-25% på nesten alt* og -15% på alle* sykler! Aktiver kupongen i kassen

Velg riktig sykkelrulle på 1-2-3

Verden med sykkelruller kan for mange virke overveldende ved første øyekast. Det er viktig å definere sine behov for å kunne ta en god beslutning i valget av sin nye sykkelrulle.

Skal man gå for balanserulle eller fastrulle? Elektrisk eller mekanisk? Og hvorfor er prisforskjellene så store på de forskjellige modellene? 

For å kunne hjelpe deg med å ta en best mulig beslutning basert på dine behov, har vi laget en guide som vil besvare disse spørsmålene på en enkel måte. 

Les videre for våre tips for hva du bør vite før du kjøper din nye sykkelrulle.

Se utvalget av sykkelruller her

Bruksområde

Det første man må ha klart for seg først, er å være klar over hvor og i hvilken setting man vil benytte seg av rullen. Skal du ha med deg rullen på tur hvor det ikke alltid er mulig å få koblet til strøm, vil det være hensiktsmessig å velge en rulle hvor man enkelt kan koble på sykkelen uten å være avhengig av elektrisitet.

Skal du på en annen side ha en sykkelrulle som kanskje vil bli stående i hjemmet eller på hytta, er det andre behov som vil dominere. 


Direktemonterte ruller 

Direktemonterte sykkelruller har i de senere årene tatt over mye av markedet fra de andre typene sykkelruller. De aller fleste av disse rullene har smartfunksjoner som tillater sammenkobling til eksterne enheter som wattmåler, applikasjoner på mobil/laptop osv. ved bruk av bluetooth og ANT+. 

Fordelen til disse typene i tillegg til tilkoblingsmulighetene er et lavt støynivå i forhold til andre sykkelrulletyper. Ved bruk av en slik rulle vil det heller ikke være slitasje på bakhjul da man kobler sykkelen direkte til en ekstern kassett som står på sykkelrullen. Denne typen vil gi deg som rytter den beste sykkelopplevelsen. 

Denne type sykkelrulle tar litt større plass, da den ikke er sammenleggbar.

sykkelrulle_3


Bakhjulsmontert sykkelrulle 

Bakhjulsmontert sykkelrulle er den første typen sykkelrulle som ble produsert. Siden den gang har naturligvis utviklingen på disse typene gått fremover med smarte funksjoner og tilkoblingsmuligheter, men vi finner fortsatt de enkle «gode gamle» rullene innenfor denne typen.

I denne kategorien finnes 3 typer; den kanskje mest kjente for folk fest er den som ble tidligere omtalte som den «gamle gode». Her styres motstanden på rullen av en bryter man typisk fester på styret. Videre har vi fluid ruller som gir det vi kaller «progressiv motstand», som vil si at jo mer du tråkker, jo mer motstand blir det. Til slutt har vi mer avanserte smartruller hvor man kan tilkoble eksterne enheter. 

Bakhjulsmonterte sykkelruller er vesentlig rimeligere enn direktemonterte ruller, og det vil også være det rimeligste alternativet innen smartruller for de som for eksempel ønsker å benytte seg av Zwift eller liknende.

Til motsetning fra direktemonterte sykkelruller, festes sykkelen til denne typen rulle ved at bakakslingen klemmes fast på hver side. Ulempen med dette er at det blir slitasje på både dekk og hjul. I tillegg vil man kunne oppleve at hjulet glepper litt ved høy motstand fordi det ikke er nok friksjon mellom dekk og rullen. Det er verdt å nevne at denne typen bråker vesentlig mer enn direktemontert rulle.

sykkelrulle_2


Balanserulle 

Aller sist ut har vi den beryktede balanserullen. Denne rullen skiller seg ut fra de øvrige ved at den ikke fester sykkelen fast på noen måte. Som navnet tilsier, vil denne rullen utfordre balanseevnene dine på sykkelen.

Som de foregående rulletypene kommer også balanserullen i forskjellige varianter og prisklasser. De simpleste typene kan du bare sette sykkelen på og tråkke i vei. Her er ingen muligheter for å justere motstand eller koble til eksterne enheter. 

Er du interessert til noe mer avansert sykkelrulle, tilbyr også balanserullen modeller som gjør det mulig å koble seg på med andre enheter. De mest avanserte innen innenfor denne typen lar deg koble til Zwift og justerer seg etter terrenget for å gi deg en mest mulig realistiske opplevelse av løypa du sykler.

Se balanseruller her 

sykkelrulle_1

Hvilke sykkelruller kan jeg koble til Zwift?

Så til spørsmålet mange har ventet på, hvilke av de nevnte typene kan jeg bruke på Zwift? I realiteten kan du alltid sykle på Zwift så lenge du har en sykkel, det eneste du trenger er kadensmåler og fartsmåler eller en wattmåler. Velger du dette vil du naturligvis miste mange av funksjonene som de dyrere rullene tilbyr. 

Alle de 3 rulletypene tilbyr modeller som lar deg koble på Zwift og liknende tjenester, men pris vil her variere på hvilken type du velger. Det du vil merke av forskjell på de dyre og billige typene som begge har muligheter for tilkobling av Zwift er mange. Selv om alle typene fungerer, vil du merke forskjell på hvor realistisk rullene tilpasser løypene du sykler med motstand og vibrasjoner som skal gjenspeile underlaget du sykler på.

Funksjonalitet på rullene er også noe som varierer mellom de forskjellige typene. Hvor mye er sykkelen låst fast og hvor mye får du beveget på sykkelen ved for eksempel under stående sykling er alle attributter som vil variere ved de forskjellige typene sykkelruller

Kjøpt rulle, hva nå?

Nå som du kanskje har blitt noe klokere i valget av ny rulle er det er det også verdt å nevne at det er noen produkter som vil gjøre livet ditt noe enklere. 

For å unngå både svette og slitasje på gulvet er det utviklet egne underlagsmatter som man enkelt plasserer under rullen og sykkelen. Se matte for sykkelruller her

I tillegg til matten er det også svettebeskytter for sykkelen som skåner sykkelen for saltet i svetten.

Dersom valget av sykkelrulle har falt på bakhjulsmontert rulle, vil det være en ide å skaffe seg et rulledekk. Disse typene er utviklet for å gi deg en god opplevelse på sykkelrullen samtidig som du hindrer dekkene du ellers bruker utendørs fra å slites ut. Se utvalget rulledekk her

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!