Velg riktig sovepose

Sovepose 1

En komfortabel og varm nok sovepose er nøkkelen til å å få en god natts søvn ute i naturen. Her får du tips og anbefalinger til å velge riktig sovepose for ditt bruk.

En god natts søvn hever turopplevelsen. For å få en god overnattingsopplevelse i naturen, er det viktig å ha en sovepose som holder deg varm nok.

Når du skal velge sovepose, bør du først tenke gjennom hvilke behov du har.

Hva slags vær og hvilken sesong skal soveposen brukes i? Det er enorme forskjeller på å overnatte i hengekøye en varm sommernatt, og å være på ekspedisjon i røft vintervær.

Skal du gå med mye oppakning på turen og ønsker en sovepose med lavest mulig pakkvolum? Hvor høy er du? Hvilket prisnivå er du ute etter?


Temperatur på soveposen

Soveposens viktigste rolle er å isolere, slik at du holder deg varm. Mellom deg og soveposen får du et lag av stillestående luft. Dette luftlaget, som er er varmet opp av kroppsvarmen din, danner en barriere mellom deg og uteluften.

Jo kaldere det er ute, desto tykkere og mer kompakt må posen være for å kunne holde på det varme luftlaget.

Det er heldigvis ikke slik at du må gjette deg til hvor varm du kan forvente at en sovepose er.

1. januar 2005 kom nemlig en ny europeisk standard (EN13537) for hvordan man måler temperatur av soveposer. Den nye standarden krever at man måler 4 verdier.

Komforttemperatur (T-Comfort)

Denne grensen angir nedre temperaturgrense hvor en forventer at en standard kvinne skal kunne sove komfortabelt. I tillegg passer denne verdien ofte for uerfarne soveposebrukere.


Nedre grense-temperatur (T-Lim)

Denne grensen angir nedre temperaturgrense hvor en forventer at en standard mann skal kunne sove komfortabelt.

Nedre ekstremtemperatur (T-Ext)

Denne grensen angis som en temperaturgrense hvor potensiell farlig nedkjøling kan oppstå etter noe tid (eksempelvis 6 timer) for en standard kvinne.


Maksimum temperatur (T-Max)

Denne grensen angir øvre temperatur for hvor en standard mann kan sove komfortabelt uten å svette.

De to første verdiene (T-comfort og T-lim) er de viktigste ved valg av sovepose.

Hvor varm sovepose bør du velge?

Når du skal velge sovepose, må du derfor tenke på hvor kaldt det normalt vil være når du skal sove ute.

Konsentrer deg først og fremst om den oppgitte komforttemperaturen når du skal vurdere hvor varm posen er. Ekstremtemperatur er angitt som hva posen kan tåle uten at det dermed blir en god natts søvn for personen inni.

Legg inn en liten sikkerhetsmargin, og velg en sovepose som er litt varmere enn temperaturen du skal sove i. Generelt er det nemlig bedre med en litt for varm pose. Da kan du heller bruke glidelåsene, for eksempel ved å åpne opp glidelåsen i fotenden, for å ventilere hvis du blir for varm.

Spesielt hvis du vet at du fryser lett, bør du velge en varmere pose. Det er kjedelig å få nattesøvnen ødelagt av at du er kald og frossen.

Vurder å investere i både en varm sovepose og en sommersovepose

Velger du en varm sovepose, kan den bli for varm om du sover ute om sommeren. Trenger du en virkelig varm vinterpose, kan det derfor være et alternativ å kjøpe en rimeligere sommerpose i tillegg. Da kan du bytte etter årstiden. Du kan også legge to poser i hverandre hvis du trenger varmere pose.

Du kan også kjøpe en lakenpose for ekstra varme. Ved å bruke en lakenpose inni soveposen, kan du øke komforttemperaturen med noen grader.

Bør jeg velge dunsovepose eller syntetsovepose?

En sovepose kan ha dunfyll eller syntetisk- eller fiberfyll.

Dun er et naturmateriale og er hentet fra enten gås eller and. Det er underfjærene til disse som gir den ekstreme isolasjonen til soveposer. 

En sovepose med dun har en rekke fordeler:

  • Dun er varmere og isolerer mer i forhold til vekt enn en syntetsovepose
  • Dun kan komprimeres kraftig, og tar mindre plass i sekken og veier mindre enn syntetsoveposer
  • Dun er langt mer holdbart - kjøper du en god dunpose, har du den lenge

Syntetisk fyllstoff er kunstfiber (polymer) som er framstilt som hule tråder, eller ørsmå rør for å holde bedre på luft og for å redusere vekten.

En syntetsovepose er tyngre og har et dårligere varme-til-vektforhold enn en dunsovepose.Syntetsoveposer er imidlertid rimeligere enn en dunsovepose. Dersom lav vekt og pakkvolum ikke er like viktig for deg, er derfor en syntetpose et svært godt og prisgunstig alternativ.

