Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Tips om vapenpuss

Mange jegere liker å stelle med våpnene sine. Andre synes det bare er plunder og heft og lar det derfor være. Det er ikke så mye som skal til for å holde våpenet i god og funksjonell stand.

Å eie et våpen, er en glede. Enda større er gleden når du vet at du har et velholdt og velfungerende våpen som er klart til bruk. Er du i kategorien som ikke synes om vedlikehold, prøv å finne positive sider ved det. Gjør det et sted du liker å sitte. Sett på din favorittmusikk. Finn frem noe du liker å drikke, litt snacks. Tenk på det fine resultatet når våpenet ser velholdt og blankpolert ut og det faktum at du vet du har et våpen som fungerer etter intensjonen.

Rifle

Det er viktig å sjekke at kikkertsiktet er ordentlig festet. Løse skruer vil føre til at du får forskjellig treffpunkt fra skudd til skudd, og serie til serie. Stram til skruene på montasjene, så du er sikker på at de sitter skikkelig. Sjekk gjerne også at retikkelet sitter rett i kikkerten. I rimeligere kikkerter kan det skje at retikkelet løsner. Se etter at det ikke er dogg i kikkerten, eller belegg på linsene innvendig. Det er smart å anskaffe et rensesett for kikkerter med alt du trenger i en hendig eske - antistatisk børste, partikkelfjerner, antistatisk mikrofiberklut og renseveske eller våtservietter.

En annen ting som også vil føre til treffpunktsforandringer, er at underbeslagskruene ikke er festet skikkelig. Sjekk at de er godt strammet til.

Når dette er gjort tar du en pengeseddel og fører den nedover løpet, for å se at det er frittliggende. Er det ikke frittliggende helt inn, kan du ta det med til våpenforhandler eller børsemaker for justering. Du kan også ta av kolben selv og slipe med grovt sandpapir der løpet ligger an mot kolben.

På noen våpen, spesielt lettvektere, er det med vilje lagt press på løpet. Det vil si at løpet med vilje ligger an mot kolben. Har du en lettvekter bør du ikke gjøre noe med dette før du har konferert med en våpenekspert. Men hovedregelen er frittliggende løp.

En annen løsning er å bedde rifla. Bedde vil si at man fyller i en spesiell fyllmasse i treverket så det er kontakt over hele låskasseflate. Dermed løftes løpet noe. Dette er en stor fordel og du vil få det beste ut av våpenet. Denne opersjonen anbefaler vi å overlate til våpenhandleren eller en børsemaker.

Stokkolje til alle våpen med trestokk

Er stokken oljet, setter du inn stokken med stokkolje. Selvherdende olje er det valigste og det gir en fin glans i overflaten. Smør den på i tynne lag, gni det inn i treverket (følg bruksanvisningen) og la den stå over natten. Fortsett med dette til stokken ikke trekker mer olje.

Bruk gjerne hendene til å gni inn olje i stokken

Er stokken lakkert, er det en fordel å bytte til en oljefinish. Du får et penere og mer robust utseende. Dette er ingen nødvendighet, men rifla får et helt annet preg , og så har du noe koselig å gjøre i ledige kveldstunder.

Er du i tvil om stokken er lakket eller oljet? Lakkerte stokker er helt blanke og det blir fort riper i overflaten. Oljet stokk er mattere, fetere og tåler mer av ytre påvirkning. Det er fullt mulig å få en speilblank, mettet overflate med olje. Det er bare avhengig av hvor mye arbeid du legger i det.

Er stokken lakket og du vil over til oljet, må du fjerne lakken med lakkfjerner. Rester slipes av med et fint sandpapir - for eksempel korningsgrad 400. Vær spesielt forsiktig inne ved overgangene til metall slik at ikke tilpasningen mellom metall og tre blir dårligere. Når all lakk er fjernet og alt støv er tørket av, starter du oljebehandlingen.

Til sist, ta en grundig puss, og olje alle de deler som oljes skal. Som hovedregel skal alt utvendig metall oljes. Ikke demonter kompliserte deler. Husk å tørrpusse kammer og løp før skyting.

Olje på alt utvendig metall sikrer mot rustangrep og holder våpenet vakkert

Når du har gjort dette, er det kun en ting som gjenstår, nemlig å skyte og kose seg! Tren mye med våpenet ditt. Mer enn de 30 obligatoriske. Det får du igjen for når det virkelig gjelder utpå høsten.

Hagle

Med hagla er det litt enklere. Sjekk at stokken ikke har fått noen "tørkesprekker" etter vinteren. Sjekk spesielt oppe ved kolbehalsen (der mekanismen er festet til kolben) for her er treverket tynt. Forskjeftene er også verdt en titt, spesielt på halvautomater.

Også på hagler med oljefinish er det viktig å mette stokken med en god stokkolje. På samme måte som med riflestokken - påfør den i tynne lag. Det er mange haglestokker, spesielt på billigere modeller, som er lakkert. Dette er en uting, da stokkene blir veldig tørre, og lettere knekker. Følg fremgangsmåten som beskrevet over. Husk bare å sjekke regelmessig at stokken er mettet. Det er ikke noe moro med en stokk som trekker vann!

En ting som ofte kan skje med hagler, er at de klikker. Katastrofe når sjefstiuren kommer flygende. Når du er på leirduebanen, sjekk at våpenet gir gode anslag i patronene. Kikk på tomhylsene med jevne mellomrom.

Det er en del mer mekanisme i hagler enn i rifler, og noen oljer har en tendens til å bli harde. Dette er like ofte grunnen til klikk som slitte tennstifter. Gammel olje kan fjernes og erstattes av ny. Vi anbefaler ikke å åpne kompliserte låsmekanismer i hagler hvis du ikke er spesielt våpenkyndig. Heller ikke å skru kolben av. Strammer du for hardt ved monteringen, kan resultatet bli sprekk i kolben.

Ta derfor gjerne en "rens og smør" hos våpenforhandleren eller en børsemaker. Dette er en billig investering for at det smeller når det skal, og ikke minst at det ikke smeller når det ikke skal.

Har du først anskaffet hagle med choker, bør du ta dem ut med jevne mellomrom for oljing eller aller helst chokefett

På våpen som har utskiftbare choker (trangboringer), bør du skru ut chokene og rense dem. Rens også de innvendige gjengene i hagla. Smør deretter inn chokene med chokefett, så ruster de ikke så lett fast. Skru ut chokene med jevne mellomrom under jaktsesongen, for å sjekke at de ikke viser tendens til rust. Kjedelig å betale ekstra for løse choker, for at de siden ruster fast.

Ta deretter en generell puss på våpenet, olje inn løp og mekanisme. Nå skulle hagla være klar for høstens dyst.

Hagleløpene skal være blanke innvendig med en tynn oljefilm som du gjerne kan tørrpusse før skyting. Alt utvendig metall skal ha olje

Til sist et tips: vår og sommer er den rette tiden å levere våpenet til børsemaker hvis det skulle være noe galt. Når jakta nærmer seg, haster det for alle og køen er lengst i september.

Helt til slutt - husk at den beste investeringen før jakta, er trening!

Tips
Til toppen