-25% på alle* tursko og jaktstøvler til voksen!🥾 Kjøp her

Kom i gang med sykkelpendling

2022 / Sykkelpendling

Sykler du til jobb eller skole, gjør du en innsats for klima og helse– hver dag. Vi gir deg tipsene til hvordan du kommer i gang med sykkelpendling.

Sykkelpendling er en fin måte å få mosjon og frisk luft på, samtidig som du reduserer bruk av bil. Det aller viktigste for å komme i gang med pendling, er å ha en sykkel som passer ditt behov.

Tenk over behovet ditt ved valg av sykkel til pendling

Alle sykler kan, strengt tatt, passe til pendling. Still deg imidlertid noen spørsmål, for å finne ut hva slags behov sykkelen bør dekke:

  • Hvor lang er reiseveien? Er det kupert eller flatt?
  • Hvordan er din fysiske form?
  • Hva slags underlag består veien av?
  • Skal sykkelen kun brukes som transportmiddel, eller tar du pendlingen som en treningsøkt?
  • Skal sykkelen også brukes til andre formål?
  • Hvor mye penger har du tenkt å bruke?

På et par km i urbant strøk, kan det hende en bysykkel gjør nytten, men er du ikke i toppform og har en lengre vei med mange bakker, kan det være en elsykkel som er løsningen for deg. Det er verdt å merke seg at elsykkel også kan bidra til god trening.

Landeveissykkel er topp om du skal sette nye Strava-rekorder på veien, mens en hybrid kan være fint på variert underlag.

Er du usikker på hvilken sykkel som er riktig for deg, har vi flinke ansatte i våre sykkelavdelinger, som gjerne hjelper deg med å finne din nye pendlersykkel.

Sykkeltyper – kort oppsummert

Elsykkel: Perfekt som pendlersykkel, hvis du ikke har dusjmuligheter på jobb. En elsykkel får deg lettere og raskere fra A til B. Den elektriske hjelpemotoren er spesielt god å ha i motbakker.

Bysykkel: Perfekt for urbane strøk, komfortabel, oppreist sittestilling, få gir, allsidig giret.

Terrengsykkel (XC/MTB): Primært for ujevnt underlag, mange gir, lavest giret.

Hybridsykkel: Rask på asfalt, tåler ujevnt underlag, mange gir, lavt giret.

Gravel og Cyclocross: Krysning mellom landeveis- og terrengsykkel. Rask på asfalt og ujevne underlag, mange gir, aggressiv sittestilling, høyere giret

Landeveissykkel: Rask på asfalt, mange gir, aggressiv sittestilling, høyest giret

Hva bør du se etter i en sykkel til pendling?

En karbonramme er lett og stiv, men aluminiumsramme er som regel sterkere, tåler mer støt og er mer holdbar. En "aggressiv" ramme med framoverlent sittestilling bidrar til høyere fart, men kan også være mer slitsomt for rygg og nakke. Mer oppreist sittestilling gir bedre komfort.

Har du en jobb- eller skolevei med mange bakker, er det en stor fordel med flere gir (både lettere og tyngre) og en lettere sykkel. Det vanligste er at girene sitter på en utenpåliggende "kassett", evt. med flere drev på kranken. Innvendige gir krever mindre vedlikehold og ligger skjult inni navet, men gjør at antall gir begrenses.

Hydrauliske skivebremser gir best bremseeffekt i allslags vær. Mekaniske skivebremser gir også god effekt, men mer vedlikehold. V-bremser er den enkleste og rimeligste varianten, mens trommelbremser er mest vedlikeholdsfrie, siden de ligger inni navet.

Husk sykkelhjelm

En god og trygg sykkelhjelm er et must. For å få best mulig beskyttelse ved fall, er en sykkelhjelm med MIPS det beste valget. Se etter en hjelm med god ventilasjon, som sitter komfortabelt og har justeringsmuligheter.

2022 / Sykkelpendling

Utstyr til sykkelen

Sykkelsete: Et litt hardt landeveissete gir mer kontant tilbakemelding fra sykkelen, men kan for mange oppleves litt mer ukomfortabelt sammenlignet med for eksempel et bysykkelsete med fjæring. Hvis alt på sykkelen stemmer, bortsett fra setet, kan sykkelseter byttes ut. Det finnes også sykkelbukser med padding.

Sykkelstyre: Et flatt styre gir bedre manøvreringsdyktighet i by og trafikk, mens et bukkehornstyre gir lavere luftmotstand, mer fart og muligheter for å skifte sittestilling underveis.

Sykkeldekk: Smale, nesten mønsterløse dekk, som på en landeveissykkel, gir mer fart på jevnt underlag. De bredere, grove dekkene på en terrengsykkel bærer bedre og gir bedre grep på ujevnt underlag. Dekk med punkteringsbeskyttelse kan være lurt som en ekstra sikkerhet. Har du planer om å sykle året rundt, er det lurt å velge en sykkel med plass for bredere piggdekk.

Pedaler: På noen sykler følger pedaler med, men det gjelder ikke alle, så sjekk for å være sikker. Klikkpedaler gir inntil 40 % mer utbytte av tråkket, men krever at man har sykkelsko. I by og tett trafikk kan det for mange være bedre med vanlige pedaler, fordi det blir mye opp og ned med foten.

Sykkellås: Kommer i mange varianter. Rammelås, vaierlås, foldelås, bøylelås, kjettinglås og lås for bruk med hjelm. Låsen har enten nøkkel eller kode. Velg lås ut ifra praktisk bruk, sikkerhetsgrad og lommebok.

Bagasjebærer og sykkelveske

Om du velger faste eller løse skjermer er smak og behag. Faste skjermer tåler mer og glemmes ikke igjen, mens løse skjermer veier mindre og settes på kun når du trenger det.

På en sykkel til pendling kan det være smart å montere en form for bagasjebærer eller bagasjebrett. Da har du plass til en sykkelveske til PC, regntøy etc. På de fleste hybrid- og bysykler er det fester for bagasjebærer, mens man på terrengsykler for eksempel kan feste det på setepinnen.

Sykkelvesker kommer i en rekke ulike varianter, til ulike formål. De kan festes på bagasjebærer, på ramme, sete og styre.

Et smart tips til alle syklister, er å ha en liten seteveske med litt verktøy og lappesaker.

Sykkelklær til pendling

Det viktigste når du skal kle deg til sykkelpendling, er å se an været og velge gode og funksjonelle sykkelklærderetter. Ha gjerne med deg et sett med jakke og bukse som er vind- og vanntett, så er du forberedt på all slags vær. Velg gjerne klær som puster godt. Et par sykkelhansker anbefales. Det er komfortabelt, og har også et sikkerhetsaspekt ved seg.

Se alt a sykler

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!