Begynne å spille golf? Slik kommer du i gang

Begynne å spille golf? slik kommer du i gang

Lurer du på hvordan du kommer i gang med golf? Golf er noe som passer for alle. Det gir fine naturopplevelser, er flott trening og gjør godt for både fysisk og mental helse. I tillegg er det sosialt å spille golf sammen. For deg som liker konkurranse, er det også midt i blinken. Her har vi samlet alt du trenger å vite hvis du vil prøve golf, eller rett og slett bare lurer på om det er noe for deg.

Hvordan spilles golf?

Enkelt forklart spilles golf på en gressbelagt bane med ulike typer gress og hindringer, i form av sand (bunkere) og vann.

Vanligvis spiller man en runde på 18 eller 9 hull, avhengig av hvor mye tid man vil bruke. Det tar rundt fire timer å fullføre en runde på 18 hull.

Den mest grunnleggende regelen i golf er at ballen spilles slik den ligger. Det betyr at det stedet ballen stopper etter et slag, er det stedet du skal slå ballen fra på neste slag. Målet er å få golfballen fra utslagsstedet og ned i hullet på færrest mulig slag.

Veien til golf

For å få lov til å spille golf på en vanlig golfbane, må du ha medlemsskap i en golfklubb. Et unntak er Pay & Play, som vi kommer tilbake til.

Tidligere måtte man ta grønt kort for å bli medlem i en golflubb. Men for å gjøre det enklere å begynne, er dette byttet ut med "Veien til golf", som er et nybegynnerkurs. Dette kurset varer bare noen dager, og du trenger ikke å gå gjennom noen form for test. Veien til golf gir deg en praktisk innføring og tar for seg sikkerhet på golfbanen, regler, grunnleggende golfteknikk og golfetikette – hvordan du skal te deg og oppføre deg på en golfbane. I tillegg får du muligheten til å prøve deg på golfbanen.

Når du har gjennomført nybegynnerkurset, kan du melde deg inn i golfklubben. Kontakt klubben du vil å bli medlem av for å finne ut når de tilbyr kurs.

Hero golfservice

Øvelse på driving range

For å lære seg å slå riktig, er det nyttig å bruke tid på en driving range. Der kan du øve deg på golfslag og golfsvingen. Det er viktig at du ikke bare trener med drivere eller jernkøller som gir lange slag, men at du også øver på nærspillet for å forbedre handikappet ditt.

Hva er handikap i golf?

Formålet med handikapsystemet er å jevne ut forskjellene mellom golfspillere på ulike nivå, slik at man kan sammenlikne resultater og spille mot hverandre selv om man er på forskjellig nivå. Handikappet blir lavere jo mer erfaren du blir. Spillerne får en numerisk verdi med en desimal mellom 0,0 og 54,0, som de kan trekke fra bruttopoengene.

Handikappet kan reduseres og økes gjennom å spille golfrunder. Spiller du bedre enn handikapet ditt, reduseres det, og vice versa.

Par er det antallet slag en dyktig golfspiller i teorien skal klare å gå en runde golf på. Det oppgis par for hele banen, samt for hvert enkelt hull.

Målet når man begynner å spille, er å gå på handikap 36. Dette betyr at man kan gå banen på 36 slag utover banens par for å gå på sitt eget handikap. Hvis banen har 72 i par (som er det vanligste), får man 72 + 36 = 108 slag.

Fordeles de 36 slagene over banens 18 hull, betyr det at man får hvert hull på to slag over par for å gå hvert hull på sitt eget handikap. På et hull med par 4 får man altså gå på seks slag for å gå på sitt eget handikap.

Slopeverdi i golf

Alle golfbaner har en egen «karakter» som kalles slopeverdi. Denne angir hvor lett eller vanskelig banen er, sammenlignet med andre golfbaner.

Har du 36 i handikap, betyr ikke det nødvendigvis at du får samme antall ekstraslag på alle baner. Har banen en høyere slopeverdi, får du flere slag på deg for å fullføre.

Utslagssted i golf

Hvor mange ekstraslag du får, avhenger også av hvilket utslagssted, eller teested, du slår fra. Ett hull vil ha flere utslagssteder med ulik avstand til hullet. Hensikten er å ta hensyn til ferdighetsnivå – jo lengre unna, jo mer krevende. Å tilpasse teested til eget nivå, gjør at spillet blir morsommere og mer effektivt.

Utslagsstedet oppgis som et tall som representerer banelengden ved utslag. 48 tilsvarer for eksempel en banelengde på 4800 meter. Enkelte baner oppgir utslagsstedet i fargekoder, som er den gamle måten å gjøre det på.

De fire teene er inndelt etter farge:

  • Rød – nærmest hullet.
  • Blå – nest nærmest hullet.
  • Gul – nest lengst fra hullet.
  • Hvit – lengst fra hullet.

Vi anbefaler å gå et utslagssted frem. Da vil golfrunden gå raskere.

