Bursdagsfest! Vi feirer 23 år med RÅ priser! Kjøp nå

Størrelsesguide fotball – velg riktig størrelse

Adidas Champions League football 2020

Fotballer kommer i fem ulike størrelser, der alder avgjør hvilken størrelse du bør gå for. Les mer om hvordan du velger riktig størrelse på fotballen.

Størrelse 1 | Alle aldre

Størrelse 1 fotballer er den minste størrelsen og passer brukere i alle aldre og nivå. Ballens størrelse er mellom 46-51 cm i omkrets. I fotballverden defineres denne størrelsen som miniball. Grunnet ballens størrelse vil fotballspillere bruke denne ballen til å finpusse teknikk på små flater og gjøre det enklere å overføre teknikktreningen til større fotballer som brukes i fotballkamper.

Denne størrelsen er også hyppig brukt av triksere/freestylere, hvor lek, triksing og teknikk er det viktigste. Størrelse 1 baller er ikke godkjent som offisiell matchball.

Alder: Alle aldre

Omkrets: 46-51 cm

Størrelse 2 | 3-5 år

Størrelse 2 fotballer er egnet for barn i 3-5 års alderen, men brukes også av eldre spillere. Denne type ballstørrelse har stort sett samme bruksfunksjon som størrelse 1 fotballer, til teknikktrening og forbedring av ballkontroll.

En størrelse 2 ball er som regel noen gram tyngre sammenlignet med en størrelse 1 ball, dette vil hjelpe yngre fotballspillere med litt større motstand når en slår en pasning eller skyter. Størrelse 2 baller er ikke godkjent som offisiell matchball.

Alder: 3-5 år

Omkrets 52-56 cm

Størrelse 3 | 6-8 år

Størrelse 3 fotballer er egnet for barn fra 6-8 år. Ballens størrelse er mellom 62-63 cm i omkrets. Dette er fotballstørrelsen som blir hyppigst brukt når barn begynner med organisert fotball. Fotballer i størrelse 3 har også betydelig mer luft i seg som gjør at motstandsnivået i skudd og pasning ofte blir hardere sammenlignet med en fotball i størrelse 1 og 2.

Materialet som brukes i denne størrelsen er også mer holdbare, da de er godkjent som matchball i de aller yngste aldersgruppene. Ballbane, kontroll og følelse på fotballene i denne størrelsen er også betydelig forbedret sammenlignet med størrelse 1 og 2.

Alder: 6-8 år

Omkrets: 62-63 cm

Størrelse 4 | 9-14 år

Størrelse 4 fotballer er egnet for barn i 9-14 års alderen. Fotballer i denne størrelsen kommer ofte i de beste materialene, noe som gir fotballspillere bedre grep og presis ballbane. Mange av fotballene som blir brukt av profesjonelle også kalt Fifa Offisiell Matchball lages også i denne størrelsen.

Fotballer som brukes i futsal (innendørs fotball) kommer i størrelse 4.

En 4er ball utgjør en stor forskjell sammenlignet med en 3er ball, da det er mer luft og ballens omkrets er mye større. Dette vil gi fotballspilleren større utfordringer, men samtidig gi bedre kontroll på hvordan ballen beveger seg hver gang en pasning, skudd eller mottak slås. Størrelse 4 fotballer er godkjent matchball i aldersgruppen 9 til 14 år.

Alder: 9-14 år

Størrelse: 64-66 cm

fotballstørrelse_1

Størrelse 5 | Junior og senior

Størrelse 5 fotballer er egnet for junior- og seniorspillere. Dette er den største størrelsen og er regnet som den offisielle matchballstørrelsen på seniornivå. Forskjellen på en 5er ball vs. 4er ball er kun dets omkrets. Luftrykket er som regel det samme.

Fotballer i denne størrelsen produseres gjerne alle typer materiale med mange forskjellige funksjoner. Prisnivået vil derfor variere for hvilket type bruk og nivå en ønsker å bruke fotballen til enten som amatør eller profesjonell.

Alder: Junior og senior

Omkrets 67-71 cm

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!