Hvordan velge riktig barnesykkel

Hvordan velge riktig barnesykkel

Riktig barnesykkel gjør det både lettere og morsommere å sykle for de minste. Her får du gode tips og anbefalinger til hva du bør tenke på når du skal kjøpe barnesykkel.

De aller fleste barn elsker å sykle, så sant de har en sykkel som er riktig tilpasset. For å opprettholde gleden må barnet bytte sykkel etter hvert som det vokser, så det får mest mulig komfort, kontroll og trygghet. Da blir sykkelen perfekt til både transport, adspredelse og fysisk fostring.

Barn er små individer, og det er ikke alltid så lett å velge på vegne av andre. Derfor er det alltid en fordel å få med seg barnet når man skal kjøpe sykkel. Her er noen generelle tips som gjør det mer forståelig hva man bør se etter og passe på, og som forhåpentligvis gjør det enklere å velge i et hav av barnesykler.

Hvilken størrelse på hjul skal du velge?

Barnesykler leveres i fire forskjellige hjulstørrelser: 12”, 16”, 20” og 24”. Vi anbefaler at barnet er innom alle størrelsene gjennom oppveksten, slik at det til enhver tid har en sykkel som er i riktig størrelse. Det øker både sykkelgleden og sikkerheten, og gjør at barnet er mest mulig komfortabelt når det sykler.

Det er alltid viktig å vente til barnet er stort nok til neste størrelse, for et barn skal ikke vokse inn i, men ut av, en sykkel. En for stor sykkel til barnet, med for lang akselavstand, blir for lang. Da mister det lettere kontroll over sykkelen, og vil også få dårligere overblikk over trafikksituasjonen. Du kan jo selv forsøke å sette deg 20 cm lengre bak på din egen sykkel, så vil du oppdage at det er mye vanskeligere å styre og ha kontroll.

En for liten sykkel blir veldig nervøs og ustabil, fordi armene ikke er skikkelig utstrakt, tyngden kommer for langt bak, og det vil også gi feil belastning på muskelgrupper. Likevel skal altså sykkelen heller være litt for liten enn for stor. Riktig størrelse er derfor svært viktig.

Det er bedre å kjøpe en rimelig, brukt sykkel enn å hoppe over en størrelse. Det viktigste er barnets sikkerhet og komfort, så det har god kontroll over sykkelen ute i den stadig økende trafikken.

Husk likevel individuell vurdering og tilpassing, siden noen har lange ben, andre har lange armer osv.

Hvordan ser du at sykkelen har riktig geometri?

Barnet skal kunne sitte fint og behagelig på setet, og rekke ned til bakken med minst tærne og tåballene. Samtidig skal det være god klaring mot ramme, minst 6 - 8 cm fra skrittet og ned til rammen på når barnet står med føtten i bakken og ett ben på hver side.

Barnet skal sitte godt oppreist når det holder på styret, uten å måtte lene seg vesentlig framover. På terrengsykler er stillingen naturlig litt mer fremoverlent enn på en klassisk sykkel. Hvis barnets hode og blikk tvinges nedover når det strekker seg fram for å holde i styret, er sykkelen for stor. Stiv nakke er tydelig bevis på for stor sykkel, med for lang avstand mellom setepinne og styrestem.

Hvilke andre ting bør man se etter når man skal kjøpe barnesykkel?

Det er også andre ting som spiller inn på stabiliteten, enn selve størrelsen. Her er noen ting man bør sjekke og ta med i vurderingen, selv om de fleste barnesykler fra de store produsentene og kjedene nå er riktig utstyrt i forhold til målgruppen, og med kvalitetskomponenter.

Tilpassing av sykkelen

Sykkelen må justeres til barnet, men ikke bygg om sykkelen. Det er viktig at barnet også tilpasser seg sykkelen og lærer hvordan en sykkel fungerer.

Det står mer om justering av enkeltkompentene under temaene nedenfor.

Støttehjul

Når barnet lærer seg å sykle er det lurt å ha en sykkel med støttehjul. De fleste 12" og 16" sykler leveres med støttehjul, alternativt kan disse kjøpes løst.

