Bootfitting - spesialtilpassing av alpinstøvler

Alpinstøvel som plasseres i bootfittingmaskin

Få en enda bedre kjøreopplevelse på ski med spesialtilpassing av alpinstøvlene dine.

De fleste av oss har på et eller annet tidspunkt fått skidagen ødelagt av smerter i føttene ved skikjøring. Har du opplevd dette kan det være at du har en alpinstøvel i feil størrelse – les mer om hvordan du velger riktig størrelse på alpinstøvler her – men det er også stor sannsynlighet for at det er noe med føttene dine som påvirker hvordan skistøvelen passer på foten. Dette kan være ujevnheter, bruskdannelse, sammenklemte nerver, dårlig blodsirkulasjon, gamle skader og mye annet. Denne typen problemer kan igjen lede til nummenhet, smerte i tær, punktsmerte eller sårhet og blåmerker.

De aller fleste av disse problemene kan løses ved bootfitting!

«Bootfitting» betyr i praksis spesialtilpasning av alpinstøvelen. De fleste alpinstøvler har mange komponenter som kan justeres slik at støvelen passer til akkurat din fot.
Dersom du har problemer med enten fot eller støvel anbefaler vi deg å komme innom vår skiavdeling i et av våre varehus. Her kan vi hjelpe deg med alt fra å spesialtilpasse skallet og lineren i støvelen, til å få støpt en spesialtilpasset såle.

Spesialtilpasning av såler

Det enkleste man kan gjøre for å få en bedre passform på støvelen er en spesialtilpasset såle. En såle tilpasset nettopp din fot har den primære funksjon at den holder foten på plass i alpinstøvelen.

Da unngår du bevegelse som kan påvirke skikjøringen din, reduserer trøtthet i rygg og ben, men eliminerer også problemet med at fotbyen trykkes flat, og at støvelen derfor kan bli både for kort og smal.

Ved å stabilisere foten får du bedre kraftoverføring til skien, i stedet for at energien «går tapt i støvelen» I tillegg øket komforten betraktelig.

Vi vil anbefale alle skikjørere, nybegynnere som eksperter, å bruke en spesialtilpasset såle når du kjører på ski. Vi tilbyr spesialtilpasning av såler fra BootDoc i alle våre varehus.

«Bootfitting» - spesialtilpasning av innerstøvel og skall

For å tilpasse selve støvelen til din anatomi, bruker vi varmebehandling. I hovedsak varmes kun skallet i en ovn, men på enkelte modeller varmes både skall og innerstøvel samtidig i ovnen. Når varmeprosessen er over, tas støvlene på. Nå vil det oppvarmede skallet og innerstøvelen tilpasse seg i fasong etter foten din, og etter avkjølingen sitter du igjen med en støvel som passer anatomisk perfekt.

Bredden på støvelen har vel så mye å si om lengden når det kommer til å få god passform. En støvel der bredden er tilpasset riktig over lest og ankel vil naturligvis være mer komfortabel, men vil også gi langt bedre presisjon i skikjøringen.

Ved å varme opp støvelen kan man endre bredden på støvelen ganske mange millimeter. For eksempel kan en støvel fra Salomon eller Atomic bli opptil 6 mm bredere over lesten, og 5-10 mm bredere over ankelen. Det betyr at en middels bred støvel (ca. 100 mm) enkelt kan passe en person med bredere fot. Les mer om bredde på alpinstøvler her

I tillegg til å endre bredden på støvelen kan man også blokke ut enkelte «ømme» steder på foten, for å skape ekstra god plass på rett sted.

Prosessen kan gjøres flere ganger for å skape mer rom, men når støvelen er utvidet kan den ikke gå fullstendig tilbake til sin opprinnelige form.

I tillegg til at man kan endre formen på støvelens skall og innerstøvel til å passe foten din perfekt, finnes det også mange andre måter å gjøre tilpasninger på, som for eksempel justering av spenner og endring av vinkelen på skaftet.

Bootfitting av toppturstøvler?

For deg som går på topptur er det ekstra viktig at støvelen sitter bra, da man bruker mesteparten av dagen oppover. En støvel som gnager og presser er ikke behagelig når man har et par timers gange foran seg. Toppturstøvler kan bootfittes på lik linje med vanlige alpinstøvler. Spesielt viktig for komforten på topptur, er lestbredden og plassen man har rundt foten. Stikk innom ditt lokale XXL-varehus og få hjelp med tilpasningen!

Hvor lang tid tar bootfitting?

Prosessen med oppvarming, tilpasning og nedkjøling tar kun 10-15 minutter! Bootfitting av toppturstøvler tar noe lengre tid, ca. 25 minutter. Dersom ytterligere tilpasning er nødvending tar det selvsagt litt lengre tid. Våre ansatte gir seg ikke før du har en støvel som gir deg en god skiopplevelse!

Etter nedkjøling bør man vente 3 timer før man bruker støvlene.

Hva koster bootfitting?

Dersom du kjøper støvelen hos oss, får du med bootfitting service – helt gratis! Dersom du allerede har en støvel som er kjøpt et annet sted koster bootfitting 199 kr.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Motta gode tilbud og utvidede garantier.