XXL logo
Logg inn

Medlemstilbud! -30% på all turbekledning til dame!* Kjøp nå

Begynne å spille ishockey – finn hockeyskøyter, hjelm og utstyr

Begynne å spille ishockey – finn hockeyskøyter, hjelm og utstyr

Skal barnet ditt begynne på ishockey? Her er tipsene til hva slags hockeyutstyr du trenger.

Det er ikke alltid så lett å kjøpe utstyr på nett. Vi har derfor laget en guide for utstyr til ishockey som kan hjelpe deg på veien. Spør våre ansatte i varehuset om du trenger flere tips!

Huskeliste – utstyr til hockey

Vær trygg på isen – tenk sikkerhet først

Ishockey er en kontaktsport, og muligheten for skader, blåmerker og fall er til stede. Derfor er det essensielt at barnet er sikret godt. På denne måten får barnet en god og trygg opplevelse på hockeybanen.

Hva slags utstyr trenger man for å komme i gang?

1. Skøyter

Det er viktig at skøytene har riktig størrelse, og at de sitter på foten som de skal. Skøyten skal sitte stramt rundt foten, men ikke klemme så det gjør vondt. Når skøytene er løsnet og foten er skjøvet helt fram, skal det knapt være plass til en finger bak hælen.

For å sikre at skøytene passer, kan barnet gå ned i knebøy når skøytene er på. Stortåa skal da nesten treffe, eller treffe, tuppen av skøyta.

Alle føtter er forskjellige, derfor blir det også produsert ulike modeller som dekker ulike behov. Det er en fordel å prøve litt forskjellige, slik at man finner den som passer barnet best.

Se utvalget av hockeyskøyter til barn her

Les også: Sliping av skøyter

2. Hockeyhjelm

Hjelmer den viktigste beskyttelsen, da denne beskytter barnets hode mot skader. Disse kommer i mange forskjellige størrelser og modeller, og det er viktig å finne en hjelm med rett passform for å forhindre hodeskader.

Når hjelmen er på, skal den justeres slik at den sitter tett inntil hodet. Ikke for stramt og ikke for løst. Noen hjelmer har også skruer på siden så du kan justere passformen. På baksiden bør hjelmen gå helt ned til punktet der nakken møter hodet. Hjelmen skal ligge stabilt og sikkert på hodet uten at den beveger seg når barnet rister på hodet.

Du kan også sjekke om en hjelm sitter bra ved å se om du får plass til én til to fingre mellom barnets øyebryn. Når man tar ned gitteret skal haken hvile behagelig i hakebeskyttelsen. På denne måten beveger ikke hjelmen seg.

Hjelmen er den viktigste beskyttelsen i ishockey.
3. Baselayer – undertøy

Under alt utstyret er det lurt å ha på baselayer. Dette beskytter huden og forhindrer at utstyret gnir og klyper. Velg fukttransporterende og syntetisk materiale for å unngå at barnet blir for varmt på isen.

Noen foretrekker å bruke en heldekkende dress, da denne er enkel å ta av og på med glidelås på ryggen. Disse kommer som regel med innebygd susp og halsbeskyttelse. Hvis ikke, må man skaffe dette i tillegg. Det finnes en egen susp til både jenter og gutter.

Andre foretrekker heller å bruke overdel, shorts eller bukse.

På noen av buksene/shortsene og dressene er det borrelås på knærne. Dette er for å feste hockeystrømpene fast i buksa når man drar disse over knebeskyttelsen.

Noen bukser har også strikk nederst for å dra under foten. Da holder buksa seg på plass.

Det er også veldig viktig med halsbeskyttelse da dette beskytter halsen til barnet. Halsbeskyttelse er pålagt til alle under 18 år.

Se all ishockeybekledning her

4. Leggskinn

Leggskinn skal beskytte beinet fra kneet og ned til foten. De skal også beskytte leggene og knærne mot slag fra hockeykøller og pucker.

De festes enkelt med borrelås som du trekker bak beinet. Inne i leggskinnet er det enkel markering hvor kneet skal ligge, slik at barnet får best mulig bevegelsesfrihet.

Det er også markert med «right» og «left» slik at de skal være enkle for barnet å ta på selv.

5. Hockeystrømper

Etter leggskinnene er satt på, er det strømpene sin tur. Disse dras på over leggskinnet og festes i borrelåsen på shortsen, buksa eller heldressen. Da vil de holde seg på plass under spill.

6. Hockeybukse

Når strømpene er på, kan man ta på seg hockeybuksa. Buksene er smidige og gir god beskyttelse, samtidig som de ikke forhindrer bevegelse. De har forsterket beskyttelse bak på ryggen, fremside bein og rundt hoften.

