Dette må du tenke på når du skal kjøpe kajakk

Mann som padler kajakk

Rolige langturer langs kysten eller adrenalinfylt trening i elv? Her finner du det du trenger å vite for å velge riktig kajakk til ditt behov.

Kajakk kan gi deg flotte naturopplevelser, og passer friluftsentusiaster i alle aldre.

Det finnes en rekke ulike kajakktyper å velge mellom, avhengig av både hvor du skal padle og hva slags nivå du er på. Vi gir deg noen enkle tips som kan hjelpe deg på veien til den gode kajakkopplevelsen.

Hvilke type kajakk bør jeg kjøpe?

Kajakkene er i stadig i utvikling for å best mulig tilpasses de forholdene den skal brukes i, og utvalget blir bare større og større.

Skal du ut på en lengre tur med oppakning, eller bruke kajakkpadling som en ren treningsform? Elsker du fart og spenning eller vil du koble av og nyte naturen i fred og ro?

Pris på kajakk

Å kjøpe kajakk er en investering som koster litt. Det er ikke gitt at det er den dyrets kajakken som nødvendigvis er det beste valget for ditt behov. Samtidig bør du ikke automatisk gå etter laveste pris på kajakk.

Tenk over hva slags kajakk som vil gi deg glede over tid. Kanskje holder det med den billigste, men det kan også hende at det å kjøpe en litt dyrere kajakk, som er mer riktig for deg, vil gjøre at du bruker den mer, og at den fyller behovet ditt over lengre tid.

Det er flere faktorer som spiller inn, og som vil være med på å bestemme hvilken type kajakk du bør velge:

- Bruksområde (turer, fart og spenning, eller trening)

- Fysisk form

- Ambisjonsnivå

- Kroppsvekt og størrelse

- Materiale

- Kunnskap om sikkerhet

Forskjellige kajakktyper til forskjellig behov

Rekreasjonskajakk – kajakk for nybegynnere

Kjennetegn: Kort og bred kajakk med god stabilitet, sittekomfort og enkel manøvrering. God størrelse på sittebrønnen, slik at du kommer inn og ut av kajakken lett.

Rekreasjonskajakker har kun ett vanntett skott (bak) og bør helst ikke padles langt fra land.

Passer til: Dette er en type kajakk som er enkel å manøvrere, og den egner seg derfor for både erfarne og nybegynnere. Den er fin å bruke for deg som vil padle stille og rolig uten å tenke på balansen, og egner seg først og fremst for kortere turer.

Turkajakk/skjærgårdskajakk – kajakk for den turinteresserte

Kjennetegn: Turkajakken har en stor sittebrønn som gjør at du kan trekke bena oppunder deg. Den er større enn en rekreasjonskajakk, men mindre enn havkajakken.

En rund bunn med lite spring sørger for best mulig fart i vannet. Skjærgårdskajakkene er bredere og mer stabile enn havkajakkene, og kommer enten med en senkekjøl eller et ror for å tåle sidevinder bedre.

I denne klassen finner man flere typer kajakker. De bredeste skjærgårdskajakkene gir mulighet til å ha med litt bagasje, mens de smalere gir høyere fart. De har vanntett skott både foran og bak, og gjør dem mer egnet til lengre turer enn rekreasjonskajakkene.

Passer til: En kajakk for de mer turinteresserte som ikke tenker å begi seg ut i røffe bølger, men bare nyte padlingen i nærområdet, og kanskje ta med seg litt bagasje for en litt lengre dagstur.

Havkajakk/ekspedisjonskajakk – kajakk for dagsturer

Kjennetegn: Havkajakker har en smalere sittebrønn/cockpit, som gjør dem egnet til eskimoruller. De er også utstyrt med minimum to vanntette skott, dekksliner og lasteluker, og et ror eller senkekjøl.

De kommer i flere varianter, enten med kortere lengde med oppsvingte stevner for padling blant skjær og holmer, eller lengre lengde med lang vannlinje for en raskere fart over lengre distanser.

Passer til: Dette er den mest populære typen kajakk, og den passer til både røff sjø og stillere vann. På en havkajakk kan du pakke med deg godt med bagasje, enten det er for lengre turer eller dagsturer.

Surfski – kajakk for raske treningsturer

Kjennetegn: Surfski er en ekstremvariant av havkajakk, og har en lang, slank utforming. Kajakken har en lav og bred bakdel, og et høyereliggende og smalere frontparti som gjør den både rask og stabil.

Bredden er ikke mer enn 40-50 cm, men på grunn av den voksende interessen fra nybegynnere og mindre erfarne har man også begynt å utvikle bredere surfskis.

Her finnes det ingen sittebrønn, så du sitter eksponert og mer oppå båten enn nedi. Fotpedalene styrer roret.

