Vanlige løpeskader - slik forebygger du dem

Vanlige løpeskader - slik forebygger du dem

Følg disse tipsene, og reduser risikoen for et uønsket opphold fra løpetreninga.

Løping er en super treningsaktivitet, med sin enkle tilgjengelighet og lave utstyrskrav. Imidlertid er det med løping, som med mange andre treningsformer, alltid en risiko for å bli skadet.

Som løper har du kanskje på et eller annet tidspunkt kjent litt på murringer eller smerte i for eksempel knær, føtter eller baksiden av låret. Du er ikke alene.

Høy skadeforekomst blant løpere

I en undersøkelse gjennomført av Rehband og Runner’s World i Sverige, svarte hele 76 % av løperne som deltok at de har vært skadet i løpet av de to siste årene.

Blant de vanligste løpsrelaterte belastningsskadene finner du patellafemoralt smertesyndrom (knesmerter foran på kneet), løperkne (irritasjon og betennelse på siden av kneet), akillessmerter, plantar fascitt (irritasjon i senen under foten, som ofte gir hælsmerter) og beinhinnebetennelse.

At skader kan forekomme, er likevel ingen grunn til å legge skoene på hylla. Selv om det ikke finnes noen garanti for å unngå belastningsskader som følge av løping, er det nemlig flere ting du kan gjøre for å redusere risikoen betydelig.

Vanlige løpeskader - slik forebygger du dem

Vonde knær er et vanlig fenomen blant løpere. Med skadeforebyggende trening og god restitusjon reduserer du risikoen for belastningsskader som kan sette degp å sidelinje i lang tid.

Tips til skadeforebygging

Løpeteknikk

Med god løpeteknikk, hvor alle muskler blir aktivert på riktig måte, reduserer risikoen. Er du usikker på om du løper riktig, eller har du lyst til å lære mer om god løpsteknikk, så finnes det i dag flere som holder kurs i dette.

Gradvis økning i treningsmengde

Å gå fra sofasliting til å løpe hver dag er sjelden en god idé. Kroppen trenger tid til å bygge seg opp til å tåle større treningsbelastning. Start forsiktig og bygg deg gradvis opp med hensyn til både mengde og intensitet på treninga.

Restitusjon

Det er fort gjort å bli overivrig hvis man har kommet godt i gang med løpetreninga. Men ikke glem å ta deg tid til å hvile nok mellom øktene. God restitusjon er ikke bare skadeforebyggende, men også alfa omega hvis du ønsker å få progresjon i treninga og løpe fortere.

Oppvarming før trening

For å forberede kroppen på belastninga, bør du starte økta med å varme opp på lavere intensitet.

Nedvarming/utløping etter trening

Også etter trening kan det være lurt å avslutte med litt jogging i lavt tempo, slik at musklene får mulighet til å kvitte seg med avfallsprodukter, som melkesyre.

Støtte

Ulike støtter, som ankelstøtter eller knestøtter, kan være lurt å bruke hvis du har pådratt deg en skade, men også forebyggende dersom du kjenner litt antydninger til smerter. Kjenner du noe i kneet, kan for eksempel en 3 mm tykk knestøtte fra Rehband være kjekt å ha. En knestøtte gir stabilitet, varme og kompresjon mot kneet, noe som både har en fysisk og mental effekt.

Her finner du XXLs utvalg av knestøtter.

Biomekaniske såler

Formede innleggssåler kan gi deg ekstra støtte og stabilitet ved behov, og virker skadeforebyggende.

Vanlige løpeskader - slik forebygger du dem 3

Knestøtter, leggstøtter og innleggssåler er med på å forebygge løpeskader.

Næring og væskeinntak

Når du trener, er det viktig med et godt og balansert kosthold, slik at du får i deg alle de næringsstoffene du trenger. Høyt nok væskeinntak bidrar til at kroppen din klarer å prestere gjennom hele treningsøkta.

Sko

Velg gode løpesko, som passer til dine føtter, ditt løpesteg og din treningsbakgrunn. Det er viktig at skoene føles gode på føttene, og at de gir deg nok demping og stabilitet. Spør gjerne om hjelp hvis du er usikker på hvilke sko du bør velge. Husk også at det er lurt å velge gode sko også når du ikke trener.

Bevegelighetstrening

Vanlige løpeskader - slik forebygger du dem 4

Det er relativt stor uenighet om hvorvidt kjapp uttøying før og etter har noe særlig effekt på prestasjon, skadeforebygging og stølhet. Å jevnlig drive med spesifikk bevegelighetstrening for å bedre bevegelsesutslag i ledd og kjeder av ledd, er derimot gunstig for å forebygge skader. I tillegg vil et forbedret leddutslag gjøre det lettere å trene teknisk riktig.

En fin måte å trene bevegelighet på, er å gjennomføre ulike tøyeøvelser på følgende måte:

1. Sett muskelen i strekk i ca fem sekunder

2. La muskelen slappe av i 2-3 sekunder

3. Strekk/tøy muskelen maksimalt. Denne gangen holder du i 20-30 sekunder

Gjenta dette 3-4 ganger på hver muskel/muskelgruppe du vil forbedre bevegeligheten på.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Motta gode tilbud og utvidede garantier.