Feriere ved vannet? Velg riktig vest og bekledning i sommer

HH-sail-1

Med mange valg i butikk kan det være vanskelig å vite hva man bør velge. Skal du velge redningsvest, eller kanskje en flytevest? Hva er forskjellen på 50 N og 100 N? Vår guide hjelper deg å velge riktig.

Mange planlegger ferie i Norge i år, og kanskje med planer om å oppleve fjord og vann i båt eller andre flytende farkoster. Da er det viktig å ha et egnet flyteplagg – ikke bare kan det bidra til å redde liv om uhellet er ute, det er også påbudt å ha på seg vest i småbåt som er i bevegelse. I tillegg er det viktig å vite hvordan man skal kle seg riktig for en dag på vannet.

Hva er "egnet flyteutstyr"?

Det er igjen duket for tidenes båtsommer og det viktigste du kan gjøre for familien er å ha riktig redningsvest til både store og små. Hvis ulykken først er ute kan redningsvesten redde liv, men hva slags vest passer til dine ferieplaner og hva menes egentlig med å ha på seg «egnet flyteutstyr» slik loven definerer det?

To enkle regler er:

1.At produktet er merket CE og ISO 12402 – dette er sertifiseringsordningen som gjelder i Europa.

2.At brukeren skal ha flyteutstyret på seg, og da er det viktig at vesten passer til brukeren.

Flytevest eller redningsvest?

"Det finnes hovedsakelig to forskjellige type vester: redningsvester og flytevester. En redningsvest, som har 100 N eller mer i flytekraft, passer de som ikke kan svømme eller legge seg riktig i vannet, slik som barn eller voksne som ikke er svømmekyndige. Det er kun redningsvester som er laget for å snu deg til en trygg posisjon i vannet om du blir bevisstløs eller hvis du må ligge lenge i vannet før redningen kommer", sier Øyvind Vedvik, kategorisjef for seiling hos Helly Hansen.

Ifølge Vedvik har en flytevest vanligvis 50 N i flytekraft. Dette passer svømmekyndige brukere som klarer å komme seg raskt opp av vannet, enten på egenhånd eller ved hjelp av andre som befinner seg i nærheten.

Hva passer best til seiling, SUP og kajakk?

"Personer som seiler rolige farvann, og padlere i kano, SUP og kajakk er som regel svømmekyndige og beveger seg ofte relativt nærme land, slik at de kan få hjelp hvis en ulykke skulle inntreffe. Da passer en flytevest med opptil 50 N i flytekraft", sier Vedvik.

Kajakkpadlere foretrekker ofte en vest med lite volum og 50 N, som f.eks. Sport Comfort - en komfortabel unisex redningsvest med stilfull funksjonalitet og god passform takket være mykt skum. Lukking med spenne foran gjør at den kan tas av og på raskt og enkelt, Sport Comfort er perfekt til vannsport.

Dersom du er ute etter en unisex redningsvest som gir deg maksimal ytelse og bevegelighet når du bruker sikkerhetssele i jolle, er det Launch Vest du er ute etter. Åpningen i sikkerhetsselen gir deg bedre plass til en krok, og gjennomsiktig lomme til ID-kort. Det lille volumet og fordelingen av oppdriften på overkroppen gir maksimal bevegelighet og smidighet. Vesten er enkel å ta av og på da glidelåsen befinner seg på siden.

Comfort Compact 50N redningsvest er et innovativt unisex alternativ med god bevegelsesfrihet og komfort med sitt ergonomiske snitt og nette design. Vesten gir også maksimalt med luftflyt og ventilasjon og er også et fint alternativ til jolleseiling. I tillegg har redningsvesten den ikoniske Helly Hansen-flaggstripen.

Hva med flyte- og redningsvest til vannscooter?

Vannscooter er en relativt ny aktivitet i Norge – for å velge flyteutstyr her gjelder samme vurdering som for andre aktiviteter. For svømmedyktige som fort kan hjelpe seg ut av vannet kan et 50 N flyteplagg være tilstrekkelig, men tenk på at vannscootere potensielt kommer opp i høy fart, og at vesten derfor må sitte godt på kroppen. Videre kan man raskt komme langt unna land eller hjelp og mulig slå seg i møte med vann om farten er høy, og da kan en 100 N eller 150 N redningsvest være et bedre alternativ.

HH-sail-2

Redningsvest til barn

Helly Hansens redningsvester til barn og unge har flere ganger blitt kåret til Best i Test. Da Kid Safe ble lansert i 2003 var det den første redningsvesten som var tilpasset barnas proporsjoner. Barn har et større hode i forhold til kropp sammenlignet med voksne, så Kid Safe ble designet med en stor krage som holder barnet i en trygg posisjon.

For to år siden oppgraderte Helly Hansen sine barnevester med en helt ny krage som gir enda mer kraft for å snu barnet til en trygg flytestilling, slik at munnen og nesen er over vannet. Samtidig ble spennen plassert lenger ned slik at barna kan ligge komfortabelt på en brygge og fiske krabber. Husk å sjekke at vesten sitter godt – når du løfter i skuldrene på vesten skal den ikke kunne dras over hodet på barnet.