Passer til: Denne kajakken er for deg som liker både bølgesurfing og raske treningsturer på vannet.

Racingkajakk/treningskajakk – kajakk for den erfarne padler

Kjennetegn: Under denne betegnelsen finnes det flere typer treningskajakker, men fellesnevneren er smale kajakker som går raskt i vannet, enten mer tilpasset til konkurranse eller padling på mer bølger i sjø. Vannlinjen er lang for å få høy fart på rette strekninger.

Passer til: Dette er kajakker for de mer erfarne og som har bygget opp en god balanse og lang erfaring i kajakk.

Elvekajakk – kajakk for fart og spenning

Kjennetegn: En liten kajakk som kan brukes i bølger, brusende fosser eller i stillere elveleier. Bunnen kan enten være flat eller rundt, hvor flatt skrogdesign gir en bedre manøvrering mot den mer runde formen som gir en stødig linje i vannet.

Passer til: Perfekt for deg som liker fart og spenning i elver, og variasjonene i elveleiene gjør at du kan avansere etter hvert som du føler deg tryggere i mestringen av kajakken.

Fiskekajakk

Kjennetegn: Fiskekajakker er laget for å være svært stabile - i flere av dem er det til og med mulig å stå når du fisker. De har gode og komfortable seter, og det finnes mye ekstrautstyr til dem.

Passer til: Fiskekajakker er perfekte for kajakkentusiaster som elsker å fiske

Dette er kajakker som er spesialkonstruert for de som liker å fiske fra kajakk. De er kjennetegnet med at de er svært stabile (i mange av kajakkene kan man så og fiske), har gode seter og at det er mulig å utstyre dem med mye ekstrautstyr. Dette er kajakker for entusiaster og spesielt for de som liker å fiske.

Sit-on-Top

Kjennetegn: Som navnet tilsier, kjennetegnes Sit-on-Top-kajakker ved at man sitter oppå, og ikke nedi en cockpit. Kajakkene er stabile og lette å manøvrere. Dette er ofte enkle og rimeligere kajakker, beregnet for godværsdager og kortere turer.

Passer til: Sit-on-Top egner seg til alt fra nybegynnere til dem som er godt vant med kajakk, og fungerer best til godværsdager, kortere turer, lek og moro.

Oppblåsbare kajakker

Kjennetegn: Oppblåsbare kajakker finnes i mange størrelser, og kommer i alt fra små, billige varianter, til lengre og dyrere med svært gode egenskaper og kvaliteter. De må pumpes opp med en hånd- eller fotpumpe før bruk, noe som tar omtrent 10-12 minutter. Kajakken kan oppbevares med luften i, eller man kan tappe den for luft, pakke den ned og oppbevare i en bag for å spare plass.

Passer til: Fordelen med oppblåsbare kajakker (luftkajakker) er at de er så enkle å oppbevare og ta med seg, enten man er på bil, båt eller togtur. De oppblåsbare kajakkene kan være små, enkle og billige eller være lengre, dyrere og ha svært gode egenskaper og kvaliteter. Mange som er på tur med bobil eller større båt, velger oppblåsbare kajakker.

Dette må du tenke på når du skal kjøpe kajakk 2

Velg riktig volum, vekt og passform for en bedre opplevelse

Kajakken skal nærmest sitte skreddersydd til kroppen, både når det gjelder lengde til ben og sittebrønn. Hvis sittebrønnen er for bred, kan du kjøpe ekstra polstring slik at kajakken følger bevegelsene dine bedre.

Størrelsen på kajakken er svært viktig når du skal velge, uansett hvilken type padling du skal bedrive, og når det er snakk om størrelse på kajakken så er det hovedsakelig volumet på kajakken som gjelder.

Med riktig volum på kajakken vil du få en bedre padlefølelse og en bedre tilpasset kajakk.

En kajakk vil oppføre seg ulikt i vannet hvis to personer med vidt forskjellige vektklasser setter seg i den.

Hvis du setter en person som veier 50 kg i en kajakk som er tilpasset en person på 100 kg, så kan denne personen kanskje padle kajakken behersket, men ikke veldig bekvemt. en rolig dag på sjøen, Det største problemet oppstår hvis det skulle begynne å blåse, og kajakken ligger for høyt i vannet.

Sørg derfor for å få informasjon om totalvekt på kajakkene du vurderer, og tenk etter om du trenger en kajakk som tar mye oppakning (havkajakk) eller en kajakk som er utelukkende ment som en treningskajakk uten ekstra vekt, bortsett fra deg selv.

Totalvolumet kan også hindre personer fra å velge visse kajakker med tanke på vekt og bæreevne, så her må du vurdere nøye hva slags type kajakk som passer din kroppsvekt og høyde.

Hva slags materiale skal kajakken være laget av – plast eller kompositt?

