Bursdagsfest! Vi feirer 23 år med RÅ priser! Kjøp nå

Vedlikehold av fotballsko

Vedlikehold av fotballsko 1

Fotballskoene dine trenger også pleie. Med enkle grep holder du kvaliteten på fotballskoene enda lenger og gjør brukeropplevelsen optimal! Her finner du enkle tips til vedlikehold og rengjøring.

Overdel i skinn og lær

Før du tar i bruk dine nye fotballsko bør du behandle dem med impregneringsmiddel. De fleste fotballskoene er bare glanspolerte, og dette beskytter ikke mot fuktighet og skitt. Skinn er et «levende» materiale som sprekker ved uttørking på samme måte som huden. For å motvirke at skinnet sprekker opp og blir ødelagt, kan du bruke lærbalsam på skoene.

Overdel i syntetisk materiale

Disse modellene strekker seg ikke like mye som skinn. Sko med syntetisk overdel trenger ingen spesiell behandling. Den trekker heller ikke til seg like mye vann og vekten på disse modellene er generelt lavere en skinnsko. Men det er fortsatt lurt å bruke en fuktig klut for å rengjøre overdelen for skitt og smuss. Syntetisk materiale kan begynne å lukte etter at de blir fuktige, og er derfor lurt å lufttørke de i frisk luft.

Vedlikehold av fotballsko 2

Fuktige eller våte fotballsko?

Skyll aldri eller drypp dine fotballsko i vann! Vått skinn kan trekke seg sammen, og vil da lettere kunne sprekke og løsne fra kantene. Sko som stadig er fuktige mister fort fleksibiliteten, og er dessuten skadelige for dine føtter. La fuktige fotballsko tørske langsomt i vanlig romtemperatur, unngå radiator! Dersom du skal spille på rengtungt eller leiret underlag bør fotballskoene impregneres før kampen, siden skokrem ikke gir tilstrekkelig beskyttelse.

Rengjøring

Å holde fotballskoene rene er ikke bare viktig for utseende. Fotballsko holder lengre og beholder funksjonen bedre viss du renser dem ofte. Skitt tetter porene slik at skinnet ikke får puste, og dette øker slitasjen og uttørking. Rens fotballskoene med en skobørste og benytt fuktig klut om nødvendig. Bruk gjerne en gammel tannbørste for å komme til ved sålekanten.

Til rengjøring av fotballsko med syntetisk overlær anbefales en fuktig klut. Ta også ut skolisser og rens dem av og til. Skolisser drar med seg fuktighet og skitt som gjør dem mindere elastiske.

Fotballskoene må ikke vaskes i maskin eller tørkes i tørketrommel. Vann og høye temperaturer ødelegger skinnet.

Vedlikehold av fotballsko 3

Oppsummert

  • Vask bort søle og skitt
  • La skoene tørke, unngå radiator
  • Skinnsko holder lenger ved bruk av lærbalsam
  • Bruk skoene kun på anbefalt underlag
  • Knyt opp skoene når du tar av deg fotballskoene. Spenninger i skinnet forminsker passformen.
  • Benytt ett skohorn når du tar på deg skoene, da holder hælkappen lengre.


Kjekt å ha til fotballskoene


Les også
Nye fotballsko? Velg riktige knotter til riktig underlag
Skadeforebyggende trening for fotballspillere

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!