Sørg for at shortsen går litt over knærne, men ikke for mye. På denne måten har man best mulig beskyttelse, men samtidig god bevegelighet.

På fremsiden er det snøring slik at shortsen hviler behagelig på hoftene.

Merk! Noen av leverandørene har ulik passform på modellene.

Se hele utvalget av hockeybukser her

7. Skulderbeskyttelse

For å beskytte skuldre, ribbein, øvre biceps og triceps og kragebeina, må man ha skulderbeskyttelse. Den er laget av fire hoveddeler: Skulderkapsler, brystplate, ryggplate og bicepsbeskyttelse.

Bryst- og ryggplata bør gå så langt ned at de møter hockeybuksa for best mulig beskyttelse.

Beskyttelsen skal sitte tett rundt både armene og brystet slik at vesten ikke beveger seg under spill.

Se utvalget av skulderbeskyttelse til hockey her

8. Albuebeskytter

Det er stor sannsynlighet at man kommer til å falle på isen, derfor er albuebeskyttelse essensielt å ha. Albuebeskytteren er ikke bare for albuene, men også øvre underarm. Den kommer med både hard og myk polstring, og festes enkelt med borrelås.

På innsiden av beskyttelsen er det tydelige markeringer på hvor albuen skal hvile. De er også merket tydelig med hvilken som er høyre og venstre. Når disse er tatt på, skal barnet kunne bøye armen på en behagelig måte.

9. Hansker

For full beskyttelse av armene må man bruke hansker. Hanskene beskytter også håndleddet, fremside hånd og fingre. I håndflaten er hansken myk, slik at man får en god følelse og grep på hockeykølla.

Hanskene skal være tettsittende på hånda, men du skal ikke kjenne tuppen av hanskene med dine egne fingre. Hvis hanskene treffer nederst på albuebeskytterne, da vet man at de passer.

10. Hockeykølle

Før man velger hvilken kølle, må man finne ut om barnet er høyre- eller venstrehendt.

Deretter må du finne ut hvor lang køllen skal være. Sett køllen ved siden av barnet. Hvis lengden er mellom munnen og nesa på barnet, er det riktig lengde.

Se alle hockeykøller her

Øvrig utstyr

Teip er alltid greit å ha. Teip øverste del av køllen for bedre grep, og teip bladet for bedre kontroll på pucken.

Man kan også merke for eksempel hjelmen med teip. Fest en liten bit hvit teip på baksiden av hjelmen, og skriv navnet eller nummeret. Da blir den ikke borte i garderoben eller på benken!

Les også: Få drakter levert raskere ved hjelp av XXLs teamsales

Synes du det er mye utstyr som må på plass når barnet begynner med ishockey? Da kan en startpakke være lurt å investere i. Her får du den viktigste beskyttelsen samlet. Den er mest passende til barn opp til 130 cm eller 8 år.

Hockey passer for barn som liker action og fart!

Vedlikehold av hockeyutstyr

Fukt fra svette og is gjør at utstyret må henges opp og luftes rett etter trening. Bruk gjerne et tørkestativ eller kleshenger, da dette gir god sirkulasjon av luft rundt utstyret. Noe av utstyret kan også vaskes, men det bør man sjekke på vaskelappen.

Hockeykøllen bør også oppbevares tørt, så den ikke står et sted hvor det er fuktig over tid.

Når sesongen er over, anbefaler vi at utstyret vaskes og henges opp på et tørt sted. Da er utstyret klart igjen når sesongen starter igjen.

Se alt av tilbehør til hockey her

Rengjøring av hjelm

Fjern gitteret/visiret og tørk av dette med desinfiserende spray og en klut. Du kan også fylle vann i en sprayflaske og blande med litt Zalo. Vask hele hjelmen med myk svamp eller klut. Skyll godt og pass på å få vekk all såpen. Tørk hjelmen med et rent håndkle og la den tørke i et varmt og ventilert rom.

Man kan også kjøpe en egen visirspray for å rengjøre visiret på hjelmen.

Rengjøring av skøyter

Etter trening er det greit å tørke av skøytebladet, så det ikke ruster. Bruk skøytestål for beskyttelse av bladet.

Hockeyskøyter kan fort få en vond lukt etter bruk, derfor er det greit å bli kvitt denne så fort som mulig. Fjern innleggssålene etter hver trening og kamp. Heng de så opp til tørk og sørg for at de tørker helt. Bruk deretter en luktnøytraliserende spray og tørk grundig. La dem tørke helt før de brukes på nytt.

Se alt av hockeyutstyr her.

Lykke til!

9 jul 2024

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!