Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Velg Rett Sovepose

Hero-sovepose_700x350.jpg


Ingenting er så deilig som å våkne opp i villmarken uthvilt og komfortabel etter en natt i sovepose, hvor du hverken har fryst i hjel eller hatt for dårlig plass til å bevege armene. Det som er viktig å tenke på ved kjøp av sovepose er å vite hva som passer dine fysiske behov, og i hvilket klima du skal overnatte i. Skal du gå med mye oppakning på turen og komprimere soveposen godt? Hvilket prisnivå er du ute etter? Er turen planlagt med kalde, robuste fjellekspedisjoner eller lune, norske somre ved favorittelven?

Hos oss i XXL vil du alltid finne et stort utvalg av forskjellige soveposer som passer dine kriterier, enten det er funksjonalitet eller pris.

Temperatur
Soveposens viktigste rolle er å holde et lag av stillestående luft rundt kroppen din. Dette luftlaget, som er oppvarmet av kroppsvarme, danner en barriere mellom deg og uteluften. Jo kaldere det er ute, desto tykkere og mer kompakt må posen være for å kunne holde på det varme luftlaget.

Hvor kaldt kan det bli der du normalt overnatter i sovepose? Legg til en sikkerhetsmargin og velg en pose med komforttemperatur i ditt område. Alle soveposene fra XXL har angitt temperaturområde. Konsentrer deg om Komforttemperatur. Ekstremtemperatur er angitt som hva posen kan tåle uten at det dermed blir en god natts søvn for personen inni. Generelt er det bedre å velge en litt for varm pose, og om sommeren kan du ventilere med glidelåsene og for eksempel åpne nede ved beina.

Et tips: Velger du en varm pose, kan det bli ubehagelig varmt en sommernatt. Trenger du en virkelig varm vinterpose, kan det være et alternativ å kjøpe en rimeligere sommerpose i tillegg. Da kan du bytte etter årstiden. Du kan også legge to poser i hverandre hvis du trenger varmere pose.

1. januar 2005 kom en ny europeisk standard (EN13537) på hvordan man måler temperatur av soveposer. Den nye standarden krever at man måler 4 verdier:

Komforttemperatur (comfort temperature T-comfort). Denne grensen angir nedre temperaturgrense hvor en forventer at en standard kvinne skal kunne sove komfortabelt. I tillegg passer denne verdien ofte for uerfarne soveposebrukere.

Nedre grense temperatur (limit temperature T-lim). Denne grensen angir nedre temperaturgrense hvor en forventer at en standard mann skal kunne sove komfortabelt.

Nedre ekstremtemperatur (extreme temperature T-ext). Denne grensen angis som en temperaturgrense hvor potensiell farlig nedkjøling kan oppstå etter noe tid (eksempelvis 6 timer) for en standard kvinne.

Maksimumtemperatur (maximum temperature T-max). Denne grensen angir øvre temperatur for hvor en standard mann kan sove komfortabelt uten å svette.

De to første verdiene (T-comfort og T-lim) er de viktigste for oss forbrukere ved valg av sovepose. Testpersonene som har satt den nye EU-standarden er fra Syd- og Mellom Europa. Det er bevist at disse fryser lettere enn folk fra Nord-Europa, som er mer vant til kaldere klima. Dette gjør at komforttemperaturen etter EN13537 (Tcomfort) avviker noe fra tidligere oppgitt komforttemperatur. Avvikene blir større for vinterposer enn slike lette sommerposer som ble testet denne gangen.

temperatur-700x350.jpg


Fyllmateriale

En god sovepose er viktig for både store og små. Det har direkte betydning for neste dags opplevelser. Du kan enten velge dun eller syntetisk fyll når du går til innkjøp av ny sovepose, og er opp til deg hva du finner mest praktisk å ha med på tur.

Dun er et naturmateriale og er hentet fra enten gås eller and. Det er underfjærene som gir den ekstreme isolasjonen til soveposer. Dun har noen klare fordeler i sammenligning med syntetiske fibre:

 • Dun er varmere og isolerer mer i forhold til vekt
 • Dun kan komprimeres kraftig under transport
 • Dun er langt mer holdbart

Det er også noen negative sider ved dun:

 • Dun mister isolasjonsevnen hvis den blir våt
 • Dunposer er dyrere i forhold til syntetiske, men er mer varig

Her finner du eksempler på dunsoveposer.

