Bursdagsfest! Vi feirer 23 år med RÅ priser! Kjøp nå

Hold barna tørre i regnvær med disse triksene

Å kle aktive barn er en kunst i seg selv. Derfor har vi laget en guide for hva du bør tenke på, for at barna skal være mest mulig komfortable når de leker i regnet.

L&Y rainclothes 4

Kle barna etter trelagsprinsippet

Uansett sesong og temperatur, er det alltid lurt å kle seg lagvis for enkel temperaturjustering, og for å unngå fukt. 3-lagsprinsippet kan fint tilpasses sommertempen ved å gå for tynnere lag, og blir det allikevel for varmt er det fort gjort å ta av et lag.

Innerste lag

Skal barnet være i aktivitet, er det smart å velge fukttransporterende ull- eller superunderøy innerst.

Mellomlag

Den viktigste egenskapen til mellomlaget at det skaper litt luft mellom innerste og ytterste lag. Både for tettsittende og for store plagg gir motsatt effekt, så her er det viktig å velge en størrelse som passer barnet. Ull eller fleece bistår i å transportere fukt og isolerer, men velg tykkelse ut ifra temperatur og aktivitetsnivå.

Ytterste lag

Dette laget skal isolere mot vær og vind, så også her bør du velge ut ifra aktivitetsnivå og temperatur. I regnvær er skalljakke for høy aktivitet og regnjakke for lav aktivitet, en god huskeregel.

L&Y rainclothes 6

Les mer om trelagsprinsippet her

Type regntøy

Å holde seg tørr er én ting, men kombinert med ustabilt vær og høy aktivitet, kan det fort bli varmt og klamt under regntøyet. Under går vi litt mer inn på fordelene med forskjellige typer regntøy.

Skalljakke og skallbukse

Skallbekledning er noe av det mest allsidige du kan ha på deg. Inne i skalljakken sitter en membran – en tynn film med mikroporer, akkurat store nok til å slippe ut fuktighet, men for små til at vanndråper trenger inn. Med andre ord er en skalljakke vanntett, vindtett og pustende. En skalljakke egner seg derfor for middels til høy aktivitet. Den kan brukes i varierende værtyper, men er spesielt fin å ha når det regner og blåser.

L&Y rainclothes 2

Tradisjonelt regntøy

Gummiregntøy er for mange det ultimate regntøyet og er som regel laget av Polyuretan – også kalt PU. En jakke i PU er 100% vanntett, så lenge den har teipede eller sveisede sømmer. Denne typen regntøy er super i kraftig regnvær, men puster ikke spesielt godt og egner seg derfor best ved lavt aktivitetsnivå.

Clothes kids rain

Skotøy

Gummistøvler er garantert vanntette, men puster ikke. Her gjelder altså det samme prinsippet som nevnt for regntøy – til rolig lek i regnet anbefales gummistøvler, men skal barnet være i høy aktivitet, bør du heller velge sko med Gore-Tex, da disse har gode pusteegenskaper, samtidig som de er vanntette.

Regnvotter

Regnvotter med fleece er deilig å ha i ruskevær. Det finnes flere varianter, men felles for de fleste er at de er vanntette og har mykt fleecefôr.

Vannsøyle

Vannsøylen sier noe om hvor høyt vanntrykk skallplagget tåler. Jo høyere vannsøyle, jo mer vann tåler plagget. En skalljakke med lavere vannsøyle er som regel fin for rusleturer i regnvær, men står sølepytt-rulling på agendaen bør du gå for en jakke med høyere vannsøyle.

10.000 mm vannsøyle bør være et absolutt minimum for skalljakker, men mange har en vannsøyle på langt over 20.000 mm. Uansett vannsøyle må alle sømmer og glidelåser være teipede eller sveisede for at skalljakken kan defineres som vanntett.

L&Y rainclothes 1

Vedlikehold av regntøy

Impregnering

For å gjøre jakken ekstra motstandsdyktig mot vann og skitt, kan noen jakker impregneres. Finn først og fremst ut av om jakken din behøver impregnering og om den tåler impregneringsspray. I tekstilavdelingen i ditt XXL-varehus kan du be om råd til vedlikehold av ulik bekledning. Gummiregntøy trenger ikke impregneres, da det er 100% vanntett fra før.

Vask

Har jakken fått en flekk, kan du fukte en klut eller punktvaske flekken for hånd. Flekker løsner gjerne fra de fleste jakkematerialer kun ved hjelp av vann. Vasker du flekken så fort som mulig etter den har oppstått, er sjansen større for å bli kvitt den. Er det snakk om vond lukt, kan det ofte være nok å gi jakken en skikkelig luftesekvens utendørs.

L&Y rainclothes 3

Gummiregntøy kan gjerne tas en runde med hageslangen, mens barnet fortsatt har det på seg. Et alternativ er å ta det i dusjen. Holder ikke dette, kan det også vaskes i maskin, men for å ikke ødelegge impregneringen må det ikke vaskes på for høy temperatur. Et kort program uten forvask og sentrifugering er å anbefale. Vask regntøyet alene, uten tøymykner. Bruk ikke tørketrommel på regntøy.

Skal du vaske en skalljakke i vaskemaskin, bør du begynne med å lese vaskelappen. Bruk flytende vaskemiddel og et vaskeprogram som passer jakkens materiale. Unngå tøymykner. Lukk alle glidelåser og knepp igjen knapper, løsne strammestropper og vreng jakken med innsiden ut. Når maskinen er ferdig, vrenger du jakken igjen, og henger den på en kleshenger. Du trenger ikke vri opp jakken.

Lapping av hull

Gummiregntøy kan fint lappes, dersom det blir hull eller rifter i stoffet. Det finnes for eksempel selvheftende lapper, som er perfekte å lappe regntøy og gummistøvler med. Det finnes også egne lapper til plagg med Gore-tex.

Les mer om vedlikehold av skalljakker her

L&Y rainclothes 5

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!