Tømmesalget fortsetter med nye RÅ tilbud! Sjekk tilbudene

Synlig på sykkel - krav til bruk av lys og reflekser

vær_synlig_på_sykkel_1

Skal du sykle i mørket? Her er alt du må vite om kravene til lys og refleks når du sykler etter mørkets frembrudd.

Stadig flere av oss velger sykkelen som transportmiddel året rundt. Særlig med elsykkelens inntog har sykling høst og vinter blitt mer populært. Det er godt for både miljøet og for helsa.

Med kortere dager stilles større krav til å både gjøre seg synlig og klare å se godt nok når man beveger seg i trafikken.

Det finnes klare regler for bruk av lys og reflekser når du sykler. Følger du ikke disse kan det svi økonomisk – du risikerer å måtte bla opp 1150 kroner hvis du bli stoppet av politiet uten lykt – men langt verre er det at du gjør det vanskelig for bilister å se deg i tide, noe som kan ha fatale konsekvenser. I tillegg risikerer du å ikke få med deg hindringer i veibanen.

En analyse gjennomført av Vegvesenet viser at nærmere 40 % av sykler involvert i dødsulykker ikke hadde lys, samt at flere av syklene også hadde mangelfulle reflekser.

Hvor synlig må du egentlig være?

Sykkellykt

vær_synlig_på_sykkel_5

FORAN OG BAK: Husk at at det er påbudt å ha lykter montert både foran og bak på sykkelen.

Det er påbudt å ha sykkellykt montert både foran og bak på sykkelen. Å bare bruke hodelykt er ikke et godkjent alternativ. Det er heller ikke tillatt å feste en hodelykt på sykkelen dersom lykta virker blendende.

Baklykta skal ha rødt lys, mens frontlykta skal ha hvitt eller gult lys. Lyktene skal være synlig på 300 meters avstand. Lyset kan være fast eller blinkende. Den må blinke med minst 120 blink per minutt.

Se utvalget av sykkellykter her

Refleks

Du må ha rød refleks bak på sykkelen. I tillegg skal begge sider av pedalene være utstyrt med hvit eller gul refleks. Bruker du klikkpedaler uten mulighet for feste av refleks, må sykkelen ha refleks på pedalarmene. Refleksene må være godkjent type.

vær_synlig_på_sykkel_2

RØD REFLEKS: Det er påbudt med rød refleks bak på sykkelen.

Sykkelklær

Det stilles ikke krav til klærne, men å velge sykkeltøy i signalfarger og/eller med reflekser vil gjøre deg enda mer synlig enn om du velger mørke klær uten refleks.

Å følge reglene for bruk av lys og refleks er en enkel investering i en tryggere sykkelhverdag.

Se alle sykkelklær her

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!