Gode råd om valg av telt

2022 / Telt / Sommer

Telt er en helt genial turbolig. Uten å bære altfor mye vekt, har du med deg ly for vær og vind, og våkner uthvilt til en ny, spennende dag.

Den aller beste teltopplevelsen får du ved å velge et telt som passer til dine behov. 

Skal du bruke teltet til overnatting på en av sommerens festivaler, eller skal du på en krevende topptur med overnatting i tøffe værforhold? Har du planer om å dra på telttur året rundt, eller kun i sommerhalvåret?

Bruksområde, type tur og hvem du skal på tur med, er blant det du bør tenke på ved valg av telt.

Kjøp av telt er en investering du ikke gjør ofte, og du bør være sikker på at du velger et telt som dekker behovene dine, og ikke blir for enkelt og tilnærmet uanvendelig etter bare én sesong.

Vårt beste råd er derfor å gå opp et hakk i teltvalg i forhold til behovet ditt per dags dato. Da er sjansen langt større for at du får et telt du kan bruke masse i lang tid fremover.

I denne guiden går vi gjennom hvilke typer telt som finnes og hva du bør tenke på før du bestemmer deg for hvilket telt som passer best til ditt behov.


Ulike typer telt

Det finnes en rekke ulike telttyper å velge mellom.

Kuppeltelt

Kuppeltelt - som også kalles iglotelt eller dometelt, har, form som en iglo. Teltet kjennetegnes av stenger som bøyes over hele "kuppelen" og gjerne krysser hverandre på toppen.

Et kuppeltelt har ofte en sirkelformet grunnflate og god plass i innerteltet, men med et litt mindre fortelt.

Kuppeltelt kommer i «vanlige» versjoner og som ekstremtelt med stormmatter for vinterbruk.

Kuppelteltene er ofte selvstående og er meget stabile mot vind og tåler stort snøfall da det er mer "skjelett" i teltet.

Helsport - Reinsfjell Superlight 3

Kuppeltelt med plass til tre personer. Teltet har to innganger, to bagasjerom og veier kun 2,35 kilo. På grunn av formen på kuppelteltet har det god takhøyde og romfølelse i innerteltet. Det er også meget enkelt å sette det opp, selv om man er alene.

telt_superlight

Tunneltelt

Tunneltelt er telt som har bøyelige, leddede stenger som føres inn i løpeganger i ytterduken. Tunneltelt har fra to til fire stangbuer, mindre stoff og er lettere i vekt.

Tunneltelt finner du i svært mange ulike varianter, fra ekstremtelt, til campingtelt. Teltene er meget stødige mot vind, særlig med stormmatter på. En av fordelene med et tunneltelt er at de ofte har store fortelt. Det gir god bagasjeplass, samt muligheten til matlaging innendørs. Tunneltelt er den mest populære typen telt.

Mackenzie Tiveden 2 - tunneltelt

Lite, praktisk tunelltelt som er enkelt å sette opp, med plass til 2. Romslig fortelt med gode oppbevaringsmuligheter. Teltet veier kun 2,57 kg og kommer med mange funksjonelle detaljer. Ytterteltet er laget med slitesterkt materiale og har en vannsøyle på 3.000 mm.

Helsport- Nordmarka 3 camp

Tunneltelt for bruk i vår, sommer og høst-sesongen. Solid telt med løsninger som egner seg til både korte og lange turer. Har stort fortelt med god takhøyde og kommer med innertelt.

nordmarka_telt

Lavvo

Lavvo er et stort spisstelt som opprinnelig ble reist med flere staur sammenflettet i toppen - slik samene gjør.

De fleste lavvoene som selges i dag, er lettvektsversjoner med bare én midtstang. Lavvoen gir plass til mange mennesker og det sosiale aspektet kommer virkelig til sin rett her.

Mulighet for bål eller ovn i midten, gjør lavvoen komfortabel å bruke året rundt. Med stormmatter tåler lavvoen relativt mye vind.

