Dette må du tenke på når du skal kjøpe kajakk

kajakk hero 2

Rolige langturer langs kysten eller adrenalinfylt trening i elv? Kajakk kan gi flotte naturopplevelser, og passer friluftsentusiaster i alle aldre. Hvilken type kajakk du skal velge, avhenger av hvor du skal padle og hva slags nivå du er på. Her har vi har laget en guide, for å gjøre det enklere å finne kajakken som dekker dine behov.

Kajakk-termer

Sittebrønn – Åpningen i kajakken hvor man sitter

Senkekjøl (skeg) – En bevegelig kjøl som kan senkes og heves for å stabilisere kajakken i vind og bølger. Senkekjølen styres manuelt av padleren gjennom en wire eller en snor.

Rorsystem (rudder) – Et utvendig ror på akterdelen som styres med rorpedalene.

Rorpedaler/fotpedaler – Sørger for at føttene får stabilt fotfeste inne i kajakken, og kan justeres i lengden. Hvis kajakken har et rorsystem styres denne av pedalene.

Spring – Formen på kajakkens underdel i lengderetningen. Er det lite spring er kajakken raskere i vannet på rette strekninger, mens et stort spring vil være lettere å svinge med og bryte bølger.

Skott – Vanntette rom i kajakken som holder kajakken flytende ved en kantring, og gjør at du raskere kan komme deg opp igjen for å pumpe ut det siste vannet. Skottene har vanntette lasteluker med åpning på toppen av kajakken.

Lasteluker – Vanntette luker med plass til oppakning.

Dekksliner – Stropper på kajakken som gjør at du kan feste bagasje og annet utstyr på toppen.

Kajakk 2022 - 5

Hvilke type kajakk bør jeg kjøpe?

Kajakkene er i stadig i utvikling for å best mulig tilpasses de forholdene den skal brukes i, og utvalget blir bare større og større.

Skal du ut på en lengre tur med oppakning, eller bruke kajakkpadling som en ren treningsform? Elsker du fart og spenning eller vil du koble av og nyte naturen i fred og ro? Her tar vi deg kjapt gjennom de ulike typene.

Rekreasjonskajakk

Passer til: Dette er en god kajakk for nybegynnere, men kan også passe godt for erfarne padlere på kortere turer.

Kjennetegn: Kort og bred kajakk med god stabilitet, sittekomfort og enkel manøvrering. God størrelse på sittebrønnen, slik at du kommer inn og ut av kajakken lett.

Rekreasjonskajakker har kun ett vanntett skott (bak) og bør helst ikke padles langt fra land.

Turkajakk/skjærgårdskajakk

Passer til: Turinteresserte som ikke vil begi seg ut i røffe bølger, men vil nyte dagsturer eller kortere turer i nærområdet.

Kjennetegn: Rund bunn og stor sittebrønn som gjør at du kan trekke bena oppunder deg. Større enn en rekreasjonskajakk, men mindre enn havkajakken. Kommer enten med senkekjøl eller ror for å tåle sidevinder bedre. Vanntett skott foran og bak som gjør den mer egnet til lengre turer enn rekreasjonskajakkene.

Havkajakk/ekspedisjonskajakk

Passer til: Dette er den mest populære typen kajakk. Den passer til både røff sjø og stillere vann, og både korte og lange turer på grunn av den gode bagasjeplassen.

Kjennetegn: Har en smalere sittebrønn/cockpit, som gjør den egnet til eskimoruller. Utstyrt med minimum to vanntette skott, dekksliner og lasteluker, ror eller senkekjøl.

Kommer i flere varianter, enten med korte varianter med oppsvingte stevner for padling blant skjær og holmer, eller lengre med lang vannlinje for raskere fart over lengre distanser. Har god plass til bagasje.

Kajakk hero-1

Surfski

Passer til: De som liker både bølgesurfing og raske treningsturer på vannet.

Kjennetegn: Ekstremvarianten av havkajakk. Utformingen er lang og slank, med lav og bred bakdel og et høyereliggende og smalt frontparti, som gjør den både rask og stabil.

Bredden er ikke mer enn 40-50 cm, men med en økende interesse fra mindre erfarne padlere, har man også begynt å utvikle bredere surfskis.

Kajakken har ingen sittebrønn, så du sitter eksponert og mer oppå båten enn nedi. Fotpedalene styrer roret.

Racingkajakk/treningskajakk

Passer til: Erfarne som har bygget opp god balanse i kajakken.

Kjennetegn: Det finnes flere typer treningskajakker, men fellesnevneren er at de er smale og går raskt i vannet. Vannlinjen er lang for å få høy fart på rette strekninger.

Elvekajakk

Passer til: Perfekt for deg som liker fart og spenning i elver. Variasjonene i elveleiene gjør at du kan avansere etter hvert som du føler deg tryggere i mestringen av kajakken.

Kjennetegn: En liten kajakk som kan brukes i bølger, brusende fosser eller i stillere elveleier. Bunnen kan enten være flat eller rundt. Flatt skrogdesign gir en bedre manøvrering, mens den runde formen gir en stødig linje i vannet.

