Tømmesalget fortsetter med RÅ tilbud! Sjekk tilbudene

Slik tar du vare på fjellskoene dine

2022 / Hiking

Gode sko som passer til formålet, er den viktigste investeringen du gjør når du skal på tur. Fjellstøvlene skal både holde deg varm og tørr, og være behagelig å gå i. 

Er du nøye med vedlikeholdet av fjellskoene dine, kan du ha glede av dem i årevis. Her får du gode tips til hvordan du tar best vare på turskoene dine.

Rengjøring

Etter en tur, bør fottøyet vaskes godt. Bruk gjerne et vått håndkle og vær spesielt nøye med å fjerne skitt fra sømmer. Rengjør og tørk lissehullene for å unngå at de ruster.

Tørk deretter fjellstøvlene ved å åpne lissene helt. Husk å ta ut sålene og tøm skoene for sand, småstein eller annet som kan skade GoreTex-membranen. Oppbevar støvlene på et tørt og kjølig sted. Tørk aldri skoene i sola, og heller ikke i nærheten av varmekilder.

Fjellstøvler i lær (blankt lær / fullnarvet lær)

Etter at skoene har tørket ordentlig, bør de settes inn med vannbasert voks. Du kan også bruke bivoks. Voks nærer skinnet, bevarer vanntettheten og holder skinnet mykt. Bruk voks før og etter lengre turer, eller når du merker at læret begynner å bli tørt.

For best effekt, kan du varme opp skoene på forhånd (men ikke mer enn 47 grader). Forhåndsvarming av læret åpner porene i skinnet, impregneringen trekker dypere inn, og gir bedre effekt.

Du kan også impregnere lærsko med impregneringsspray før du drar på tur, og ellers ved jevne mellomrom. Pass på å bruke en spray som er ment for blankt- eller fullnarvet lær. Det er allikevel voks som skal til for å bevare skinnet.

Fjellsko i nubuck eller semsket skinn

Her anbefales det også å bruke voks, men vær forberedt på at fargen på nubuck og semsket skinn kan bli mørkere med voks. Bruk gjerne impregneringsspray i tillegg, men pass på at sprayen er ment for de nevnte materialene.

For støvler laget av syntetisk materiale, anbefales impregneringsspray.

OBS! Det er viktig at støvlene er skikkelig rengjort og tørre, før du behandler med voks eller spray.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!