Bli med i XXL REWARD
Motta gode tilbud og utvidede garantier.
Firesesongers tunneltelt med stort camp-rom, rektangulær konstruksjon i innerteltet og god innvendig høyde. Forhåndsbøyde stenger og dørparti med myggnetting.
Teltet er stappfullt av brukervennlige funksjoner og høykvalitetsmaterialer. I tillegg til lav vekt, er det også svært god plass.
Breheimen er et Helsport-telt som takler de fleste værforhold.
Konstruksjonen, vinkelen på de to ytterste stengene, i kombinasjon med forhåndsbøyde stenger, sikrer optimal vindstabilitet.
Det store camp-rommet, rektangulær konstruksjon i innerteltet og god innvendig høyde sørger for utmerket romfølelse og komfort.
Dørpartiet på Breheimen har tre skyvere, slik at du enkelt kan tilpasse ventilasjon, beskyttelse og utsyn.
God høyde på inngangspartiet gjør det også enklere å komme seg inn og ut av teltet. Døren kan åpnes både ovenfra og nedenfra eller foldes helt tilbake, hvis du ønsker frik luft og utsikt direkte fra innerteltet.
På innsiden av døren finnes det en egen lomme hvor du kan pakke døren bort når den er helt åpen.
Ytterdøren har også myggnetting på halve siden, uunnværlig på innsektrike sommernetter.
Spesifikasjoner:
- Vekt: 3 kg
- Antall personer: 2
- Antall sesonger: 4
- Bruksområde: Fjell og skog
- Konstruksjon: Tunnel
- Stenger: DAC Featherlight NSLTM(36 cm segmenter)
- Materiale ytterduk: Nylon ripstop 40D 240T silicone/silicone 4,700 mm
- Materiale bunnduk: Nylon 70D, 210T, 12,000 mm
- Vannsøyle ytterduk: 3000 mm
- Vannsøyle bunnduk: 7000 mm
Øvrige detaljer:
- Fargekodede stangkanaler og stenger
- Innvendig stangkanalsystem for optimal vindstabilitet og lite vibrasjon/støy
- Innerteltet kan henge på permanent, for enklere oppsett
- Innertelt med 360° glidelåsåpning og myggnetting
- Oppbevaringslommer i innerteltet, for enkel organisering av utstyr
- Innerteltet har ventilåpninger med netting, kan lukkes
- Fleksibel dør med tre glidelåser
- Døren kan pakkes bort
- Lett synlige barduner med refleks og bardunsamlere
Telt er en helt genial turbolig. Uten å bære altfor mye vekt, har du med deg ly for vær og vind, og våkner uthvilt til en ny, spennende dag.
22 okt. 2019
Telt er en helt genial turbolig. Uten å bære altfor mye vekt, har du med deg ly for vær og vind, og våkner uthvilt til en ny, spennende dag.
Den aller beste teltopplevelsen får du ved å velge et telt som passer til dine behov.
Skal du bruke teltet til overnatting på en av sommerens festivaler, eller skal du på en krevende topptur med overnatting i tøffe værforhold? Har du planer om å dra på telttur året rundt, eller kun i sommerhalvåret?
Bruksområde, type tur og hvem du skal på tur med, er blant det du bør tenke på ved valg av telt.
Kjøp av telt er en investering du ikke gjør ofte, og du bør være sikker på at du velger et telt som dekker behovene dine, og ikke blir for enkelt og tilnærmet uanvendelig etter bare én sesong.
Vårt beste råd er derfor å gå opp et hakk i teltvalg i forhold til behovet ditt per dags dato. Da er sjansen langt større for at du får et telt du kan bruke masse i lang tid fremover.
I denne guiden går vi gjennom hvilke typer telt som finnes og hva du bør tenke på før du bestemmer deg for hvilket telt som passer best til ditt behov.
Det finnes en rekke ulike telttyper å velge mellom.
Kuppeltelt -som også kalles iglotelt eller dometelt, har, form som en iglo. Teltet kjennetegnes av stenger som bøyes over hele "kuppelen" og gjerne krysser hverandre på toppen.
Et kuppeltelt har ofte en sirkelformet grunnflate og god plass i innerteltet, men med et litt mindre fortelt.
Kuppeltelt kommer i «vanlige» versjoner og som ekstremtelt med stormmatter for vinterbruk.
Kuppelteltene er ofte selvstående og er meget stabile mot vind og tåler stort snøfall da det er mer "skjelett" i teltet.
Tunneltelt er telt som har bøyelige, leddede stenger som føres inn i løpeganger i ytterduken. Tunneltelt har fra to til fire stangbuer, mindre stoff og er lettere i vekt.
Tunneltelt finner du i svært mange ulike varianter, fra ekstremtelt, til campingtelt. Teltene er meget stødige mot vind, særlig med stormmatter på. En av fordelene med et tunneltelt er at de ofte har store fortelt. Det gir god bagasjeplass, samt muligheten til matlaging innendørs. Tunneltelt er den mest populære typen telt.
Lavvo er et stort spisstelt som opprinnelig ble reist med flere staur sammenflettet i toppen - slik samene gjør.
De fleste lavvoene som selges i dag, er lettvektsversjoner med bare én midtstang. Lavvoen gir plass til mange mennesker og det sosiale aspektet kommer virkelig til sin rett her.
Mulighet for bål eller ovn i midten, gjør lavvoen komfortabel å bruke året rundt. Med stormmatter på tåler lavvoenrelativt mye vind.
En stor lettvektslavvo veier omtrent 5 kilo og har 8 sengeplasser.
Hybridtelt er en mellomting mellom telt og lavvo. Hybridteltet gir en utrolig god romfølelse, da det har høyden til en lavvo men er designet med mer rette vegger. Da får du utnyttet gulvarealet maksimalt. Hybridtelt finnes i forskjellige størrelser og kan brukes året rundt. Helsport Varanger Dome 8-10 og Bergans Wiglo er eksempler på hybridtelt.
