Slik tar du vare på fjellskoene dine

Fjellsko vedlikehold 1

Her finner du flere gode tips til vedlikehold av tursko og fjellstøvler.

Skikkelig fottøy er et must når du skal ut på tur. Fjellstøvlene skal holde deg både varm og tørr på føttene, i tillegg til at de skal være behagelig å gå i. 

Er du nøye med vedlikeholdet av fjellskoene dine, så kan du ha glede av det samme paret i årevis.

Her får du gode tips til hvordan du kan ta vare på fottøyet ditt.

RENGJØR OG TØRK FJELLSTØVLENE ETTER BRUK

Etter hver gang du har vært på tur, bør fottøyet vaskes godt. Bruk gjerne et vått håndkle. Vær spesielt nøye med å fjerne lort fra området med sømmer.

Tør deretter fjellstøvlene ved å åpne lissene helt. Husk å ta ut sålene og tøm skoene for sant, småstein eller annet som kan skade GoreTex-membranen. Sålene skal være ute av skoene under tørking. Oppbevar paret på et tørt og kjølig sted.

Tørk aldri skoene i sola, og heller ikke i nærheten av varmekilder som f.eks. en ovn.

Vær også nøye med å rengjøre og tørke lissehullene for å unngå at disse ruster.

FJELLSTØVLER MED OVERDEL I LÆR (BLANKT LÆR / FULLNARVET LÆR)

Det anbefales å sette inn skoene med vannbasert voks etter at de har tørket ordentlig. Du kan også bruke bivoks. Dette vil bevare skinnet mykt og behagelig, og vil også hjelpe med å holde fottøyets vanntetthet på neste tur. 

For best effekt når du påfører voks, kan du også varme opp skoene på forhånd, men ikke mer enn 47 grader. Er læret lett forhåndsvarmet, åpner du porene i skinnet og impregneringen vil trekke dypere inn i læret - og gi bedre effekt.

Du kan også impregnere lærsko med impregneringsspray før du drar på tur, og ellers ved jevne mellomrom. Pass på å bruke en spray som er ment for blankt- eller fullnarvet lær.

Likevel er det voks som må til for å gi skinnet næring. Voks kan bruke før og etter lengre turer, eller når du merker at læret begynner å bli tørt etter at støvlene har stått en stund.

FJELLSKO MED OVERDEL I NUBUCK ELLER SEMSKET SKINN

Her anbefales det også å bruke voks, men vær forberedt på at fargen på overdelen kan bli mørkere etter at du har vokset nubuck/semsket skinn. Bruk gjerne impregneringsspray også, men pass på at sprayen er ment for de nevnte materialene.

For støvler laget av syntetisk materiale, så anbefales impregneringsspray.

OBS! Det er viktig at støvlene er skikkelig rengjort, og tørre, før du behandler med voks eller spray.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Motta gode tilbud og utvidede garantier.