Akkurat nå: Mengder av vintervarer opptil 50%!  Kjøp her

Hva er vannsøyle?

Vannsøylen er én av mange ting som avgjør om regntøyet holder deg tørr på regnfulle dager. Det varier veldig på hvor mye regn en vanntett jakke tåler, og det har seg slik at en jakke som blir omtalt som regnjakke faktisk ikke alltid er vanntett.

Vannsøyle artikkel

Vannsøylen sier noe om hvor høyt vanntrykk plagget tåler. Jo høyere vannsøyle, jo mer vann tåler plagget. Vannsøyle måler hvor vanntett et materiale er, og hvor høyt vanntrykk tekstilet tåler før vannet trenger igjennom. Trykket som materialet utsettes for tilsvarer høyden på en søyle med vann og måles gjerne i millimeter. Om materialet tåler trykket fra en ti meter høy søyle, vil plagget dermed ha en vannsøyle på 10 000 mm osv.

Når er plagget faktisk vanntett?
Det finnes et hav med ulike klær på markedet til forskjellige bruk, og det er ikke alltid like lett å vite hvilket plagg du skal velge som gir deg best beskyttelse mot regn. Uansett vannsøyle må alle sømmer og glidelåser være teipede eller sveisede for at jakken kan defineres som vanntett. 10 000 mm vannsøyle bør være et absolutt minimum for skallplagg, men det finnes også mange plagg som har en vannsøyle på godt over 20 000 mm. Her er Gore-Tex membran et eksempel med en vannsøyle på 28 000 mm.

Forskjellig type materiale
Det er noen forskjeller på hva som omtales som «regnjakker» og «regnbukser». Disse plaggene kan bestå av både PU-belagte materialer og skallmaterialer. Den vesentlige forskjellen er at «gummiregntøy», altså PU-belagte plagg er 100 % vanntette, men de kan fort bli klamme og svette på innsiden fordi de er helt tette. Er du ute etter et plagg som både er vanntett og puster, så er skallplagg et godt valg. De er konstruert med et membran som er laminert på baksiden av yttermaterialet som slipper luft ut, men ikke vann inn.

Membran og pusteevne
De fleste pustende og vanntette materialene til klær består av en membran som inneholder millioner av mikroskopiske hull per kvadrat tomme. Hullene kan være opp til 20 000 ganger mindre enn én dråpe vann, men lar likevel molekyler av vanndamp passere. Hullene til porestørrelsene gjør at membranen kan være helt vanntett, samtidig som at fordampende svette kan slippe ut. Et vanntett plagg skal til syvende og sist overføre svette (vanndamp) til utsiden, ellers vil du bli gjennomvåt av din egen svette.

Ulik vannsøyle på telt og klær
Telt operer med en lavere vannsøyle når man kan si at teltduken og bunnduken er vanntette, kontra når man kan si at en jakke er vanntett. Et telt kan anses å være vanntett på en vannsøyle mellom 1500 – 3000 mm på ytterteltet og 5 – 10 000 på bunnduken. Grunnen til dette er at det er luft både under og over materiale som ikke skaper et press mot stoffet. Det forhindrer at vannet trenger igjennom materialet på samme måte som med klær. En kan sammenligne dette med en paraply, hvor vannet ikke trenger like raskt igjennom en paraply som en vannavvisende jakke.

Varer ikke evig
Plagg som er laget med PU har en høyere levetid enn skallplagg fordi PU-materialer er enklere å holde rent på grunn av den glatte overflaten. Skallplaggene derimot er ikke like enkle å holde rene, og man må ofte ty til vaskemaskinen. Jo mer du vasker plagget i vaskemaskinen, desto mindre blir vannsøylen til plagget. Det er derfor viktig at du vedlikeholder plagget ved å impregnere det etter vask, da øker levetiden til plagget. Man må derfor imidlertid huske på at plagget tålte mer når det var nytt, for over tid slites plagget og da vil vannsøylen naturlig falle. Det er anbefalt å impregnere plagget hver 5. vask.

Enkel oversikt over vannsøyler og hva de tåler
En enkel oversikt over hvordan man kan forstå seg på hvilken vannsøyle man bør gå for til det bruket det skal brukes til.

Vannsøyle mmVærforhold og varighet
<10 000Om du skal være ute i en kort periode i lett regn
10 000 - 20 000Vanlige turer over flere timer når det regner lett og været skifter
>20 000Røft vær

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!