Kom i gang med klatring

climbing_1

Grunnleggende utstyr du trenger

Når du skal komme i gang med klatring vil du trenge litt grunnleggende utstyr. Skal du klatre innendørs holder det som regel med klatresko, en behagelig sele (da det fort blir litt henging i veggen), en kalkpose med tilhørende kalk/kalkball, en skrukarabiner og en taubrems.

Husk også at klatrehaller krever at minst én i følget har tatt brattkortet.

Klatresko

Som nybegynner kan det lønne seg med noen relativt flate, og ikke alt for trange klatresko. Skoene er bygd opp slik at de får støtte innenfra av at foten er litt større enn skoen, men du skal også kunne ha dem på deg mer enn 10 minutter. Skoene vil utvides litt i både lengde og bredde etter bruk. Det kan derfor være lurt å velge sko med snøring, da disse enklere lar deg kompensere for dette.

climbing_3
Klatresele

Når du skal velge din første klatresele kan det lønne seg å velge en med bredt hoftebelte og brede lårløkker med god polstring. Dette gjør det mer behagelig å henge i selen, noe det kan bli litt av i starten. Det er også viktig at selen sitter godt og at den ikke har mulighet til å gli av hoftene dine om du skulle bli hengende opp ned. Lårløkkene kan gjerne være litt mer romslige.

Karabiner

Du trenger en karabiner med låsing, slik at du er trygg på at den ikke løser ut ved et fall. Det vanligste er en tradisjonell skrukarabiner. Det finnes også karabinere spesielt for sikring, med ekstra sikkerhetsfunksjoner mot feil belastning. Husk å sjekke at karabineren du bruker er godkjent til klatring.

Taubrems

En taubrems brukes under sikring av klatrer. Noen passer bedre til sikring av klatrer på topptau, andre til klatrer på led. Men de fleste fungerer fint til begge deler. Grigri er en type brems med automatisk låsing som gir en ekstra sikkerhet, men disse er kun kompatible med enkelttau.

Det kan være greit å gå fpr em tradisjonell taubrems, som ofte har to hull og dermed er kompatibel med både enkel- og halvtau. Om du bruker et tynt tau kan det være lurt å gå for en taubrems med V-spor. Husk å sjekke at bremsen er kompatibel med diameteren på tauet du bruker.

Kalkpose og kalk

Her har det ikke så mye å si hvilken kalkpose du går for, så lenge du enkelt klarer å få hånden ned i posen. En kalkball er enkelt og greit, og støver gjerne mindre enn vanlig løs kalk.

climbing_4

Øvrig klatreutstyr

For utendørsklatring trenger du litt mer utstyr enn ved innendørsklatring, som hjelm, ekspresslynger, ekstra karabinerer, tau, kiler og slynger. Med dette har du som regel mulighet til å sette sikringspunkter selv og sette toppanker. Hjelmen gjør at du er sikrere mot fallende sten og ved egne fall i veggen.

Kiler

Om du skal klatre ute så er det ikke sikkert at du har tilgang på ferdig boltrede ruter. Da er kiler et godt verktøy å ha i selen. Disse festet fortløpende oppover veggen, og tauet festes i dem, slik at sikreren din kan fange deg opp ved et eventuelt fall.

Slynger

Om du har mulighet til å lage et toppanker, så er slyngene kjekke å ha. Da kan du med fordel velge noen som er minst 11-12 mm brede. Disse er mer slitasjemotstandige enn smalere varianter. De kommer i forskjellige lengder, men 60 og 120 cm er gode alternativer. Slynger er også kjekke å ha situasjoner hvor du må hjelpe noen ned fra veggen.

Ekstra karabinere

Om du lager toppanker vil du trenger flere karabinere. Disse skal ogå være med låsing, for ekstra sikkerhet. Det er også lurt å ha flere i tilfelle du må iverksette kameratredning.

Ekspresslynger

Ekspresslynger er korte slynger med karabinere i hver ende. Disse brukes til å klipse tauet fast i eventuelle bolter ellerkiler på vei oppover. Forskjellige ruter krever forskjellig antall slynger, så husk å sjekke dette før du klatrer.

Hjelm

Hjelmen er viktig for to ting: Beskytt hodet ved fall og beskytt hodet mot fallende sten. Det er viktig at hjelmer sitter godt på hodet for å få best mulig beskyttelse.

Klatring gir mestringsfølelse

Klatring er en aktivitet med store muligheter for å virkelig få kjenne på mestreingsfølelsen. Det å klare en rute, gjerne en du har jobbet med over flere dager, er meget givende, enten det gjelder et problem i buldrehallen eller om det gjelder en utendørsrute. I tillegg til dette er klatring også god styrketrening, og samtidig må du tenke koordinasjon og planlegging slik at du vet hvor du skal forflytte deg i veggen. Det er så oppslukende at det er en god måte å koble av fra hverdagen.

climbing_2
close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Motta gode tilbud og utvidede garantier.