En stor lettvektslavvo veier omtrent 5 kilo og har 8 sengeplasser.

Helsport - Nordmarka 6, lavvo

Sekskantet lavvo med to luftventiler, god plass og vindsterk. Ytterduken i polyester er flammehemmendebehandlet. Lavvoen leveres med firedelt stålstang, patentert topphatt og stor døråpning. Den er også godt utstyrt med plugg og bardunfester. Totalvekt er 6,1 kilo.

Valg av telt 3

Hybridtelt

Hybridtelt er en mellomting mellom telt og lavvo. Hybridteltet gir en utrolig god romfølelse, da det har høyden til en lavvo men er designet med mer rette vegger. Da får du utnyttet gulvarealet maksimalt. Hybridtelt finnes i forskjellige størrelser og kan brukes året rundt. Bergans Wiglo er eksempel på hybridtelt.

Helsport Varanger Dome 4-6 pers

Stort og selvstående yttertelt som er egnet for større grupper. Tre store inngangsdører med to vinduer. Bratte vegger som skaper godt plass og høyde innvendig. Vannsøylen på ytterteltet er 4.000 mm.

Campingtelt

Campingtelt er store romslige telt med høy bo-komfort. Dette er ofte store telt med full ståhøyde og fortelt med plass til å sitte og ev. å lage mat.

Campingtelt er først og fremst beregnet på bruk i lavlandet i sommerhalvåret. Det mer avanserte modellene er ofte utstyrt med vinduer og flere soverom.

De store versjonene har som regel en høy egenvekt og må fraktes med bil.

Størrelse på teltet

Skal du kun telte alene, eller kommer familiemedlemmer og bekjente til å bli med på turene i årene fremover?

For én person holder det som regel med et en- eller tomannstelt. Én person kan fint bruke et telt ment til både tre eller flere også, men da må du regne med tyngre bærevekt.

Skal flere personer sove komfortabelt, er det viktig at teltet ikke er for lite. Et tremannstelt har plass til tre voksne mennesker i liggende stilling tett inntil hverandre, og det er stort sett alt. Er man tre personer, så er det ikke rom for mye kroppsbevegelse, og heller ikke så mye bagasje hvis ikke teltet også har et fortelt.

Skal du hovedsakelig på turer med andre, og gruppen skal oppholde seg i teltet over flere netter, så anbefaler vi derfor å velge et telt for én person ekstra. For hyppige gruppeturer, kan et telt med flere innganger anbefales. Da slipper man å krabbe over hverandre og vente i «kø» for å gå inn og ut.

Er dere en større gruppe må dere ha flere telt, eller gå sammen om en lavvo eller et hybridtelt. Lavvo/hybridtelt gir dessuten helt andre sosiale fordeler. Alle bor i samme telt og det er mulighet for ildsted i midten. Selv om en stor lavvo eller hybridtelt veier opp mot 7-8 kilo med stang, plugger og eventuelt bunn, er det lav vekt per deltager.

Takhøyde vil du også sette pris på i mange sammenhenger. Alt blir enklere i et telt som er høyere under taket. Det er også en kjærkommen komfort på turer der man oppholder seg mye inne i teltet, enten fordi man vil det selv – eller fordi man blir værfast.

Bare husk på at jo høyere takhøyde du velger, jo lettere er det for vinden å ta tak i teltet.

2022 / Telt / Sommer

Vekt VS plass

Selvfølgelig er vekten på teltet viktig. Likevel kan det være argumenter for å velge et større og tyngre telt.

Du får mer igjen for turen i form av plasskomfort ved å bære et noe større telt. Blir det dårlig vær eller, av andre grunner, en liggedag inne, vil du fort merke fordelen med litt ekstra volum. Takhøyden er også viktig og henger oftest sammen med teltstørrelsen. Dette går på hvor trygt du føler det når du skal fyre opp et kokeapparat innendørs. Da setter du pris på en god takhøyde. Muligheten for å slippe å krabbe hele tiden når du er inne i teltet, er også noe å tenke over.

