10 steg til skadeforebygging for løpere

Vanlige løpeskader - slik forebygger du dem

Tilgjengelighet og lavt utstyrskrav gjør løping til en super treningsaktivitet. Smerter og murring i knær, føtter og bakside lår er vanlig når du løper. Blant de vanligste løpsrelaterte belastningsskadene er patellafemoralt smertesyndrom (knesmerter foran på kneet), løperkne (irritasjon og betennelse på siden av kneet), akillessmerter, plantar fascitt (irritasjon i senen under foten, som ofte gir hælsmerter) og beinhinnebetennelse.Det finnes selvfølgelig ingen garanti for å unngå belastningsskader, men legg ikke løpeskoene på hylla før du har lest disse tipsene!

Tips til skadeforebygging

1. Løpeteknikk

God løpeteknikk innebærer at alle muskler aktiveres på riktig måte, og er med på å redusere risikoen for skader. Er du usikker på om du løper riktig, eller vil lære mer om god løpsteknikk, finnes det mange kurs om dette.

2. Gradvis økning i treningsmengde

Det er sjeldent en god idé å gå fra sofaen til å løpe hver. Kroppen trenger tid til å bygge seg opp til å tåle større treningsbelastning. Start forsiktig og øk mengde og intensitet gradvis.

3. Restitusjon

God restitusjon er ikke bare skadeforebyggende, men også alfa og omega for progresjon. Ikke blir overivrig – det er når du restituerer at musklene bygger seg opp til å tåle mer, og du kan løpe lengre og fortere.

4. Oppvarming før trening

Forbered kroppen på belastningen, og start økten med å varme opp på lavere intensitet.

5. Nedtrapping etter trening

Jogging i lavt tempo etter økten hjelper musklene å kvitte seg med avfallsprodukter, som melkesyre.

6. Støtte

Ankelstøtter eller knestøtte kan være lurt å bruke hvis du har pådratt deg en skade, men også forebyggende dersom du kjenner antydninger til smerter. En kne- eller ankelstøtte gir kompresjon, stabiliserer og varmer, noe som både har en fysisk og mental effekt.

Vanlige løpeskader - slik forebygger du dem 4

Vonde knær er et vanlig fenomen blant løpere. Med skadeforebyggende trening og god restitusjon reduserer du risikoen for belastningsskader som kan sette deg på sidelinja i lang tid.

7. Biomekaniske såler

Formede innleggssåler kan gi ekstra støtte og stabilitet ved behov, og virker skadeforebyggende.

8. Næring og væskeinntak

Få i deg nok næring, gjennom et balansert kosthold. Høyt nok væskeinntak bidrar til at kroppen klarer å prestere gjennom hele økta.

9. Sko

Velg sko som passer til dine føtter, ditt løpesteg og din treningsbakgrunn. Det er viktig at skoen føles god på foten, og gir nok demping og stabilitet. Spør oss gjerne om hjelp hvis du er usikker på hvilke sko du bør velge.

10. Tren styrke og bevegelighet

Jevnlig styrke- og bevegelighetstrening, gjør deg både til en bedre løper og forebygger skader. Å styrker musklene som er mest aktive når du løper, bedrer løpeteknikken og ruster deg for belastning og skader. Bevegelighetstrening bedrer bevegelsesutslag i ledd og leddkjeder. Et forbedret leddutslag forbedrer også løpsteknikken, og løpingen føles mer naturlig.

Les mer om styrketrening for løperen her.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!