Campingtelt er store romslige telt med høy bo-komfort. Dette er ofte store telt med full ståhøyde og fortelt med plass til å sitte og ev. å lage mat.
Campingtelt er først og fremst beregnet på bruk i lavlandet i sommerhalvåret. Det mer avanserte modellene er ofte utstyrt med vinduer og flere soverom.
De store versjonene har som regel en høy egenvekt og må fraktes med bil.
Skal du kun telte alene, eller kommer familiemedlemmer og bekjente til å bli med på turene i årene fremover?
For én person holder det som regel med et en- eller tomannstelt. Én person kan fint bruke et telt ment til både tre eller flere også, men da må du regne med tyngre bærevekt.
Skal flere personer sove komfortabelt, er det viktig at teltet ikke er for lite. Et tremannstelt har plass til tre voksne mennesker i liggende stilling tett inntil hverandre, og det er stort sett alt. Er man tre personer, så er det ikke rom for mye kroppsbevegelse, og heller ikke så mye bagasje hvis ikke teltet også har et fortelt.
Skal du hovedsakelig på turer med andre, og gruppen skal oppholde seg i teltet over flere netter, så anbefaler vi derfor å velge et telt for én person ekstra. For hyppige gruppeturer, kan et telt med flere innganger anbefales. Da slipper man å krabbe over hverandre og vente i «kø» for å gå inn og ut.
Er dere en større gruppe må dere ha flere telt, eller gå sammen om en lavvo eller et hybridtelt. Lavvo/hybridtelt gir dessuten helt andre sosiale fordeler. Alle bor i samme telt og det er mulighet for ildsted i midten. Selv om en stor lavvo eller hybridtelt veier opp mot 7-8 kilo med stang, plugger og eventuelt bunn, er det lav vekt per deltager.
Takhøyde vil du også sette pris på i mange sammenhenger. Alt blir enklere i et telt som er høyere under taket. Det er også en kjærkommen komfort på turer der man oppholder seg mye inne i teltet, enten fordi man vil det selv – eller fordi man blir værfast.
Bare husk på at jo høyere takhøyde du velger, jo lettere er det for vinden å ta tak i teltet.
Selvfølgelig er vekten på teltet viktig. Likevel kan det være argumenter for å velge et større og tyngre telt.
Du får mer igjen for turen i form av plasskomfort ved å bære et noe større telt. Blir det dårlig vær eller, av andre grunner, en liggedag inne, vil du fort merke fordelen med litt ekstra volum. Takhøyden er også viktig og henger oftest sammen med teltstørrelsen. Dette går på hvor trygt du føler det når du skal fyre opp et kokeapparat innendørs. Da setter du pris på en god takhøyde. Muligheten for å slippe å krabbe hele tiden når du er inne i teltet, er også noe å tenke over.
Vår konklusjon på vektspørsmålet er: Sats på lettvektstelt hvis turene blir lange og krevende og du skal flytte leirplass ofte. Gå for volum og høynet komfort hvis turene er mer preget av familietur, spesielt hvis barn skal være med.
Påse at teltet har stormmatter som stikker tilstrekkelig langt ut fra sidene. Disse bruker du til å fylle steiner eller snø på, for at teltet skal tåle sterk vind.
ER DU PÅ FJELLET, BØR DU ALLTID RIGGE TIL FOR VIND OPPTIL STORMS STYRKE. STORMMATTENE BØR VÆRE MELLOM 20 OG 30 CENTIMETER BREDE.
KJØP EKSTRA LANGE PLUGGER HVIS DET IKKE FØLGER MED TELTET. DETTE ER SÆRLIG SMART VED BARDUNERING PÅ SNØ.
BARDUNER MÅ HA MANGE SOLIDE FESTEPUNKTER - MINST 8, OG GJERNE SÅ MANGE SOM 12.
Du kan bruke ytterduken alene, som gapahuk, når du skal overnatte i skogen sommerstid og det er lite eller ingen vind. Stapp ytterduken i sekken og ta med litt ekstra snøre til ekstra bardunering.
Å bruke ytterduken som gapahuk krever en kreativ innstilling til fester i toppen og bardunering. Bruk trær eller staur. Ekstra barduner fester du til teltduken ved å tvinne sammen duk og knyte snøret fast.
Husk at pris og kvalitet generelt henger sammen ved kjøp av telt. Et billig, enkelt telt er fint til festival, men det kan være lurt å investere litt ekstra hvis du vil ha et telt du kan ha glede av i mange år fremover.
Når du skal kjøpe telt, er det lurt å se nærmere på disse punktene:
Valg av tekstiler: Ytterteltet bør helst være av ripstop nylon for ikke å revne ved hard belastning.Se på sømmene og glidelåsene. Det er her du i første rekke finner forskjellene. Et kvalitetstelt vil ha flere sting pr centimeter enn et billig. Se på avslutningene og detaljene. Sjekk at glidelåsen er toveis.Stengene må være av god aluminium og reservedeler bør være tilgjengelige.
Ventilasjon: Det kan fort oppstå kondens i teltet hvis det er laget i tett nylon og for dårlig ventilert. Det kan redusere søvnkvaliteten betraktelig. Gå for et telt med gode ventilasjonsmuligheter.
Det skilles mellom ventilasjon og utlufting. Ventilasjon betegnes som jevn tilstrømming av friskluft for god søvn og å styre kondens ut av teltet. Utlufting er mer som å åpne vinduene i hus for god gjennomtrekk.
I et telt vil det i hovedsak kunne dannes kondens av tre forskjellige kilder; fra personene som oppholder seg i teltet, fra luften og fra bakken.
Kondensproblematikken oppstår i hovedsak ved høy luftfuktighet og/eller lave temperaturer. Kondens avsettes på kalde flater, og på et telt er ytterteltet og bunnduken mest utsatt.
