Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Gode råd om valg av telt

Valg av telt_hovedbilde.jpg


Telt er en helt genial turbolig. Uten å bære altfor mye vekt, har du med deg ly for vær og vind, og våkner uthvilt til en ny, spennende dag.

Den aller beste teltopplevelsen får du ved å velge et telt som passer til dine behov. 

Skal du bruke teltet til overnatting på en av sommerens festivaler, eller skal du på en krevende topptur med overnatting i tøffe værforhold? Har du planer om å dra på telttur året rundt, eller kun i sommerhalvåret?

Bruksområde, type tur og hvem du skal på tur med, er blant det du bør tenke på ved valg av telt. 

Kjøp av telt er en investering du ikke gjør ofte, og du bør være sikker på at du velger et telt som dekker behovene dine, og ikke blir for enkelt og tilnærmet uanvendelig etter bare én sesong.

Vårt beste råd er derfor å gå opp et hakk i teltvalg i forhold til behovet ditt per dags dato. Da er sjansen langt større for at du får et telt du kan nyte godt av i lengre tid.

I denne guiden går vi gjennom hvilke typer telt som finnes og hva du bør tenke på før du bestemmer deg for hvilket telt som passer best til ditt behov.

Ulike typer telt


Det finnes ulike former for telt. De viktigste hovedkategoriene er disse:

 

 

Kuppel/Dome/Iglotelt

Disse teltene har form som en iglo og kjennetegnes av stenger som bøyes over hele "kuppelen" og gjerne krysser hverandre på toppen. Det har ofte sirkelformet grunnflate og god plass i innerteltet med et litt mindre fortelt. Disse teltene kommer i «vanlige» versjoner og ekstremtelt med storm matter for vinterbruk. Kuppelteltene er ofte selvstående og er meget stabile mot vind og tåler stort snøfall da det er mer "skjelett" i teltet. 

Tunneltelt

Dette er telt som har bøyelige stenger som er leddet og som føres inn i løpeganger i ytterduken. Disse har fra to til fire stangbuer, mindre stoff og er lettere i vekt. Fås i svært mange varianter fra ekstrem versjoner, til campingtelt. Meget stødig mot vind, særlig med storm matter på. En av fordelene med et tunelltelt er at det kommer ofte med store fortelt som sørger for god bagasjeplass samt muligheten til matlaging innendørs. Det klart mest solgte av hovedkategoriene.

Lavvo

Lavvo er et stort spisstelt som opprinnelig ble reist med flere staur sammenflettet i toppen - slik samene gjør. De fleste Lavvoene som selges i dag, er en type lettvekstsversjon som har bare en midtstang. Lavvoen gir plass til mange mennesker og det sosiale aspektet kommer virkelig til sin rett her. Mulighet for bål eller ovn i midten, gjør det komfortabelt å bruke året rundt. Tåler ganske brukbart med vind hvis det er storm matter på. En stor lettvektslavvo veier omtrent 5 kilo og har 8 sengeplasser.

Hybridtelt

Dette er en nyvinning på teltfronten. Det er en slags blanding av telt og lavvo. Den gir en utrolig god romfølelse, da den har høyden til en lavvo men er designet med mer rette vegger. Da får du utnyttet gulvarealet maksimalt. Det finnes i forskjellige fabrikater og størrelser og kan brukes året rundt. 

Campingtelt

Campingtelt er store romslige telt med høy bo-komfort. Dette er ofte store telt med full ståhøyde og fortelt med plass til å sitte og evt. lage mat. Det er først og fremst beregnet på bruk i lavlandet i sommerhalvåret. Det mer avanserte modellene er ofte utstyrt med vinduer og flere soverom. De store versjonene har som regel en høy egenvekt og er noe som må fraktes med bil.

 

Velger du et tunneltelt med god takhøyde i forteltet, får du mange fordeler en regnværsdag. Matlaging, oppbevaring, alt blir enklere med et telt med stor Camp-del.

Teltstørrelse

Drar du vanligvis på tur med en partner, er antagelig et tomannstelt nok. Er dere store av vekst og liker litt ekstra plass, trenger dere et tremannstelt. Da får dere i tillegg mye mer plass til utstyr og komforten øker merkbart. Drar du mye alene er enmannstelt tilstrekkelig. Da sparer du merkbart på vekten også.

Er dere en større gruppe må dere ha flere telt, eller gå sammen om en Lavvo eller Wiglo. Lavvo/Wiglo gir dessuten helt andre sosiale fordeler. Alle bor i samme telt og det er mulighet for ildsted i midten. Selv om en stor Lavvo/Wiglo veier opp mot 7-8 kilo med stang, plugger og eventuelt bunn, er det lav vekt per deltager.

