Velg riktig utstyr til toppturen

To personer som går oppover en fjellside på ski

Brede eller smale, lette eller tunge ski? Hva slags stivhet bør skiene ha? Det er bare noen av spørsmålene som dukker opp når du skal kjøpe deg nye toppturski.

Det er mange valg å ta når man skal investere i toppturutstyr, men ved å tenke grundig over ditt behov og hva du skal bruke skiene til,er det større sjanse for å gjøre riktig valg.

Spørsmålene under er et utgangspunkt for å enklere finne fram i jungelen av merker og modeller, og øke sjansen for gode skiopplevelser.

  • Hvor og hvordan skal du bruke skiene?
  • Hvor ofte kommer utstyret til å bli brukt?
  • Skal du også stå i skibakken, eller bare gå tur?
  • Hva er viktigst for deg, turen oppover eller kjøreegenskapene nedover?

Les også: Kom i gang med topptur på ski

Vekt og lengde vs kjøreegenskaper

Det kan være vanskelig å vite akkurat hva som passer deg best, men har du med deg svar på spørsmålene over til et av våre XXL-varehus, er du godt på vei.

Det kanskje vanligste spørsmålet er hva du legger mest vekt på, turen opp eller nedkjøringen. For mange er det nok en kombinasjon, der du ønsker at turen opp skal gå greit (lett vekt), men at du fortsatt har utstyr du stoler på når du skal nyte nedkjøringen (gode kjøreegenskaper).

Hva er «lett» og hva er «tungt»? Hva som oppfattes som lett og tungt har selvsagt mye med styrken og kondisjonen din å gjøre, men generelt kan man si at ski under ca. 1200-1400 gram regnes som «lette» ski. Tyngre ski vil være mer robuste og gi bedre kantgrep, men om man skal gå flere timer bør man kanskje styre unna ski over 2000 gram.

Lengde på toppturski

Korte ski er lettere i vekt og enklere å vende med når man går oppover. På den negative siden kan kortere ski bli mere ustabile i nedkjøringen.

Et fint utgangspunkt er å velge ski som er tilsvarende kroppshøyden din eller 10 cm kortere.

Nybegynnere kan med fordel velge litt kortere ski enn kroppshøyde da disse vil være enklere å manøvrere.

To par toppturski og staver som står i snø og med fjell i bakgrunnen

Hvilket bruksområde har skiene?

Skiens vekt og midtbredde er ofte en indikator på bruksområde, og det er derfor lurt å ta stilling til forholdet mellom opptur og nedkjøring.

En lang ski blir tyngre, mer fartsstabil og flyter bedre, mens en kortere ski,som nevnt, vil være enklere å håndtere både oppover og nedover.

Det er også greit å huske at bredere feller gir mer friksjon og gjør gåingen tyngre, i tillegg til at det er vanskeligere å gå skråhelling på en bred ski, spesielt på hardt underlag.

Det er ofte løsere snø tidlig i sesongen, og fastere snø på vårparten. Brede ski er viktig for å flyte best mulig på løssnø, mens det er mindre viktig på fast snø. Går man mye på topptur er det derfor optimalt med to par ski, en bred skimodell til dyp løssnø tidlig i sesongen, og en smalere ski til vårparten, når snøen har satt seg mer.

Skal du «kun» ha én ski, anbefales en mellomting med bredde på rundt 95mm +/-. Husk også at det bør være samsvar mellom binding, sko og ski.

Toppturski kan gjerne deles i fire kategorier, her beskrevet fra smalest/lettest til bredest/tyngst.

Ultralette racingski (ca. 65mm midtbredde)

Dette er ski som gjerne brukes i randonee-konkurranser der du skal raskest mulig opp, og ikke har så mye mål om å nyte nedkjøringen.

Lette randonee-ski (ca. 85mm midtbredde)

Dette er skiene for deg som fortsatt ønsker å gå langt eller raskt, men som også ønsker gode kjøreegenskaper. 85mm midtbredde vil ofte være et bra valg for nybegynnere, eller sent i sesongen når snøen er fastere. Dersom du ofte kjører i løssnø og skog bør man muligens velge en breiere ski, mens om man primært går på topptur i hovedsesongen (mars til mai), eller ønsker lett utstyr er 85mm ski et utmerket valg.

Allround-ski (ca. 95-105mm midtbredde)

Dette er det mest allsidige og anvendelige segmentet. Skiene er lette nok til å ikke slite deg ut under turen opp, samtidig som de fungerer under de fleste type snøforhold i nedkjøringen. Mange velger en slik ski, da den fungerer til «alt».

