Sesongslutt! Opptil 50% på en mengde vintervarer! Kjøp her

Riktig jakke til barn og vedlikehold av dem

klær_barn_1
Barn bruker mye tid utendørs, og greit – det finnes kanskje dårlig vær. Så hva slags jakke skal du velge til ulike værtyper?

Jakkens viktigste egenskap er å beskytte mot vind og vann, og at den er laget av et materiale som ikke gjør barnet klamt og svett. Men hva er egentlig forskjellen på regnjakke, skalljakke eller softshelljakke? Vi har laget en enkel guide til ulike typene jakker, til hva slags aktivitet og type vær de passer best, samt hvordan du bevarer dem lengst mulig.

Skalljakke

En skalljakke, eller allværsjakke, er blant de mest allsidige plaggene som finnes. Inne i skalljakken sitter en membran. Dette er en tynn film med mikroporer, akkurat store nok til å slippe ut fuktighet, men for små til at vanndråper trenger inn. Med andre ord er en skalljakke vanntett, vindtett og pustende. En skalljakke egner seg derfor for middels til høy aktivitet. Den kan brukes i varierende værtyper, men er spesielt fin å ha når det regner og blåser.

klær_barn_4

Hva er vannsøyle?

Vannsøylen sier noe om hvor høyt vanntrykk skallplagget tåler. Jo høyere vannsøyle, jo mer vann tåler plagget. En skalljakke med lavere vannsøyle er som regel fin for rusleturer i regnvær, men står sølepytt-rulling på agendaen bør du gå for en jakke med høyere vannsøyle. Vannsøyle er en indikasjon når plagget er nytt, ikke når det er slitt og godt brukt.

10.000 mm. vannsøyle bør være et minimum for skalljakker dersom den skal regnes som vanntett, men plagg med lavere vannsøyle er også gode, det kommer bare an på bruken. Uansett vannsøyle må alle sømmer og glidelåser være teipede eller sveisede for at skalljakken kan defineres som vanntett.

Impregnering

For å gjøre jakken ekstra motstandsdyktig mot vann og skitt, kan noen jakker impregneres. Finn først og fremst ut av om jakken din behøver impregnering og om den tåler impregneringsspray.

Vask jakken i vaskemaskin, heng den på en henger og spray stoffet mens det fortsatt er vått. Tørk deretter jakken i en tørketrommel på 40 grader i ca. 40 minutter. Spør gjerne om råd i tekstilavdelingen i ditt XXL-varehus.

Softshelljakke

En softshelljakke er et teknisk plagg som beskytter godt mot vind, og har veldig gode pusteegenskaper. I motsetning til skalljakken er den ikke vanntett – men vannavvisende. Det betyr at den tåler lett regn i kortere perioder, men at vannet etter hvert vil trenge gjennom.

Softshelljakker er mykere og mer fleksible enn skalljakker. på grunn av det høye innholdet av elastan. Elastan er en syntetisk fiber som kan utvide seg raskt, for så å gå tilbake til sin opprinnelige form. Dette gir svært god bevegelsesfrihet. Softshelljakken er derfor ypperlig som ytterjakke ved høyt aktivitetsnivå og i oppholdsvær, eller som isolerende mellomlag under en skalljakke.

Regnjakke i gummi

klær_barn_2

Gummiregntøy er for mange det ultimate regntøyet og er som regel laget av Polyuretan – også kalt PU. En jakke i PU er 100% vanntett, så lenge den har teipede eller sveisede sømmer. Denne typen regntøy er supert i kraftig regnvær, men puster ikke spesielt godt, og egner seg derfor best ved lavt aktivitetsnivå.

Vask og vedlikehold av jakker

Har jakken fått en flekk, kan du fukte en klut eller punktvaske flekken for hånd. Flekker løsner gjerne fra de fleste jakkematerialer kun ved hjelp av vann. Vasker du flekken så fort som mulig etter den har oppstått, er sjansen større for å bli kvitt den. Er det snakk om vond lukt, kan det ofte være nok å gi jakken en skikkelig luftesekvens utendørs.

Skal du vaske jakken i vaskemaskin, bør du begynne med å lese vaskelappen. Bruk flytende vaskemiddel og et vaskeprogram som passer jakkens materiale. Unngå tøymykner. Lukk alle glidelåser og knepp igjen knapper, løsne strammestropper og vreng jakken med innsiden ut. Når maskinen er ferdig, vrenger du jakken igjen, og henger den på en kleshenger. Du trenger ikke vri opp jakken.

Les også:

Vedlikehold av skall- og dunjakker

Velg riktige barnesko

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!