Kom i gang med sykkelpendling

Kvinne som sykler på asfaltvei

Sykler du til jobb eller skole, gjør du en innsats for både klimaet og helsa di – hver dag. Vi gir deg tipsene til hvordan du kommer i gang med sykkelpendling.

Sykkelpendling er en fin måte å få mosjon og frisk luft på, samtidig som du reduserer bruken din av bil eller kollektivtransport.

Det aller viktigste for å komme i gang med pendling, er å ha en sykkel som passer ditt behov.

Tenk over behovet ditt ved valg av sykkel til pendling

Strengt tatt kan hvilken som helst sykkel passe til pendling. Det kommer først og fremst an på behovet ditt.

• Hvor lang er reiseveien? Og er det bakkete eller flatt?

• Hva er den fysiske formen din?

• Hva slags underlag sykler du mest på?

• Skal sykkelen kun brukes til transport eller tar du pendlingen som en treningsøkt? Skal sykkelen også brukes til annen sykling også?

• Hvor mye penger har du tenkt å bruke?

Er reiseveien din et par km i urbant strøk, kan det hende en bysykkel gjør nytten, men er du ikke i toppform og har en lengre vei med mange bakker, kan det være en elsykkel som er løsningen for deg. Det er verdt å merke seg at du kan få god trening og en skikkelig svettefest av å velge elsykkel også.

Landeveissykkel er topp om du skal sette nye Strava-rekorder på veien, mens en hybrid kan være fint om du sykler på litt varierende underlag.

Kort sagt, kartlegg behovene dine og velg sykkeltype ut fra det. Er du usikker på hva som er riktig sykkel for deg, har vi flinke ansatte i våre sykkelavdelinger, som gjerne hjelper deg med å finne riktig pendlersykkel til deg.

Sykkeltyper – kort oppsummert

Elsykkel: Motor gir god hjelp i oppoverbakker, finnes også i terrengutgaver, gir ift. type bruk

Bysykkel: Perfekt for urbane strøk, komfortabel, oppreist sittestilling, få gir, allsidig giret

Terrengsykkel (XC/MTB): Primært for ujevnt underlag, mange gir, lavest giret

Hybridsykkel: Rask på asfalt, tåler ujevnt underlag, mange gir, lavt giret

Cyclocross (CX): Rask på asfalt og ujevnt underlag, mange gir, aggressiv sittestilling, høyere giret

Landeveissykkel: Rask på asfalt, mange gir, aggressiv sittestilling, høyest giret

Hva bør du se etter i en sykkel til pendling?

En karbonramme er lett og stiv, men aluminiumsramme er som regel sterkere, tåler mer støt og er mer holdbar. En "aggressiv" ramme med framoverlent sittestilling bidrar til høyere fart, men kan også være mer slitsomt for rygg, nakke etc. Mer oppreist sittestilling gir bedre komfort.

Har du en jobb- eller skolevei med mange bakker, er det en stor fordel med flere gir (både lettere og tyngre) og en lettere sykkel. Det vanligste er at girene sitter på en utenpåliggende "kassett", evt. med flere drev på kranken. Innvendig gir er mer vedlikeholdsfritt og ligger skjult inni navet, men gjør at antall gir begrenses.

Hydrauliske skivebremser gir best bremseeffekt i allslags vær. Mekaniske skivebremser gir også god effekt, men mer vedlikehold. V-bremser er den enkleste og rimeligste varianten, mens trommelbremser er mest vedlikeholdsfrie, siden de ligger inni navet.

Utstyr til sykkelen

Sykkelsete: Et litt hardt landeveissete gir mer kontant tilbakemelding fra sykkelen, men kan for mange oppleves litt mer ukomfortabelt sammenlignet med f.eks. et bysykkelsete med fjæring. Sykkelseter kan byttes, og det finnes sykkelbukser, så ikke la det være avgjørende hvis alt annet på sykkelen stemmer.

Sykkelstyre: Et flatt styre gir bedre manøvreringsdyktighet i by og trafikk, mens et bukkehornstyre gir lavere luftmotstand og mer fart, og muligheter for endring av sittestilling underveis.

Sykkeldekk: Smale, nesten mønsterløse dekk, som på en landeveissykkel, gir mer fart på jevnt underlag. De bredere, grove dekkene på en terrengsykkel bærer bedre, og gir bedre grep på ujevnt underlag. Dekk med punkteringsbeskyttelse kan være lurt som en ekstra sikkerhet. Har du planer om å sykle året rundt, er det lurt å velge en sykkel som gir plass for bredere piggdekk vinterstid.

Pedaler: På noen sykler følger pedaler med, men det gjelder ikke alle, så sjekk for å være sikker. Klikkpedaler gir inntil 40 % mer utbytte av tråkket, men krever at man har sykkelsko. I by og mye trafikk kan det for mange være bedre med vanlige pedaler, siden det blir mye opp og ned med foten.

Bagasjebærer og sykkelveske

Om du velger faste eller løse skjermer er litt smak og behag. Faste skjermer tåler mer og glemmes ikke igjen, mens løse skjermer veier mindre og settes på kun når du trenger det.

På en sykkel til pendling kan det være smart å montere en form for bagasjebærer eller bagasjebrett. Da har du plass til en sykkelveske for PC, regntøy etc. På de fleste hybrid- og bysykler er det fester for bagasjebærer, på terrengsykler kan man for eksempel feste det på setepinnen.

Sykkelvesker kommer i en rekke ulike varianter, til ulike formål. De kan festes på bagasjebærer, på ramme, sete og styre.

Alle syklister bør minst ha en liten seteveske med litt verktøy og lappesaker.

Husk sykkelhjelm

En god og trygg sykkelhjelm er et must. For å få best mulig beskyttelse ved fall, er en sykkelhjelm med MIPS et smart og sikkert valg. Se etter en hjelm med god ventilasjon, som sitter komfortabelt og har justeringsmuligheter.

Ikke glem sykkellås

Sykkellåser kommer i mange varianter: Rammelås, vaierlås, foldelås, bøylelås, kjettinglås og lås for bruk med hjelm. Enten har låsen nøkkel eller kode. Tenk på den praktiske bruken, og velg lås ut ifra det, sikkerhetsgrad og lommebok.

Sykkelklær til pendling

Når du skal sykkelpendle, er det viktig å kle seg etter været, med gode og funksjonelle sykkelklær. Ha gjerne et sett med jakke og bukse som er vindtett og vanntett, eller ev vind- og vannavvisende, tilgjengelig hele tiden. Det er kjærkomment hvis det for eksempel kommer en skikkelig regnskur akkurat når du skal hjem.

Å bruke klær som puster godt vil gjøre sykkelpendlingen mer behagelig.

Et par sykkelhansker anbefales. Det er komfortabelt, og har også et sikkerhetsaspekt ved seg.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Motta gode tilbud og utvidede garantier.