Kom i gang med bueskyting

Bueskyting 1

Nysgjerrig på bueskyting? Her får du tips og anbefalinger til valg av bue og hvordan du kan bli en bedre bueskytter.

Bue er et av våre aller eldste våpen. Det er funnet 10.000 år gamle buer i Nord-Tyskland, og fortsatt synes mennesker at det er morsomt å skyte med pil og bue. Nå er det kanskje morsommere enn noensinne, for utstyret er blitt så modernisert og effektivt. Mens tidlig bueskyting var basert på intuisjon og erfaring, har moderne buer siktemidler som gjør det meget enkelt å treffe – hver gang.

Bueskyting er en sport i vekst over hele verden. Den store fordelen med bue kontra rifle, hagle og pistol, er at det er en sport for hele familien. Bue lager heller ikke lyd, så uansett hvor man bor, kan man alltid finne seg et sted å trene hver dag. Det eneste man trenger å tenke på er sikker bakgrunn og grunneiers tillatelse.

BUETYPER

Vi deler inn i fire hovedgrupper:

1. Armbrøst

2. Langbue

3. Recurvebue

4. Compoundbue

1. Armbrøst er en kombinasjon av bue og rifle. Det holdes mot skulderen og avfyres slik at strengen skyver pilen ut fra sporet den ligger i. Brukes i dag til jakt i de land der jakt med armbrøst er tillatt. Buejakt er ikke tillatt i Norge.

2. Langbue er den tradisjonelle buen med streng festet i hver ende av en fleksibel trestav. Kan i sjeldne tilfeller utstyres med siktemidler, men ikke tradisjonelt sett. Man sikter basert på intuisjon og erfaring.

3. Recurvebue har fått sitt navn på grunn av formen. Buen får en ny kurve ytterst (recurve). Fordelen med recurve bue er at man kan oppnå lang dralengde og høy hastighet selv med korte buer. Det finnes mange typer recurve buer. Alt fra gamle hestebuer (korte buer som ble brukt fra hesteryggen) via den noe moderniserte tre-recurve buen i ett stykke, til topp moderne og avanserte buer som brukes i konkurranser (olympisk recurve).

4. Compoundbuer kjennetegnes av at den har trinser i begge ender. Hensikten med trinsene er at det blir mye lettere å holde buen oppspent sammenlignet med tradisjonelle langbuer og recurvebuer. Compound buer er svært presise våpen, og kan også overføre energi fra bue til pil på et langt mer effektivt vis enn sine mer primitive forfedre.

Bueskyting 2

En compoundbue kan være utstyrt med flere forskjellige trinsesystemer. Den groveste inndelingen av disse er:

• To asymmetriske kamhjul. Kalles «Double cam», «Binary cam» og «hybrid cam»/«cam and a half».

• Ett kamhjul og et rundt hjul, såkalt idler hjul. Kalles «Single cam» eller «Solo cam» avhengig av produsent.

I alle systemer er hjula festet sammen og nøye synkronisert gjennom et system av strenger og kabler.
Det er nettopp treffsikkerheten som gjør at flere og flere nå velger compoundbue. Hvis du har en bue som passer til deg, det vil si at dralengden er riktig, og dravekten er på et overkommelig nivå, vil du fort finne ut at bueskyting egentlig er veldig enkelt.

Dagens buer er effektive nok til å sende en pil avgårde i en hastighet av 100 m/s, og treffe samme punkt gang etter gang. Det er altså opp til skytteren å utnytte denne presisjonen til det fulle. For å kunne gjøre det, er han eller hun avhengig av et godt siktesystem.

Bueskyting 3

Siktesystemet på en moderne compound bue består av et frontsikte som er innskutt på forskjellige avstander, og et såkalt peep-sikte som sitter montert i strengen. Peep siktet er et lite hull til å se igjennom. Man sentrerer frontsiktet i dette hullet, og dersom bua er innskutt, vil pila bestandig treffe der siktenåla er i avtrekksøyeblikket. Vi ser ofte helt ferske skyttere som etter et par dagers trening kan sette tre piler innenfor en sirkel på 10cm fra en avstand på 20m. Bueskyting er så moro at man får lyst til å gjøre det hver dag, og det vil på sikt medføre at treffsikkerheten blir enda bedre.

En annen ting som gjør compoundbuen veldig presis, er at man bruker en avtrekker til å spenne opp buen og slippe strengen likt hver gang. Søk på bueavtrekker på xxl.no.

COMPOUNDBUE FRA PSE

Hos XXL satser vi på en av verdens mest kjente produsenter av kvalitetsbuer – PSE, Presicion shooting equipment.

PSE ble grunnlagt i 1971 av ingeniøren Pete Shepley. Han hadde tidligere jobbet for Magnavox og utviklet «Stinger» missiler til militært bruk. Pete var stor tilhenger av bueskyting, og begynte etterhvert å eksperimentere med compoundbuedesign. Compoundbuen var på den tiden en ny oppfinnelse (først utviklet av Holless Wilbur Allen i 1966) og Pete følte han hadde noe å tilføre designet. Han bygde en bue han ble fornøyd med, og skjøt konkurranse med denne. Kort tid senere hadde han bestilling på 500 buer. Slik ble altså PSE til.

