Tømmesalget fortsetter med nye RÅ tilbud! Sjekk tilbudene

Vintersykling – tips og råd til hva slags utstyr du trenger

vintersykling_1


Hva må man tenke på når man skal sykle om vinteren? Hvilke piggdekk skal du velge og hva slags annet utstyr trenger du? Vi har samlet tips og råd med det du trenger å vite for å komme i gang med vintersykling!


Selv om det blir is og snø på bakken, trenger man ikke slutte å sykle. Flere ønsker å sykle hele året, da dette gir god mosjon og er miljøvennlig. I mange tilfeller vil det også ta kortere tid å sykle enn å kjøre kollektivt eller bil.


Hva skal man tenke på når man sykler på vinteren?


Det er noen ting som er viktig å tenke på når man skal sykle på snø og is. Det første er sikkerhet og trygghet. Som syklist er man mer utsatt enn i en bil, og det er derfor er det viktig å sørge for at man er synlig og trygg på sykkelen.

Gode bremser er alltid viktig, men enda viktigere når det er kaldt og glatt. Derfor bør du alltid ha jevnt vedlikehold på sykkelen. Vask og smør kjedet ofte, sjekk bremseklosser, reflekser og sykkellyktene.

Skal du sykle på vinteren må du bytte til piggdekk, slik at du får godt grep på snøen og glatt føre.
Mange tror man trenger en terrengsykkel for å sykle på vinteren – det stemmer ikke. Det finnes i dag piggdekk i nesten alle dimensjoner. Derfor finnes det nesten piggdekk til alle sykler. Sykler med bukkestyre (grussykler) og el-sykler er svært populære også om vinteren for å komme seg fort fra A til B og har også plass til piggdekk.


Klær til vintersykling


På de kjøligste dagene er det greit å ha lue , finlandshette eller buff på hodet under sykkelhjelmen. Da beskytter man både hodet og halsen. Det også fint med sportsbriller som har klare glass om vinteren for å unngå luft og andre objekter i øynene.

Se utvalget av sykkelluer vinter her

Det er viktig at du ikke kler deg FOR varmt! Derfor anbefaler vi at du bruker ull innerst på kroppen. Ull vil holde deg varm selv om du svett og våt. Skal du sykle i veldig høyt tempo vil superundertøy være det beste valget, da dette fukttransporterer fukten vekk fra kroppen. Ull er varmere enn superundertøy.

Les mer om trelagsprinsippet her

Over det innerste laget bør du ha en sykkeljakke med pustende materiale i ryggen. Jakken bør også ha litt lenger bakstykke, høy krage og lange ermer. Dette vil beskytte godt på utsatte steder.

Se sykkeljakke vinter her

På underkroppen bør man ha noe som varmer og isolerer, men som også puster. Man kan enten kjøpe en sykkelbukse med padding, eller en vanlig overtrekksbukse hvor du har en sykkelshorts/bukse under. Sørg for at buksen er vind- og vanntett.


Se alle sykkelbukser vinter her

Det er viktig å beskytte hendene når man er ute og sykler i kjølig vær. Derfor anbefaler vi vindtette hansker eller votter. Er det ekstra kaldt, anbefaler vi en hummerhanske – eventuelt bruke tynne ullvanter under vottene/hanskene.


Se utvalget av sykkelhansker vinter

Det finnes egne sykkelsko for vintersykling. Før du velger hvilken modell du skal ha, er det noen ting som er lurt å tenke over. Sålen på vintersykkelsko er mye stivere , så man får ikke den samme bevegelsen i foten, og skoene krever ekstra isolasjon på grunn av kulda. Det finnes flere typer såler til vintersykkelsko, men de fleste har grov såle med knaster og fester. Husk å sjekke at du kjøper sko med riktig feste til pedalene og til din type bruk.

Skoen bør også puste litt, slik at du blir kvitt fukten som kan bygge seg opp. Kjøp gjerne sykkelskoene i en størrelse større, slik at du får plass til en ullsokk på de kjøligste dagene.


Sykkelsko vinter

Man kan også bruke vanlige vintersko – men bruk da en sko med relativt stiv såle. Dette vil sørge for at mer av tråkket går ned i pedalen og turen går fortere.

vintersykling_2


Piggdekk til vintersykling


Det finnes i hovedsak tre typer piggdekk – dekk med lite mønster og få pigger, dekk med noe mer/dypere mønster og flere pigger og grove dekk med mange pigger og grove spor. Funksjonen til piggdekkene er å øke sikkerheten på vinterføre for deg som sykler. Veigrepet blir bedre med piggdekk enn vanlige dekk.