Syntetfyll holder bedre på isolasjonen om den blir våt enn det dun gjør.

Hvis du sliter med allergier og reagerer på dun, vil også syntetsovepose være et godt valg.

Ytterstoff på soveposen

Ytterstoffet til soveposen må være pustende, slik at ikke kondens skaper fuktighet i posen.

Noen ytterstoffer tåler en del fuktighet, men ikke regnskurer. Vil du ha litt ekstra beskyttelse og isolasjon, kan du kjøpe et ekstra trekk til å ha utenpå soveposen. og kan kjøpes i forskjellige versjoner.

Du kan velge mellom tette nylontrekk, trekk med pustende bomull på oversiden, og trekk laget i membranmaterialer som Dermizax, GoreTex o.l. Disse trekkene er vanntette samtidig som de puster.

At trekket har gode pusteegenskaper er et must. Hvis ikke vil det oppstå kondens og du kan bli våt og kald.

Noen soveposer har et antiglistoff på undersiden som hindrer posen i å gli av liggeunderlaget i løpet av natten.

Sovepose for ekstreme forhold

For riktig kalde og tøffe forhold er en ekstrempose løsningen. De mest ekstreme vintersoveposene består gjerne av to eller tre poser - ytterpose, innerpose og dampsperre. Velger du en slik vinterpose, må glidelåsene ikke kunne gi gjennomgående kuldebroer. Ekstremposene kan du også få helt uten glidelås. Disse trer du kroppen inn i fra hodeenden.

Dampsperren hindrer fuktighet fra kroppen å trenge ut i ytter- og innerposen. Uten dampsperreposen vil fuktigheten kunne omdannes til is i fibrene i ytterposene. Ved flere dagers bruk vil dette medføre at isolasjonsevnen blir vesentlig redusert.

Disse posene bør brukes under ekstreme forhold, - 25° til - 50° hvis du bruker alle delene. De kan også tas fra hverandre og brukes etter behov. Da har du en pose som kan bruke så å si hele året.


Bruk et godt liggeunderlag

Sammen med soveposen bør du ha et godt liggeunderlag.

Oppblåsbare liggeunderlag er veldig komfortable, men isolerer dårlig mot kulde fra bakken. Spesielt om vinteren vil det oppleves kaldt å bare ha et liggeunderlag kun fylt med luft.

Kompaktunderlagene isolerer derimot godt mot kuldegjennomgang, men oppleves ofte som mindre komfortable å ligge på.

Hvis du har plass og orker å bære noen hundre gram ekstra, kan det være kjekt å ha begge deler. Da vil du både få isolasjon og god liggekomfort.


Hvor stor bør soveposen være?

En sovepose som passer til din personlengde, vil isolere bedre og være mer komfortabel. Er soveposen for kort, vil dunet i fotenden trykkes flatt, og posen vil isolere dårligere. Er posen for lang, vil du ikke klare å varme opp all luften like godt. Merk at en vinterpose gjerne bør være minimum 10 cm. lengere innvendig enn personlengden din.

Det finnes egne soveposer for damer. Disse finnes i kortere lengder, og har som regel ekstra varme rundt føtter, hofter og bryst.

Annet å tenkte på når du skal velge sovepose

  • Halssnøring/varmekrage og fasongsydd hodehette: Varmekrage og halssnøring, samt en hodehette som er fasongsydd, gjør at den varme lufta holder seg i soveposen, for best mulig isolasjon.

  • Toveis glidelås: Med en toveis glidelås har du mulighet for å lufte i fotenden. Ideelt for en varm morgen. Det gir også muligheter for å koble posen sammen med en annen sovepose. Betegnelsene L og R står for Left og Right og angir hvilken side glidelåsen er når du ligger på rygg i posen. Har du en pose av hver fra samme leverandør, kan disse ofte kobles sammen til en stor pose.

  • Er posen bred nok? Er du stor og kraftig, eller bare liker litt ekstra rom når du sover, kan du enten kjøpe en bredere modell, eller et skjøtestykke - en såkalt extender.

Husk at våre dyktige ansatte i varehusene gjerne hjelper deg med å finne den soveposen som passer best til ditt behov.

Ta vare på soveposen din

Når du har investert i en sovepose, er det lurt å ta godt vare på den, så den får lang brukstid.

Når soveposen pakkes i trekket skal den alltid stappes nedi og ikke rulles. Rulles den inn får du samme presset på fibrene hver gang. Stappes den blir det ulikt hver gang, og både dun- og syntetfibrene holder seg lenger.

Hvis du lurer på hvordan du oppbevarer soveposen når den ikke er i bruk, og hvordan du vasker den, så har vi laget noen gode tips til vedlikehold av sovepose.

Les også:

Fem smarte måter å bruke en tarp på

Velg riktig telt

Enkel og digg bålmat

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!