Redningsvestene kommer i tre forskjellige størrelser:

Baby Safe (5–15 kg)

Kid Safe (10–25 kg)

Junior Safe (20–30 kg)

Flytevest til voksne

Dersom du er på utkikk etter en redningsvest av profesjonell kvalitet som er utviklet i samarbeid med kresne havseilere, er Sailsafe Inflatable Inshore noe for deg. Denne ergonomiske redningsvesten har en lett og fleksibel utforming og er perfekt til kystseiling. I tillegg er den utstyrt med automatisk UML-utløsningsmekanisme og har en integrert sikkerhetssele som er ISO 12401-sertifisert. Det patenterte og unike designet med Sailsafe-teknologi gir enestående bevegelsesfrihet samtidig som den passer perfekt på kroppen med en avtakbar sikkerhetssele og en avrundet fasong laget for å fordele vekten og øke brukerkomforten.

En av de mest populære flytevestene til voksne er Sport II, en enkel modell som er lett å justere og som kommer i mange forskjellige farger. Dette er en grei modell for alle som skal ut med båten for å hygge seg og kanskje fiske litt.

En annen modell som passer fint til motorbåten er Sport Inflatable Lifejacket som er enkel å ha på og vedlikeholde. Den har en lett og tynn ergonomisk konstruksjon og UML PRO-vannaktivert automatisk oppblåsingssensor.

Uansett hvilken modell du velger, er det viktig å følge vektanbefalingene og velge riktig størrelse. Vesten skal sitte komfortabelt på kroppen når remmene er strammet. Du kan gjerne be noen dra i skuldrene dine for å se om den sitter stramt nok. Eventuelt går det an å sette på en ekstra skrittstropp som hindrer vesten i å gli opp når man ligger i vannet.

Slik velger du riktig klasse på vesten

Flytevester deles inn i ulike Newton-klasser fra 50 til 300 N der antall Newton (N) deles på tyngdekraften for å få frem bæreevnen. 1 kg = 9,81 N.

• 50 N – Har en bæreevne på ca. 5 kg og passer for seiling og vannsport. Dette holder en voksen person flytende (en voksen person trenger 20–30 N for å holde seg flytende). Flytevesten snur imidlertid ikke personen over på ryggen.

•100 N – Dette er vanlig i redningsvester med stor krage som passer både svømmekyndige og ikke-svømmekyndige. Disse vestene hjelper deg opp i riktig flyteposisjon.

•150 N – Oppblåsbare redningsvester som snur personen over på ryggen. I disse vestene finnes en liten gasspatron som fyller vesten på få sekunder. Anbefales kun for svømmekyndige personer på minst 40 kg.

Påbudt med vest

Siden 2015 har det vært påbudt å ha på seg flytevest i fritidsbåter under åtte meter når båten er i fart. Motorbåter, seilbåter, robåter, vannscootere, kajakker, SUP og lignende, samt vannsportutstyr som blir slept etter båten, faller inn under dette kravet. Du kan lese mer om påbudet på Sjødirektoratets sider.

Helly Hansen er Norges mest tradisjonsrike produsent av flytevester og redningsvester.

Se alle modellene her.

Bekledningen det er viktig å tenke på når du skal feriere på havet og langs kysten i sommer

«Når man skal feriere på eller ved vannet er det i tillegg til flytevest og redningsvest viktig med riktig bekledning. Det kan være kaldere på vannet enn på land, sjøen kjøler med lufta og det er lite trær som gir ly for vinden,» sier kategorisjef for Seiling Øyvind Vedvik

«En god jakke med høy krage for ly mot kald vind, og som samtidig må tåle regn og sjøsprøyt er et avgjørende valg for turen. I tillegg vil en bukse med samme egenskaper komme godt med, da det ikke er uvanlig at sjøsprøyten kommer sidelengs og nedenifra.»

Den populære Pier 3.0 Jacket er en 100% vanntett seilerjakke designet for den klassiske havseileren som trives best på båt. Jakken er konstruert med vanntett og ventilerende Helly Tech Performance, og har et sportsspesifikt design. Utviklet for et bredt utvalg av høyprestasjons utendørsaktiviteter under utfordrende, skiftende og uforutsigbare værforhold. Pier 3.0 Jacket har også en profilert høy krage og lommer med fleece-fôring til å varme hendene. En viktig detalj ved jakken er den signalgule hetta og reflekser. Disse elementene er viktig for synlighet, både på nattestid og om man har en mann over bord eller befinner seg i en annen nødsituasjon.

Når man skal seile langs kysten, offshore eller inshore, er det spesielle funksjoner som er viktig å tenke på. Jo lengre seilas og jo lenger man befinner seg fra land, desto mer beskyttelse vil man gjerne ha fra klærne. For inshore seiling og båtturer er man gjerne nærmere land og kan kjapt søke ly om det blåser opp. Da er det fint med en lettere jakke som er enkel å bevege seg i, som for eksempel HP Racing Jacket som er teknisk og allsidig i maritimt design, designet i samarbeid med profesjonelle regattaseilere. Utviklet med Helly Tech Performance-stoff og 2-lags konstruksjon.

For seilas langs kysten er man mer eksponert for vær og vind og det er viktig å velge klær som gir deg god beskyttelse. En robust jakke med en god, høy krage og stikklommer er et bra valg. Saltro Jacket er et godt alternativ til kystseiling og vil holde deg varm, tørr og komfortabel. Med klassiske seildetaljer som en d-ring for dødmannssnor for motoren, fleece-fôret høy krage og SOLAS-godkjente reflekser. Sommeren kommer til å bli aktiv på og ved vannet for mange nordmenn, og flere enn tidligere er nye båteiere. Med en slik sommer i vente er det veldig viktig at riktig og sikker bekledning, redningsvest og flytevest er på plass slik at du kan nyte ferien med familien fullt ut.

Vi ønsker dere en trygg og fin sommer!

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!