Spillformen poengbogey

Poengbogey er en vanlig spilleform, og som navnet antyder gjelder det å samle så mange poeng som mulig. Denne spilleformen passer perfekt når spillere med ulikt handikap spiller sammen.

Poengene blir beregnet på følgende måte:

  • Hvis du klarer et hull på ditt handikap, får du: 2 poeng
  • Hvis du har ett slag for mye, får du: 1 poeng
  • Hvis du har enda flere slag, får du: 0 poeng
  • Hvis du har ett slag bedre enn ditt handikap: 3 poeng
  • Hvis du har to slag bedre enn ditt handikap: 4 poeng
  • Hvis du har tre slag bedre enn ditt handikap: 5 poeng
  • Hvis du har fire slag bedre enn ditt handikap: 6 poeng

Hvis du går hele banen på i gjennomsnitt to poeng per hull, dvs. til sammen 36 poeng, har du gått hele banen på ditt handikap.

Poengbogey regnes som en snill spilleform i golf, ettersom man ikke kan få minuspoeng.

Pay & Play

Såkalte Pay & Play-baner blir stadig mer vanlige. På disse kan du spille uten å være medlem av en klubb.

Pay & Play-baner er ofte mindre krevende enn vanlige baner og passer utmerket hvis du vil prøve å spille før du melder deg på et nybegynnerkurs. På de fleste Pay & Play-baner kan man leie basissett med køller.

Golf 2022

Utstyr til golf

Når du skal begynne å spille golf, trenger du litt golfutstyr. Basisutstyret består av golfkøller, golfballer, pegger, greengaffel og scorekort. Alt dette får du fint plass til i en golfbag. I tillegg til dette trenger du et par gode golfsko, egnede klær og golfhansker. Det er også greit å ha med seg et lite mikrofiberhåndkle til å rengjøre køllene med.

Golfkøller

Under en golfrunde har du lov til å ha med deg maksimalt 14 golfkøller. Golfkøller er inndelt i følgende kategorier: driver, wood, hybrid, jern, wedge og putter.

Driver

En golfkølle som kun brukes til utslag fra tee. Den kjennetegnes av et stort køllehode. Dette er den køllen som er vanskeligst å beherske, men også den som går lengst når man lærer seg å bruke den.

Wood

Er stort sett ikke laget av tre lenger, men av titan eller metall. Denne typen golfkøller egner seg for lange slag, for eksempel som et alternativ til driver ved utslag eller ved lange fairwayslag.

Hybridkølle

En kombinert wood- og jernkølle som for en stor del har erstattet de lange jernkøllene. Fordelen er at de har et jevnere treffbilde og slår lengre enn jernkøllene.

Jernkølle

Brukes først og fremst ved middels lange slag og til kortere slag inn mot greenen. Køllene er inndelt etter lengde: Lange jern (1-4, som ofte erstattes av hybridkøller), middels lange jern (5-7) og korte jern (8-Pw). Vinkelen ligger mellom 16 og 45 grader (loft).

Wedge

Wedge er også jernkøller, men med en loft som er høyere enn 45 grader. Det gjør at ballen ikke går veldig langt, men at den går høyt og stopper relativt fort når den lander. Det viktigste spillet på golfbanen er nærspillet rundt greenen som er fra ca 100 meter unna hullet. Her er en god wedge gull verdt. Køller i denne kategorien er pitching wedge, gap wedge, sand wedge og lob wedge, der sandkøllen først og fremst er beregnet på slag fra bunkeren.

Usikker på hvilke wedger du bør satse på? Les våre tips og råd til hvordan du kan forbedre nærspillet med riktig wedge.

Putter

En golfkølle som stort sett brukes på greenen. Den finnes i mange ulike varianter med forskjellige typer skaft og køllehoder, så det anbefales å prøve seg frem til man finner en som passer. Mange vil hevde at putteren er den absolutt viktigste køllen du har i bagen. Det er kanskje ikke så rart. Det er den du bruker mest, minst 1-2 ganger for hvert hull.

Begynne å spille golf? slik kommer du i gang 3

Golfballer

Det finnes et enormt utvalg av golfballer. En golfball består normalt av to, tre eller fire lag, med et ytterskall som har mange små groper (dimples). Generelt sett kan man si at jo flere lag den består av, jo mykere er den og desto mer skrur den.

Er du en spiller som er flink til å få ballen på fairway, men har problemer med nærspillet, kan det være lurt å prøve en mykere ball som gir mer følelse og spinn. Det blir noe vanskeligere å få de lange driverslagene rette, men til gjengjeld tjener du på det i nærspillet. Hvis du sliter med at de lange slagene spinner mot høyre eller venstre, kan det lønne seg å prøve en litt hardere golfball med mindre spinn. Ulempen med disse er at at ballen ikke stopper like fort på greenen.

Prøv å hold deg til én type golfball. Å bytte mellom baller som spinner mye og lite gjør spillet vanskeligere. En balltype man føler seg trygg på, gir ekstra selvtillit og gjør at man spiller bedre. Det er lurt å ta med seg flere golfballer på banen, hvis de blir borte eller havner i vannet.