Særlige hensyn ved vurdering av helårstelt

Påse at teltet har stormmatter som stikker tilstrekkelig langt ut fra sidene. Disse bruker du til å fylle steiner eller snø på, for at teltet skal tåle sterk vind. Er du på fjellet, bør du alltid rigge til for vind opptil storm styrke. Stormmattene bør være mellom 20 og 30 centimeter brede. Kjøp ekstra lange plugger hvis det ikke følger med teltet. Dette er særlig smart ved bardunering på snø. Barduner må ha mange solide festepunkter (minst 8 og gjerne 12).


Helårstelt med stormmatter. Mattene gjør det enklere å få et stødig telt der bardunfester er vanskelige som f.eks i snø, fjell eller sand. Legg steiner eller grav snø opp på mattene så er du klar for stiv kuling.

 

 Kreativ bruk av telt

Du kan bruke ytterduken alene, som gapahuk når du skal overnatte i skogen sommerstid med lite eller ingen vind. Stapp ytterduken i sekken, ta med litt ekstra snøre til ekstra bardunering og vips har du muligheten til å lage spesialsydd nylonbolig.

Disse løsningene krever kreativ innstilling til fester i toppen og bardunering. Bruk trær eller staure. Ekstra barduner fester du til teltduken ved å tvinne sammen duk og knyte snøret fast.

Vekt kontra plass

Selvfølgelig er vekt viktig. Likevel kan det være argumenter for å vurdere annerledes. Du får mer igjen for turen i form av plasskomfort ved å bære et noe større telt. Blir det dårlig vær eller av andre grunner en liggedag inne, vil du fort merke fordelen med litt ekstra volum. Takhøyden er også viktig og henger oftest sammen med teltstørrelsen. Dette går på hvor trygt du føler det når du skal fyre opp et kokeapparat innendørs. Da setter du pris på en god takhøyde. Følelsen av å slippe å krabbe hele tiden må også vurderes.


Vår konklusjon på vektspørsmålet er: Sats på lettvektstelt hvis turene blir lange og krevende. Sats på volum og høynet komfort hvis turene er mer preget av familietur, og spesielt hvis barn skal være med.

 

 

Billige telt bra nok?

Mange steder finnes ulike telt til svært lave priser. De fleste av disse er greie nok til overnatting en sommernatt uten regn. Mange musikkfestivaler sommerstid domineres av billige "engangstelt" som etterlates ved festivalslutt. Har du litt høyere ambisjoner om villmarksliv, vil du oppdage at dette er telt uten tilstrekkelig kvalitet i detaljene. Før du kjøper teltet ditt, se nøye på følgende avgjørende detaljer:

Valg av tekstiler. Ytterteltet bør helst være av ripstop nylon for ikke å revne ved hard belastning.Se på sømmene og glidelåsene. Det er her du i første rekke finner forskjellene. Et kvalitetstelt vil ha flere sting pr centimeter enn et billig. Se på avslutningene og detaljene. Sjekk at glidelåsen er toveis.Stengene må være av god aluminium og reservedeler bør være tilgjengelig

Sjekk ventilasjonsmuligheter. Kondens i nylontelt er et velkjent fenomen. Det kan du lese mer om lenger ned i artikkelen. En het sommernatt, for ikke å snakke om morgenen i solsteika, roper på god utlufting. Se etter om du kan åpne for god gjennomtrekk.


Husk at du får det du betaler for ved kjøp av telt. I det lange løp lønner det seg å velge et anerkjent merke.

 

 

Kondens

Det skilles mellom ventilasjon og utlufting. Ventilasjon betegnes som jevn tilstrømming av friskluft for god søvn og å styre kondens ut av teltet. Utlufting er mer som å åpne vinduene i hus for god gjennomtrekk.

I et telt vil det i hovedsak kunne dannes kondens av tre forskjellige kilder; fra personene som oppholder seg i teltet, fra luften og fra bakken. Kondensproblematikken oppstår i hovedsak ved høy luftfuktighet og/eller lave temperaturer. Kondens avsettes på kalde flater, og på et telt er ytterteltet og bunnduken mest utsatt. Når værforholdene er slik at kondens avsettes, vil den dannes både på inn- og yttersiden av stoffene. Når ytterteltet beveger seg på grunn av vind eller regn, vil kondensen som er avsatt på innsiden av ytterteltet falle ned, og man vil lett kunne ta feil og tro at stoffet er utett. Kondens dannes også lett mellom bunnduken og liggeunderlaget, som blir kalde på grunn av den kalde bakken. I forrommet kan kondensdannelse oppstå av flere årsaker. Forrommet har ikke bunnduk, og fordampingen fra bakken vil dermed avsettes på innsiden av ytterteltet.

 


Dessuten ligger det ofte fuktige og våte ryggsekker og annet utstyr i forteltet. Koking i forrommet vil også kunne skape kondensdannelse som kan være vanskelig å fjerne.

 

Tips
Til toppen