Hvordan velge riktig barnesykkel

Barnesykkel 2022 - 1

Riktig barnesykkel gjør det lettere og morsommere å sykle for de minste. Her får du gode tips og anbefalinger til hva du bør tenke på når du skal kjøpe barnesykkel.

De aller fleste barn elsker å sykle, så sant de har en sykkel som er riktig tilpasset. For å opprettholde gleden må barnet bytte sykkel etter hvert som det vokser, så det får mest mulig komfort, kontroll og trygghet. Da blir sykkelen perfekt til både transport og ha det gøy.

Her er noen generelle tips som gjør det mer forståelig hva man bør se etter og passe på, og som forhåpentligvis gjør det enklere å velge i et hav av barnesykler.

Hvor stor skal barnesykkelen være?

Barnesykler leveres som hovedregel i fire forskjellige hjulstørrelser: 12”, 16”, 20” og 24”. Vi har inkludert både alder og høyde i vår størrelsesanbefaling:

størrelsesguide_barnesykkel

Vi anbefaler at barnet er innom alle størrelsene gjennom oppveksten, slik at det til enhver tid har en sykkel som er i riktig størrelse. Det øker både sykkelgleden og sikkerheten, og gjør at barnet er mest mulig komfortabelt når det sykler.

Noe av det viktigste å huske på når man kjøper sykkel til barn, er at en sykkel skal være noe barnet vokser ut av, og ikke noe det vokser inn i.

En for liten sykkel blir veldig nervøs og ustabil, fordi armene ikke er skikkelig utstrakt, tyngden kommer for langt bak, og det vil også gi feil belastning på muskelgrupper. Likevel skal altså sykkelen heller være litt for liten enn for stor. Riktig størrelse er derfor svært viktig.

Husk likevel individuell vurdering og tilpassing, siden noen har lange ben, andre har lange armer osv.

Hvordan ser du at sykkelen har riktig geometri?

Barnet skal kunne sitte fint og behagelig på setet, og rekke ned til bakken med tærne og tåballene. Det må også være god klaring fra skrittet og ned til rammen. Det bør være minst 6 – 8 cm imellom når barnet står med føttene i bakken og ett ben på hver side.

Barnet skal sitte godt oppreist når det holder på styret, uten å måtte lene seg vesentlig framover. På terrengsykler er stillingen naturlig litt mer fremoverlent enn på en klassisk sykkel. Hvis barnets hode og blikk tvinges nedover når det strekker seg fram for å holde i styret, er sykkelen for stor. Stiv nakke er tydelig bevis på for stor sykkel, med for lang avstand mellom setepinne og styrestem.

Barnesykkel 2022 - 2

Tilpassing av sykkelen og tilbehør

De fleste barnesykler fra de store produsentene og kjedene er utstyrt med kvalitetskomponenter, og er tilpasset målgruppen. Det er allikevel noen ting du kan ta med i vurderingen når du kjøper barnesykkel, og når barnet skal lære å sykle.

Støttehjul

Når barnet skal lære seg å sykle, er det lurt å ha en sykkel med støttehjul. De fleste 12" sykler leveres med støttehjul, mes 16’’ leveres uten. Støttehjul kan uansett kjøpes løst.

Støttehjulene skal være nedi bakken til å begynne med, men kan løftes cirka én centimeter over bakken på begge sider når barnet har begynt å finne balansen.

Støttestang

En støttestang er et godt hjelpemiddel når barnet akkurat har lært seg å sykle, og når støttehjulene har gjort nytten sin. En voksen kan gå bak barnet å støtte lett når det trengs og bremse farten hvis det går for fort.

Demping

En sykkel med dempegaffel gir bedre komfort på litt røffere vei, men er ikke absolutt nødvendig på barnesykler. Husk at sykkelen blir litt tyngre med dempegaffel.

Sete

Et godt polstret sete er viktig for at barnet skal ha god komfort, særlig på lengre turer. Pass også på å justere setets vinkel, så profilen på puten ligger ganske horisontalt. La barnet bestemme hvilken posisjon som er mest komfortabel.

Styre

Juster styret slik at det er høyt nok til å gi barnet en avslappet stilling, uten for mye vekt på armene. Hvis det er for mye vekt på armene, er det vanskelig for å ha godt overblikk og kontroll. Vinkelen på styret kan justeres noe via stemmet, men ikke vri styret for mye, da det vil skyve alt på styret.

Gaffel

En bratt vinkel på gaffelen gir dårligere selvoppretting og dermed dårligere stabilitet. I tillegg vil kanter og hull slå litt hardere mot sykkelen og gi dårligere komfort. En skråere gaffel er bedre i de aller fleste sammenhenger.

Utveksling og gir

I dag er mange barne- og juniorsykler utstyrt med enkle, brukervennlige girsystemer med kun ett drev foran og en enkelt girspak på styret. Dette er mer intuitivt i bruk enn løsninger med flere drev foran og girskifter på både høyre og venstre side av styret.

Er du usikker på om du bør velge en sykkel med flere gir? Ta med i vurderingen om barnet har god nok motorikk og konsentrasjon til å bruke en girsjalter, velge riktig gir og om det faktisk er nødvendig til bruken.