Når værforholdene er slik at kondens avsettes, vil den dannes både på inn- og yttersiden av stoffene. Når ytterteltet beveger seg på grunn av vind eller regn, vil kondensen som er avsatt på innsiden av ytterteltet falle ned, og man vil lett kunne ta feil og tro at stoffet er utett. Kondens dannes også lett mellom bunnduken og liggeunderlaget, som blir kalde på grunn av den kalde bakken. I forrommet kan kondensdannelse oppstå av flere årsaker. Forrommet har ikke bunnduk, og fordampingen fra bakken vil dermed avsettes på innsiden av ytterteltet.
Dessuten ligger det ofte fuktige og våte ryggsekker og annet utstyr i forteltet. Koking i forrommet vil også kunne skape kondensdannelse som kan være vanskelig å fjerne.
Et telt med gode ventilasjonsløsninger, reduserer risikoen for kondens.
Les også:
En tarp er nyttig å ha med på tur. Her får du gode tips og anbefalinger til hvordan du kan bruke tarpen til å skjerme mot vind og nedbør når du er ute.
22 okt. 2019
En tarp er nyttig å ha med på tur. Her får du gode tips og anbefalinger til hvordan du kan bruke tarpen til å skjerme mot vind og nedbør når du er ute.
Regn, vind eller fuktighet – en tarp løser mange av utfordringene du møter ute på tur.
Tarp er på god vei til å bli en storfavoritt i tursekken til mange friluftsentusiaster. Det er ikke så rart. Skjermduken er slitesterk, vanntett, lett og tar minimalt med plass i sekken.
Ikke minst er den ekstremt anvendelig. Det gjelder å bruke kreativiteten, og her får du gode tips til smarte måter å bruke en tarp på når du er tur.
DOBBELT TAK: Tarpen kan spennes og brukes som et ekstra tak over teltet. Er det meldt en del regn, så tar tarpen unna det verste for teltduken.
Spenn tarpen opp som et ekstra tak over teltleiren. Da vil tarpen ta unna regndråpene før de treffer teltet. I tillegg får man mer frihet og plass til å plassere bagasje.
Husk å stramme tarpen med litt helling, slik at vannet renner av dersom det begynner å regne.
Er det meldt tørt, varmt og fint, så trenger du nesten ikke et telt. Slå heller tarpen opp som et skråtak, slik som vi har gjort her, så har du tak nok hvis du skal sove i naturen. De fleste tarper er vanntette og bør håndtere en uforutsett regnskur.
SKRÅTAK: Her har vi slått opp tarpen som et vanlig skråtak. På godværsdager trenger man kanskje ikke telt?
Eventuelt kan du bruke denne metoden også som en ekstra lagerplass, spesielt på turer hvor mye av utstyret bør oppbevares tørt.
Skjerm mot sol eller vind
Tarpen kan også brukes som en vegg, slik at du kan dempe vinden eller hindre innsyn fra en ønsket vinkel.
SKJERMDUK: Her fungerer tarpen rett og slett som en vegg mot leirplassen
Steker sola, så er det veldig behagelig med litt skygge. Bruk seilduken som solskjerm i leiren, så vil den alltid kaste skygge et sted i nærheten.
Du trenger ikke benytte hele tarpen i alle situasjoner. Den har mange festepunkter og flere barduner, og kan brettes og spennes opp akkurat slik man ønsker.
Hva med en gapahuk?
Gapahuken fungerer som en umiddelbar overnattingsplass eller helt enkelt som ly for vær og vind. Tarpen kan enten brettes, slik som her, eller brukes i full størrelse – alt ettersom hvor stor gapahuk du trenger. Plugger kan være lurt å ha med seg, men du kan også bruke trær, stubber og kvister i nærheten.
GAPAHUK: Tarpen kan du enkelt spenne opp som gapahuk. Størrelsen velger du selv ved å brette tarpen.
Mange tarper har gode strammefunksjoner på bardunene, slik at du får skikkelig spenn i duken.
ALT KAN BRUKES: For å feste barndunene, kan du enten bruke ekstra teltplugger eller utnytte deg av det du finner i naturen. Strammefunksjoner kommer med de fleste tarper.
Ekstra underlag hvis bakken er fuktig
UNDERLAG: Her er tarpen brukt som et ekstra underlag under teltet. Dette gir økt sikring mot fuktighet fra bakken.
Ikke glem at du også kan bruke tarpen på bakken. Her fungerer den som et ekstra «gulv» under teltet. Da skal det mye til før fuktighet trenger inn nedenfra. I tillegg kan man plassere utstyret på et tørt underlag i forteltet.
Du kan også bruke tarpen som sitteunderlag, piknikduk eller som et alternativ til liggeunderlag.
Andre kreative måter å bruke tarpen på:
Annen informasjon om tarp
I denne artikkelen brukte vi Helsport Bitihorn med målene 3,5 x 2,9 meter. Du kan se hele utvalget av tarp HER!
Les også:
Her finner du seks kjappe oppskrifter på knallgod turmat du kan lage på bålet.
22 okt. 2019
Her finner du seks kjappe oppskrifter på knallgod turmat du kan lage på bålet.
Å tilberede sin egen turmat på et bål i marka, er noe alle kan prøve seg på. Det er egentlig bare fantasien som setter en stopper for hva slags mat du kan lage på et skikkelig bål. Og det beste av alt, bålmat smaker helt nydelig etter at kroppen har jobbet hardt ute i naturen.
Her finner du seks lettvinte oppskrifter på turmat, som garantert vil vekke appetitten til alle rundt bålet.
TIPS! Vær litt tålmodig og vent til de verste flammene har lagt seg. Utnytt heller glørne i bunn og rundt bålet til matlaging. Da unngår du at maten blir svartbrent og sotete.
Her finner du alt du trenger av utstyr til bålturen
S’mores er en nordamerikansk snack som passer perfekt på turer hvor man har tenkt til å tenne bål. Disse er som skapt for den utålmodige, og en sikker vinner hos barna, rett og slett fordi du kan klargjøre godbitene så fort du har fått fyr på bålet – i motsetning til mange andre bålretter.