Støttehjulene skal være nedi bakken til å begynne med, men kan løftes cirka én centimeter over bakken på begge sider når barnet har begynt å finne balansen. Da støtter de kun når barnet bikker litt over på siden, som en ekstra sikkerhet. Husk at målet er at barnet skal lære seg å holde balansen.

Støttestang

En støttestang er et godt hjelpemiddel når barnet akkurat har lært seg å sykle, og når støttehjulene har gjort nytten sin. Støttestangen gjør at en voksen kan gå bak barnet, og støtte lett når det trengs. Fordelen med støttestang er at den voksne også kan bremse sykkelen før man havner i en mulig faresituasjon.

Demping

En sykkel med dempegaffel gir noe bedre komfort på litt røffere vei, men er ikke absolutt nødvendig på barnesykler. Det er litt smak og behag, men husk også at sykkelen blir litt tyngre med dempegaffel.

Sete

Et godt polstret sete er viktig for at barnet skal ha god komfort, særlig er dette viktig på lengre turer. Pass også på å justere setets vinkel, så profilen på puten ligger ganske horisontalt. Spør gjerne barnet hvilken posisjon som er mest komfortabelt.

Styre

Et høyt styre vil gi bedre kontroll og oversikt, og gi barnet en mer avslappet stilling. Et lavere styre vil tvert i mot gi noe dårligere balanse og kontroll, og mer vekt blir hvilende på hendene. Det blir vondt og slitsomt i lengden. Pass på å aldri løfte styret mer enn maksmerket på stemmet viser! Vinkelen på styret kan justeres noe via skruen på stemmet, men ikke vri styret for mye, siden det vil forskyve alt på styret.

Gaffel

En bratt vinkel på gaffelen gir dårligere selvoppretting og dermed dårligere stabilitet. I tillegg vil kanter og hull slå litt hardere mot sykkelen og gi dårligere komfort. En skråere gaffel er dermed bedre i de aller fleste sammenhenger.

Utveksling og gir

Pass på å velge en sykkel med riktig utveksling, dersom det ikke er flere gir på sykkelen. Den aller første sykkelen bør være ganske lavgiret/lettråkket, slik at barnet enkelt kommer i gang selv, og har kraft nok til å tråkke. Det gjør det enklere å lære seg å sykle.

Ta med i vurderingen om barnet har god nok motorikk og evner til å faktisk bruke en girsjalter, klarer å velge riktig gir blant flere, og om bruken faktisk gir dette behovet. Husk også at det krever litt konsentrasjon å bruke mange gir. Det finnes sykler med forskjellige antall gir og girløsninger, så ikke glem å vurdere alle disse opp mot ditt barn.

Pass på å justere girsjalterne slik at de er lette å nå for barnet. Justering av selve girene er komplisert, og medfølgende bruksanvisning bør følges.

Bremser

Skivebremser gir gode og kontante bremser, så å si helt uavhengig av om det er vått eller tørt. Skivebremser er nesten vedlikeholdsfrie, og klosser byttes sjelden.

V-bremser, med bremseklosser som bremser mot felgen, blir litt svakere i vått vær, men er svært enkle å skifte. Heller gode, lette V-bremser enn billige, tunge skivebremser. På de minste syklene holder det lenge med V-bremser.

Pass på å justere bremsehendlene slik at de er lette å nå for barnet. Skivebremser kan enkelt småjusteres med mutterne på vaierne ved bremsehendlene. Sjekk visuelt om klossene er for slitte, det skal være godt med slitesjikt igjen utenpå metallplaten bremseklossene sitter på.

Klosser på V-brems kan enkelt småjusteres med mutterne på vaierne ved bremsehendlene. Det er også mulig å stramme inn på selve vaieren på bremseåket. Selve klossen kan også justeres noe opp og ned, der klossen er innfestet på en bolt ved hjulet. Pass på at hele flaten på klossen ligger rett på felgen, for best effekt og minst skjevslitasje.

Navbrems på bakhjulet er selvjusterende og nærmest vedlikeholdsfri.

Husk å ikke stramme bremser så mye at barnehendene ikke får et trygt grep om hendelen. La barnet selv prøve om bremsene er riktig justert.

