Løpesko: Velg riktig for å få maks ut av løpingen din

Det kan være utfordrende å vite hvilke løpesko man skal velge. Vår ekspert ber deg stille deg selv tre spørsmål før du begynner jakten. Følg vår guide og få svarene du trenger.

Det aller viktigste når du skal velge deg løpesko, er å se på hvilke behov du har. Hva trenger du egentlig? Vi har tatt en prat med kategorisjef for løping i XXL, Frederic Mignotte, som gir deg tipsene du trenger for å finne de riktige løpeskoene til deg.

Se alle løpesko her

Skoen skal passe deg og føttene dine

Siden den moderne løpeskoen for alvor gjorde sitt inntog på 90-tallet, har butikkene vært fulle av forskjellige løpesko. Før skulle foten passe skoen, nå skal skoene passe deg, forteller Mignotte.

– Det er så enkelt som at løpeskoene skal ha en god passform. I praksis betyr det at den bør ha bra grep på hælen, så den ikke glipper. Den må sitte godt over foten og ha plass til tærne. Kjenn på magefølelsen! Fokuserer mest på hvordan skoen føles, og ikke bare farge eller merke.

Er du usikker på hva som er riktig for akkurat din fot, kan XXL kan skanne føttene dine gratis i vår Fitstation. Da får du et par sko som gir god komfort og som minimerer risikoen for skader.

– Utvalget av modeller, merker og typer har aldri vært så stort og variert som nå. Prøv gjerne et par du ikke tenker er de beste for deg. Ofte kan du bli positivt overrasket, tipser eksperten.

Samtidig anbefaler Mignotte at at det kan være lurt på sikt å kjøpe mer enn ett par løpesko.

– Å variere bruken, gjerne med fottøy som har forskjellige egenskaper, kan være en veldig bra måte å redusere risiko for belasting og skader, sier han.

NOR24 Velg riktig løpesko artikkel

Jo mer du løper, jo viktigere er det å ha et par sko som er godt dempet.

Hvilket underlag skal du løpe på?

– Underlaget er viktig å tenke på, altså hvor du skal trene. Det er forskjell på hvilke sko som er best for deg om du skal løpe på grus, asfalt, på mølle eller ute i terreng, sier Mignotte.

Skal du bevege deg på hardere underlag, bør du velge en asfaltløpesko. Asfaltsko har bedre demping og oppleves som mer komfortable ved asfaltløping. Dersom du løper mest på mølla, kan du velge en lettere sko med lavere dropp. Spør oss gjerne om hjelp til å finne sko med dropp som passer til ditt nivå og din løpserfaring.

Dersom du skal springe i terreng, bør imidlertid skoene ha skikkelig grep. Det er lurt å velge løpesko laget spesielt med tanke på det.

Les mer om riktig utstyr for terrengløp her.

NOR24 Velg riktig løpesko artikkel 2

Om du bør ha godt grep, lite eller mye demping i dine nye joggesko, kommer an på hvordan du løper.

Hva er du opptatt av i løpetreningen din?

Løping kan være så mangt. Løper du flere ganger i uken, har du intervalltrening eller tar du en løpetur i ny og ne?

Dersom du liker lange, rolige turer, er det fint med en mengdetreningssko, som er en løpesko med mer demping. Lettvektssko har noe mindre demping og er fine til kortere, raskere turer, og til intervaller. De aller letteste skoene er gjerne først og fremst beregnet til konkurranse og eventuelt noe intervalltrening. De er mer aggressive og gir bedre løpsfølelse, men har mindre demping. Denne typen løpesko er et fint alternativ for deg som har trent en del, og er vant til sko med mindre demping fra før.

Løper du mye, er det lurt å ha to par å bytte på – et par mengdetreningssko til de lange turene, og et par lettere løpesko til intervallene.

Ta hensyn til kroppen din

– Det er også viktig å huske på at vi har alle ulike føtter og får ulik belastning ved hvert steg. De aller fleste av oss kan med riktige sko løpe på ethvert underlag, forteller Mignotte.

– Det er mange som tror de ikke kan løpe på asfalt, for eksempel. Det viktige er å ta hensyn til dine føtter. Hvis du gjør det, vil løpeturen sannsynligvis føles helt rett.

– Litt teknikktrening er også viktig. En liten endring med litt mer bevisste steg, vil kunne bidra til at løpeturen blir mer skånsom, avslutter han.

NOR24 Velg riktig løpesko artikkel 3

Sålen i skoen kan fungere som ekstra beskyttelse. Det er mulig å få såler i ull for ekstra varme.

Vanskelig å velge? Kom inn i en av våre butikker og test våre mange sko.

Se alle løpesko her

close icon

Velkommen til vår nye nettbutikk! Klikk her for å gå tilbake til den gamle xxl.no

Bli med i XXL Reward

Medlemmer får bonuspoeng på alle kjøp!