenk sikkerhet og hold barna under oppsikt ved bruk av våpen. Følg gjeldende lover og regler.

Man kan også blåse opp masse ballonger og henge dem på trær, staver eller annet. For å skyte stikker man med, eller kaster stavene. Tilpass barnas alder.

Lag en snølykt

Vinterlek 3

KOSELIG: En snølykt er enkel å lage, og skaper koselig stemning i mørket.

Lag en ring av snøballer med ca. 40-50 centimeter i diameter. Deretter legger du en ny ring oppå, litt mindre enn den første. Fortsett med ringer oppover til en pyramide, til toppen er nesten helt tett. Tenn et telys og sett inni, og tett hulen på toppen med en snøball eller to. Lag gjerne flere, det er jo så enkelt og fint.

Flaskebane

Bruk gjerne en strømlinjeformet drikkflaske av plast og fyll den med vann. Hvis den er full av vann går det raskere, men det krever mer av banen for at flasken ikke skal kjøre ut.

Press en liggende flaske halvveis ned i snøen i en helling, og dra flasken nedover så den former en "bob-bane". Lag noen slakke svinger, tunneler, og hopp her og der, det gjør banen mye morsommere.

Send flasken nedover fra toppen, så ser du fort hvor det trengs forsterkninger og doseringer. Ha en konkurranse, hvor det er om å gjøre å komme raskest ned. Det går også an å dusje flaskebanen med vann og la den fryse over natten. Da går det skikkelig fort!

Båltur

Er det snø, er det ypperlig å kombinere en skitur eller gåtur i marka med å tenne bål. Sitt rundt bålet, lag s'mores eller annen deilig bålmat, og nyt bålkos i vinterlandskap.

Husk at riktig utstyr og varme nok turklær er nødvendig for å få en god og trygg opplevelse i den kalde årstiden. 


Aktiviteter uten snø

Alle er ikke like heldige og har snø utenfor døra. Derfor har vi funnet noen morsomme aktiviteter man kan gjennomføre uten snø.

Rebusløp

Rebus er en klassiker som kan gjennomføres på flere forskjellige måter.

Skal små barn være med, kan man lage en bilderebus. Da kan man klippe ut bilder av for eksempel forskjellige dyr, og henge opp disse. Man kan henge dem opp i trær, lyktestolper eller rundt omkring i hagen eller skogen. Barna må da finne navnet på disse dyrene.

Hvis litt større barn er med, kan man ta med for eksempel forskjellig dyrespor.

Bokstavrebus er den klassiske versjonen. Sett sammen bilder som til slutt danner løsningsordet. Man kan også la hver rebus gi et løsningsord til hvor neste oppgave er.

Aktivitetsrebus er også gøy! Her er det en aktivitet på hver post. Det kan være å kaste ball i en bøtte, telle antall mynter i et glass eller kaste pil på ballonger for å få tak i neste oppgave.


Reflekstur

Når mørket senker seg er det litt ekstra spennende med en tur ut. Dersom man har mulighet kan man henge opp reflekser langs turløypa på forhånd. Hvis ikke, så kan kanskje en i turfølget gå litt i forveien for å henge opp. Da kan barna lyse seg frem med lommelyktene og finne veien.

Man kan også gjøre turen til en skattejakt, hvor barna skal lyse seg frem til en liten overraskelse.


Hinderløype i skogen

Her kan man velge selv hvor avansert man vil gjøre det. Kun fantasien setter grenser på hva man kan finne på! Her er noen forslag:

  • Hopp over eller balanser på trestokker
  • Balanser på stubber
  • Klatre opp i et tre og ned igjen
  • Hoppe mellom kongler på bakken
  • Klatre opp på en stein og ned igjen
  • Ta en taustump og lag labyrint eller edderkoppnett mellom to trær

Lag hinderløypa tilpasset til nivået på de som er med.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Motta gode tilbud og utvidede garantier.