Du kan forvente gode kjøreegenskaper av de fleste allround-ski, men husk at det er stort spenn innad i denne klassen. Ta derfor hensyn til skiferdigheter og hva skiene skal brukes til. For eksempel kan et område ha mange typer snøforhold på samme tur.

Allround-skien beskrives ofte som «den gylne middelvei». Du får ikke den aller letteste vekten på vei opp, og heller ikke den aller råeste nedkjøringen – men totalen er at du har en ski som kan brukes omtrent uansett forhold. Er du bevisst, kan du i denne klassen også velge form på skiene som retter seg mer mot enten en enklere opptur eller en stødigere nedkjøring.

Brede ski til dyp snø og stor fart (ca. 110mm og oppover)

Når det er nedkjøringen som står i fokus og du ofte oppsøker dyp snø, er breie ski ca. 110mm og opp det beste valget. Skiene er ofte rimelig tunge, men i denne kategorien vil det også være stor vektvariasjon.

Dersom du driver med heisbasert skikjøring, eller går på topptur kun når det er bra føre og mye snø, kan dette være riktig valg for deg. Skal du mest på tur under varierte forhold kan det være greit å velge noe smalere.

Nærbilde av toppturstøvel

Valg av toppturstøvler

Skistøvlene er fundamentet for skikjøringen, og faktisk kanskje viktigere enn skien når det kommer til å få en god skiopplevelse.

Randonee-støvler er forskjellige fra tradisjonelle alpinstøvler. Toppturstøvler er designet både for å gå opp og kjøre ned, mens vanlige alpinstøvler kun er designet for å gjøre nedkjøringen best mulig.

Toppturstøvler har derfor det vi kaller for «gå-modus» og «kjøre-modus». I gå-modus er hælen utløst fra bindingen bak, slik at man kan løfte hælen og gå oppover. Randonee-støvler er som regel også lettere enn vanlige alpinstøvler.

Når man skal velge seg en toppturstøvel går man frem på samme måte som når man skal velge seg en normal alpinstøvel. Les hvordan du velger riktig alpinstøvel her.

Toppturutstyr, og også støvler, blir lettere for hver sesong ettersom leverandørene stadig finner lettere materialer og andre måter å redusere vekten på. Lette støvler er en stor fordel, men dersom støvlene blir «for lette» vil dette påvirke nedkjøringen i form av dårligere kjøreegenskaper. Generelt finnes tre typer toppturstøvler; veldig lette konkurransestøvler, lette randoneestøvler og mer kjørerettede randoneestøvler.

Veldig lette konkurransestøvler

,Dette er meget lette støvler (under 1000 gram) som gjerne brukes i randonee-konkurranser der du skal gå raskest mulig opp. Disse støvlene vil gjerne være noe ustabile i nedkjøringen, og ikke et veldig godt valg for deg som ønsker en allround toppturstøvel.

Lette randoneestøvler

Dette er den største kategorien av randoneestøvler, og det finnes dermed stor variasjon i vekt og kvalitet innad i denne kategorien. Disse støvlene har et bra gå-utslag, som vil si at man får stor bevegelsesfrihet til å bevege ankelleddet når man går oppover.

Denne type støvler anbefales for deg som ønsker lett utstyr, men en støvel som er stiv nok til å gi en god skiopplevelse i nedkjøringen. Dette vil også være det anbefalte valget for deg som går i bratt terreng.

Mer kjørerettede randoneestøvler

Denne kategorien av toppturstøvler er litt tyngre og stivere enn lette randoneestøvler, og dermed har bedre kjøreegenskaper. Disse støvlene har vanlig alpinsåle, og passer både i tradisjonell alpinbinding og tech-binding. Det vil si at du kan bruke den både til topptur og til vanlige alpinski.

Gå-utslaget på disse støvlene er mindre enn for rendyrkede randonèestøvler, altså vil de være litt vanskeligere å gå med i bratt terreng. Disse støvlene vil egne seg best til kortere toppturer og heisbasert kjøring.

Snødekt fjellside med person som kjører på ski

Hjelp til valg av toppturutstyr

Å investere i toppturutstyr er forholdsvis dyrt, men noe du kan ha glede av resten av livet! Det finnes så fantastisk mye flott natur der ute som venter på å utforskes på vinterstid

Kort oppsummert anbefaler vi å tenke godt gjennom hva du skal bruke utstyret til. Ta gjerne turen innom skiavdelingen i et av våre XXL-varehus for en prat om hva som er riktig utstyr for deg.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!