Vår konklusjon på vektspørsmålet er: Sats på lettvektstelt hvis turene blir lange og krevende og du skal flytte leirplass ofte. Gå for volum og høynet komfort hvis turene er mer preget av familietur, spesielt hvis barn skal være med.

Telt til helårsbruk

Påse at teltet har stormmatter som stikker tilstrekkelig langt ut fra sidene. Disse bruker du til å fylle steiner eller snø på, for at teltet skal tåle sterk vind.

Er du på fjellet, bør du alltid rigge til for vind opptil storms styrke. Stormmattene bør være mellom 20 og 30 centimeter brede.

Kjøp ekstra lange plugger hvis det ikke følger med. Dette er spesielt smart ved bardunering på snø.

Barduner må ha mange solide festepunkter. Minst 8, gjerne så mange som 12.

Kreativ bruk av telt

Du kan bruke ytterduken alene, som gapahuk, når du skal overnatte i skogen sommerstid og det er lite eller ingen vind. Stapp ytterduken i sekken og ta med litt ekstra snøre til ekstra bardunering.

Å bruke ytterduken som gapahuk krever en kreativ innstilling til fester i toppen og bardunering. Bruk trær eller staur. Ekstra barduner fester du til teltduken ved å tvinne sammen duk og knyte snøret fast.

Er et billig telt bra nok?

Husk at pris og kvalitet generelt henger sammen ved kjøp av telt. Et billig, enkelt telt er fint til festival, men det kan være lurt å investere litt ekstra hvis du vil ha et telt du kan ha glede av i mange år fremover.

Når du skal kjøpe telt, er det lurt å se nærmere på disse punktene:

Valg av tekstiler: Ytterteltet bør helst være av ripstop nylon for ikke å revne ved hard belastning. Se på sømmene og glidelåsene. Det er her du i første rekke finner forskjellene. Et kvalitetstelt vil ha flere sting pr centimeter enn et billig. Se på avslutningene og detaljene. Sjekk at glidelåsen er toveis. Stengene må være av god aluminium og reservedeler bør være tilgjengelige.

Ventilasjon: Det kan fort oppstå kondens i teltet hvis det er laget i tett nylon og for dårlig ventilert. Det kan redusere søvnkvaliteten betraktelig. Gå for et telt med gode ventilasjonsmuligheter.

Kondens i teltet

Det skilles mellom ventilasjon og utlufting. Ventilasjon betegnes som jevn tilstrømming av friskluft for god søvn og å styre kondens ut av teltet. Utlufting er mer som å åpne vinduene i hus for god gjennomtrekk.

I et telt vil det i hovedsak kunne dannes kondens av tre forskjellige kilder; fra personene som oppholder seg i teltet, fra luften og fra bakken.

Kondensproblematikken oppstår i hovedsak ved høy luftfuktighet og/eller lave temperaturer. Kondens avsettes på kalde flater, og på et telt er ytterteltet og bunnduken mest utsatt.

Når værforholdene er slik at kondens avsettes, vil den dannes både på inn- og yttersiden av stoffene. Når ytterteltet beveger seg på grunn av vind eller regn, vil kondensen som er avsatt på innsiden av ytterteltet falle ned, og man vil lett kunne ta feil og tro at stoffet er utett. Kondens dannes også lett mellom bunnduken og liggeunderlaget, som blir kalde på grunn av den kalde bakken. I forrommet kan kondensdannelse oppstå av flere årsaker. Forrommet har ikke bunnduk, og fordampingen fra bakken vil dermed avsettes på innsiden av ytterteltet.

Dessuten ligger det ofte fuktige og våte ryggsekker og annet utstyr i forteltet. Koking i forrommet vil også kunne skape kondensdannelse som kan være vanskelig å fjerne.

Et telt med gode ventilasjonsløsninger, reduserer risikoen for kondens.


Les også:

Velg riktig sovepose

Alt du må vite før din første telttur

Fem smarte måter å bruke en tarp på

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!