- To enkle kjeks av eget ønske (Digestive, Ritz, Gjende, Kornmo eller lignende)
- En liten bit sjokolade
- En marshmallow
Stikk marshmallowen på en pølsepinne og hold den inn i flammene til den så vidt tar fyr. Når du ser at marshmallowen begynner å smelte og bli gyllen, så tar du den vekk fra bålet og blåser ut flammen.
Legg en sjokoladebit på en kjeks, og legg marshmallowen (med pinnen) oppå sjokoladebiten. Ta så den andre kjeksen og legg den på toppen til slutt, som en sandwich. Klem på begge kjeksene og trekk ut pølsepinnen. Du har nå en rykende fersk S’mores i hånda. Vel bekomme!
Pinnebrød er en klassiker som faller i smak hos alle. Barna elsker å lage pinnebrød, men også deigen kan smårollingene lett få til. Ta med deigen ut på tur og nyt bålkosen med nystekt brød.
- 5 dl hvetemel
- ½ ts salt
- 2 ts sukker
- 2 ts bakepulver
- 5 ss soyaolje
- Ca. 1 ½ dl vann
Bland sammen alle de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett olje og vann. Rør godt sammen. Når deigen virker glatt og håndterbar, men ikke for klissete, så er den klar. Putt deigen i en matboks du har smurt med litt olje (for å unngå at deigen fester seg til boksen).
Gi en pølsepinne til alle som vil steke brød rundt bålet, og tvinn en liten håndfull deig nedover pinnen. Hold pinnebrødet over glørne på bålet, ikke i flammene. Sistnevnte vil gi svartbrent. Husk å snu forsiktig på pinnen av og til, slik at brødet stekes jevnt rundt hele.
Når er pinnebrødet er gyldenbrunt på overflaten, er det klart til å spises. Bon appétit!
Tips: Gjør pinnebrødet ekstra digg med litt fyll. Prøv med sukker og kanel hvis du ønsker kos, eller for eksempel ost og skinke om du vil ha et mer mettende måltid. Alt du trenger å gjøre er å trykke håndfullen med deig flat, legge på fyllet, rulle sammen deigen og deretter tvinne den nedover grillpinnen.
ENKELT: Pinnebrød er en favoritt blant både store og små. Grunnoppskriften er superenkel, slik at selv de minste kan være med på å lage deigen.
Dette er en skikkelig søtsak og energibombe, som også er veldig enkel å lage. Du kan klargjøre sjokobananen enten hjemme eller ute på tur. Ferdig på 1-2-3!
- 1 banan
- Noen biter sjokolade (mørk eller lys, avhengig av hva man liker best)
- Aluminiumsfolie
Enten du tar med aluminiumsfolie på turen, eller klargjør hjemme, så er dette såre enkelt. Skjær et snitt langs hele banen, men som ikke går gjennom skallet på andre siden. Bruk kniven eller fingrene forsiktig til å splitte bananen litt på midten. Fyll splitten med sjokoladebiter.
Legg bananen på midten av et aluminiumsfolieark og pakk sammen. Legg bananen på glørne i 4-5 minutter. Åpne folien der du brettet sammen og se om sjokoladen har smeltet, hvis ikke, pakk sammen og kjør et minutt til i glørne.
Når sjokoladen er smeltet, så er desserten klar. Nytes med skje!
Dette er en frisk og søt oppkvikker etter en lang tur i marka. En artig rett som skal godgjøres på bålet mens du spiser hovedretten. Klar til servering når det er tid for dessert.
- 1 appelsin
- Sjokoladekakefyll (lag den sjokoladekakedeigen du liker best)
- Aluminiumsfolie
Dette er superenkelt. Du skjærer av toppen på appelsinen (en drøy centimeter eller to) og tar vare på topplokket. Fjern appelsinkjøttet i appelsinen med en skje. Pass på så det ikke går hull i skallet når du graver.
Fjern så mye fruktkjøtt at du får plass til mest mulig sjokoladekakefyll. Fyll opp så mye du klarer, og sett på appelsinlokket igjen. Pakk hele fruktkaken inn i aluminiumsfolie til slutt. Legg i glørne på bålet, og la den godgjøre seg der i 20-25 minutter.
Pakk opp sølvpapiret og ta av topplokket. Nytes med en lang og tynn skje. Vel bekomme!
Det er i tidsrommet 15. april til 15. september forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen.
Slukk bålet skikkelig og vær helt sikker på at det ikke er varme glør igjen når du forlater leirplassen. Dekk gjerne til bålkrateret med fuktig mose eller lignende. Vær forsiktig med bruk av ild dersom det er veldig tørt i terrenget. Ikke tenn opp bål direkte på berg eller fjell. Ta med alt søppel hjem fra bålplassen, også fruktskall.
Husk også å bruke dødt treverk eller nedfallsved til å gjøre opp ild. Unngå å skade friske trær i skogen.
God tur!
Ut på båltur? Her får du tips til ulike båltyper og hvordan du får fyr på dem.
8 jan. 2020
Ut på båltur? Her får du tips til hvordan du lager fem ulike typer bål: Pyramidebål, pagodebål, vinterbål, nying og v-bål.
Å tenne bål i naturen er en kjempehyggelig aktivitet for alle som liker å være på tur. Med et skikkelig bål kan du tilberede god bålmat, koke en kopp kaffe eller bare nyte bålkosen. Med et bål har du den perfekte familieaktiviteten som også er spennende for barna.
Det er alltid lurt å ha med seg en liten øks når du skal på båltur. Har du tenkt til å ha et bål gående i leiren over lengre tid, så burde du også ha en skikkelig sag tilgjengelig. En ordentlig turkniv er også et must å ha i sekken eller beltet.
Noen båltyper passer bedre enn andre i visse temperaturer, værforhold eller til matlaging. Her får du tips til fem forskjellige båltyper du kan velge mellom neste gang du skal på tur.
Dette er kanskje det mest tradisjonelle bålet, og passer perfekt når det er tid for en rask matpause på turen. Pyramidebålet egner seg godt til grilling av pinnebrød og pølser. Miniatyrer av pyramidebål blir også brukt i startfasen ved andre båltyper, og er derfor et grunnleggende bål du absolutt bør kunne.
