-25% på nesten alt* og -15% på alle* sykler! Aktiver kupongen i kassen

10 morsomme aktiviteter for barn i vinter!

Vinteren er tid for fine opplevelser. Vi gir deg tips til kule ting som du kan gjøre sammen med barna - med og uten snø.

NOR23 W7 Vinterlek Artikkel

Uansett om det er vinterferie, helg eller hverdag - det er mange morsomme ting å gjøre ute når kulda setter inn!

Så lenge man har på seg varme klær som tåler snø og vind, er det ingen grunn til å holde seg innendørs i vinter. Frisk luft kombinert med morsomme ting å gjøre ute i snøen, er en sikker vinner - uansett alder!

Her får du noen gode tips til vinteraktiviteter som passer perfekt til de kalde og snøfylte månedene.

Aktiviteter ute i snøen

1. Aking for hele familien

Aking er gøy for alle. Finn et sted som egner seg godt til akebakke, og ta med deg et akebrett. XXL har både akebrett, snowracere og rumpeakebrett.

Dette er dessuten en god anledning til å få inn trening samtidig som du tilbringer kvalitetstid med barna. Etter at du har akt ned, løper eller går du raskt opp til toppen igjen. Trekk minstemann etter deg, så får du garantert en tøff økt.

NOR23 W6 Vinterlek Artikkel 2

Aking er moro for hele familien

2. Skøyter for store og små

Å gå på skøyter er morsomt for alle. Spill ishockey, øv på å ta en piruett eller gå om kapp. Mulighetene er mange.

For de minste kan det være smart med en bruskasse eller en annen gjenstand de kan støtte seg til mens de går bortover på isen.

Hjelm er noe alle trenger når man går på skøyter! Husk også å slipe skøytene. Det er morsommere og lettere å gå på skøyter som er slipt og ikke sløve.

NOR24 W08 Artikkel aktiviterter for barn

Skøyter passer for alle, uansett hvor mye du har stått på skøyter før. Øvelse gjør mester!

3. Skilek ute i snøen

Skilek handler om - som navnet tilsier - å leke seg med ski på beina. Det gjør skilek til en fin aktivitet hvor barna får kose seg og ha det gøy, samtidig som de får øvd på skiferdigheter, balanse og koordinasjon.

Mange steder finnes det ferdig oppsatte skileker, hvor barna kan få prøve seg med langrennsski på beina. Du kan også fint bygge egne skilekløyper, om det ikke finnes noen i nærheten av deg.

Her er det bare fantasien som setter grenser. Morsomme aktiviteter er for eksempel orgeltramp, kuleløype, slalåmløype og skihopp. La barna prøve seg både med og uten staver.

Les også: Velg riktige ski til barna

4. Friidrett i kulda

Friidrett er gøy, og kommer garantert til å vekke konkurranseinstinktet hos hele familien.

Lag en konkurranse med for eksempel lengdehopp, kasting av snøballer oppi en bøtte, spydkast med skistav, stafett og andre ting dere finner på sammen. Denne aktiviteten kan man også gjøre uten snø, og du trenger få hjelpemidler.

5. Lage snøhule i hagen

Finn eller lag en stor snøhaug. Bruk en skikkelig snøspade og grav deg innover. Pass på at det er nok bæring i taket, ikke bli for ivrig. Et godt tips er å merke godt rundt snøhulen når den er ferdig, så ingen tråkker igjennom den. Kanskje trenger snøhulen egen dørvakt? Hva med å bygge en snømann som vokter inngangspartiet?

6. Skiskyting med ulik vanskelighetsgrad

Lag en liten rundløype for langrennsski, hvor det er lagt inn skytesoner. Man kan gjerne skyte med bue, det er veldig morsomt for barn og voksne i alle aldre. Husk sikkerhet ved skyting med bue.

Er barnet større, kan man også skyte med luftgevær eller luftpistol, både liggende og stående skytinger. Tenk sikkerhet og hold øye med barna ved bruk av våpen. Følg gjeldende lover og regler.

