Slik velger du riktig størrelse på barnesykkel

Ny sykkel er stor stas for alle, men spesielt gøy for de minste. Sørg for at sykkelopplevelsen blir best mulig ved å velge en sykkel som passer barnets størrelse.

Barn kan få sin egen sykkel allerede fra 1 1/2-årsalderen. Til de aller minste er det balansesyklene som gjelder, men når er det på tide å oppgradere til en større sykkel – og hvor stor skal den egentlig være? Det vet XXLs sykkelekspert Are Engehagen svaret på. Vi gir deg en enkel guide med de viktigste tingene du må vite når de minste skal sykle på to hjul – og kanskje også med støttehjul?

Avgjørende å velge riktig størrelse for å lære å sykle

– Hovedsakelig finnes det fire sykkelstørrelser for barn opp til 10–11 år, forteller Are Engehagen, som er kategorisjef for barnesykler i XXL.

Barnesykler leveres som hovedregel i fire forskjellige størrelser, som viser til syklenes hjulstørrelse i tommer; 12”, 16”, 20” og 24”. Engehagen vet at de fleste foreldre er opptatt av å velge riktig størrelse for barna, men at mange er usikre når de kommer til butikken og ser det store utvalget.

– Riktig størrelse kan være avgjørende for barnets balanse og totale sykkelopplevelse. For store sykler gjør barn utrygge, og læringen blir ikke like bra, påpeker Engehagen.

NOR24 W14 Velg riktig barnesykkel artikkel 1

Populært: 3 år, 6 år eller 8 år – sykling er en populær aktivitet for de aller fleste barn!

Hvor stor skal barnesykkelen være?

For å hjelpe foreldrene litt på veien, har XXL og kategorisjefen utviklet en god oversikt som viser de ulike størrelsene opp mot alder og høyde. Det er nemlig disse hovedfaktorene som bestemmer hvilken sykkel barna bør ha.

HjulstørrelseHøydeBenlengdeAlder
12"82-100 cm30-40 cm2-4 år
16"104-122 cm40-54 cm4-6 år
20"120-130 cm52-59 cm5-8 år
24"127-142 cm57-66 cm7-11 år
26"140-158 cm64-70 cm10+ år

For å måle benlengden måler du fra skrittet og ned. Størrelsestabellen er en generell anbefaling og ikke en fasit. Vi anbefaler alltid å prøve sykkelen før kjøp, for å være sikker på at man får riktig størrelse og tilpasning.

Eksperten forteller at det ikke bare er sykkelstørrelsen som endrer seg når barnet vokser. Nye elementer introduseres når syklene blir større.

– Når barnet er 2-4 år, skal det sitte stødig på setet og ha en oppreist sittestilling. Det gjør det lettere å få hode og blikk vendt fremover. Barnet skal kunne ha begge føttene i bakken. Dette bidrar til økt trygghet, forteller Engehagen.

I tillegg har de minste syklene pedalbrems, samt forbrems på venstre hånd. 12"- og 16"-syklene har som regel bare ett gir, for å gjøre sykkelen enkel å håndtere. Dette endrer seg når barnet blir større.

– Det er først på 20-tommer og oppover det er to uavhengige bremser på styret og flere gir å velge mellom. På denne størrelsen har barnet blitt så stort at det kan håndtere flere elementer. Tåspissene skal nå i bakken hos de litt større barna, sier kategorisjefen.

NOR24 W14 Velg riktig barnesykkel artikkel 2

Riktig sittestilling: At barnet sitter på setet slik det skal, er viktig for sykkelopplevelsen.

Det beste tipset: Ikke kjøp for stor sykkel

Selv om størrelsesguiden baserer seg mye på alder, er alle barn ulike. Er barnet høyt for alderen, kan man gå for en større sykkel, men ligger man i det nedre sjiktet, bør man heller velge en mindre sykkel. Ifølge Engehagen er det spesielt én felle man skal unngå.

– Gjør barnet en tjeneste og ikke kjøp en sykkel barnet må vokse inn i. Det er fristende – for de små vokser fort, men vi anbefaler at barnet er innom alle størrelser for å få en så bra læring som mulig. Du hadde heller ikke likt å sykle på en sykkel som ikke passet deg, påpeker eksperten.

Lett vekt til riktig pris

Vekten på barnesykkelen vil også være med å avgjøre hvor god sykkelopplevelsen blir for barnet.

– En lett barnesykkel gjør sykkelopplevelsen vesentlig bedre for små og lette syklister. Barn er mye lettere enn voksne, og sykkelens vekt utgjør en mye større andel av barnets vekt enn det gjør for en voksen.

Det er derfor lurt å løfte på sykkelen og kjenne hvor tung den er i butikken, anbefaler Engehagen. Dette for kjenne at den ikke er for tung i forhold til barnets egen kroppsvekt.

Jo høyere vekt på sykkelen, jo tyngre er den å håndtere for barnet, derfor anbefaler vi lettest mulig sykkel.

NOR24 W14 Velg riktig barnesykkel artikkel 3

Ingen sykling uten sykkelhjelm

Å løfte på sykkelen fysisk i butikk, kan altså lønne seg. Det er også flere grunner til at du bør ta turen fysisk innom en XXL når du skal kjøpe sykkel.

Sykkelhjelm er obligatorisk både for store og små. Også denne må ha en bra passform. Hjelmen skal sitte godt ned på hodet, og ikke ligge på toppen uten å beskytte panna. Jeg anbefaler alltid å prøve hjelmen i butikk, sier Engehagen.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!