Sank tørr ved av forskjellig størrelse, slik at du har både tynne kvister/fliser, opptenningspinner og litt grovere trevirke. Pass på at du har sanket såpass mye startbrensel at du ikke trenger å være redd for at bålet slukker før neste sankerunde.
Legg en håndfull never (eller avispapir) i bunn, og bygg en pyramide av tynne, tørre småkvister eller fliser som du lener inntil neveren. Her snakker vi millimetertykkelse. En eller to håndfuller med småkvister er nok til å tenne opp.
Tenn på et eller flere tilgjengelige hjørner på neveren og la flammene ta tak i småkvistene. Så fort du ser at flammene øker, så legger du forsiktig på noen flere tynne tørrkvister som et nytt lag utenpå pyramiden.
I takt med at flammene og bålet vokser, så øker du gradvis tykkelsen på pyramiden med grovere trevirke. Vær tålmodig og la flammene hele tiden få ta tak slik at neste lag tar skikkelig fyr.
Når du merker at bålet har god fyr og begynner å avgi godt med varme, så lener du inntil litt større vedskier (men vent med de aller største kubbene). Se til at bålet tar tak, før du går en ny runde for å sanke mer ved.
Når du kommer tilbake med en ny forsyning med større trevirke, så er det bare å fortsette påleggingen. Etter hvert vil ikke bålet se ut som en pyramide, men vil i gjengjeld være så varmt at du bare kan slenge på en ny kubbe når den foregående er i ferd med å brenne opp.
Pagodebålet er et kraftig og solid bål som brenner lenge uten at du trenger å sanke ny ved for ofte. Bålet har en solid konstruksjon som fungerer perfekt til matlaging i stekepanne eller større gryter.
Legg to solide vedkubber parallelt med ca. 20 cm fra hverandre. Legg så to nye vedkubber parallelt på tvers over disse igjen. Gjenta 3-4 ganger. Desto flere lag, desto lenger vil bålet vare.
Lag opptenningsfasen til et pyramidebål (never, fliser, småkvist) inne i selve pagodestabelen. Tenn på minipyramiden og mat kjernen gradvis med litt grovere ved. Etter kort tid vil pagodekubbene ta skikkelig fyr, og du har et pagodebål som vil brenne lenge og som varmer godt.
På toppen vil en stekepanne eller en gryte med mat stå trygt og støtt til maten er ferdig.
Les også: Enkel og digg bålmat
Vinterbålet passer perfekt til vinterbruk på snøen. Vinterbålet bygger på det samme prinsippet som ved pagodebål, og du får et solid og skikkelig varmende bål i kalde omgivelser. Kan fint brukes utenom vinterstid også, selvfølgelig.
Legg 3-4 vedkubber tett i tett i bunn på hardtrampet snø eller på snøfritt underlag. Det nederste laget kan faktisk være av rå/fuktig ved for å unngå at snøen under bålet smelter for fort.
Så legger du et nytt lag med samme antall kubber på tvers oppå det nederste laget. Gjenta til du får ønsket størrelse. 3-4 lag er et minimum.
Lag et lite pyramidebål eller en miniatyr av et pagodebål på toppen av vinterbålsstabelen. Tenn på miniatyren. Vinterbålet vil da ta fyr på toppen og jobbe seg nedover stabelen før det når snøen og underlaget.
Er du litt observant underveis, og følger med på at bålet er stabilt, så kan du helt fint lage mat også på et vinterbål. Grilling av pølser eller koking av kaffe er selvfølgelig ikke noe problem.
Nyingen er et litt annerledes bål, som er en skikkelig langvarig «sliter». Dette bålet passer perfekt som varmekilde hvis man for eksempel sover under åpen himmel om natta. Husk bålvakt!
Du trenger først to lange, solide og runde stokker som du legger parallelt med 10-15 cm mellom. Fyll mellomrommet bortover med lettantennelig brensel som never, småkvist og flis. Du kan gjerne hakke noen spor i de store stokkene med en øks først, slik at de tar lettere fyr.
Tenn på brenselet du har lagt i midten og la det ta skikkelig fyr. Legg så noen litt tykkere kvister på tvers over stokkene, før du igjen legger en stor stokk (lik som de i bunnen) oppå kvistene du la på tvers.
Vipps, så har du et nyingbål som etter hvert vil ta skikkelig fyr og brenne lenge. Pass på å mate mellomrommet med småbrensel underveis dersom det blir nødvendig. Det er viktig at det i startfasen er nok ventilering ned til mellomrommet med småbrenselet.
V-bål har fått navnet sitt nettopp fordi det er formet som bokstaven V. Dette er et lettvint bål som passer perfekt til kaffekjelen eller stekepanna.
Først trenger du to stokker av litt størrelse. Legg endene mot hverandre slik at stokkene utgjør en V-form. Pass på at V-åpningen er vendt mot der vinden kommer fra for å få mest mulig luft inn i bålet. Blåser det veldig mye, så gjelder det i stedet å finne litt le.
Helt innerst i V-spissen klargjør du et lite pyramidebål som vil berøre begge stokkene samtidig. Fyr opp og følg med på at stokkene tar fyr. Mat det lille pyramidebålet underveis.
Etter en liten stund vil V-spissen ha tatt skikkelig fyr, og du kan legge på litt hardere skyts. Hvis du legger et par ferske kvister på tvers over V-spissen, så har du det perfekte kokehjørnet for en kaffekjel eller stekepanne.
I Norge er det generelt bålforbud i perioden fra 15.april til 15.september, for å forhindre lyng- og skogbrann. Forbudet gjelder all utmark. Du kan likevel fyre på godkjente bålplasser. I tillegg er det tillatt å lage bål dersom det åpenbart ikke kan medføre brann.
- Vær ekstra forsiktig med å tenne bål dersom det virker veldig tørt i terrenget
- Ikke fyr bål rett på bart berg, det misfarger og lager stygge merker på berget.
