Jakke til barn - Hva er forskjellen på skall-, softshell- og regnjakke i PU?

klær_barn_1

Hva er forskjellen på skall-, softshell- og regnjakke? Og hva bør barn bruke når? Her får du gode tips til valg av barnejakke.

Skolebarn bruker mye tid utendørs – i friminutt og utetimer og utedager, på skoleveien og på fritiden.

Med varierende værforhold er det viktig med en jakke som beskytter mot vind og eventuelt regnvær, men uten at jakken gjør barnet klamt og svett under aktivitet.

Det kan være utfordrende å manøvrere i jungelen av ulike barnejakker - bør du velge regnjakke, skalljakke eller softshelljakke?

For å gjøre det litt enklere å velge, har vi laget en enkel guide til hva som kjennetegner de ulike typene jakker, og til hva slags aktivitet og type vær de egner seg best.

Skalljakke til barn

En skalljakke, også kalt allværsjakke, er blant de mest allsidige og anvendelige plaggene vi har. Skalljakken har en membran, for eksempel Gore-Tex, Helly Tech og Dermizax, en tynn film med mikroporer.

Disse porene er akkurat store nok til å slippe gjennom mye av fuktigheten som kroppen produserer, men er for små til at vanndråper kan trenge gjennom. På den måten er en skalljakke med membran vanntett, vindtett og pustende.

klær_barn_4

Sjekk vannsøylen til skalljakken

Hvor mye skalljakken beskytter mot regn, avgjøres av hvilken vannsøyle skallplagget har.

Vannsøylen sier noe om hvor høyt vanntrykk skallplagget tåler. Jo høyere vannsøyle, jo høyere vanntrykk tåler plagget.

En skalljakke med lavere vannsøyle er som regel tilstrekkelig for rusleturer i regnvær, men står rulling i sølepytter på agendaen, hvor plagget utsettes for høyt trykk, bør en gå for en høyere vannsøyle.

En vannsøyle på 10.000 mm bør være et absolutt minimum når du skal velge en skalljakke. Men er skalljakken tiltenkt bruk i røft vær over lengre tid, anbefaler vi å velge en høyere vannsøyle. Mange skalljakker har en vannsøyle på langt over 20.000 mm.

Uansett vannsøyle må alle sømmer og glidelåser være teipede eller sveisede for at skalljakken kan defineres som vanntett.

En skalljakke egner seg for varierende værtyper og middels til høy aktivitet, men er spesielt fin å ha når det regner og er vindfullt ute.

Softshelljakke til oppholdsvær

En softshelljakke er et teknisk plagg med svært gode pusteegenskaper. Den beskytter ofte godt mot vind, og er vannavvisende. Det betyr at materialet tåler yr og lett regn i kortere perioder, men etter hvert vil vannet trenge gjennom stoffet.

Softshelljakken brukes oftest som ytterjakke, men egner seg også ofte godt som et isolerende mellomlag under en skalljakke.

Softshelljakker er både mykere og mer fleksible i materialet enn skalljakker. Dette skyldes det høye innholdet av elastan, et syntetisk fiber med svært god evne til å utvide seg raskt, for så å gå tilbake til sin opprinnelige størrelse. Dette gir svært god bevegelsesfrihet til aktive krabater.

En softshelljakke er et ypperlig valg til barn som holder et høyt aktivitetsnivå, og når det er oppholdsvær.

Regnjakke i gummi

klær_barn_2

Gummiregntøy, også kjent som oljehyre, er for mange det ultimate regntøyet, og har i flere tiår vært det foretrukne valget for blant annet fiskere. Gummien i regntøyet er som regel laget av Polyuretan, såkalt PU. En jakke i PU er 100 % vanntett, såfremt plagget har teipede eller sveisede sømmer.

PU-materialet er tett og puster ikke veldig godt, og kan fort føles klamt under høy aktivitet.

Denne typen regntøy er supert i kraftig regnvær, og ved lavt aktivitetsnivå, som rolig eller stillesittende lek.

Les også:

Slik velger du riktig skolesekk

Velg riktige barnesko

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Motta gode tilbud og utvidede garantier.