Man kan også blåse opp ballonger og henge dem på trær, staver eller annet. For å skyte stikker man med, eller kaster, stavene. Tilpass barnas alder.

7. Snøballmoro - snølykt og snøballkrig

Lag en ring av snøballer med ca. 40-50 centimeter i diameter. Deretter legger du en ny ring oppå, litt mindre enn den første. Fortsett med ringer oppover til en pyramide, til toppen er nesten helt tett. Tenn et telys og sett inni, og tett hulen på toppen med en snøball eller to.

Hvis det er lite snø, men veldig kaldt, kan en islykt også være et alternativ. Både islykter og snølykter blir ekstra fine med konditorfarge.

Er dere kalde etter snølyktproduksjonen, kan en morsom snøballkrig være en fin avslutning før dere trekker inn og nyter arbeidet fra vinduskarmen når mørket senker seg.

8. Spennende flaskebane med fart

Bruk gjerne en strømlinjeformet drikkeflaske av plast og fyll den med vann. Hvis den er full av vann, går det raskere, men det krever mer av banen for at flasken ikke skal kjøre ut.

Press en liggende flaske halvveis ned i snøen i en helling, og dra flasken nedover så den former en "bob-bane". Lag noen slakke svinger, tunneler, og hopp her og der. Det gjør banen mye morsommere.

Send flasken nedover fra toppen, så ser du fort hvor det trengs forsterkninger og doseringer. Ha en konkurranse hvor det er om å gjøre å komme raskest ned. Det går også an å dusje flaskebanen med vann og la den fryse over natten. Da går det skikkelig fort!

9. Båltur med nistemat

Er det snø, er det ypperlig å kombinere en skitur eller gåtur i marka med å tenne bål. Sitt rundt bålet, lag s'mores eller annen deilig bålmat, og nyt bålkos i vinterlandskap.

Husk at riktig utstyr og varme nok turklær er nødvendig for å få en god og trygg opplevelse i den kalde årstiden. Husk for all del et skikkelig godt sitteunderlag.


10. Gode tips for deg som mangler snø

Alle er ikke like heldige og har snø utenfor døra. Heldigvis finnes det mange morsomme aktiviteter man kan gjennomføre uten snø.

Rebusløp i nærområdet

Rebus er en klassiker som kan gjennomføres på flere forskjellige måter.

Skal små barn være med, kan man lage en bilderebus. Da kan man klippe ut bilder av for eksempel forskjellige dyr, og henge opp disse. Man kan henge dem i trær, lyktestolper eller rundt omkring i hagen eller skogen. Barna må da finne navnet på disse dyrene.

Hvis litt større barn er med, kan man ta med for eksempel forskjellig dyrespor.

Bokstavrebus er den klassiske versjonen. Sett sammen bilder som til slutt danner løsningsordet. Man kan også la hver rebus gi et løsningsord til hvor neste oppgave er.

Aktivitetsrebus er også gøy! Her er det en aktivitet på hver post. Det kan være å kaste ball i en bøtte, telle antall mynter i et glass eller kaste pil på ballonger for å få tak i neste oppgave.


Reflekstur i mørket

Når mørket senker seg, er det litt ekstra spennende med en tur ut. Dersom man har mulighet, kan man henge opp reflekser langs turløypa på forhånd. Hvis ikke, så kan kanskje en i turfølget gå litt i forveien for å henge opp. Da kan barna lyse seg frem med lommelyktene og finne veien.

Man kan også gjøre turen til en skattejakt, hvor barna skal lyse seg frem til en liten overraskelse.

Hinderløype i skogen

Her kan man velge selv hvor avansert man vil gjøre det. Kun fantasien setter grenser for hva man kan finne på! Her er noen gode tips:

  • Hopp over eller balanser på trestokker
  • Balanser på stubber
  • Klatre opp i et tre og ned igjen
  • Hoppe mellom kongler på bakken
  • Klatre opp på en stein og ned igjen
  • Ta en taustump og lag labyrint eller edderkoppnett mellom to trær
  • Tilpass nivået på hinderløypa til de som er med.
close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!