Jubileumsfest med hundretalls av tilbud! 🎉 Se tilbudene

Nye fotballsko? Velg riktige knotter til riktig underlag

2022 / Fotball / Sommer

Knottene er viktig for optimalt grep og for å unngå skader, enten du spiller på kunstgress, naturgress eller grus.

Knottene er kanskje det aller viktigste du må ta stilling til når du skal velge nye fotballsko. Her gjelder det å velge den knottetypen som er ment for det underlaget du trener og spiller mest på i løpet av sesongen.

AG, FG, HG, TF - alle disse forkortelsene ser du sammen med modellnavnet når du titter nærmere på fotballsko i butikken eller på nettet. Det er nettopp disse bokstavene som indikerer hvilken knottetype skoene er utstyrt med.

Fotballsko med riktig type knotter sikrer deg godt grep mot underlaget, forebygger skader og gir deg økt kontroll og balanse når du spiller.

FG/MG og FG/AG - Artificial grass, kunstgress

AG-knotter er en knottetype som er blitt veldig vanlig å bruke i Norge. Flere og flere lag spiller i dag på kunstgress, spesielt i amatør- og barnefotballen, men også i de øvre divisjonene. Sammenlignet med de klassiske FG-knottene, som skal brukes på naturgress, er AG-knottene litt mindre og mykere. I tillegg har AG-sålen flere knotter som er plassert slik at man skal unngå å henge igjen i underlaget når man spiller. Dette forebygger skader i tillegg til at antallet AG-knotter fordeler belastningen godt utover fotsålen.

AG-sko er som regel også forsterket i tuppen slik at skoene skal tåle slitasjen fra spill på kunstgress bedre. Noen sko har en såle merket med FG/AG. Dette betyr at knottene passer til bruk både på naturgress (FG), men også på nyere, myke kunstgressbaner (AG).

2022 / Fotball

XXL har et stort utvalg fotballsko med FG/AG-knotter fra kjente merker som Adidas, Puma og Nike

FG - Firm ground, naturgress

FG-knotter er ment for spill på mykt naturgress. Det er som regel denne knottetypen som blir brukt i de store fotballigaene i Europa, hvor det hovedsakelig trenes og spilles på naturgress. En FG-såle består av relativt få runde eller avlange knotter, eller en kombinasjon av begge deler. FG-knotter er forholdsvis lange og harde. Det gjør at de trenger godt ned i bakken når du spiller på naturgress, som igjen gir deg godt grep for økt fart og kontroll. Bruker du FG-knotter på kunstgress er derimot risikoen for skader større, da knottene kan henge igjen i underlaget ved brå retningsforandringer. I og med at det er færre knotter på sålen, vil spill med FG-knotter på harde overflater også øke belastningen på enkeltpunkter under foten - som igjen kan føre til belastningsskader.

Sko med FG-knotter er normalt ikke like robust i materialet - verken sålen, knottene eller overlaget - og slites derfor raskere på kunstgress enn ved spill på natrugress. Du kan risikere å miste reklamasjonsretten dersom du benytter rene FG-sko på kunstgress.

TF - Turf, grus og hardt kunstgress

TF-knotter er små og myke - og antall knotter på sålen er vesentlig høyere på TF-sko enn på andre såletyper. Dette gir god friksjon mot harde underlag, og fordeler samtidig belastningen utover hele fotsålen. TF-knotter reduserer derfor sjansen for akutte skader og slitasjeskader, samtidig som TF-sålene ofte har bedre demping enn andre såletyper. Det kan være lurt å ha et par fotballsko med TF-knotter tilgjengelige, spesielt vinterstid. Harde, frosne kunstgressbaner blir fort glatte, og selv med AG-knotter vil man ikke oppnå optimalt grep. TF-knotter er da et kjempegodt alternativ. Bruk også TF-knotter på grusbaner, gammelt kunstgress og i ballbinger.

TIPS! På iskalde vinterdager kan det være vanskelig å bli varm på føttene, spesielt når man bruker syntetiske fotballsko med en såle av hard plast (AG/FG). En TF-sko med overdel i mykt skinn gjør så du kan bevege tærne lettere, samtidig som TF-sålen er mye tykkere og mykere enn de fleste AG/FG sålene. Dette gir ekstra god isolasjon mot kalde underlag, og du holder deg lettere varm på føttene. 

HG - Hard ground, hardt naturgress eller kunstgress

HG-knotter er ment for harde underlag som tørre gressbaner eller hardt kunstgress (ikke frossent). En HG-såle er utstyrt med flere og kortere knotter enn en FG-såle, i tillegg til at knottene er noe mykere. Dette gjør at belastningen fordeles utover fotsålen, i tillegg til at du får bedre grep på det harde underlaget.

HG-knotter har ikke den samme strategiske plasseringen på sålen som AG-knotter, og er normalt ikke laget av et like robust materiale som AG-sko.

SG - Soft ground, bløt bakke eller vått gress

Er naturgresset veldig vått og bløtt, så kan du ha behov for knotter som trenger enda lenger ned i underlaget. Da kan SG-knotter være nødvendig for å få et godt grep. SG-knotter er det du forbinder med klassiske skruknotter eller varianter av FG-knotter som er forlenget med metalltupper ytterst.

I barnefotballen er det ikke alltid tillatt med SG-knotter, så her må du undersøke med idrettslaget/kretsen før disse benyttes i organisert sammenheng. Dette gjelder også på seniornivå enkelte steder da noen typer kunstgress kan ta skade av metallknottene.

IN/IC - Indoor court, såle til innendørs bruk

Disse fotballskoene kjennetegnes ved at de ikke har knotter i det hele tatt, og IN-såler egner seg både til vanlig innendørs fotball, futsal og freestyle-finter og vendinger i hallen. Materialet i sålen vil ikke sette merker på underlaget i hallene.

TIPS! Innefotballsko passer også fint som gymsko til skolebruk eller til andre hallidretter. 

Les også:

Fotball - velg riktig størrelse

Skadeforebyggende trening for fotballspillere

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!