Fiskekajakk

Passer til: Perfekt for kajakkentusiaster som elsker å fiske.

Kjennetegn: Laget for å være svært stabil. Flere av dem gir til og med mulighet til å stå når du fisker. De har gode og komfortable seter, og det finnes mye ekstrautstyr til dem.

Kajakk 2022 - 7

Sit-on-Top

Passer til: Sit-on-Top egner seg til alt fra nybegynnere til dem som er godt vant med kajakk. Fungerer best til godværsdager, korte turer, lek og moro.

Kjennetegn: Stabil og lett å manøvrere, og kjennetegnes som navnet tilsier, ved at man sitter oppå og ikke nedi en cockpit. Dette er ofte enkle og rimeligere kajakker, beregnet for godværsdager og kortere turer.

Oppblåsbare kajakker

Passer til: Fordelen med luftkajakker er at de er enkle å oppbevare og ta med seg. Oppblåsbar kajakk er foretrukket av mange som er på tur med bobil eller båt.

Kjennetegn: Oppblåsbare kajakker finnes i mange størrelser, og kommer i alt fra små, billige varianter, til lengre og dyrere med svært gode egenskaper og kvaliteter. Må pumpes opp med en hånd- eller fotpumpe, men kan oppbevares med luften i. Vil du spare plass kan den tappes for luft og pakke den ned.

Pris på kajakk

Å kjøpe kajakk er en investering som koster litt. Tenk over hva slags kajakk som vil gi deg glede over tid. Kanskje holder det med den billigste, men det kan også hende at det å kjøpe en litt dyrere variant, vil gjøre at du bruker den mer og at den fyller behovene dine over lengre tid.

Faktorer som spiller inn, og som vil være med på å bestemme hvilken type kajakk du bør velge er:

- Bruksområde (turer, fart og spenning, eller trening)

- Fysisk form

- Ambisjonsnivå

- Kroppsvekt og størrelse

- Materiale

- Kunnskap om sikkerhet

Volum, vekt og passform

Kajakken skal nærmest sitte skreddersydd til kroppen, både når det gjelder lengde til ben og sittebrønn. Hvis sittebrønnen er for bred, kan du kjøpe ekstra polstring slik at kajakken følger bevegelsene dine bedre.

Størrelsen på kajakken er svært viktig – da særlig volumet. Riktig volum vil gi en bedre padlefølelse og en bedre tilpasset kajakk og er dermed viktig å ta hensyn til, uansett hva slags padler du er.

Alle kajakker har et totalvolum. Sørg derfor for at kajakken du velger, både tåler deg og eventuell oppakning du skal ha med. En kajakk vil oppføre seg helt forskjellig, ut i fra hvem som sitter i den og øvrig vekt, så tenk godt etter om du trenger en med plass til ekstra bagasje, eller en som utelukkende er ment som treningskajakk.

kajakk hero 3

Hva slags materiale skal kajakken være laget av?

Skal du padle mye rundt skjær, stein og fjell kan det lønne seg å velge en kajakk i plast. Polyetylen eller ABS er slitesterkt, og er perfekt hvis det er flere som skal bruke kajakken. Ulempen med plastkajakker er høyere vekt – og dermed lavere fart.

Har du allerede en kajakk og føler for en oppgradering, kan du fint gå over til å kjøpe en i glassfiber. Glassfiber er lettere og stivere enn plast, men er ikke like tålelig. Prisen på disse er derfor noe høyere.

Karbon eller karbon/kevlar er en hybrid av glassfiber og plast, og er enda stivere og lettere enn glassfiber. Denne tåler også veldig mye.

Kajakk 2022 - 2

Hvilken kajakkåre bør jeg velge?

Den klassiske padleåren, eller euroåre, er den mest brukte åretypen. Dersom du driver med rekreasjonspadling eller havpadling, er dette et trygt og sikkert valg. Dette er også en fin åretype hvis teknikken er litt rusten.

Vingåren har fått navnet sitt fordi den er designet som en flvinge. Denne har vært svært populær blant konkurransepadlere og er den åren som gir best fremdrift. Det krever dog at du padler teknisk godt og har relativt sterk kjernemuskulatur. Egner seg spesielt godt til trening og konkurranse.

Grønlandsåre har lange, smale blad og ingen vridning. Designet gjør at du kan padle langt uten å bli sliten, men den er ikke et førstevalg til høy fart. Geønlandsåren er derfor å foretrekke for fritidspadlere med lav åreføring, og på lange turer.

Såkalt høy åreføring gir raskere fart, men du blir også fortere sliten og fungerer best med en åre med kortere og bredere blad.

Årer kommer i ulik stivhet. Velg en stiv åre hvis du skal padle fort, og en myk eller mellomstiv åre hvis du bare padler på fritidsbasis.

Vekten på bladet, eller bladvekt, er en annen faktor. Denne har gjerne innvirkning på prisen, så tenk på hva som er viktigst for deg å legge pengene i.

Les også:

Begynne med kajakkpadling? Få gode tips til sikkerhet

Sommermoro med SUP

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!