Få riktig løpeteknikk med disse tipsene

riktig_løpeteknikk_1

Med bedre løpeteknikk og en mer effektiv løpsøkonomi vil løpinga bli både morsommere og lettere, progresjonen komme fortere, og risikoen for skader reduseres.

Løpsøkonomi defineres gjerne som energibehovet (oksygenforbruket) for en gitt hastighet. For å bli bedre til å løpe, må man forbedre ressursene sine, gjennom å øke O2-opptaket og/eller å forbedre løpsøkonomien.

God løpsøkonomi kan kompensere for et lavere O2-opptak. Enkelt forklart kan en person med lavere oksygenopptak, men bedre løpsøkonomi, prestere like godt som en person med høyere oksygenopptak, men dårligere løpsøkonomi.

Hensikten med å forbedre løpeteknikken er nettopp å kunne løpe mer energiøkonomisk. Enten målet er å finne løpegleden eller å forbedre deg på mila eller maraton, er fokus på teknikk en smart treningsinvestering, og noe du vil få igjen for.

Hva er god løpeteknikk?

Det er viktig å huske på at det som vil være den mest effektive teknikken for en person, ikke nødvendigvis vil være det ideelle for deg. Fordi vi har ulike genetiske forutsetninger, finnes det ikke ett fasitsvar på hva korrekt løpeteknikk er, og det er ikke gitt at den som løper penest, er den som løper mest effektivt.

Noen fellesnevnere finnes likevel, og ved å forbedre dem, vil du oppleve at løpinga går lettere.

riktig_løpeteknikk_2

Få føttene under kroppen

En klassisk feil mange gjør, er å ta for lange løpesteg. Da blir du fort «sittende» litt og lander mer på hælen, med foten foran deg. Dette er hardere for knær og hofter, og hvis du overpronerer, vil pronasjonsbevegelsen bli større når du må rulle helt fra hælen og over på forfot. Følgelig er du mer skadeutsatt. I tillegg bruker du mer energi på å avvikle steget.

Ved å ta kortere, men flere steg – øke stegfrekvensen – vil du klare å rette opp hofta mer, få føttene under kroppen, og dermed lande mer på mellom-/forfot. Da får du en raskere stegavvikling, samt at du belaster kroppen mindre, og reduserer risikoen for skader.

180 steg per minutt anses som idealfrekvensen. En fin måte å øve på denne frekvensen, er å holde ditt normale løpetempo, men ta kortere og raskere steg. På de fleste musikkstrømmetjenester kan du søke opp egne spillelister – søk på 180 bpm eller 180 beats per minute – som er designet for å hjelpe deg med å holde riktig frekvens. Foretrekker du å løpe uten musikk, kan du laste ned en metronom – taktmåler – til å hjelpe deg.

Løpesko til dame

Løpesko til herre

God holdning og høyt tyngdepunkt

Som nevnt over, er ikke en knekk i hofta gunstig når du skal forflytte deg så effektivt som mulig. Tenk på at du skal holde deg høyt og være rak og stabil i hofta. Hofta skal ideelt sett ikke flytte seg opp og ned for hvert steg, man gå i en rett linje.

riktig_løpeteknikk_4

Alle bevegelser i løpsretningen

Armsvingen din er viktig på flere måter, både for å bidra til at alle bevegelser går i løpsretningen, og for å holde stegfrekvensen oppe. Du skal være avslappet i skulderpartiet, og ha ca 90 graders vinkel i albueleddet. Ha gjerne hendene lett knyttet, men kjenn at du ikke spenner deg for mye. Ha en jevn fin bevegelse – rett fremover og rett bakover – og pass på at du ikke fører armene overdrevent langt bakover eller foran deg.

Ha fokus på én ting om gangen

Husk at når du jobber med teknikken din, så er det lurt å ha fokus på en ting om gangen, og ikke prøve å forbedre alt på én gang.

Mange steder arrangeres det kurs i løpeteknikk, og det kan være et fint sted å starte hvis du er usikker på din egen teknikk.

Tren styrke

En sterkere og mer stabil kjernemuskulatur, og løpsspesifikk styrke for bein og armer, er gunstig for å forbedre løpsøkonomien.

Glem uansett ikke at den absolutt viktigste faktoren for en god løpsopplevelse, er å ha det gøy mens du holder på!

Her finner du utstyr til hjemmetrening.

Les også:

Plogging - trening med mening
Slik trener du med pulsklokke
Prøv deg på stiløping
Slik unngår du løpeskader

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Motta gode tilbud og utvidede garantier.