Jubileumsfest med hundretalls av tilbud! 🎉 Se tilbudene

Guide: Terrengsykkel til skog og mark

En terrengsykkel er designet for å komme seg fram i ulendt terreng. Mange tror at sykkelen bare kan brukes i skog og mark. Men visste du at terrengsykkelen er langt mer anvendelig? Vi gir deg alt du trenger å vite for å velge riktig sykkel.

Mange blir forvirret når de ser at det finnes store prisforskjeller på terrengsykler. Ifølge XXLs sykkelekspert, trenger du ikke nødvendigvis å bruke flere månedslønner på en god terrengsykkel.

For turer på både på sti og asfalt

En terrengsykkel kjennetegnes ved at den har et flatt og brett styre. Sykkelen har store dekk med knaster og kraftigere mønster enn andre sykler. Det gjør at sykkelen får bedre grep på en sti med jord eller grus.

Samtidig fungerer terrengsykkelen godt på asfalt, spesielt de rimeligste variantene. XXLs sykkelekspert og kategorisjef Haakon Jensen forteller at terrengsykkel derfor er et perfekt valg for de som har flere behov i én og samme sykkel.

– Terrengsykkel passer bra for alle - fra de som vil sykle til jobben til de som ønsker en tur i marka, sier han.

Demping gir god komfort på sykkelturen

Det er derimot én viktig ting som gjør terrengsykkelen behagelig når du beveger deg utenfor bykjernen.

– Terrengsykler har dempegaffel foran. Dette er en fjæring som gjør at landingen blir langt mer behagelig når du kjører over steiner og røtter. Kjører du på tilsvarende underlag med en bysykkel, er det hendene dine som må ta støyten, sier han.

I tillegg har terrengsyklene det som kalles hydrauliske skivebremser, som kan kreve litt mer vedlikehold enn vanlige bremser.

– Dette betyr at du i stedet for å ha en vaier som du bremser med, så har du olje som gjør at du får bedre bremsekraft, uansett utfordringer, forklarer eksperten.

NOR24 W15 Terrengsykkel artikkel 1

Allsidig sykkel: Terrengsykkel er en sykkeltype som passer de fleste, både i bygd og by.

Still deg to spørsmål når du skal kjøpe terrengsykkel

Når du skal velge sykkel, liker kategorisjefen å stille kundene et par kontrollspørsmål. Har kunden svaret på disse, kan XXLs eksperter enkelt sende kundene i riktig retning.

– Det første spørsmålet jeg alltid stiller, og det gjelder alle som skal velge, er: Hva skal du bruke sykkelen til? Mange vet at de ønsker en terrengsykkel, men da er det smart å spesifisere om det er snakk om for eksempel sykling til og fra jobb, og hvor mye av bruken som skal foregå på sti og i skog, forklarer eksperten.

Deretter kommer Jensens avgjørende spørsmål:

– Hvor ofte skal du bruke sykkelen?

Ut fra svarene, har Jensen en tommelfingerregel han følger.

– Dersom du svarer at du gjerne bruker sykkelen mer enn fire ganger i uka, og at du skal trene på flere av disse dagene, vet jeg omtrent hvilken sykkel du skal ha – og ikke ha.

NOR24 W15 Terrengsykkel artikkel 2

Jobb eller trening: Selv om sykkelen passer på de fleste underlag, kan det være greit å tenke gjennom hva du skal bruke den mest til.

Innsidertips: Derfor er rimelig mer enn godt nok

Terrengsykler kommer i alle prisklasser, noe som kan være forvirrende for mange. Svaret ditt på Jensens siste spørsmål, kan hjelpe deg å avgjøre hvilken prisklasse du bør legge deg i. Og overraskende nok; for de aller fleste er det helt ok å kjøpe en sykkel som er i det nedre prissjiktet.

Forskjellen på de ulike prisklassene, er komponentene som sitter på sykkelen. Velger du en dyrere sykkel, fra 10 000 kroner og oppover, får du flere gir, bedre bremser og dekk – og mindre vekt. Likevel vil de fleste få en mer enn god nok sykkel for 10 000 kroner eller mindre, sier kategorisjefen.

De fleste skal nemlig stort sett sykle til og fra jobb, og litt i skog, mark og på grusvei på fritiden.

– Dersom du derimot planlegger å bruke sykkelen til trening på svært humpete underlag, anbefales det på det sterkeste at man legger noen ekstra kroner i kjøpet, men det er altså ikke for folk flest, forklarer Jensen.

Se alle våre terrengsykler her

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!