Begynne å spille golf? slik kommer du i gang 4

Golfbag og golftralle

En god og funksjonell golfbag er viktig. I golfbagen oppbevarer du golfkøller, golfballer og annet golftilbehør mens du spiller. De enkleste bagene bærer du over skulderen, men spiller du ofte, kan du vurdere å kjøpe en golftralle, så du slipper å bære. Det finnes også golfbager som er utstyrt med hjul, såkalte trallebager. Det finnes også vantette golfbager og regntrekk.

Dersom du skal på golfferie vil en reisebageller et reiseetui gi god beskyttelse til golfkøllene under transport.

Begynne å spille golf? slik kommer du i gang 5

Bør jeg velge golfsko med eller uten spikes?

En golfrunde med 18 hull tar cirka fire timer. Det gir mye belastning på føttene. Golfsko er derfor en svært viktig del av utstyret. Dagens golfsko utnytter og understøtter fotens naturlige bevegelser. Det er viktig at foten og skoen fungerer godt sammen, slik at man kan optimalisere kraftoverføringen.

Tradisjonelt sett har golfsko hatt en eller annen form for spikes på yttersålen. Nå finnes det golfsko både med og uten spikes.

På vått underlag eller på golfbaner med mye kupert terreng, passer det bra med spikes, men spikless golfsko gir også veldig bra grep og har som regel bedre demping og sliter mindre på greenen. Enkelte golfklubber tillater kun såkalte softspikes eller golfsko uten spikes.

Golfhanske

En golfhanske gir mange fordeler. Den har en litt klebrig overflate som gir bedre grep og sikker kontakt med golfkøllen. En skinnhanske føles mer behagelig på og gi bedre grep enn en golfhanske i syntetmateriale, men hansker i syntetmateriale har noe bedre holdbarhet. Godt vedlikehold gir golfhansken din bedre brukstid.

Hvis du er høyrespiller, bruker du golfhansken på venstre hånd, og motsatt hvis du er venstrespiller.

Golfpegger og greengaffel

En golfpeg, eller tee, er en liten pinne i tre eller plast som brukes til å plassere ballen på ved utslag, og gjør det enklere å treffe. På mange golfbaner krever man nå også at spillerne har med seg en greengaffel – et lite gaffelformet verktøy som brukes til å reparere merker som golfballen har laget på greenen.

Golf-GPS og avstandsmåler

GPS-golfklokke kan være en stor fordel når du spiller golf, da de viser deg den eksakte avstanden til fairway, bunker eller greenens forkant, bakkant eller senter, uansett hvor du er på banen. Den gir informasjon om vegetasjon, slik at du får oversikt over banens geografi i god tid, og blir oppmerksom på hindringer.

En range finder, også kalt avstandsmåler eller lasermåler, er også et godt hjelpemiddel for å finne avstanden til hullet.

Termliste golf

Tee – Utslagsområde
Green – Det finklipte området rundt hullet/flagget
Fairway – Det finklipte området mellom tee og green
Rough – Litt lengre og mer problematisk gress ved siden av fairway. Deles av og til opp i rough og semi-rough
Bunker – Del av banen der gresset er fjernet og erstattet med sand
Vannhinder – Innsjø eller dam langs banen som det er viktig å unngå. Man skiller mellom vannhinder og sidevannshinder
Drive – Utslag fra tee med en driver
Peg – Liten pinne av tre som spilleren plasserer ballen på før første slag fra tee
Hole-in-one – Ballen treffer hullet på første slag fra tee
Albatross – Når du klarer et hull på tre slag mindre enn hullets par
Eagle – Når du klarer et hull på to slag mindre enn hullets par
Birdie – Når du klarer et hull på ett slag mindre enn hullets par
Par – Veiledende antall slag for et hull
Bogey – Når du klarer et hull på ett slag mer enn hullets par
Dobbel bogey – Når du klarer to hull på ett slag mer enn hullets par
Trippel bogey – Når du klarer tre hull på ett slag mer enn hullets par
Poengbogey – Spilleform som går ut på å samle så mange poeng som mulig. Passer perfekt når man er spillere med ulikt handikap
Hook – Slag der ballen skrur kraftig til venstre etter å ha startet noe til høyre (gjelder for høyrespillere)
Slice – Slag der ballen skrur kraftig til høyre etter å ha startet noe til venstre (gjelder for høyrespillere)
Draw – Som en hook, men med svakere skru (gjøres av og til med overlegg av gode spillere)
Fade – Som en slice, men med svakere skru (gjøres av og til med overlegg av gode spillere)
Baksving – Den første delen av et slag der køllen føres i en bue bakover fra ballen
Mulligan – Et slag som spilleren gjør om igjen, vanligvis på første tee. Forekommer kun i selskapsgolf
Dogleg – Et golfhull som svinger til høyre eller venstre etter utslagets tiltenkte plassering på fairway

Golf 2022
close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!