Hvilke piggdekk skal man velge til vintersykling? Det avhenger av hvor du skal sykle, hva slags underlag det er, hvor langt og hvor du bor.

Smale piggdekk passer best til deg som skal sykle i byen, vil ha god fart og skal sykkelpendle. Her får du dekk med 130-200 pigger som gir godt grep. Passer for deg som har en hybridsykkel eller cyclocross.

Et medium piggdekk er et allsidig dekk som passer de fleste sykler. Dette dekket kommer med rundt 240 pigger. Jo flere pigger, jo bedre grep – men dette dekket gir også mer motstand og noe lavere fart.

Piggdekk med grove spor er gode å bruke på is, snø og litt krevende terreng. Mange sykler på fatbike på vinteren, da må man ha grove dekk. Disse dekkene vil ikke trille like godt som de andre piggdekkene.

Husk at piggdekk kan vare i flere sesonger!

Trenger du hjelp til å velge dekk eller montere på piggdekk, kan våre ansatte i alle våre varehus hjelpe deg.


Se XXL sitt utvalg av piggdekk til vintersykling her

Tips fra ivrige vintersyklere hos XXL


Vi har tatt en prat med våre kollegaer Haakon Jensen og Thomas Vågan Pettersen som er begge ivrige på vintersykling. De har kommet med noen tips til deg som er sykkelpendler eller sportssyklist som ønsker å sykle på vinteren.

Tips til vintersykling for pendleren

 1. Skaff deg en sykkel med skjermer – eller monter skjermer. På høsten og når det er «litt vær» er dette utrolig kjekt og vil holde både deg og sykkelen ren og tørr.

 2. Skaff deg en god regnbukse og jakke, samt noen skotrekk til å ha over skoene. Her må bekledning tilpasses lengde og intensitet på tur , og om man bruker el-sykkel eller ikke. Klassisk sykkel krever litt mindre bekledning enn el-sykkel som gir god assistanse underveis.

 3. Husk gode lys foran og bak på sykkelen! Dette er påbudt, og det er utrolig viktig å bli sett. Mange elsykler har dette ferdig montert.

 4. Skal man sykle på vinteren trenger man piggdekk. XXL fører Schwalbe piggdekk i flere forskjellige typer. Les av hvilken dimensjon du har på sykkelen din (for eksempel 40 eller 45 mm bredde) Da kan du bruke dette og kjøpe samme dimensjon på piggdekkene.

 5. XXL fører produkter med «thermo» egenskaper så man ikke fryser på tur. God jakke og bukse er å anbefale. GORE Thermo-produktene har isolasjon og er vannavstøtende.

 6. Gode hansker – XXL fører Craft, GORE og White sykkelhansker og votter som egner seg godt til vintersykling. Mange av disse har også refleksdetaljer som gjør seg godt om vinteren/høsten.

 7. Briller med klare glass! Når det er regnvær eller du får kald vind i øynene i vinter, anbefaler vi sportsbriller med klare eller lyse glass . XXL fører briller fra Oakley, CEBE og White som har dette. Dette hindrer både vann og rusk i øynene.


Tips til vintersykling for sportssyklisten


 1. Man trenger også skjermer og lys, på samme måte som over.

 2. Gode sykkelsko med varme for økt komfort. XXL fører flere forskjellige vintersykkelsko fra Northwave. Stalltips! Bruk skotrekk i tillegg for ekstra varme og for å forhindre at vinterskoene blir skitne. BOA, velcro blir dårligere med mye regn og skitt, samt saltrester som setter seg gjennom vinteren. Temperatur med vintersko er dog veldig individuelt. Noen fryser ved 5 grader, selv med vintersko. Kjøp gjerne vinterskoene i en størrelse større enn vanlig. Da får man plass til en ullsokk uten at det blir trangt. Sjekk ut Northwave ARCTIC serien her.

 3. Gode hansker og varme klær med pustende egenskaper. På vinteren bør man bruke thermo-bekledning, mens på høsten kan man bruke sykkeljakker som er vanntette og tåler litt vær. XXL har GORE og Craft som leverer regnsett til aktive syklister.

 4. Strava? Gjør pendlingen morsommere med å logge øktene med en sportsklokke eller sykkelcomputer fra Garmin eller Wahoo. Ta gjerne omveier for å få mer trening og variasjon i hverdagen.

Vi ønsker deg god sykling i vinter! Ikke nøl med å ta kontakt med våre ansatte i varehusene om du lurer på noe.

vintersykling_3


close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!