- Ikke fyr større bål enn du trenger.
- Prøv alltid å bruke mest mulig nedfallsbrensel. Dette er altså død ved du finner på bakken. Mange stående døde trær er viktig for fugler, dyr og insekter i naturen.
- Om du står igjen med mye brensel ved avreise – sett det opp langs et tre eller en stein, gjerne med en stein eller lignende på toppen, slik at det kan benyttes av nestemann på bålplassen.
- Ikke fyr bål på røtter og torv. Dette kan brenne under bakken og plutselig blusse opp.
- Pass på å slukke bålet skikkelig før du forlater bålplassen. Om bålrestene er varme nok kan eventuelt vann som brukes til å slukke fordampe, og i verste tilfelle kan bålet blusse opp igjen.
- Ikke bruk steiner fra elv/vann til å legge rundt/inntil bålet. De har større sannsynlighet for å sprekke.
Les også: Gode middager på bål
En komfortabel og varm nok sovepose er nøkkelen til å å få en god natts søvn ute i naturen. Her får du tips og anbefalinger til å velge riktig sovepose for ditt bruk.
22 okt. 2019
En komfortabel og varm nok sovepose er nøkkelen til å å få en god natts søvn ute i naturen. Her får du tips og anbefalinger til å velge riktig sovepose for ditt bruk.
En god natts søvn hever turopplevelsen. For å få en god overnattingsopplevelse i naturen, er det viktig å ha en sovepose som holder deg varm nok.
Når du skal velge sovepose, bør du først tenke gjennom hvilke behov du har.
Hva slags vær og hvilken sesong skal soveposen brukes i? Det er enorme forskjeller på å overnatte i hengekøye en varm sommernatt, og å være på ekspedisjon i røft vintervær.
Skal du gå med mye oppakning på turen og ønsker en sovepose med lavest mulig pakkvolum? Hvor høy er du? Hvilket prisnivå er du ute etter?
Soveposens viktigste rolle er å isolere, slik at du hodler deg varm. Mellom deg og soveposen får du et lag av stillestående luft. Dette luftlaget, som er er varmet opp av kroppsvarmen din, danner en barriere mellom deg og uteluften.
Jo kaldere det er ute, desto tykkere og mer kompakt må posen være for å kunne holde på det varme luftlaget.
Det er heldigvis ikke slik at du må gjette deg til hvor varm du kan forvente at en sovepose er.
1. januar 2005 kom nemlig en ny europeisk standard (EN13537) for hvordan man måler temperatur av soveposer. Den nye standarden krever at man måler 4 verdier.
Denne grensen angir nedre temperaturgrense hvor en forventer at en standard kvinne skal kunne sove komfortabelt. I tillegg passer denne verdien ofte for uerfarne soveposebrukere.
Denne grensen angir nedre temperaturgrense hvor en forventer at en standard mann skal kunne sove komfortabelt.
Denne grensen angis som en temperaturgrense hvor potensiell farlig nedkjøling kan oppstå etter noe tid (eksempelvis 6 timer) for en standard kvinne.
Denne grensen angir øvre temperatur for hvor en standard mann kan sove komfortabelt uten å svette.
De to første verdiene (T-comfort og T-lim) er de viktigste ved valg av sovepose.
Når du skal velge sovepose, må du derfor tenke på hvor kaldt det normalt vil være når du skal sove ute.
Konsentrer deg først og fremst om den oppgitte komforttemperaturen når du skal vurdere hvor varm posen er. Ekstremtemperatur er angitt som hva posen kan tåle uten at det dermed blir en god natts søvn for personen inni.
Legg inn en liten sikkerhetsmargin, og velg en sovepose som er litt varmere enn temperaturen du skal sove i. Generelt er det nemlig bedre med en litt for varm pose. Da kan du heller bruke glidelåsene, for eksempel ved å åpne opp glidelåsen i fotenden, for å ventilere hvis du blir for varm.
Spesielt hvis du vet at du fryser lett, bør du velge en varmere pose. Det er kjedelig å få nattesøvnen ødelagt av at du er kald og frossen.
Velger du en varm sovepose, kan den bli for varm om du sover ute om sommeren. Trenger du en virkelig varm vinterpose, kan det derfor være et alternativ å kjøpe en rimeligere sommerpose i tillegg. Da kan du bytte etter årstiden. Du kan også legge to poser i hverandre hvis du trenger varmere pose.
Du kan også kjøpe en lakenpose for ekstra varme. Ved å bruke en lakenpose inni soveposen, kan du øke komforttemperaturen med noen grader.
VARM NOK SOVEPOSE: Pass på å velge en sovepose som er varm nok for å få en god natt søvn på telttur.
En sovepose kan ha dunfyll eller syntetisk- eller fiberfyll.
Dun er et naturmateriale og er hentet fra enten gås eller and. Det er underfjærene til disse som gir den ekstreme isolasjonen til soveposer.
En sovepose med dun har en rekke fordeler:
Syntetisk fyllstoff er kunstfiber (polymer) som er framstilt som hule tråder, eller ørsmå rør for å holde bedre på luft og for å redusere vekten.
En syntetsovepose er tyngre og har et dårligere varme-til-vektforhold enn en dunsovepose.Syntetsoveposer er imidlertid rimeligere enn en dunsovepose. Dersom lav vekt og pakkvolum ikke er like viktig for deg, er derfor en syntetpose et svært godt og prisgunstig alternativ.
Syntetfyll holder bedre på isolasjonen om den blir våt enn det dun gjør.
Hvis du sliter med allergier og reagerer på dun, vil også syntetsovepose være et godt valg.
Ytterstoffet til soveposen må være pustende, slik at ikke kondens skaper fuktighet i posen.
Noen ytterstoffer tåler en del fuktighet, men ikke regnskurer. Vil du ha litt ekstra beskyttelse og isolasjon,kan du kjøpe et ekstra trekk til å ha utenpå soveposen. og kan kjøpes i forskjellige versjoner.
