Denne nettsiden bruker cookies Jeg aksepterer
All Sports United

Kundeservice

Nordens største sportskjede

FAQ

- Ofte stilte spørsmål

Få svar på ditt spørsmål umiddelbart gjennom våre ofte stilte spørsmål

Spørsmål og svar

Les mer

Garantier

- 100 % fornøyd

Prisløfte, gratis retur, 100 % fornøydgaranti og 3 års gratis sykkelservice

Ekte prisløfte

Les mer

Retur & Bytte

- Gratis bytte og retur

Vi tilbyr 100 dagers åpent kjøp med problemfri og gratis retur

100 dager

Les mer

Registrer deg

- Nyheter og tilbud

Få tilbud og nyheter først. Eksklusive kupp kun for våre nyhetsbrevabonnenter

Kupp

Les mer

Guider /

Hvordan velge riktig ryggsekk?

 • Tilbake til tips & råd fra villmarksavdelingen
 • Det er nesten like morsomt å planlegge en tur, kjøpe inn litt nytt utstyr og pakke sekken, som å dra på selve turen. Men alle tre tingene er viktige. En tur må planlegges. Du må ha utstyr som telt, sovepose og kokeutstyr, og du må ha en ryggsekk å bære utstyret i.

   

  Her skal vi hjelpe deg med å velge riktig ryggsekk. Det første du må ha klart for deg er hva slags type turer sekken skal brukes til.


  1. Dagstursekk. Dette er de minste sekkene og egner seg som navnet sier, først og fremst til dagsturer. Denne type sekk får du i størrelser fra ca. 20 liter og opp til ca. 45 liter. I en dagstursekk på 20 – 35 liter, får du med det mest nødvendige til en dag ute i naturen. Velger du en sekk på 45 liter, vil den være stor nok til en helgetur. (kommer selvfølgelig litt an på hva du velger å ta med)

  2. Hytte-til-hytte-sekk. Dette er ryggsekker på 45 liter og opp til 65 liter. Her har du plass til det utstyret du måtte trenge på en ukestur med overnatting innendørs. Når du kommer opp i denne størrelsen, så skilles det mellom dame- og herresekker, og her er det viktig å velge riktig.

  3. Tursekk/fjellsekk. Dette er en serie med store ryggsekker som er beregnet på turer over flere dager med overnatting ute. Disse sekkene kommer i mange størrelser som varierer fra 60 liter og opp til 130 liter. Disse modellene er også delt inn i dame- og herresekker.

  4. Pakkrammesekk. Dette er vanligvis de største sekkene som er beregnet på å bære tungt. Pakkrammesekkene er utstyrt med en meis/aluminiumsramme som takler tunge bører og er ofte kjøpt av jegere som skal bære mye med seg inn på fjellet. Det er også mulighet til å fjerne sekkeposen, slik at du kan bære utstyr og slakt rett på meisen/rammen.


  Å velge riktig størrelse kan være vanskelig. Du må prøve å beregne volumet på det du skal ha med og så velge en sekk som er litt større enn det du hadde tenkt. Tenk deg at det du skal ha med på tur skal du ha plass til inne i sekken. Det er lite gunstig å feste f.eks. en sovepose på utsiden. En mindre sekk med soveposen på utsiden blir dessuten like stor som en sekk som er 20 liter større
  .

  Anatomiske ryggsekker
  Anatomiske ryggsekker er de vanligste tursekkene. På disse modellene har de fjernet rammen/meisen og du bærer selve sekkeposen rett på ryggen. Dette sørger for god kontakt med sekken og innholdet, og gir deg god kontroll. Da blir det mer komfortabelt å bevege seg med sekk på ryggen, spesielt når du går på ski eller du er i ulendt terreng.

  Forskjell på dame- og herresekker
  Ryggsekkene er delt inn i dame- og herresekker. Det som hovedsakelig skiller disse modellene fra hverandre, er at damesekken har en kortere rygg enn herresekken. Damesekken er også utstyrt med smalere skulderstropper og et noe mindre hoftbelte. At ryggsekken tilpasset dame har en kortere rygglengde gjør at den blir mindre, og sekken får derfor lavere volum.

  Justering av ryggsekken
  De anatomiske ryggsekkene er utstyrt med kraftige og gode bæreseler, samt et godt polstret hoftebelte. Dette beltet er konstruert slik at det kan bære 60 – 70 % av vekten i sekken. Det hjelper til med balansen, det avlaster skuldrene og gir stabilitet. Bæreselene du skal ha over skuldrene er festet i sekkens øvre del og er justerbare. De er med på å bestemme høyden på sekken og sørger for at hver sekk kan tilpasses alle rygglengder. Det er veldig viktig at dette gjøres riktig. Stiller du høyden feil, får du hele vektbelastningen på skuldrene isteden for å avlaste 60 – 70 % på hoftebeltet.


  Her viser vi riktig fremgangsmåte for å ta ryggsekken på seg.

  Ryggsekk_bilde_1.jpg
  Ryggsekk_bilde_2.jpg
  Ryggsekk_bilde_3.jpg
  Ryggsekk_bilde_4.jpg  Selve sekkeposen er ofte utstyrt med innfelte sidelommer. Det er en fordel å kunne pakke dem flate når de ikke brukes. Da er de ikke i veien når man f.eks. går på ski. Sekken er også delt innvendig i to, slik at du får skilt av et øvre og et nedre rom i sekken. Det nedre rommet har også en egen åpning. Det gjør det lettere å pakke og du får skilt av utstyr du ikke vil ha sammen. Eks. mat og brensel.

  Pakking av sekk:
  De anatomiske ryggsekkene er ikke fullt så stive som pakkrammesekkene og er dermed litt ømfintlige for feilpakking. Når du pakker en anatomisk sekk, så er det veldig viktig at det utstyret som veier mye kommer så nær ryggen som mulig og helst midt i sekken. Da slipper du den baktunge følelsen. Skal du gå på ski så er det annerledes, da skal alt det tunge plasseres så langt ned i sekken som mulig.

  Pakke ryggsekk.jpg

  GOD TUR!

  Tips og råd
  Til toppen