Fabrikken ligger i dag i Tucson, Arizona. På fabrikken produseres PSEs compound buer, dyrere recurve buer og deler til disse. PSE har i flere år banet vei og ligget foran alle andre når det kommer til å presse grensene for hva som er mulig. PSE har lenge produsert verdens raskeste buer, og har fortsatt rekorden med PSE Full Throttle fra 2014. Denne har en IBO-hastighet på 370 fot per sekund. Alle PSEs compoundbuer er 100% «Made in USA».

PSE mener at buene har blitt bortimot så effektive som de kan bli med dagens materialer, og jobber nå med den neste store utfordringen. Lage verdens raskeste buer, men som også er verdens mest komfortable buer å skyte med. Disse egenskapene har tidligere vært motstridende, men på mange av PSEs nyeste buemodeller kan man få se at det er fullt mulig å kombinere komfort og rå presisjon med vill hastighet.

SLIK JUSTERER DU DIN COMPOUNDBUE

Skal du bli virkelig god, justeres buens dravekt og dralengde etter din kropp og din styrke. Vær nøye med å ta vare på buens bruksanvisning og datakortet som følger med buen. Der vil du finne en detaljert framgangamåte for å gjøre det selv og mye annet nyttig innhold som du får bruk for etter hvert som du utvikler deg som bueskytter. Eller du kan velge å få dette gjort i et av XXL-varehusene. XXL har eget bueverksted som utfører justering og annet vedlikehold av dyrere buer.

Slik finner du riktig mål: En tommelfingerregel er å måle avstanden fra ytterste fingerspiss til ytterste fingerspiss når du står med armene utstrakt til hver sin side. Antall centimeter deles på 2,54 for å få resultatet i tommer. (Alle tall og dimensjoner om compoundbuer foregår i tommer og pund, så det er bare å vende seg til det.) Resultatet deles videre på 2,5. Eksempel: Har du armspenn på 181 cm, tilsvarer det 71,2598 tommer. Deler du dette på 2,5 får du 28,5. Da skal buen din være innstilt på 28,5 tommer. Se i brukermanualen hvordan dette gjøres på din bue. Du kan levere buen din og målene du har tatt i alle XXL varehus hvis du vil ha proff hjelp. Alle buer sendes til bueverkstedet vårt på XXL i Kristiansand.

PSE Archery har mange instruktive filmer på youtube. En av dem handler om justering av dralengde.

BLI EN BEDRE BUESKYTTER

Selvsagt er trening bra. Også her gjelder regelen at jo mer du skyter med buen din, desto bedre blir du til å skyte. Et kjempegodt hjelpemiddel er som tidligere nevnt en release eller bueavtrekker – en utløser for strengen. Det minner om en avtrekker på skytevåpen, og det sikrer en vellykket avfyring som er mer upåvirket av fingerfeil. I tillegg er faren for å spore av strengen langt mindre enn ved opptrekk med fingrene. Det er noen få ting til man er avhengig av å ha for å kunne skyte. En av disse er strengvoks. Man bruker strengvoksen til å vedlikeholde buestrengen mellom skyteøkter. Kom gjerne innom et av våre varehus, så skal vi vise deg alt du trenger for å komme i gang.

Bueskyting 4

Grepet om compoundbuen skal være løst.

En stabilisator kan monteres på de aller fleste compoundbuer. Den opptar mye vibrasjon fra buen, og hjelper med å holde buen mer i ro når man sikter. Stabilisator bør regnes som standardutstyr på alle compound buer.

Piler som benyttes til compoundbuer er karbonpiler i ulik stivhetsgrad. Normalt er høyere tall lavere stivhet, og lavere tall høyere stivhet. Men ingen regel uten unntak; XXLs piler fra Carbon Force har et forenklet system der høyere tall er stivere. Uansett er det alltid mindre problematisk å skyte en pil som er litt for stiv, enn litt for mjuk. Disse pilene leveres med styringsfjær og festehylse for pilspisser men uten pilspisser. Spisser må kjøpes i tillegg.

HUSKELISTE FOR BUESKYTTERE


• Jakt med bue er ikke tillatt i Norge

• Buefiske er heller ikke tillatt i Norge

• Husk å aldri spenne buen og avfyre uten pil

• Forsiktighetsregler – kraftige copoundbuer er farlige og kan forårsake smerter og skader ved feil bruk

• Besøk gjerne vårt bueverksted på Facebook

ORDLISTE FOR BUESKYTTERE

Release – strengutløser som er festet til hånden.

Kamhjul – asymmetrisk trinsehjul. Gjør det lettere å holde buen spent, og overfører energi fra bue til streng.

Idle hjul – sirkelformet trinsehjul.

Streng – Dette er strengen man fester pila i. Består av mange syntetiske fibre som er bundet sammen og tvunnet.

Cable – øvrige strenger på compoundbuen.

Pilhylle – anlegg for pilen.

Peep sight – sirkelformet baksikte.

Strengstopper – Gummiknott som tar opp overflødig energi i strengen og som demper lyd og vibrasjoner i buen.

Stabilisator – Stabiliserende vekt og vibrasjonsdemping.

Riser – Buens midtstykke, oftest laget i aluminium.

Lem – Buens armer. Det er disse som lagrer energien og overfører den til strengen og pila

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Motta gode tilbud og utvidede garantier.