Du kan velge mellom tette nylontrekk, trekk med pustende bomull på oversiden, og trekk laget i membranmaterialer som Dermizax, GoreTex o.l. Disse trekkene er vanntette samtidig som de puster.
At trekket har gode pusteegenskaper er et must. Hvis ikke vil det oppstå kondens og du kan bli våt og kald.
Noen soveposer har et antiglistoff på undersiden som hindrer posen i å gli av liggeunderlaget i løpet av natten.
For riktig kalde og tøffe forhold er en ekstrempose løsningen. De mest ekstreme vintersoveposene består gjerne av to eller tre poser - ytterpose, innerpose og dampsperre. Velger du en slik vinterpose, må glidelåsene ikke kunne gi gjennomgående kuldebroer. Ekstremposene kan du også få helt uten glidelås. Disse trer du kroppen inn i fra hodeenden.
Dampsperren hindrer fuktighet fra kroppen å trenge ut i ytter- og innerposen. Uten dampsperreposen vil fuktigheten kunne omdannes til is i fibrene i ytterposene. Ved flere dagers bruk vil dette medføre at isolasjonsevnen blir vesentlig redusert.
Disse posene bør brukes under ekstreme forhold, - 25° til - 50° hvis du bruker alle delene. De kan også tas fra hverandre og brukes etter behov. Da har du en pose som kan bruke så å si hele året.
Sammen med soveposen bør du ha et godt liggeunderlag.
Oppblåsbare liggeunderlag er veldig komfortable, men isolerer dårlig mot kulde fra bakken. Spesielt om vinteren vil det oppleves kaldt å bare ha et liggeunderlag kun fylt med luft.
Kompaktunderlagene isolerer derimot godt mot kuldegjennomgang, men oppleves ofte som mindre komfortable å ligge på.
Hvis du har plass og orker å bære noen hundre gram ekstra, kan det være kjekt å ha begge deler. Da vil du både få isolasjon og god liggekomfort.
Ekstremposene består av (ovenfra) dampsperre, innerpose og ytterpose. Det bør være godt under 15 minus før du legger deg i denne.
En sovepose som passer til din personlengde, vil isolere bedre og være mer komfortabel. Er soveposen for kort, vil dunet i fotenden trykkes flatt, og posen vil isolere dårligere. Er posen for lang, vil du ikke klare å varme opp all luften like godt. Merk at en vinterpose gjerne bør være minimum 10 cm. lengere innvendig enn personlengden din.
Det finnes egne soveposer for damer. Disse finnes i kortere lengder, og har som regel ekstra varme rundt føtter, hofter og bryst.
Husk at våre dyktige ansatte i varehusene gjerne hjelper deg med å finne den soveposen som passer best til ditt behov.
Når du har investert i en sovepose, er det lurt å ta godt vare på den, så den får lang brukstid.
Når soveposen pakkes i trekket skal den alltid stappes nedi og ikke rulles. Rulles den inn får du samme presset på fibrene hver gang. Stappes den blir det ulikt hver gang, og både dun- og syntetfibrene holder seg lenger.
Hvis du lurer på hvordan du oppbevarer soveposen når den ikke er i bruk, og hvordan du vasker den, så har vi laget noen gode tips til vedlikehold av sovepose.
Les også:
Å telte om vinteren er ikke bare for de barskeste av oss. Med vintertelt, sovepose til vinterbruk og et isolerende liggeunderlag har du et godt utgangspunkt for å få en fin og komfortabel utenatt i den kalde årstida.
22 jan. 2021
Å telte om vinteren er ikke bare for de barskeste av oss. Med vintertelt, sovepose til vinterbruk og et isolerende liggeunderlag har du et godt utgangspunkt for å få en fin og komfortabel utenatt i den kalde årstida.
Snødekt mark, stjerneklar himmel og stillhet – å sove i telt om vinteren kan være en magisk opplevelse.
Likevel er det mange av oss som kvier oss litt for å ta en natt i naturen når temperaturen kryper under null.
Det er fort gjort å anta at det å sove ute vinterstid er nødt til å bli en kald fornøyelse. Men med god planlegging, riktig utstyr og klær, kan du ha det som plommen i egget.
TURLYKKE: Pakk sekken og dra på telttur om vinteren. Med riktig utstyr kan du få en nydelig turopplevelse.
Skal du overnatte ute i kulda, må du ha et vintertelt som takler oppgaven. Det er viktig at teltet er vindstabilt og at det har gode utluftingsmuligheter. Da er det enklere å unngå kondens, som fort kan føre til frost på innsiden av teltet.
Det finnes et stort og bredt utvalg av telt som er egnet på vintertur, fra firesesongstelt for deg som vil ha et telt som fungerer hele året, til rene vintertelt og ekspedisjonstelt, som er ekstra robuste og egnet til tøffe værforhold. Kartlegg behovene dine før du går til innkjøp, så blir det lettere å finne et telt som ikke bare vil fungere på neste tur, men som du også vil ha glede av i mange år fremover.
Et godt utgangspunkt er at om du hovedsakelig bruke teltet i marka på vinteren, så holder det ofte med et vanlig 4-sesongstelt, eller for eksempel Helsport Pro-kategorien. Om du planlegger vinterturer i høyfjellet, så anbefaler vi et dedikert vintertelt. Telt fra Helsports x-trem-kategori er en favoritt her.
Både tunneltelt og kuppeltelt er godt egnet for vintertelting.
Et tunneltelt har gjerne et gunstig vekt-til-størrelsesforhold og god plass til matlaging og oppbevaring av utstyr i forteltet. Det er raskt å slå opp, men man må bruke teltplugger og barduner for at det skal holde seg oppreist. For å få et mest mulig vindstabilt tunneltelt, bør kortsiden være plassert mot vinden. Tunnelteltet er spesielt egnet hvis du skal bevege deg fra sted til sted.
