Sparkesykler for alle

SPARKESYKLER FOR ALLE

De siste 15 – 20 årene har sparkesykler vært veldig populært som fremkomstmiddel blant barn og ungdom. Men det finnes også egne versjoner for voksne, både til by- og skogsbruk. Fordelene er mange, ikke minst at en sparkesykkel er utrolig lett å ta med seg overalt.

Hvorfor sparkesykkel?
Det går mye raskere å bruke sparkesykkel enn å gå, i hvert fall bortover og nedover. Det er god balansetrening og veldig gøy å bruke sparkesykkel, og mange av dem er laget for triksing og hardere lek. En del sparkesykler er sammenleggbare, så de enkelt kan tas med på buss, trikk, t-bane og i bil, noe som gjør sparkesykkelen veldig anvendelig. I tillegg kan sparkesykkelen fint brukes både inne og ute. Mange bruker den som et enkelt og rimelig transportmiddel på skip, på flyplasser, i kontorkorridorer, til og fra butikken etc.

Alle sammenleggbare tohjuls sparkesykler har høydejusterbart styre, slik at de er lett å tilpasse brukeren, selv om barnet vokser. Ikke-sammenleggbare sykler har ikke høydejustering, for der er som regel stivhet viktigere enn komfort.

Sparkesykler for alle

Barn på 2 – 5 år
For de aller minste barna finnes det trehjuls sparkesykler, med to hjul foran og ett hjul bak, slik at det er mye enklere å holde balansen. Det kan være en fordel at barnet ikke bruker de fineste skoene sine inntil det har lært seg å bruke bremsen skikkelig. Mange barn bruker nemlig skotuppene som brems før de lærer seg dette.

Sparkesykkel er utrolig bra for barn, både for å trene balanse og for å få litt kjennskap til sykkel og trafikk. I tillegg er det selvfølgelig god fysisk trening når man sparker avgårde. Sparkesykkelen går likevel ikke fortere enn man evner å håndtere, siden sparkesykler er tilpasset alderen på brukeren. Sparkesykler for de minste har mindre hjul og kulelagre som ruller tregere. Det gir dem begrenset hastighet og større sikkerhet i forhold til sparkesykler for ungdom og voksne. Det er også lav fallhøyde fra plattformen på en sparkesykkel, og bremsen er lett å håndtere og naturlig integrert i sparkesykkelen.

XXL fører også flere typer løpesykler, som også er et veldig godt bidrag til å forbedre balansen og gi sykkelopplevelser til de aller minste barna. Dette er sykler uten pedaler, som barnet sitter på og sparker fra med begge bena.

Større barn og juniorer
For større barn og juniorer er det tohjuls sparkesykkel som gjelder. Det gjør det litt mer utfordrende for balansen, så det er godt for barnets utvikling å gå over til tohjuls etterhvert. Man må selv vurdere når, i forhold til barnets modenhet, motorikk og balanse.

Det finnes flere forskjellige typer å velge mellom, både sammenleggbare og stive, justerbare og ikke-justerbare, triksesykler og dirt bikes. Noen har til og med en liten støtte, så man slipper å legge fra seg sparkesykkelen.

Syklene er vanligvis i aluminium og stål, som gir lav vekt og styrke. Det finnes også enda lettere sykler i f.eks. titan, men dette er ekstremversjoner.

På de større syklene er ofte hjulene 120 eller 140 mm i diameter. Større hjul ruller bedre og absorberer bedre ujevnheter i veien. Sykkelen blir da også mer stabil i takt med økningen i størrelse. Det er også mer lettrullende hjullagre og bedre brems.

Voksne
Normalt er vektbegrensningen brukeren på inntil 100 kg på de største sparkesyklene for juniorer. Disse kan derfor godt brukes av de fleste voksne også.

Stuntsparkesykkel
Flere og flere barn og unge bruker sparkesykkelen til å hoppe og ta triks med. Til dette kreves mer solide og holdbare sykler, som er laget for røffere bruk. Disse kalles stuntsparkesykler og alle har stive rammer, altså ikke sammenleggbare. Stuntsparkesyklene har gjerne litt mindre hjul, gjerne 70 - 110 mm, siden de er beregnet for bruk på baner og ramper med jevnt underlag. Hjul og felger er også av mer solid beskaffenhet.

Stuntsykler lages også i titan for å få ned vekten, så det blir enda lettere å hoppe og trikse. Likevel er stivheten kritisk for at sykkelen ikke skal knekke under bruk.

Fartssparkesykkel
Solide sparkesykler laget for fart og lengre transportetapper. Har gjerne hjul på 110 – 200 mm, for å gi mest mulig komfort over lengre avstander. Store hjul tar ujevnheter godt og gir også større fart. Disse er ment for større ungdommer og voksne.

Terrengsparkesykkel
Terrengsparkesykler har store hjul med luftfylte dekk helt opp til 200 mm, og tåler brukere inntil 100 kg. Sykkelen er solid, laget for røffere bruk på grovere underlag. Disse syklene er ment for voksne brukere, fordi de også går fort. En terrengsparkesykkel er veldig fin å kjøre på f.eks. grusveier. Sykkelen er ikke sammenleggbar og har som regel en større plattform. Det er også bedre brems, men fortsatt skjermbrems. Luftfylte hjul gir skikkelig god komfort og er glimrende på lengre turer i skogen.

Sikkerhet på sparkesykkel

  • Uansett om brukeren er liten eller stor, så er hjelm og hansker en nødvendighet på sparkesykkel.
  • La barn begynne med en sykkel de kan kontrollere, på sitt eget nivå. Det er ingen grunn til å gå rett på tohjuls hvis barnet egentlig trenger å bli trygg på en trehjuls sparkesykkel først.

  • Pass på å ikke slippe barn ut i trafikken før det kan bruke bremsen på sparkesykkelen skikkelig.

  • På sammenleggbare sykler må man passe på at låsepinnen er skikkelig i låseposisjon før man bruker den.

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Motta gode tilbud og utvidede garantier.