Ut i båt? Her er det du må vite om bruk av redningsvest og flytevest

lifejackets_1

Ut i båt i sommer? Her får du en oversikt over reglene for bruk av redningsvest, og tips til hva slags vest du bør velge.

Bunnstoffet er på, sliping og lakk har satt prikken over I-en og båten er endelig sjøsatt. Alt som gjenstår er å kaste loss og nyte de fantastiske dagene utpå. Men husk å sette deg inn i reglene for vestbruk i båten før du begir deg ut på vannet.

Ifølge lovdata.no må alle om bord i båter som er mindre enn åtte meter ha på seg egnet flyteutstyr - som redningsvest eller flytevest - når båten er i fart. Det er båtfører som har ansvaret for at barn under 15 år har på seg egnet flyteutstyr.

For å være sikker på at du har egnet flyteutstyr anbefales det å bruke en ISO -eller CE-godkjent vest, som bæres slik den er tenkt å sitte på kroppen om man skulle havne i vannet.

Hva regnes som flyteutstyr?

Med flyteutstyr menes redningsvest, flytevest, flyteplagg, oppstigningsvest eller annet personlig utstyr som kan holde deg flytende. Sjøfartsdirektoratet eller annen offentlig myndighet skal ha godkjent utstyret, og det skal også være godkjent i henhold til Sjøsikkerhetskonvensjonen. Vesten skal være skikkelig merket.

Hva er forskjellen på redningsvester og flytevester?

Redningsvest

Dette er det aller tryggeste valget, spesielt hvis du er langt til havs. Redningsvesten er utstyrt med en solid krage, som vil hjelpe med å snu en bevisstløs person til trygg flyteposisjon.

Barn og personer som ikke kan svømme bør alltid bruke redningsvest.

Flytevest

Flytevesten skiller seg fra redningsvesten ved at den ikke har den tradisjonelle kragen. Flytevester blir ofte brukt til vannsport og under ferdsel innaskjærs, hvor det er kort avstand til land.

Flytevest skal kun brukes av svømmedyktige personer i situasjoner hvor redningen er i umiddelbar nærhet. Flytevester har ikke et rettende moment og vil ikke snu en bevistløs person til en trygg flyteposisjon.

Oppblåsbar flytevest

Dette er en «pølseformet» vest som er komfortabel å ha på. Disse vestene blåses opp automatisk ved hjelp av gasspatroner, men skal også kunne blåses opp manuelt ved å trekke i en snor eller via et munnstykke. Husk å kontrollere utløsermekanismen.

Oppblåsbare vester må etterses for å sikre at de fungerer. Sett deg inn i hvordan du sjekker at gassflaskene er intakte og at utløsermekanismen er armert. Det anbefales at service utføres annethvert år på oppblåsbare vester til privat bruk og hvert år på vester til kommersiell bruk.

Usikker på hvilken type vest som passer best? Her er en enkel oversikt over hvilken vest som egner seg best:

- Spedbarn: Redningsvest til baby

- Barn som ikke kan svømme: Redningsvest til barn

- Barn som kan svømme, og som veier fra ca 30 kg, når redning ikke er i umiddelbar nærhet: Redningsvest

- Barn som kan svømme, og som veier fra ca 30 kg, når redning er i umiddelbar nærhet: Flytevest

- Voksne som ikke kan svømme: Redningsvest

- Voksne som kan svømme, når redning ikke er i umiddelbar nærhet: Redningsvest

- Voksne som kan svømme, når redning er i umiddelbar nærhet: Flytevest

Hva gjør du hvis du havner i vannet?

Om du skulle falle i vannet er det viktig å beholde roen. Bruker du en oppblåsbar vest, er det en fordel å ha trent på hva som skjer for å være komfortabel med situasjonen.

Når vesten blåser seg opp kan det være nødvendig å justere trykket i vesten med ventilen i munnstykket. Vester med skrittstropp eller benløkker kan gi avlastning til ryggen og overkropp, og kan gi deg en mer behagelig flytestilling.

Husk at det er beltet på vesten som er det strukturelle elementet som holder vesten på plass. Skrittstropp og benløkker er ekstrautstyr for å gi bedre flytestilling i vannet.

Les også:

Dette må du tenke på når du skal kjøpe kajakk

Begynne med kajakkpadling? Få gode tips til sikkerhet

Sommermoro med SUP

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!