Syntetisk fyllstoff er kunstfiber (polymer) som er framstilt som hule tråder, eller ørsmå rør for å holde bedre på luft og for å redusere vekten. Storparten av soveposene som selges idag er av syntetisk fyllmateriale. Fordelen med syntetisk fyll er:

 • Billigere enn dun
 • Syntetiske fibre mister ikke all isolasjon selv om de blir våte
 • Syntetisk er ufarlig for allergikere

På en annen side:

 • Syntetisk er mer voluminøs og kan ikke komprimeres like mye som dun
 • Syntetisk er tyngre av vekt for sammenlignbar varme
 • Syntetisk er stivere enn dun og legger seg ikke så tett etter kroppsformen
 • Syntetiske fibre "synker sammen" over tid

Her finner du eksempler på soveposer med syntetisk fyll.

Et tips: Alle soveposer bør lagres hengende eller liggende ute av trekket. Det verste du kan gjøre mot soveposen din er å lagre den komprimert i kompresjonstrekket. Da synker fibrene sammen mye fortere og den mister isolasjonsevne. Kompresjonstrekkene er til transport.

Et annet tips: Når posen pakkes i trekket skal den alltid stappes nedi og ikke rulles. Rulles den inn får du samme presset på fibrene hver gang. Stappes den blir det ulikt hver gang.

Ekstra yttertrekk til soveposen øker komforttemperaturen med 5-7 grader og beskytter samtidig posen. Innvendig lakenpose øker komforttemperaturen ytterligere. Enkle og greie hjelpemidler til å regulere komforttemperaturen.

pakk_pose_700x200.jpg


Ytterstoff

Alt stoff i posen må være pustende slik at ikke kondens skaper fuktighet. Noen poser har et antiglistoff på undersiden som hindrer posen i å gli av liggeunderlaget i løpet av natten. Noen ytterstoffer tåler en del fuktighet, men ikke regnskurer. Du kan ha ekstra trekk utenpå posen for beskyttelse og litt ekstra isolasjon, og kan kjøpes i forskjellige versjoner. Du kan velge mellom tette nylontrekk, trekk med pustende bomull på oversiden og trekk laget i membranmaterialet som Dermizax, GoreTex o.l. Disse trekkene er vanntette samtidig som de puster.

Det er en stor fordel og et must at trekkene puster. Gjør de ikke det, får du kondensdannelse når kroppsvarm luft møter kaldere uteluft på hver sin side av en tett duk.

For ekstreme forhold
Nå er vi på nivå med polfarere, høyfjellsklatring og annen ekstremsport. De mest ekstreme vinterposene består av både to og tre poser. Ytterpose, innerpose og dampsperre. Velger du en slik vinterpose, må glidelåsene ikke kunne gi gjennomgående kuldebroer. Ekstremposene kan du også få helt uten glidelås. Disse trer du kroppen inn i fra hodeenden.

Dampsperre er standard i eksempelvis Arctic Super fra Helsport. Den hindrer fuktighet fra kroppen å trenge ut i ytter- og innerposen. Uten dampsperreposen vil fuktigheten omdannes til is i fibrene i ytterposene. Ved flere dagers bruk vil dette medføre at isolasjonsevnen blir vesentlig redusert.

Disse posene bør brukes under ekstreme forhold, - 25° til - 50° hvis du bruker alle tre delene. De kan også tas fra hverandre og brukes etter behov. Da har du en pose som kan bruke så og si hele året.

Kort om liggeunderlag
Oppblåsbare liggeunderlag er veldig komfortable, men isolerer dårlig mot kulde fra bakken. Kompaktunderlagene isolerer godt mot kuldegjennomgang og er dessuten lettere å bære. Hvis du vil bære 5-600 gram ekstra vekt, så er en kombinasjon av disse to er helt optimalt.

Sjekkliste

 • Sjekk innvendige mål? Passer de kroppen din? Mål oppgis på posene som personhøyde. Vanlige lengder er 180, 195 og 215 cm. En vinterpose bør være minimum 10 cm. lengere innvendig enn personlengden din.
 • Har posen innvendig halssnøring/varmekrage som holder på varmen?
 • Er posen utstyrt med toveis glidelåser slik at du kan åpne nede ved føttene en varm morgen? Da kan posen også brukes som en dyne og du kan sammenkoble flere poser hvis de har glidelås på hver sin side. Betegnelsene L og R, står for Left og Right, angir hvilken side glidelåsen er når du ligger på rygg i posen. Har du en pose av hver fra samme leverandør, kan disse ofte kobles sammen til en stor pose.
 • Har posen fasongsydd hodehette med strammemuligheter?
 • Er du stor og kraftig eller liker å kroke deg inne i posen, kan du vurdere ekstra bredde som f.eks Alta Wide, eller kjøpe et skjøtestykke i tillegg, såkalt Extender.

Sov god!
 

Tips
Til toppen