12 og 16’’ sykler har som regel kun ett gir, mens fra 20’’ og oppover gjerne har flere (bak). Mange 24’’ sykler har tidligere hatt likt girsystem som voksensykler – tre gir foran og syv eller åtte bak, men nå brukes mer brukervennlige systemer på disse.

barnesykkel_2

Bremser

Det finnes tre typer vanlige bremser. Pass på å justere bremsehendlene slik at de er lette å nå for barnet. La dem gjerne selv prøve, slik at de føler de har et trygt grep.

Skivebremser gir gode og kontante bremser, så å si helt uavhengig av om det er vått eller tørt. Skivebremser er nesten vedlikeholdsfrie, og klosser byttes sjelden. Skivebremser kan enkelt småjusteres med mutterne på vaieren. Sjekk visuelt om klossene er slitte. Det skal være godt med slitesjikt igjen utenpå metallplaten bremseklossene sitter på.

V-bremser, med bremseklosser som bremser mot felgen blir litt svakere i vått vær, men er svært enkle å skifte. Heller gode, lette V-bremser enn billige, tunge skivebremser. På de minste syklene holder det lenge med V-bremser. Klosser på V-brems kan enkelt småjusteres med mutterne på vaieren. Det er også mulig å stramme inn på selve vaieren på bremseåket. Pass på at hele flaten på klossen ligger rett på felgen, for best effekt og minst skjevslitasje.

Navbrems på bakhjulet er selvjusterende og nærmest vedlikeholdsfri.

Dekk

De fleste barnesykler i dag har kraftige, litt høye dekk, som man kan ha litt mindre luft i. Det gir bedre komfort, grep og kontroll. En tommelfingerregel sier at PSI-trykket i dekket skal være barnets vekt delt på to. Pass likevel på at det ikke er for lite, sånn at dekket vrenges av felgen eller man punkterer på første kant eller hull man treffer.

Vekt

Jo høyere vekt på sykkelen, jo tyngre er den å håndtere for barnet, derfor anbefaler vi lettest mulig sykkel. Sammenlign vekten på flere sykler og gå for lettest mulig i forhold til prisen du vil betale.

Sykkelhjelm til barn

En sykkelhjelm til barn er normalt justerbar, og dekker opptil fire størrelser. Hodets omkrets øker også saktere enn kroppens lengde, så hjelm kan man oftest ha i et par år eller mer.

De siste årene har hjelmer med MIPS-teknologi gjort sitt inntog. MIPS-hjelmer gir en ekstra trygghet gjennom at de også gir rotasjonsbeskyttelse. Les mer om hjelmer med MIPS her

Sykkelhansker til barn

For et barn som skal lære seg å sykle er sykkelhansker nesten like viktig som hjelm. Skrubbsår i håndflatene og ømme fingre er ikke behagelig og motiverende å sykle med, så her er det best å være føre var.

Vedlikehold

Når du velger sykkel kan det være greit å tenke gjennom hva en selv og barnet kan vedlikeholde, kontra hva man må sette bort. Barnet tar også bedre vare på sykkelen sin, hvis det selv er med og vedlikeholder.

Tips til vårsjekk av sykkelen:

  • Sjekk at bremsene tar godt og hvor mye det er igjen på klossene. Skift klosser om nødvendig.
  • Olje opp girvaiere, bremsevaiere og kjede med sykkelolje, ved å dryppe noen dråper tyntflytende sykkelolje i endene av vaierstrømpene og la det renne inn. La bremse- og girvaiere fordele oljen ytterligere, ved å bremse og gire. Er vaierne flisete bør de skiftes.
  • Etterjuster setet og styret etter barnets høyde.
  • Sjekk dekk for sprekker og flenger, og pump dem opp til riktig dekktrykk. Maks dekktrykk står preget på siden av dekket. Du må ikke overskrive maks dekktrykk. For hardt pumpede dekk gir også dårlig komfort, grep og i visse tilfeller kan det øke ryllemotstanden. Skru evt. til ventilringen mot felgen. Sjekk at det ikke er kast i felgene, ved å snurre hjulet rundt. Hjulet skal snurre helt fritt fra gafler og bremser.
  • Vask kjedet med sykkelrens og børste, og smør opp etterpå. Rens gjerne også mellom tannhjulene på girkassetten bak og ved kranken (ved pedalene).
  • Sjekk at alle lys fungerer og bytt eventuelt batterier i batterilykter.

Hvis du ønsker service på verksted, kan du sjekke ut XXLs servicemeny for sykkel. Sykkelservice kan bestilles online.

Barnesykkel 2022 - 3

Alternativer til barnesykkel

Før barnet vil lære å sykle selv, finnes det alternativer som allikevel gjør at familien kan dra på sykkeltur, som barnesete til sykkel, sykkelvogn og påhengssykkel. Påhengssykkel kan bidra til at barnet får bedre balanse og forståelse for sykling og trafikk, og er helt glimrende på lengre turer.

Det er viktig å ikke overdrive syklingen til å begynne med, slik at barnet får god trygghet og kontroll før det sykler lengre turer selv.

Les også:

Gjør sykkelen vårklar

Sparkesykler for alle

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!