Fordeler med et kuppeltelt er blant annet at det er vindstabilt, det er selvstående og kan dermed enkelt flyttes rundt for å finne den optimale til det. I tillegg gjør de bratte veggene at teltet føles ekstra romslig innvendig. Kuppeltelt er som regel noe tyngre enn tunneltelt, og har generelt dårligere lagringsplass.
Vintertelt: Tenk over hvilke behov du har når du skal velge telt til vinterbruk.
Hvor mange skal sove i samme telt? Når et telt er oppgitt som tomannstelt, betyr dette at det er beregnet liggeplass for to personer. Skal du ha med utstyr, eller bikkja, inn i teltet, er det lurt å gå opp en størrelse i forhold til hvor mange som skal sove i teltet.
Er dere flere på tur, kan det også være lurt å velge et telt med flere innganger, så slipper dere å tråkke over hverandre for å komme inn og ut av teltet.
Hvor tungt er du beredt på å bære? Drar du kun på kortere turer, for eksempel helgeturer, kan du ofte gå for et noe mindre og lettere telt.
Skal du derimot på langtur, eller ønsker ekstra god komfort, må du fort litt opp i vekt.
Tenk også over hvorvidt du skal frakte teltet i sekk eller på pulk. Skal du bære det i sekken, kan det være smart å velge et mer kompakt telt
Stormmatter kan være en god investering. Det hjelper med å sikre teltet ekstra i sterk vind, holde bedre på varmen i teltet og unngå at snø blåser inn under ytterduken og legger seg på innerduken. I tillegg vil det gjøre det enklere å sette opp teltet når det er vanskelig å bruke plugger.
Snøplugger er et must. Å sette korte plugger i dyp snø kan være vanskelig. Har du glemt plugger, kan du alternativt bruke skiene dine som plugger.
Litt ekstra plass i teltet kommer du ikke til å angre på. Om vinteren har du ofte mer og større utstyr enn når du telter resten av året, og da kan det være greit å ha et litt romsligere telt.
Unngå mye kondens i teltet ved å velge et telt med nok ventilasjon.
Bruke pulk? Husk teltpose for pulk, så går det både enklere og raskere å sette opp teltet.
En vintersovepose er et must om man skal holde varmen. Ved valg av sovepose er det flere faktorer du bør tenke på.
Dunsoveposer er en sikker vinner om vinteren, av flere grunner. Dun har et svært god varme-til-vekt-forhold. Du vil dermed få en langt lettere sovepose sammenlignet med om du velger en fiberpose. Fordi dun er så komprimerbart vil dunposen ta liten plass i sekken. Det er greit på en vintertur, hvor man må ha med mye utstyr.
Dunsoveposer er relativt dyre sammenlignet med en fibersovepose. Telter du kun en sjelden gang og ikke ønsker å legge for mye penger i en sovepose, er en pose med syntetfyll derfor et greit alternativ. Husk imidlertid på at den både vil være tyngre og ta mer plass i sekken.
Generelt er det bedre å velge en litt varmere sovepose, og heller åpne glidelåsen i fotenden for ventilasjon hvis du blir for varm.
TRIVSEL: Med et isolert liggeunderlag og en varm vintersovepose har du et godt grunnlag for en koselig teltnatt.
Liggeunderlag med høy nok isolasjonsevne (oppgis ofte som r-verdi) er en viktig faktor om du skal få en god natts søvn. Det må både være behagelig å ligge på, og også isolere godt.
Et klassisk, enkelt liggeunderlag i skum isolerer godt. Ulempen er at det gir dårligere liggekomfort, og tar mye plass.
Oppblåsbare/selvoppblåsbare liggeunderlag vil gi bedre liggekomfort, men sjekk at det du velger isolerer godt nok. Et oppblåsbart underlag med bare luft og uten fyll vil bli kaldt vinterstid, mens de som har skumceller, dun- eller syntetfyll vil isolere mye bedre.
Et godt råd er å kombinere to underlag – skumunderlag nederst, og selvoppblåsbart øverst – dersom du har plass i sekken eller pulken. Da får du både god isolasjon og liggekomfort.
Kler du deg riktig, er mye gjort med hensyn til å holde varmen. Lagvis bekledning – ull innerst mot huden, et isolerende mellomlag og et beskyttende ytterlag - er en sikker vinner når det gjelder å holde varmen både underveis og når du har slått leir.
Les mer om trelagsprinsippet.
Husk også tørt skift. Ull er gull fra topp til tå. En varm dunjakke tar liten plass i sekken, og gir suveren isolasjon.
VARM NOK: Er du godt kledd, går vinterturen som en lek.
Lys: Det blir tidlig mørkt vinterstid. Alle som er med på turen bør ha en god og funksjonell hodelykt. I tillegg er det kjekt å ha med en vanlig lommelykt. For litt ekstra kos, vil noen lanterner eller lykter som kan henges opp i telt eller trær, være med på å skape god stemning.
Spade, øks og kniv: Enten du skal grave sittebenk til bålet, lage kuldegrop i forteltet, hugge ved eller spikke pølsepinner – gode redskaper er nøkkelen til å løfte komforten på campen. Også multiverktøy kan være kjekt å ha med.
Vanntett pakksekk: Alt du er redd for at skal bli vått – som klær, fyrstikker og lignende - bør gå i en vanntett pakksekk i sekken.
Brenner og fyrstikk/lighter: Pass på å ha med et kokeapparat som er egnet for vinterbruk, samt nok brennstoff. Fyrstikker må oppbevares i vanntett forpakning.
Kart og kompass
Mat: Nok energi er viktig, og hjelper deg å holde varmen i kulda. Har dere plass, er det ingenting i veien for å lage et skikkelig gourmetmåltid på bålet eller brenneren, men Real turmat og annen turmat er også et godt alternativ som tar lite plass.
Kjeler, kopp, tallerken og bestikk
Toalettsaker
LES OGSÅ: Tips til enkel og digg bålmat
LES OGSÅ: Vask og vedlikehold av soveposer
LES OGSÅ: Fem smarte måter å bruke en tarp