Til slutt bør du tenke over hva slags materiale du vil at kajakken skal være laget av.

Skal du padle mye rundt skjær, stein og fjell kan det lønne seg å velge en kajakk i plast, enten av polyetylen eller ABS som er slitesterkt og tåler en støyt, og som er perfekt hvis det er flere som skal bruke kajakken. Ulempen med plastkajakker er en høyere vekt, og dermed en lavere fart i vannet.

Har du allerede hatt en kajakk eller to og føler for å oppgradere, kan man fint gå over til å kjøpe en kajakk i glassfiber. Glassfiber er lettere og stivere enn plast, men er ikke like tålelig og koster derimot mer.

En hybrid av både glassfiber og plast blir karbon eller karbon/kevlar, og er enda stivere og lettere enn glassfiber, og tåler også veldig mye.

Med så gode egenskaper vil alltid prisen bli noe høyere, og det er opp til brukeren selv å avgjøre om det er verdt å bruke pengene på, og om du vil dra nytte av den lave vekten og slitestyrken.

Kajakk-termer

Sittebrønn – åpningen i kajakken hvor man sitter. Sittebrønnens størrelse avhenger av typen kajakk.

Senkekjøl (skeg) – en bevegelig kjøl som kan senkes og heves ned i vannet for å stabilisere kajakken i vind og bølger. Senkekjølen styres manuelt av padleren gjennom en wire eller en snor.

Rorsystem (rudder) – et utvendig ror på akterdelen som styres med rorpedalene.

Rorpedaler/fotpedaler – pedalene sørger for at føttene får stabilt fotfeste inne i kajakken, og kan justeres i lengden. Hvis kajakken har et rorsystem styres denne av pedalene.

Spring – formen på kajakkens underdel i lengderetningen. Er det lite spring er kajakken raskere i vannet på rette strekninger, mens med et stort spring vil den være lettere å svinge med og bryte bølger.

Skott – rom i kajakken som gjerne er vanntette. Disse holder kajakken flytende ved en kantring, og gjør at du raskere kan komme deg opp igjen for å pumpe ut det siste vannet. Skottene har vanntette lasteluker som du kommer til på toppen av kajakken.

Lasteluker – vanntette luker hvor du har tilgang til rommene i kajakkene.

Dekksliner – stropper på kajakken som gjør at du kan feste bagasje og annet utstyr på toppen av kajakken.

Hvilken kajakkåre bør jeg velge?

Det finnes mange ulike padleårer. Hva du bør velge avhenger av behov, ferdigheter og ambisjoner.

Den klassiske padleåren, som også kalles euroåre, er den mest brukte åretypen. Dersom du driver med rekreasjonspadling eller havpadling, er dette et trygt og sikkert valg. Dette er også en fin åretype hvis teknikken er litt rusten.

Vingåren så dagens lys på 80-tallet, og har vært svært populær blant konkurransepadlere. Navnet har åren fått fordi er designet som en flvinge, slik at du får så lite luft som mulig bak åren. Dette er den åren som gir best fremdrift, men den krever at du padler teknisk godt og har relativt sterk kjernemuskulatur. Denne typen åre egner seg spesielt godt til trening og konkurranse.

Den eldste åretypen er grønlandsåre. Den har lange, smale blad og har ingen vridning. Designen gjør at du kan padle langt uten å bli sliten, men den er ikke et førstevalg dersom du ønsker høy marsjfart. Til eskimorulle er den, som navnet tilsier, svært godt egnet.

Padler du med lav åreføring, som er det vanligste dersom du skal padle langt, bør du velge en åre med smalt og langt blad. Den gir ikke like god fremdrift, men du klarer å holde ut lengre uten å bli sliten. Dette er den typen åre de fleste fritidspadlere bør velge.

Såkalt høy åreføring gjør at du går fortere fremover, men du blir også fortere sliten. Denne typen åreføring fungerer best med en åre med noe kortere og bredere blad.

Årer for lav åreføring er normalt omtrent fem cm lengre enn årer for høy åreføring.

Årer kommer i ulik stivhet. Skal du padle fort, er en stivere åre å foretrekke, men den krever mer av deg. En myk eller mellomstiv åre er ofte et bedre valg om du bare padler på fritidsbasis, da du kan padle lengre distanser uten å slite ut musklene like raskt.

Vekten på bladet - bladvekt er viktigere enn skaftet- er en annen faktor, og har en innvirkning på prisen. Årer med karbonblad kan koste flere tusen kroner, mens du kan få kajakkårer i plast til en langt rimeligere pris. For mange holder det med en rimeligere åre, så her kommer det også litt an på hva budsjettet ditt er.

Les også:

Begynne med kajakkpadling? Få gode tips til sikkerhet

Sommermoro med SUP

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Motta gode tilbud og utvidede garantier.