Akkurat nå: Mengder av vintervarer opptil 50%!  Kjøp her

Kle barna for kalde dager

vinterbarn_1

Varme og komfortable barn er glade barn. Vi gir deg tips og anbefalinger til hvordan du kler barna for kalde vinterdager.

Å kle barna om vinteren kan være en utfordring. Barn skal være varme og komfortable, men uten at svetten begynner å sile så fort de er i aktivitet eller når sola titter frem midt på dagen.

Vi har samlet noen generelle tips til hvordan du kler barna.

Kle barna lag på lag

Ved å kle barna lagvis, kan du ta av og på lag for å regulere temperaturen.

Ull som innerste lag

Innerst er ullundertøy absolutt å anbefale. Ull har unike temperaturregulerende egenskaper, og holder på varmen selv om den blir fuktig. Det gjør ull ypperlig som innerste lag. Den tynne merinoulla som brukes i ulltrøyer og ullongser i dag, er snill mot huden og klør ikke.

Syns barnet likevel det er ubehagelig med ull innerst, eller har sensitiv hud, kan man velge tolags undertøy. Denne typen undertøy har ull ytterst, mens det er pustende og fukttransporterende syntetmateriale på innsiden. Det finnes også rent syntetisk undertøy, såkalt superundertøy, men det blir fort kaldt dersom barnet ikke er i aktivitet.

Isolerende mellomlag

Som mellomlag kan du enten bruke ull eller syntetiske klær. Det viktigste er at mellomlaget er romslig nok til at det skapes et luftlag mellom det og undertøyet, slik at det skapes et isolerende, varmt luftlag. Mellomlaget skal i tillegg bidra til å trekke fuktigheten videre vekk fra kroppen og innerste lag med klær.

Det kan vært lurt å unngå veldig tykke gensere som mellomlag. Bruk tynnere lag, så kan man heller ta på flere hvis det er ekstra kaldt.

Se utvalget av isolasjonsjakker til barn og junior her

Se utvalget av fleece og fleecesett til barn og junior her

Ytterste lag

Det ytterste laget skal beskytte mot vind og nedbør, og sørge for at barnet holder seg tørt. Det finnes parkdresser og vinterdresser for de yngste, eller man kan gå for jakke og bukse.

Det er viktig å velge ytterklær som puster godt, slik at fuktighet innenfra slipper ut. Hvis ikke kan barnet bli vått og kaldt fra innsiden.

Pass på at yttertøyet gir gode muligheter for bevegelse og mobilitet. En for stor parkdress er vanskelig å bevege seg i for et lite barn.

vinterbarn_2

Tilbehør

Pass også på at hender, føtter, hals og hode er varme nok.

På toppen er det viktig med en lue som dekker ørene. Ull er fint her også. På mildere vinterdager holder det gjerne med en litt tynnere lue, for å unngå at barnet blir altfor varm og svett, mens man bør ha en litt tykkere lue til de kaldeste dagene.

En mulithals holder barnet varmt i hals og nakke.

På føttene bør barnet ha tynne ullsokker, og varme og vanntette vintersko, for eksempel. Vær obs på å følge med på om barnet vokser ut av vinterskoene. For trange sko er både ubehagelige å ha på, og isolerer dårligere.

Til hendene er votter godt egnet. Vottene bør være vannavvisende eller vanntette, samtidig som de puster godt. Til små barn er votter som kan trekkes langt over ermene på vinterdressen eller parkdressen gunstig.

Reguler bekledningen underveis

Husk at barn er forskjellige. Noen fryser fort, andre blir raskt varme og svette. Noen barn er masse i bevegelse, andre leker mer stillesittende. Pass på å ta hensyn til dette.

Sørg for å sjekke temperaturen jevnlig, og å kle av og på lag avhengig av om barnet fryser eller svetter.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!