Dekk

De fleste barnesykler i dag har kraftige, litt høye dekk, som man kan ha litt mindre luft i. Det gir bedre komfort, grep og kontroll. En tommelfingerregel sier at PSI-trykket i dekket skal være barnets vekt delt på to. Pass likevel på at det ikke er for lite, sånn at dekket vrenges av felgen eller man punkterer på første kant eller hull man treffer.

Vekt

Jo høyere vekt på sykkelen, jo tyngre er den å håndtere for barnet, derfor anbefaler vi lettest mulig sykkel. Sammenlign vekten på flere sykler og gå for lettest mulig i forhold til prisen du vil betale.

Sykkelhjelm til barn

Sykkelhjelm må man ha når man sykler. En sykkelhjelm til barn er normalt justerbar, og dekker opptil fire størrelser. Hodets omkrets øker også saktere enn kroppens lengde, så hjelm kan man oftest ha i et par år eller mer.

Det er viktig å velge en hjelm som dekker godt nedover i nakken, og som er enkel for barnet å ta på og av, og justere selv. Hjelmens forkant skal sitte vannrett og også dekke pannen. Vårt råd er å ikke gå for den billigste hjelmen, litt dyrere hjelmer har som regel mye større sikkerhet og veloverveide løsninger.

Sykkelhansker til barn

For et barn som skal lære seg å sykle er sykkelhansker nesten like viktig som hjelm. Det er sjelden man stuper med hodet først i en læringsfase, og skrubbsår i håndflatene og ømme fingre er ikke veldig behagelig og motiverende å sykle med. Gode sykkelhansker til barn, med polstring i håndflaten gir meget god komfort, og vil også lette trykket litt i håndflatene. Både hjelm og hansker er en selvfølge!

Vedlikehold

Når du velger sykkel kan det være greit å tenke gjennom hva en selv og barnet kan vedlikeholde, kontra hva man må sette bort. Service på verksted koster penger, så det kan være lurt å lære seg litt selv. Barnet tar også bedre vare på sykkelen sin, hvis det selv er med og vedlikeholder.

Tips til vårsjekk av sykkelen:

  • Sjekk at bremsene tar godt og hvor mye det er igjen på klossene. Skift klosser om nødvendig.

  • Olje opp girvaiere, bremsevaiere og kjede med sykkelolje, ved å dryppe noen dråper tyntflytende sykkelolje i endene av vaierstrømpene og la det renne inn. La bremse- og girvaiere fordele oljen ytterligere, ved å bremse og gire. Er vaierne flisete bør de skiftes.

  • Etterjuster setet og styret, siden barnet har vokst i løpet av vinteren.

  • Sjekk dekk for sprekker og flenger, og pump dem opp til riktig dekktrykk. Maks dekktrykk står preget på siden av dekket. Skru evt. til ventilringen mot felgen. Sjekk at det ikke er kast i felgene, ved å snurre hjulet rundt. Hjulet skal snurre helt fritt fra gafler og bremser.

  • Vask kjedet med sykkelrens og børste, og smør opp etterpå. Rens gjerne også mellom tannhjulene på girkassetten bak og ved kranken (ved pedalene).

  • Sjekk at all belysning fungerer, og bytt eventuelt batterier i batterilykter.

Hvis du ønsker service på verksted, kan du sjekke ut XXLs servicemeny for sykkel. Det er mulig å bestille sykkelservicen online.

Alternativer til barnesykkel

Det er ikke gitt at alle barn har evner, modning eller ønsker om å sykle selv. Heldigvis finnes det gode alternativer, som gjør at familien likevel kommer seg på sykkelturer.

Ofte kan det være lurt å bytte litt på, sånn at sikkerheten blir ivaretatt. Barnet kan for eksemple sykle litt rundt på gårdplassen eller andre trygge steder selv, men på lengre turer sitte i barnesete til sykkel, sykkelvogn eller på påhengssykkel. Påhengssykkel kan bidra til at barnet får bedre balanse og forståelse for sykling og trafikk, og er helt glimrende på lengre turer.

Det er viktig å ikke overdrive syklingen til å begynne med, slik at barnet får god trygghet og kontroll før det sykler lengre turer selv.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

close icon

Denne nettsiden bruker cookies

Bli med i XXL REWARD

Motta gode tilbud og utvidede garantier.